lördag 18 juni 2016

Ostbröd

Förra fredagen åt vi kanongoda räkmackor à la lchf. Lycka! Det var så himla gott så jag var alldeles lyrisk. Som bröd använde vi Olivias ostbröd, mycket godare och med mer smak än "vanliga" tekakor som man brukar använda till räkmackor. Dessutom hade jag gjort egen aioli. Kan knappt bli bättre.

Ostbröden kan man använda som tekakor och äta med vanlig pålägg, men tack vare den starka ostsmaken passade de perfekt till räkor.


Ostbröd

4 dl riven stark ost
3 ägg
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver

Vispa ihop allt.
Klicka ut till sex runda ostbröd.
Grädda 8-10 minuter i 200 grader.
Låt svalna.

Få ingredienser och kanonlätta att göra. Olivia har redan hunnit baka två omgångar åt oss och jag funderar vad de mer kan fungera till. Fast jag har svårt att tro att det kan bli godare än som räkmacka.

Garnera ostbrödet med en massa gott t.ex. skagenröra eller aioli, avokado, gurka, tomat, paprika, äggskivor och handskalade räkor, så har du en god och mättande räkmacka att njuta av.

fredag 17 juni 2016

Skolavslutning 2016

Nu har alla våra barn sommarlov och trots dagens ihållande spöregn så blev det en bra skolavslutningsdag med fina barn, två kyrkbesök, sommarpresenter och god fredagsmiddag.

Fina och glada barn

Efter dagens tidiga EM-fotbollsmatch mellan Sverige och Italien som tyvärr slutade med 1-0-förlust fixade jag lite snabbt ihop en god middag. Italiensk lchf-paj, lufttorkad skinka, melon, jordgubbar, pepparsalami, oliver och sallad. Svårare än så behöver det inte vara för att få en kanonmiddag.

Till efterrätt åt vi jordgubbar och grädde - en riktig sommarefterrätt som vi lär äta även nästa helg då det är midsommar. Eller vad tror ni?

Lufttorkad skinka, jordgubbar och melon
Italiensk lchf-paj
Förutom skolavslutningar, fotboll och god middag hann jag faktiskt med att jobba lite också. Men inte blev det många timmar. Fast jag var effektiv och hann med riktigt mycket trots allt, så det känns skönt. 

De kommande två åren lär jag ha semester på skolavslutningsdagen för nästa år går Isak ut nian och det måste firas ordentligt, liksom året där på när Olivia tar studenten. Längtar redan tills de två festerna ska fixas :) 

torsdag 16 juni 2016

Att sova eller inte

I morgon är det dags även för våra barn att få sommarlov. I alla fall de två yngsta för Olivia har fått sommarlov redan i dag. Men eftersom hon går ut första året på gymnasiet så var det inte så mycket till skolavslutning. De fick inte ens något betygspapper, utan betygen finns på nätet :)

Isak som går ut åttan har varnat att de inte kommer ha något speciellt på sin avslutning, så jag hade tänkt strunta i den. Men när jag nu i kväll har sett honom prova kläderna så inser jag att jag nog måste till kyrkan på deras avslutning. Isak ska ha vit skjorta, svarta byxor och fluga. Man vet aldrig när man får se honom så tjusig igen :)

Det lär blir en stressig men rolig dag i morgon. Två skolavslutningar, deadline-dag på jobbet och EM-fotboll redan klockan tre. Vet inte riktigt hur jag ska få allt att gå ihop tidsmässigt - men det löser sig!

Det var en lite busig tjej som la sig för att sova i dag. Hon låtsades sova (morfars specialitet) men kunde inte hålla sig så hon började gapskratta.

Romblåbär

Solen skiner och det är riktig sommarkänsla ute. Perfekt för drinktorsdag! Jag ska njuta för fullt av solen i dag för sämre väder är på ingång enligt prognosen, tyvärr, för vi har skolavslutning i morgon. Det är ingen riktig skolavslutning om det inte är sol, eller hur? Och det brukar alltid vara sol, kommer knappt ihåg en skolavslutning med regn.

Drinktorsdag på bloggen fortsätter men i dag är det inget tävlingsbidrag utan istället en drink här hemifrån. En superenkel drink att blanda ihop hemma. Inte alls lika avancerad och vacker som de drinkarna jag har presenterat de senaste veckorna. Fast då kanske det är fler som vågar sig på att prova den här.


Romblåbär

3 cl rom
3 cl lime
2 cl koncentrerad blåbärdryck
Russian

Blanda rom, pressad lime och blåbärsdryck.
Fyll upp med Russian.
Dekorera med några frysta blåbär.

Den här drinken provade jag inför min drinkkväll. Fast jag bjöd aldrig på den utan istället bjöd jag på den fräscha Matros Pink Heaven. Den här var god men är nog mer en höst- och vinterdrink än en vår- och sommardrink.

onsdag 15 juni 2016

Grekisk kyckling i ugn

Det blir mycket grillat nu och lär så bli i några månader till. Men ibland blir jag så less det och då är det gott att göra en gryta, gratäng eller liknande. Den här kycklingen som man inte behöver steka innan man tillagar den i ugnen kommer nog bli en återkommande vardagsrätt hos oss. Älskar när jag slipper stek-oset och älskar kyckling.


