onsdag 18 juli 2018

Grillad laxsallad med nektarinsalsa

Nu har jag äntligen skrivit ner receptet på den goda salladen med grillad lax som vi åt för någon dag sedan. En riktig sommarmiddag, fräsch med goda smaker. Jag tror att jag måste göra den snart igen för den var så otroligt god och det blev inte över minsta lilla bit till matlåda. Så se nu till att äta det här snart!



Grillad laxsallad med nektarinsalsa

Sallad

isbergssallad
ruccolasallad
tomater
paprika
gurka

Skär sallad och grönsaker i mindre bitar.
Lägg upp på ett fat.

Nektarinsalsa

2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med thaichilisås.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken. 
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.
Låt stå kallt tills laxen är grillad och det är dags att servera.

Grillad lax

5 hg lax i hel bit eller portionsbitar
salt
citronpeppar

Krydda laxen.
Grilla några minuter.

Bryt den varma laxen i bitar och lägg den ovanpå salladen. 
Toppa med det mesta av salsan och servera resten till.

Servevera den goda salladen på ett stort fat.
Lägg dina favoritgrönsaker i botten på ett salladsfat, toppa sedan med grillad lax och nektarinsalsa.

I dag är det kalasförberedelser som gäller...igen, för nu är det dags för sommarens fjärde och sista (?) kalas och äntligen verkar vi få ett riktigt sommarkalas. Ett sommarkalas där vi kan sitta ute hela da'n och där vi måste försöka få till mycket skugga på altanen. Härligt!

Det bästa med att vi kan sitta ute är att jag slipper städa inne 😀 Det är så mycket annat som ska fixas när det är kalas och som är så mycket roligare så det är skönt att slippa städandet. Det kan vi göra nån annan (regnig) dag istället.

måndag 16 juli 2018

Balsamvinägermarinerad kyckling

Värmen fortsätter och man vill ha något lätt att äta. För äta måste man trots att det är så varmt och man inte alls blir lika hungrig som svalare dagar. Kyckling som man steker färdigt och sedan låter ligga och dra sig i en god marinad är perfekt middagsmat varma sommarkvällar.


Balsamvinägermarinerad kyckling

1 kg kycklingfilé
2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
Marinad
0,75 dl olivolja 
0,75 dl balsamvinäger 
0,5-1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
0,5 kruka färska örtkryddor t.ex timjan och/eller oregano 

Bryn kycklingfiléerna i stekpanna och stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. 
Krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden. 
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. 
Häll över marinaden och låt de marinera någon timme eller över natten. 
Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. 
Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. 
Skeda ev. marinaden över köttet och dekorera med färska örtkryddor.
Servera kycklingen kall tillsammans med sallad eller potatissallad.

Vi älskar kött och kyckling som legat i god marinad och som man sedan serverar kallt. Sån användbar mat. Perfekt till varma sommardagar som i dag men även på bufféer vintertid. Som buffémat är det perfekt eftersom man förbereder allt och bara behöver lägga upp kycklingskivorna på ett fat när det är dags att äta.

I dag skulle jag servera kycklingen till en god sallad, eventuellt med kall potatis eller pasta i, medan jag på vintern kanske väljer en varm potatisgratäng.

söndag 15 juli 2018

Kycklingsallad med senapsvinägrett

Vilken värme!
Vad passar bättre än en god sallad dessa varma sommardagar? Om man dessutom har en vinägrett till så känns det ännu fräschare än om man använder sig av en mejeribaserad dressing med crème fraîche eller yoghurt.


Kycklingsallad

1 grillad kyckling
sallad
gurka
tomat
paprika

kokt pasta
mozzarella
fetaost

Dela kycklingen och skär allt det övriga i bitar.
Blanda ihop allt på ett fat eller låt alla blanda ihop sin egna sallad.
Pasta, mozzarella och fetaost serverade jag på sidan om eftersom inte alla i familjen vill ha det.


Senapsvinägrett

3 msk olivolja
1 msk vit (balsam)vinäger
2-3 tsk dijonsenap
salt o peppar

Blanda ihop alla ingredienser. 
Rör om ordentligt.
Häll över salladen.
Även här kan man väja att var o en får ta så mycket de själv vill ha på tallriken istället för att man häller det över hela salladen.


Det här är perfekt sommarmat enligt mig. Så gott, fräscht, svalt och enkelt. Jag serverade även vitlöksbrödspizza till eftersom vi hade en färdig pizzadeg i kylen som behövde ätas upp. En riktig kanonmiddag enligt hela familjen.

lördag 14 juli 2018

Jordgubbs- och kladdkaketårta

Om ni vill äta nå gott måste ni göra denna supergoda tårta som innehåller så mycket gott i en perfekt kombination. För det vet ni väl att kladdkaka, jordgubbar och grädde är såå gott och somrigt. Älskar allt med den!

Vi bjöd på den här på Idas kalas och jag funderar på att baka den till min också. Men jag har inte bestämt mig än. Den har en nackdel och det är att den är så mastig så man orkar knappt nå mer fika 😀


Jordgubbs- och kladdkaketårta

Kladdkakebotten

4 st ägg
3,5 dl strösocker
200 g smör
150 g mörk choklad (70 %)
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Vispa snabbt ihop ägg och socker.
Dela smöret och chokladen i bitar.
Smält smör och choklad i en 
skål över vattenbad. 
Tillsätt chokladsmeten till äggsmeten. 
Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt 
i en separat bunke. 
Sikta mjölblandningen genom en sil i smeten. Blanda med en slickepott. 
Smörj en kakform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Ströa med kaka. 
Häll i smeten. 
Baka i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min. 
Provstick – kakan ska vara fast men ändå lite kladdig.

