torsdag 21 januari 2016

Omelettmacka

Min nya favorit är denna omelettmacka eller egentligen är det ju en fylld omelett men eftersom jag äter det som en kall eller varm macka var det roligare att kalla det för omelettmacka. Så himla användbar, som mellanmål, till frukost, efter träning, till lunch, så omelettmackor kommer jag fortsätta att göra. Jag har nog ett uppdämt behov av att äta ägg efter alla år vi inte kunde ha ägg i huset pga Isaks allergi. Isak kommer nog aldrig kunna äta omelett men numera blir han inte sjuk om vi andra äter ägg i hans närhet (han tycker bara att det luktar äckligt).


Omelettmacka
2 ägg
1 msk grädde eller mjölk
örtsalt
2 skivor skinka
2-4 skivor ost
paprika

Vispa ihop ägg, vätska och örtsalt.
Häll i en varm stekpanna (där smör redan smält).
Sänk plattan något.
Stek på ena sidan tills översidan stelnat, det tar några minuter.
Vänd och stek någon minut på andra sidan.
Vänd omeletten igen så att den varma sidan kommer uppåt.
Lägg på ost (som smälter mot den varma omeletten), skinka och paprikabitar på halva omeletten.
Vik ihop på mitten.
Servera med sallad.

Det här är gott både varmt och kallt. Jag har ätit den varm till lunch tillsammans med en sallad och jag har ätit en halva kall som mellanmålsmacka. Perfekt till lite allt möjligt alltså.

Ha inte för bråttom när du ska vända omeletten för då är risken stor att den bara går sönder. Låt den stelna ordentligt så håller den ihop och då är det är inga problem att vända. Se till att inte ha plattan för varm så att du bränner omeletten innan den stelnat.

Ost, skinka och paprika på ena halvan innan omeletten viks ihop.

En varm dusch, en kopp varmt te, en varm filt i soffan och tända ljus - äntligen slipper jag frysa.

onsdag 20 januari 2016

Hjortfärsbiffar med grönpeppar

Söndagens goda middag fixade Leif och som vanligt är det lite svårt att få mått på ingredienserna av honom. Men han gjorde sitt bästa, så jag hoppas att alla måttangivelser stämmer. Men som vanligt gäller det ju att smaka och känna sig fram så att det blir bra just för dig.


Hjortfärsbiffar med grönpeppar
5 hg hjortfärs
1 potatis, kall pressad
1 dl matlagningsgrädde
1 msk konjak
1 msk grönpeppar, smulad
120 g västerbottensost, riven

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig färssmet.
Forma biffar som du steker i smör.

Dessa biffar som vi åt med grönpepparsås blev riktigt saftiga och goda. Vi använde hjortfärs men självklart blir det gott med nötfärs eller annan viltfärs också. Köttfärs, konjak och grönpeppar är en bra kombination.

Jag och Olivia valde vitkåls- och morotspasta till biffarna medan de övriga åt potatis. Grönpepparsåsen har jag inte fått receptet på ännu så det får vänta nån dag innan det publiceras. Men jag vet att han använde en bit grönpepparost i alla fall.


Kylan biter sig fast och verkar inte vilja ge med sig. Vill bara stanna inne i värmen och slippa gå ut, men det fungerar ju inte när man har ett jobb att sköta och barn som ska på aktiviteter. Men jag ska väl inte klaga att termometern är närmare minus 30 här, hos Leif är det minus 40. Brrrr.

Nej nu ska jag lägga mig under filten i soffan och vänta in Sveriges Mästerkock.

Sponsrad video: Itrim hälsocoach

Är det fler än jag som åt lite för mycket under jul- och nyårshelgen?! Eller rättare sagt så är det nog hela december som har satt sina spår för i ärlighetens namn blev det en hel del julgodis och pepparkakor under hela december. Men nu är det slut på sötsaker trots att pepparkaksburken står kvar på fikabordet på jobbet och frestar mig varje dag.

Itrim har jag hört talas om sen tidigare, men visste verkligen inte vad det var inser jag nu när jag hamnade på deras sida. Det fanns mycket intressant där och jag höll aldrig på att komma vidare i mitt surfande. Jag hittade smarta tips för att hålla vikten, nyttiga matlådor, recept för olika måltider och en massa annat.

Itrim erbjuder personligt skräddarsydda och hållbara program inom mat, träning och motivation. Precis vad man behöver i januari, eller hur? Har ni hört talas om Itrims handflatemetod? Den var lite småkul.



sponsrat inlägg

tisdag 19 januari 2016

Morotspasta

Efter lördagens festmiddag med drinkar, tilltugg och efterrätt var jag sugen på lite nyttigare alternativ på söndag. Så till hjortfärsbiffarna åt jag morotspasta istället för potatis. Ett gott, och färgglatt, alternativ istället för pasta, potatis eller ris.


Morotspasta
Skala bort skalet på morötterna.
Fortsätt sen skala så att du får morotsstrimlor.
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i morotsstrimlorna och låt koka ca 3 minuter.
Häll bort vattnet och servera.