Grekisk kyckling i ugn

1 kg kycklingfilé
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kycklingfond
2 msk tomatpuré
0,5 pkt fetaost
oliver
soltorkade tomater

Skär kycklingen i bitar och lägg i en ugnssäker form.
Lägg oliver och bitar av soltorkade tomater på kycklingen.
Vispa ihop grädde och creme fraiche. Tillsätt sen fond och tomatpuré. 
Smula ner fetaosten. 
Häll såsen över kycklingen.
Tillaga i 225 grader ca 20 minuter, lite beroende på hur stora kycklingbitar du har.
Det kan vara bra att röra om i kycklingen efter halva tiden. 

Det här var en god vardagsrätt som klarar sig själv i ugnen - sån't gillar jag. En annan sak jag gillar det är att man slipper steka kycklingen först.

Jag åt bara sallad till kycklingen och såsen, men den passar nog till de flesta tillbehör - ugnsstekt potatis, pasta, ris. Vad tror du är godast till?

Kyckling, soltorkade tomater och oliver i en ugnsform.
Häll på såsen.
Efter ca 20 minuter har du en god middag!

tisdag 14 juni 2016

Vardags-grill-sallad

Så dags för piloterna att sluta strejka nu!
Känner mig riktigt bitter i dag att vi inte fick vår Stockholmsresa som vi hade planerat. Det är inte billigt för en familj på fem personer att flyga till Stockholm och sen bo på hotell. De flesta hotellrum rymmer bara fyra personer så vi måste alltså ha två rum, suck. Ja, ja nu är det så det är och jag får acceptera det.

Över till nå roligare - MAT :) I dag var det åter igen dags för grillat och i dag la vi familjefavoriten kyckling på grillen. Det verkar som att vi aldrig blir less att grilla och äta kyckling. Vi skulle kunna äta det flera gånger i veckan. Det har blivit mycket grillat och sallad den senaste tiden. Så enkelt och så perfekt när jag försöker undvika kolhydrater.

Jag gör inga avancerade sallader till vardags utan blandar ihop det vi har hemma, tillsätter mozzarella eller fetaost och kryddar lite.


Vardags-grill-sallad

sallad
gurka
tomat
paprika
purjolök eller rödlök
fetaost eller mozzarella
basilika eller persilja
himalayasalt
svartpeppar
olivolja
vit balsamvinäger

Dela alla grönsaker, lök och ost i mindre bitar.
Strö över finhackad basilika eller persilja. Har du inte färsk kan du använda fryst.
Dra några varv med salt- och pepparkvarnen.
Droppa över lite olivolja och balsamvinäger.

Se'n kan man ju variera den i oändlighet med att tillsätta och ta bort olika grönsaker. Sockerärter, tunnskivade eller rivna morötter, avokado, rädisor och grön sparris är andra grönsaker som man kan tillsätta för att få en lite roligare sallad.

Det är så enkelt att laga mat på sommaren när man kan grilla och sen räcker det med att servera maten till en sallad. 

I dag åt vi salladen till grillad kyckling och halloumi.
Men sallad passar lika bra till grillad lax.

måndag 13 juni 2016

Fläskpannkaka Lchf

Istället för härliga dagar i Stockholm är vi hemma i vardagen och det på grund av välavlönade piloter som vill ha ännu mer pengar - "mycket vill ha mer". Tur att vardagen är helt ok den med. Jag har gjort en massa tråkiga saker på jobbet i dag och då har det varit svårt att inte tänka "Tänk om...."

Perfekt vardagsmat är sånt som är lättfixat och klarar sig själv i ugnen ett tag så att man kan göra annat, t.ex duka. Fläskpannkaka är en perfekt vardagsmiddag och tänk så bra att man kan göra en mjölfri lchf-vänlig variant som smakar som vanlig fläskpannkaka.


Fläskpannkaka Lchf

3 paket bacon
8 st ägg
1,5 dl grädde
250 gram keso
150 gram fet och mild ost

Finstrimla bacon och fördela i en långpanna.
Stek i 225 grader tills baconet blivit krispigt. 
Vispa under tiden ägg med grädden lite lätt och rör sedan ner keson.  
Strö den rivna osten på baconet och häll se'n äggstanningen över det. 
Grädda i ca 20 minuter i 225 grader tills pannkakan fått gyllebrun yta.
Servera med lättsockrad/osockrad lingonsylt.

Vilken lycka det är när man upptäcker goda lchf-vänliga recept som smakar som man är van. Det här receptet hittade jag hos 56kilo.se, som är en stor inspirationskälla för mig just nu.

Jag hade en stor långpanna som hör till ugnen och då blev pannkakan lite för tunn så nästa gång använder jag min ikea-form som är något mindre än långpannan. Man, eller i alla fall jag, vill inte att pannkakan ska smaka ost så jag använde den milda och goda hushållsosten.


Nu är det mindre än en halvtimme kvar till Sveriges första match i årets fotbolls-EM så det är bäst att ta plats i soffan och börja uppladdningen.