söndag 29 november 2015

Matsedel v.49 dec 2015 - Barnfavoriter

Glad Advent!
Så mysigt att stiga upp och tända alla advents-stjärnor och ljusstakar. Snart dags för frukost och då ska första ljuset tändas och jag tror till och med att det blir en lussekatt redan till frukost. Det är inte bara första advent utan det är även skyltsöndag så efter lunch ska vi till Astma- och Allergiföreningen för att fika och träffa tomten.

Nu kör vi en temavecka på veckomatsedeln igen. Den här veckan innehåller den en massa barnfavoriter (som även vuxna tycker om)
Matsedel v.49 dec 2015 - Barnfavoriter
Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag
Laxburgare med sallad, bröd och dressing

Torsdag
Djungelkyckling med tillbehör à la taco

Mysfredag

Veckans godsak
Vaniljpannacotta med goda bär


lördag 28 november 2015

Pepparkakskladdkaka

I dag adventpyntas vårt hus - så mysigt.
Måste snart i väg och komplettera med lite ljus, pynt och blommor som jag saknar. Men först ska jag göra en pepparkaksdeg, tyvärr kan vi ju inte baka dem förrän tidigast i morgon eftersom degen ska svälla. Lukten av pepparkaksbak är ju bland de godaste som finns och enklaste sättet att få julstämning. 

När jag hade trevligt middagsbesök i måndags slängde jag snabbt ihop en kladdkaka med smak av pepparkakor. En perfekt kaka i adventstider.


Pepparkakskladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen nejlika

Smält smöret. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. 
Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en slät smet.
Rör ner smöret. 
Häll smeten i en smord springform. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. 
Låt svalna. 
Servera med glöggrädde.

Jag älskar ju dessa julkryddor och tycker att de passar så bra ihop med choklad. Mitt älskade chai-te består ju av dessa kryddor och det finns inget godare te till choklad. Och det finns ju inte mycket som slår en kladdkaka, eller hur?


Glöggrädde
3 dl vispgrädde
3-5 msk glögg

Vispa grädden.
Rör eller vispa ner glöggen. 
Smaka av tills du har en lagom smak av glögg.

Att smaksätta grädden med glögg blir riktigt gott och ger en extra julsmak till kakan. Så nu har ni adventsefterrätten klar!

fredag 27 november 2015

Julkryddad köttfärspaj

I söndags gjorde jag en julkryddad köttfärs som jag serverade med tärnad potatis och juläpplen. Det receptet hittar ni här. Jag fick över lite köttfärs då som jag sen använde till en pajmiddag i veckan. Paj är en perfekt maträtt för att ta hand om rester.


Julkryddad köttfärspaj
Pajskal
4 dl vetemjöl 
0,5 tsk salt 
2 tsk bakpulver 
0,5 dl flytande margarin
1,5 dl lättmjölk 
Köttfärsröra
300 g köttfärs 
0,5 tsk kanel 
0,5 msk riven ingefära 
salt o svartpeppar
0,5 dl köttbuljong
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
Topping
1 röd paprika
3 dl riven ost

Pajskal
Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg 
med hjälp av en slev eller slickepott (ingen maskin behövs). 
Kavla ut den och lägg i en smord pajform. 
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter. 
Köttfärsröra
Bryn köttfärsen med kryddorna. 
Slå på buljongen och låt sjuda i 5 minuter. 
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Tillsätt crème fraîche och grädde.
Låt allt bli varmt.
Paj
Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet.
Tillsätt paprikabitar.
Strö över riven ost.
Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - det här är mitt favoritrecept på paj. Mest troligt för att det är lite pizzalikt. Alla barnen åt varsin köttfärspajbit utan gnäll men de hyllade den inte till skyarna, men ibland får man vara glad för det lilla :) Jag tyckte det var en rolig kryddning på köttfärsen som passar perfekt nu i jultider.

onsdag 25 november 2015

Laga mat på Scandic

Förra tisdagen var jag inbjuden till Scandic på en stamkundskväll där matlagning stod på schemat. Jag som älskar såna event var snabb att skicka iväg "Ja tack"-mejlet. Nog kan det vara mysigt, skönt och trevligt att gå ut o äta och bli serverad god mat utan att behöva göra nånting. Men att själv få laga sin mat med fina råvaror och med assistans av kunniga kockar är såå roligt och man får med sig så många tips. Ni måste prova om ni får möjlighet! Dessutom behöver man aldrig diska, det fixar andra :)

