lördag 20 maj 2017

Solmysig middag

Äntligen fick vi lite sol och värme!
Det började lite segt på förmidda'n då det var småmulet från o till och det var bara solen som värmde de få stunder den var framme. Men på eftermiddan försvann alla moln och solen sken från en klarblå himmel. Lovely!

Om två veckor ska jag ha drinkkväll här hemma och jag funderar för fullt vilka drinkar jag ska bjuda på. I dag provade jag en drink med en effekt jag är lite sugen att bjuda på, så det blev en cosmopolitan med twist i solen före maten. Jag vill inte avslöja effekten/twisten än men det kommer....


Och när solen skiner då blir det grillat till middag så klart. Jag tror inte vi är ensamma som har ätit grillat i dag, eller vad tror ni. Grillad kotlett, sallad med fetaost och supergod fylld sötpotatis blev dagens middag tillsammans med ett glas rosévin. Sommarkänsla på det!

Men trots det soliga vädret så valde vi att sitta inne eftersom det blev en ganska sen middag och det än så länge bara är solen som värmer.



Efterrätten gick också i sommartema - jordgubbar och grädde. Vi fick tag i riktigt söta och goda jordgubbar trots att de inte var svenska. Jag måste nog köpa fler i morgon. Förutom grädde o jordgubbar provsmakade jag en kokoscookie som jag bakade tidigare i dag. En god kaka utan vanligt socker som blev bättre än jag hade vågat hoppats på.


Nu har jag lagt mig i soffan mätt och trött men så otroligt nöjd med denna mysiga dag. Tänk vad lite lugn och lite sol gör med humöret. Jag hoppas på en lika bra dag i morgon med sol, lite bakande, lite småjobb, god mat o dryck och mycket vila.

Ha en fortsatt bra lördag!

fredag 19 maj 2017

Fredagsmystipset - vitlöksbröd

Tänkte slänga in ett litet fredagsmystips så här i sista minuten. Fast hinner ni inte göra det i kväll så kan ni ju göra det i morgon istället.

Vitlöksbröd är så gott och så enkelt att göra. Både barn och vuxna älskar det. Ofta när vi vill ha det lite festligare så blir det vitlöksbröd till eller före middagen. Man kan variera genom att krydda vitlökssmöret med någon örtkrydda eller som här använda ett annat bröd än man vanligtvis har.

Enklaste sättet är att mosa ihop smör, pressad vitlök och lite flingsalt, bre ett hyfsat tjockt lager på brödet, på med några skivor ost och grädda i 225 grader några minuter. Klart!

Redo för en tugga!
Mums!
En plåt full med goda vitlöksbröd

Fazers bönkaka passade perfekt till vitlöksbröd och känns lite nyttigare då det innehåller bönor och palsternacka för att kunna minska ner på vetemjölet. Men det smakar varken bönor eller palsternacka om brödet. Värt att prova, eller hur?

Vilken efterlängtad helg jag har framför mig. En helg helt utan måsten för egen del, barnen däremot har en massa grejer på gång. Men utan mig så jag kan vara hemma och göra precis vad jag vill. Inte ofta det är så! Vad har ni för planer?

torsdag 18 maj 2017

Färdig chokladfondant

Jag tror jag ska göra min supergoda lchf-chokladfondant till helgen som är så otroligt god och superenkel att göra. Vill ni också äta en god chokladfondant som är ännu enklare att göra kan jag tipsa om Icas frysta chokladfondanter som man tillagar några minuter i ugnen direkt från frysen. Supersmidigt.

Den finns i (minst) två smaker och jag provade Salted caramel, som är supertrendigt just nu i allt möjligt, glass, tårtor och efterrätter överhuvudtaget och jag förstår varför. Den söta kolan passar så himla bra med salt, och tillsammans blir det en perfekt kombination till choklad. Om ni inte har provat min salted caramel-mousse är det ytterligare ett efterrättstips.

Krämig inuti, precis som en fondant ska vara
Säljs i 2-pack
Ser inte supersmarrigt ut innan de har varit i ugnen.
Nyss uttagna från ugnen.
Vänd upp o ner, ta bort aluminiumformen och servera.
En till dig och en till mig.

Imorgon är det äntligen fredag. Hur underbart är inte det. Den här veckan har varit otroligt lång så det känns lite extra skönt med fredag och helg. Känns nästan som att jag säger det inför varje helg 😀

Vi verkar kunna få lite värme i helgen, så efterlängtat. Vi verkar inte få samma sommartemperaturer som är lovade till södra Sverige men det gör inget för jag är så less denna kyla så bara lite lite värme kommer göra mig glad. Den här helgen har jag planerat att jobba med en massa roliga grejer som att prova lite nya recept, planera kommande fester och jobba bort lite blogg-mejl.

onsdag 17 maj 2017

Rostad färskpotatissallad

I fredags köpte jag och Leif en helggourmetpåse från Hemmagastronomi. Himla smart grej! De packar i ordning ingredienser i en påse tillsammans med recept, sen får man själv tillaga en hyfsad lättlagad gourmetmiddag med bra och goda råvaror. Det är en ny påse med råvaror och recept varje vecka och dessutom tipsar de om ett vin som ska passa till maten.

Den här potatissalladen åt vi tillsammans med ugnsbakade tomathalvor, supergod bearnaisesås (som var färdiglagad av Hemmagastronomi) och grillad hängmörad biff.


Rostad färskpotatissallad

färskpotatis
sockerärtor
vårlök
babyspenat
västerbottensost
olja
salt o peppar

Tvätta och dela ev. potatisen, vänd runt i olja, salt o pappar.
Rosta i 200 grader i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
Förkoka sockerärtorna i kokande lättsaltat vatten tills de är al denne ca 2min.
Häll av vattnet.
Finstrimla den gröna blasten på vårlöken och skiva den nedre delen tunt.
Vänd rostad potatis, babyspenat, vårlök och sockerärtor i en bunke med grovt riven västerbottensost.