Det här var riktigt gott, och en fin färgklick på tallriken. Morotspasta kommer jag prova mycket framöver, kan tänka mig att det passar till mycket. Till färsbiffar o sås passade det i alla fall perfekt.

Morotsstrimlor innan kokning


Brrr kylan fortsätter och jag är så less. Jag var inte speciellt sugen på att stiga upp i morse när jag gjorde misstaget att kolla termometern medan jag fortfarande låg kvar i sängen. Tyvärr har vi ingen köldgräns på jobbet så det var bara att stiga upp och göra sig redo för jobb.

måndag 18 januari 2016

Gulaschsoppa

Brrr i dag var det kallt. Jag hade kunnat ge ganska mycket för att få ligga kvar i sängvärmen när klockan ringde och termometern stod på -23 grader. Men istället för att ligga kvar och värma sig under täcket får man se till att värma sig med te, grytor....och soppor dessa kalla dagar.

Tidigare har jag oftast ätit gulaschsoppa med köttfärs, men i lördags bjöd jag på en gulaschsoppa med älgkött. Den blev riktigt mustig och god, perfekt en kall vinterdag.


Gulaschsoppa
600 g kött, nöt eller älg
1 stor röd paprika
2 msk paprikapulver
1 gul lök
2 msk olivolja
3 köttbuljongtärningar
1-1,5 liter vatten
1 citron, skalet
2 stora vitlöksklyftor
2 msk smör
1,5 msk tomatpuré
2 stora morötter
Till servering
2 dl lätt crème fraiche
3 msk finskuren persilja

Tärna kött, paprika och lök. 
Bryn i omgångar med paprikapulver, lite salt och svartpeppar. Flytta över till en kastrull.
Smula ner buljongtärningarna och häll på 1 liter vatten.
Koka upp.
Blanda citronskal, finriven vitlöksklyfta och smör. 
Rör ner smörblandningen i soppan tillsammans med tomatpurén. 
Låt gulaschen sjuda i 2-3 timmar, kontrollera att köttet är riktigt mört.
Tillsätt ev. mer vatten om det kokar bort för mycket.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Tillsätt i soppan och låt koka ca en halvtimme till
Soppan är klar när köttet och morötterna nästan faller sönder. 
Smaka av med salt, cayennepeppar och paprikapulver.
Servera soppan med lätt crème fraîche, finskuren persilja och ett gott bröd.

Smakrik och god soppa som jag längtar till att äta igen. Jag tycker ju om lite styrka i maten så på slutet tillsatte jag lite cayennepeppar för att få den styrka jag vill ha men det kan man ju strunta i.

Jag strödde lite persilja över min soppa men struntade i crème fraîche. Hur vill ni ha er soppa?

Till soppa är ett gott bröd en självklarhet. Vanligtvis till fest så bakar jag eget bröd, men den här gången köpte jag faktiskt baguetter, kors i taket :) Men köpta nybakade lite småsega baguetter är faktiskt riktigt gott och Ida älskar dessa köpes-baguetter så hon var nöjd.


söndag 17 januari 2016

Drink- och tjejkväll

När vi planerade för vår träff så bestämde vi att var och en planerar och tar med sig ingredienser till varsin drink att bjuda de övriga på. Dessutom kom vi överens om att göra dem rätt alkolholsvaga, för det var ju mer smaken än alkoholen vi ville åt. Kul att prova andras varianter eftersom man ofta snöar in på liknande smaker. Så detta bjöd och bjöds jag på i går! (Drinkrecepten är redan efterfrågade - de kommer!)

Drink- och tjejkväll
Kvällens drinkar
Mojito à la Johanna
Åsas trocadero-drink Åsnan
Matros Pink Heaven



Tilltugg
Crostini med brieost och röd pesto
Brieost
Mini-digestive
Rågkex


Middag
Gulaschsoppa
Crème fraiche
Persilja
Baguetter
Norrgott
Alto pina (rött portugisiskt vin)
Bubbelvatten



Efterrätt
Blåbär
Grädde
Kaffe o te


Matsedel v.3 januari 2016

Gårdagens milda väder och snöfall har nu bytts mot kallt och klart väder. Ser härligt ut ute men det lär nog kännas i kinderna om man går på en promenad för nu är det minus 20 igen. Men det blir ingen promenad än på ett tag för nu ska jag börja med att diska bort från gårdagens drinkkväll, mycket disk är bevis på en bra kväll :)

Snart är det dags för en ny arbetsvecka och nya middagar att förbereda så att det går fort och smidigt när hela familjen kommer hem trötta och hungriga.


Matsedel v.3 januari 2016
Köttfri måndag
Värmande soppa med ingredienser för att motverka förkylningar - ingefära och c-vitaminrik apelsin

Tisdag
Smakrika köttfärsbiffar med god dressing

Onsdag
Torsk och ris i en allt-i-ett-gratäng

Torsdag
Godaste smakerna!

Mysfredag
En storfavorit hemma hos oss

Veckans godsak
Saftig och god kaka med smak av bl.a. kanel