måndag 26 oktober 2015

Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost

Höst innebär älgjakt hos oss. Hur är det hos er? Ibland har man tur att få älgfilé och den vill man inte misslyckas med. Godaste sättet att tillaga älgfilé på är så här! Fyll den med en god röra av smaksatt ost och bacon, helstek den i ugn och servera med god potatis och min underbart goda balsmicosås.
 

Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost
ca 1 kg älgfilé i bit
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök-, ört- eller kantarellsmak
Salt
Peppar
Kantareller

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.
Smörstek kantarellerna, salta o peppra.
Garnera köttet med kantarellerna.
 
Det här är så himla gott. Det vattnas i munnen nu när jag skriver receptet. Tyvärr har vi inte nån älgfilé i frysen men vi har en fin bit entrecôte och den kan man också tillaga så här.
 
När jag tipsade en bekant om det här receptet tyckte han först att jag var knäpp. Han tyckte det lät som att man förstör filén genom att skära en skåra i den och onödigt att fylla den. Men han gav det en chans och han blev mer än nöjd så nu lär han aldrig tillaga älgfilé på nå annat sätt.






söndag 25 oktober 2015

Matsedel v.44 oktober 2015

God morgon! 
Så underbart skönt att få en timme extra idag. Vi har precis stigit upp och ska nu göra i ordning frukost. En frukost som jag tänker sitta länge o äta (för jag har ju en timme extra på mig) med Nyhetsmorgon på i bakgrunden.

Till veckan har barnen höstlov men jag ska jobba som vanligt, jag hade först tänkt var ledig nån dag men det fungerade inte för det blev möten inbokade varje dag. Men den som spar han har.....så nu kan jag kanske ta ut en semesterdag, dagen innan julafton istället.
Matsedel v.44 oktober 2015
Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 23 oktober 2015

Fredagkväll

Nu har vi bänkat oss i soffan för en mysfredag framför Idol. Tyvärr åkte ju vår favorit Anna-Sofia ut förra veckan. Känns inte lika roligt nå mer och vem ska vi nu hålla på? Ida tycker vi ska hålla på Frans, men vi får se hur det blir med det. Det är i alla fall slutröstat, nu håller vi bara tummarna i fortsättningen.


Dagens middag blev vår goda snabb-favorit som vi ofta tar till när vi vill ha en snabbfixad riktigt god middag. Lövbiff, chiliostsås, köpes-klyftpotatis och sallad. Klart på mindre än en halvtimme utan större ansträngning. Och såå gott!

På fredagar blir det ofta "snabb-mat" för oss medan vi lägger ner lite mer tid på maten på lördagar. Jag tror det är ganska vanligt, eller hur? Nej nu ska jag lägga bort datorn och kolla på Idol o mysa med Ida.

Konferens på Clarion

F-R-E-D-A-G

Känner ni fredagskänslan komma krypande? Inte jag, inte än, men den kommer nog... Jag hade en sån lugn och skön dag och kväll igår så det kändes nästan som att det var fredag redan i går. Eftersom Leif kom hem en dag tidigare kom jag hem till dukat bord och god middag. Det hör inte till vanligheterna eftersom han brukar jobba borta på veckorna.

Arbetsdagen igår tillbringades på Clarion Hotel Sense där vi hade konferens i deras konferensavdelning och lunch uppe på 9:an med magisk utsikt över min vackra stad.


Jag hade höga förväntningar på mat o fika och lägre förväntningar på själva dagen. Men det blev tvärtom; mat o fika var ingen höjdare (det var ok men inte mer) medan dagen blev bättre och roligare än jag hade vågat hoppats på.

torsdag 22 oktober 2015

Salted caramelmousse

Jag fortsätter ge er recept från vår höstfest i lördags då vi firade Olivia och Isak som har fyllt år. Till efterrätt bjöd jag på vaniljpannacotta och blåbärspannacotta samt denna salta kolamousse som jag hittade receptet på hos Bambi. Salt kola är ju så populärt nu och finns som glass-smak, används i bakverk och som här i en mousse.


Salted caramelmousse
5 dl grädde
1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche
0,5 dl kesella
1-2 tsk flingsalt

Garnering
mörk choklad
blåbär

Vispa grädden rätt så fast.
Rör försiktigt ner den karamelliserade mjölken, bara tills allt är helt blandat.
Vänd ner kesella och smulat flingsalt.
Häll upp i portionsglas och låt stå i kylen 3-4 timmar. 
Garnera med hyvlad/riven choklad och/eller blåbär.

Det här blev kvällens snackis på höstfesten. Den söt-salta krämiga moussen var riktigt god och jag tror att ingen på festen blev besviken. Jag tycker om att garnera de flesta efterrätter med både bär och choklad och det här var inget undantag.

Visst kommer ni ihåg skillnaden mellan kondenserad och karamelliserad mjölk? Annars kan ni läsa om det här.


Nu ska jag tända ljus, krypa upp i soffan med en kopp te och se två av mina favorit-mys-program - Fest hos Bindefeld och Hela Sverige bakar. Bra avslutning på denna torsdag! 

Och imorgon är det fredag!

Vad har ni för helgplaner? Jag hoppas på riktigt höstrusk ute för jag vill vara inne och storstäda och organisera om tvättstugan. Fast prognosen visar ganska fint väder, i alla fall på lördag.

Guldleverans

God morgon!

Ni som följer mig på Instagram har redan sett min lyx-leverans som jag fick igår, leverans av guld. Havets guld alltså! Löjrom kan vara bland det godaste och lyxigaste som finns.

Vi var ju tvungna att ta lite gott kvällsfika igår med alldeles färsk och god löjrom. Vilken onsdagslyx!


Så trött jag var i morse och så mörkt det var i morse (och fortfarande är). Det kanske hänger ihop. Det var länge sen jag var så himla trött, men en kopp te och finn crisp gör kanske så att jag piggnar till.

Ha en underbar torsdag ikväll kommer jag tipsa om nå gott till helgen!

onsdag 21 oktober 2015

Picklad rödlök

Veckorna går så himla fort, jag hinner inte med. Imorgon är jag på konferens (eller vad jag ska kalla det) hela da'n och sen är det fredag....igen. Hela arbetsdagen imorgon ska jag tillbringa på relativt nybyggda Clarion Hotel Sense med alla kolleger, jag har stora förhoppningar på god mat och gott fika. 

höstfesten bjöd jag på ett nytt tillbehör, för mig och de flesta andra, picklad rödlök. Det passade perfekt till pulled pork och tacos.


Picklad rödlök
0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
1 röd chilifrukt
2 - 3 rödlökar

Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Strimla chilifrukten. Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ner i lagen. 
Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.

Nu har jag hittat ett nytt favorit-tillbehör, det här kommer serveras ofta hem hos i fortsättningen. Det var helt i min smak, lite söt-surt-starkt.