Det är så gott att rosta potatisen i ugn istället för att koka den och potatissalladen blir på så sätt ytterligare lite godare. Supergott med mycket grönsaker till potatisen, ovanligt att det inte var någon vinägrett men det saknade jag verkligen inte tack vare den goda potatisen och den välkryddade osten.

Vilken lättlagad gourmetmiddag vi åt i fredags.

Jordgubbshjärtan

Vilken dag det var i går! 
Vi hade möte med systemleverantören hela da'n så det blev övertid i två timmar och sen hem o slänga i sig lite mat innan det var dags för städning. Vi har haft så mycket att göra en längre tid och då har vi en tendens att lämna saker framme överallt känns det som. Efter några timmars springande med saker fram o tillbaka kraschade jag i soffan halv tio.

Ska bli underbart att komma hem normal tid idag (peppar, peppar....) till ett nystädat hem.

Har ni tänkt på att jordgubbar ser ut som hjärtan? Perfekt att garnera efterrätter med. Blir så snyggt på lite glass eller mousse. Vem blir inte glad av hjärtan och lite kärlek?


Uppdaterat: Gårdagens stressiga dag och kväll verkar fortsätta... Det började inte speciellt bra i dag, men jag hoppas att det vänder snart. Vi hade ingen lunch som jag kunde ta med vilket innebär att jag måste slösa både tid o pengar på att gå ut o äta. När jag väl kommer till jobbet så inser jag att jag har glömt ta med mig mina frukostägg som jag alltid äter vid fm-fikat. Det lär vara en hungrig och grinig Sara den här förmiddan. När jag sen slog på datorn så hade jag inget nätverk, men efter en del fixade o trixande kom det åter, tack o lov.

Borde man inte få gå hem o sova när dagen börjar så här? 😁

måndag 15 maj 2017

Sojapenslade kycklinglår

Passa på att köpa kycklinglår då det är billigt (som det ofta är) och få till riktigt billiga middagar. Kom ihåg att krydda kyckling med skinn lite extra så att det får ordentlig smak. När man tror att man har kryddat lagom då kan man krydda lite till så brukar det bli bra.



Sojapenslade kycklinglår

2 kg kycklinglår
0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Till grytan
0,5 gul lök, i klyftor
1 st morot, i bitar
2 dl vatten
1 msk kycklingfond

Gnid in kycklinglåren med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla runt om kycklinglåren. 
Lägg lök, morötter, vatten och fond i en botten på Crock pot-grytan. 
Lägg kycklinglåren ovanpå.
Tillaga på låg effekt i 5 timmar.
Kontrollera att kycklingen är klar genom att se att skära ett snitt för att se att vätskan är klar och köttet vitt.

Det blev god smak på kycklingen med den här kryddningen så den kommer jag använda mig av fler gånger. Har ni ingen Crock pot kan ni tillaga kycklingen i ugnen så klart. Men jag älskar verkligen min Crock Pot där maten sköter sig själv och blir supergod. Vid middagsbjudningar är det extra perfekt för då är ugnen ledig till annan matlagning eller bakning.

Redo att tillagas i många timmar för att bli möra o goda.

I dag hade vi äntligen lite sol på altanen när jag kom hem från jobbet och tack vare vårt fina lä-hörn blev det så pass varmt så vi kunde sitta ute o äta middag. Oj så efterlängtat och oj så härligt. Men alltså när ska vi få någon riktig värme?! Prognosen lovar ingen värme så jag känner mig lite smådeppig. Mitten av maj och rent ut sagt så är det skitkallt.

söndag 14 maj 2017

Tapaskväll

Vilken fullproppad helg med roligheter vi har haft och det känns att jag ligger minus på sömnkontot, men det får jag ta igen nån annan gång för snart ska vi iväg på årets första fotbollsmatch för Isak och hans lag. Träningsmatch mot ett topplag och risken är nog stor att det inte slutar så muntert. Men det är kanske i år Isaks lag ska vinna! Uppdaterat: Matchen slutade 0-0

Igår hade vi tapaskväll med vänner där vi alla tog med lite smått o gott så det slutade med ett enormt buffébord med en massa goda tapasrätter. Vi åt o drack i flera timmar och hade en kanontrevlig kväll som det var svårt att slita sig ifrån.

Ingen tapaskväll utan Sangria, så jag blandade ihop en tillbringare och hade med mig. Det kan nog bli några fler sangriaglas i sommar bara vi får lite värme.

Söta och supergoda Sliders (minihamburgare), charkuterier, räkor, vitlökschampinjoner och heta chiliräkor med saffran fanns också på tapas-bordet.

Jag hade med mig chili-pulled pork som hade tillagats i min crock pot hela dagen, tacochips och Rhode Island-dressing.

Ida älskar frukt och grönsaker så jag fixad ett stort fruktfat med bitar av päron, apelsin, kiwi och vindruvor. Morötter och gurka blir lite extra gott om man skär det i stavar, gott som det är eller att dippa i Rhode Island-dressingen. Godaste chilimarinerade avokadon och en stor salladsskål fanns också att njuta av.

Det fanns en massa annat också t.ex korvar, kyckling, sötpotatis-pommes men jag lyckades inte få med allt på bild. Men jag kan lova att både barn och vuxna blev ordentligt mätta. Fruktfatet blev väldigt populärt lite senare på kvällen när barn (och vuxna) blev lite snacks-sugna. Bättre och godare än chips och godis, som ingen verkade sakna. Tips!!