Extra kul att det var på "mitt" hotell som ligger på promenadavstånd från oss och som jag ser mest varje dag. För några somrar sedan tillbringade Isak och hans kompisar många dagar där då de alltid hängde vid deras studsmatta. Den sommarens fritidsgård :)

Mysigt hotell i närheten av mitt älskade Mjölkudden i Luleå

Kvällen började med att vi blev indelade i tre grupper, där vardera grupp skulle fixa förrätt, varmrätt eller efterrätt av de råvaror som var framplockade och enligt recept som kökschefen berättade för oss. Allt var så bra förberett och inga svåra moment så ingen behövde oroa sig för att inte klara av sin uppgift. Utan vi kunde jobba, surra och ha det trevligt samtidigt som vi förberedde en god trerättersmiddag.

Fin dukning med en av mina favoritblommor. Husets viner Le Village.

Förrätten var en god Toast skagen på smörstekt fullkornsbröd och en skagenröra med räkor, majonäs, rödlök, pepparrot och dill. Toast skagen är alltid rätt, även denna kväll. Till förrätten drack jag huset vita vin en Sauvignon Blanc, som var riktigt god.

Skära, hacka, skala, riva och blanda
Kvällens första rätt - Toast skagen med huset vita.

Jag är dålig på att äta och tillaga torsk så det var extra kul att det var dagens varmrätt. Den panerades och stektes till en perfekt temperatur, den var verkligen helt otroligt perfekt tillagad och bara smälte i munnen. Den serverades på en bladspenatbädd tillsammans med stekta rödbetor, salladslök och sparris. På fisken låg det en klick len chevrekräm av chevre, crème fraîche och honung och det hela avslutades med att brynt smör ringlades runt det hela. En perfekt komposition som eventuellt kommer dyka upp på deras meny framöver.

Jag är en av dem som tycker att rött vin kan vara riktigt gott till fisk. Så jag valde husets röda vin till varmrätten, en Syrah. Även det var ett gott vin, så det känns kul att kunna rekommendera båda deras "husviner".

Panera, klyfta, steka och lägga upp
Kvällens vackra och goda varmrätt med husets röda.

Efterrätten finns redan på deras meny och den kan jag verkligen tipsa om. En perfekt avslutning på en god middag. Mascarponemousse och chokladmousse serverad tillsammans med maränger, hackade cantuccini (italienska mandelskorpor), jordubbar och banan. En modern variant av klassikern marängsviss.

Skära, hacka och spritsa
Kvällen avslutades med en god efterrätt som jag tänker försöka kopiera hemma.

Tack alla inblandade, framför allt Scandic Luleå, för en trevlig kväll. Hoppas det kommer fler roliga evenemang framöver. Jag anmäler mig redan nu :)


Jag är dålig på att bo på hotell i min egna stad, känns lite väl lyxigt. Men ett hotell är ju så mycket mer än en plats att sova på. De flesta hotell har ju även en restaurang och i Scandics fall så är den riktigt bra. Framför allt till lunch vet jag många som brukar äta där, även jag, god mat, fin restaurang och bra parkeringsmöjligheter. På onsdagar har de en populär grillbuffé till lunch som jag har hört mycket om men aldrig testat.

Det var kul att höra deras tankar om att utveckla ett redan bra hotell till att bli ännu bättre. En sak de gör är att de satsar på att erbjuda ungdoms-idrottslag bra boende på helgerna, genom att vissa (många) rum har uppfällbara våningssängar - 4 sängar på helgerna och 2 sängar på veckorna. Perfekt för ungdomarna att få sova på hotell istället för i tråkiga idrottshallar för en liten extra peng. Men undra hur de planerar frukosten? Jag tror att det är lite skillnad på ett hotell fullt med resande affärsmän och ett hotell fullt med växande tonårskillar :)

tisdag 24 november 2015

Kanelkakor med hjortronkräm

Vilken härlig kväll vi har, jag myser för fullt!
När jag kom hem från jobbet hjälpte Isak mig med maten och sen hjälpte han Ida med matte-läxan, så jag hade helt plötsligt en massa extratid. Nu är middagen uppäten och bortplockad (o läxan gjord) så jag o Olivia sitter i soffan på övervåningen och väntar på hockeyn, medan Ida o Isak ser film i källaren. Alla barnen är hemma, glada och sams - helt magiskt.

Alltså dessa godingar måste ni baka! Underbart julig kanelsmak på kakan med fräsch apelsin- och hjortronsmak på krämen. Kan inte bli mycket bättre.