Fyllning

5 dl grädde
1,5 liter jordgubbar

Låt kakan svalna och ställ 
i kylen, det är viktigt att kakan 
är kall när man delar den. 
Dela kakan i 3 tårtbottnar. 
Vispa grädde.
Rensa jordgubbarna. Dela ca 1 liter i mindre bitar. Vänd ner i grädden. 
Bred jordgubbsgrädde mellan tårtlagren och på toppen. 
Garnera med resterande jordgubbar.


Vi har varit i Stockholm på en minisemester se'n i torsdags och redan i morgon åker vi hem. Vi har haft bra men otroligt varma dagar, det sägs att det var sommarens varmaste dag i dag och det är ju inte optimalt när man är på en storstadssemester. Vi har inte orkat shoppa men vi har haft riktigt bra dagar ändå och hunnit med lite allt möjligt och försökt hålla oss vid vatten där det fläktar.

fredag 13 juli 2018

Vitlöksbrödspizza

Den här vitlöksbrödspizzan är ett gott och annorlunda sätt att göra vitlöksbröd på. Perfekt att servera som förrätt eller till en soppa eller sallad. Jag använder färdig pizzadeg som ofta finns till bra pris på mataffärer. Tomatsåsen som följer med ställer jag in i kylen och använder nån annan gång till pizza, varma mackor eller i köttfärssåsen.


Vitlöksbrödspizza

1 färdig pizzadeg
4-6 msk rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk torkad basilika
1 msk oregano
salt och peppar
2 dl riven ost

Rulla ut pizzadegen med pappret på en plåt.
Blanda ihop smör med pressad vitlök, basilika, oregano, salt och svartpeppar. 
Bred ut över pizzadegen.
Strö över osten.
Gratinera i 220 grader ca 10 minuter tills osten är gyllenbrun.
Skär upp brödet/pizzan i bitar.

Det blir så gott med alla örtkryddor i vitlökssmöret, ni måste prova. Vi åt det till kycklingsalladen i onsdags och det blev succé.


Solen skiner och jag ska skynda mig ut för att njuta av ännu en sommardag. Kom precis på att det är ju fredag, woho. Lätt att glömma bort vilken dag det är när man har ledigt varje dag. Enda nackdelen med att vara ledig är att man går miste om den underbara fredagskänslan 😀

onsdag 11 juli 2018

Salladsvärme

Nu sitter jag här mitt i natten och skriver till dig igen när jag borde gå o lägga mig. Varför är man så snabb att vända dygnet när man är ledig? Varför är det så kul att vara vaken länge och ta långa sovmorgnar? Fast det är nog lika mysigt att smyga upp tidigt i ett tyst hus och sätta sig med en kopp te.

Värmen håller i sig och i dag skippade vi grillen (vi behövde inte öka på värmen tänkte vi) och istället åt vi kycklingsallad med vitlöksbrödspizza. På salladen ringlade jag en vinägrett smaksatt med dijonsenap. En kanonmiddag enligt hela familjen och såna här varma dagar är det ju lite extra perfekt med goda sallader.

Lite småtrångt på bordet eftersom vi trängde ihop oss vid det lilla runda bordet i skuggan.
En riktigt god sommarmiddag.

Ida hade väldigt roligt åt att det såg ut som att vi drack samma sak, när verkligheten var nå helt annat. Ida drack blandsaft och jag drack ett glas rosévin. Men hon hade rätt i att det såg väldigt likt ut, nästan exakt samma färg.

Nu har klockan snart passerat midnatt och jag tror faktiskt att jag ska försöka förflytta mig till sängen och läsa lite innan det är dags att sova.

God natt!

Marängtårta med blåbär

Vill ni ha recept på världens enklaste tårta?

Den här tårtan är sååå enkel att göra och så god trots att det är köpes-grejer och det bästa av allt - den är ägg- och glutenfri. Köpt maräng är rejält sött, men med en massa bär och grädde så jämnar det ut sig.


Marängtårta med blåbär

1 förpackning färdiga marängbottnar
3 dl grädde
blåbär

Lägg en marängbotten på ett tårtfat.
Vispa grädden, bred ut hälften på tårtbotten.
Strö på mycket blåbär.
Lägg på nästa marängbotten.
Bred på resten av grädden och garnera med en massa blåbär.

En av tårtorna på våra kalas är nästan alltid med köpta marängbottnar för då kan både gluten- och äggallergiker äta åtminstone av en tårta. Smart, va?

Ibland har jag, som här, bara bär och grädde i tårtan, ibland har jag även en chokladkräm tillsammans med grädden och bären och ibland har jag inga bär alls utan blandar daim i grädden.

Den här bjöd vi på Idas 11-årskalas
Gott med mycket blåbär

Jag har redan börjat fundera vilka tårtor jag ska bjuda på, på mitt egna kalas nästa vecka. Men jag har faktiskt inte kommit på nån som känns klockren. Men jag har ju en vecka kvar att fundera så jag lär nog komma på några smarriga godsaker.

Eller så skippar jag tårtor och bjuder på en massa olika bärpajer istället. Nää det tror jag inte, för det är ju klart att man måste ha tårta när man fyller år. Eller hur? Nån paj blir det kanske, men inte endast.