Kanelkakor med hjortronkräm, ca 20 dubbla kakor
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk sirap, ljus
2 tsk kanel, mald
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver

Hjortronkräm
50 g smör
2 dl florsocker
1 dl hjortron
100 g färskost, naturell
1 apelsin, rivet skal

Kanelkakor
Vispa ihop smör, socker, sirap och kanel till en smidig smet.
Blanda mjöl, salt och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen i smöret och arbeta snabbt ihop till en smidig smet.
Rulla smeten till små bollar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och tryck till med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 min, tills kakorna fått fin färg.
Låt kallna på plåten.

Hjortronkräm
Vispa smöret mjukt.
Tillsätt socker och vispa lite till.
Tillsätt färskost och apelsinskal. Vispa så lite som möjligt.
Mosa hjortronen lite lätt med en gaffel, krama ut vätskan om frysta används.
Vänd ner hjortronen i krämen och ställ in den i kylen.
Bre krämen på kakorna och lägg ihop dem två och två.


Så himla goda dessa var! De kommer finnas med ofta på fikaborden i advents- och jultider i många år framöver. Degen var lätthanterlig så det var enkelt att rulla små bollar, annars brukar jag inte tycka om sånt enformigt jobb. Tänk på att göra små bollar för man vill inte ha för stora kakor, eftersom man lägger ihop dem två o två blir de tillräckligt stora nästan oavsett hur små man gör bollarna. Jag gjorde ca 40 bollar/kakor så att det sen blev ca 20 färdiga dubbelkakor med kräm emellan.


Nu när jag fick en helt ledig kväll med en massa extra tid och energi ska jag gå igenom korten från Scandics mat-event. Så antingen senare ikväll eller imorgon kommer ni kunna läsa ett blogg-inlägg om hur man får en trevlig kväll med god mat och dryck i mysig miljö. Men jag tror jag måste börja med en kopp te och en kanelkaka med hjortronkräm, blir ju så sugen när jag skriver ner receptet och ser bilderna.

måndag 23 november 2015

Julkryddad köttfärs med potatis och juläpplen

Oj vad jag hade velat sova vidare i morse när klockan ringde. Men efter en dusch och en kopp te känner jag mig piggare och redo för en ny arbetsvecka, en arbetsvecka som avslutas med jobb-julfest på fredag. Mycket fest och roligheter väntar nu, lovely. I dag vaknade vi upp till kyligaste dagen den här vintern, med 10 minusgrader hemma hos oss. Leif som åkte till Svappavaara i morse (i natt) meddelade att det var -26 där, brrr.


Jag ville prova göra något annorlunda med köttfärs nu inför jul och hittade den här julkryddade köttfärsen med potatis och äpplen på recept.nu. Efter lite justeringar blev min variant så här.




Julkryddad köttfärs med potatis och juläpplen
500 g köttfärs
1 tsk kanel
1 msk riven ingefära
salt o svartpeppar
2 dl köttbuljong
10 potatisar
2 st äpplen, gärna Ingrid Marie
1 dl gräddfil


Bryn köttfärsen med kryddorna.
Slå på buljongen och låt sjuda i 5 minuter. 
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Tärna potatisen och äpplena.
Smörstek potatisen i cirka 10 minuter, tillsätt sedan äpplena och stek vidare i 5 minuter.
Smaka av med salt.
Lägg upp köttfärsen på ett fat med potatisen runt om.
Klipp lite gräslök eller persilja på toppen och servera med gräddfil.

Jag tyckte om köttfärsen med den lite annorlunda kryddningen, men jag tror det finns bättre tillbehör. Jag tyckter inte att varma äpplen var gott till det här så de struntar jag i nästa gång. Av köttfärsen som blev kvar tänker jag göra en köttfärspaj, det tror jag blir jättegott. Hoppas jag har rätt. Utlåtande kommer förmodligen senare i veckan.


söndag 22 november 2015

Söndagsbilder

Redan söndagkväll och jag hann inte allt jag ville i dag (som vanligt alltså). En av sakerna jag inte hann var att gå igenom bilderna från mat-eventet på Scandic. Det var så himla trevligt och mysigt så jag vill inte göra ett hast-inlägg med lite bilder och lite text, utan jag hoppas kunna förmedla samma känsla som jag hade den kvällen. Men den som väntar på nå gott...


En sak jag hann göra i dag var att baka en av mina favorit-julkakor, de var högprioriterade eftersom jag inte hann baka dem i fjol. De är så porösa och goda med en härlig kanelsmak, riktiga julkakor.

Dessutom har jag hunnit prova lite olika maträtter inför kommande julfester. Planering och förberedelser - me like!