torsdag 16 april 2015

Krustader till fredagsdrinken

Snart är det fredag igen! Har ni börjat ladda upp inför helgen? Har ni nå roliga planer framför er? Jag tänkte komma med två goda tips att börja helgen med. I väntan på fredagsmaten kan ni börja med lite småplock och vad passar bättre än krustader. Lättanvända små godsaker som kan ätas både varma och kalla. Här kommer dock två varianter på varm fyllning. Svårt att välja? Gör båda!


Västerbottenskrustader med löjrom
minikrustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar

Fyll krustaderna med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 5 minuter (tills äggstanningen har stelnat).
Lägg en klick löjrom i varje krustad.


Ädelostkrustader med hjortronsylt
minikrustader
ädelost
hjortronsylt

Lägg krustaderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Fyll varje krustad med ädelost.
Grädda mitt i ugnen några minuter i 200 grader.
Klicka lite hjortronsylt på osten.

Båda varianterna är så himla goda. Ädelosten krympte dock ner lite när den smälte så nästa gång ska jag ta lite mer ädelost. Så tänk på det när ni lägger i en bit ost eller om ni använder ädelost på tub - osten kan gå nästan upp till kanten för den smälter ner och blir mindre sen i ugnen.

Vad tar ni för fredagsdrink i väntan på maten då? Har ni nån favoritdrink som ni gärna sippar på under tiden ni lagar mat? Eller under tiden nån annan lagar mat åt er? Drinkar har ju blivit så populära nu igen och det finns så mycket gott, tyvärr är jag väldigt dålig på att göra drinkar. Det är så mycket lättare att öppna en flaska mousserande vin :)

onsdag 15 april 2015

Sambalburgare med sambalkräm

Grattis Olivia på namnsdagen! Jag är ju i Stockholm på jobb men passar på att gratta min äldsta dotter här, för risken är stor att jag glömmer bort det annars. Ibland (oftast) är det bra med en blogg.


I söndags åt vi en sån kanonmiddag, det var verkligen såå gott. Vi hade ju tänkt grilla men planerna ändrades och vi stekte burgarna och sparrisen istället. Men visst blir man lite sugen på att grilla när man ser tallriken här ovanför? Men snart är grillsäsongen här på allvar.


Sambalburgare
500 g köttfärs
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
1 dl riven ost
0,5 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma till ca 5 hamburgare (beroende på hur stora ni vill ha dem).
Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.

Vi gjorde dubbel sats och ganska små burgare, ca 60 g per burgare. Vi har gjort dessa burgare förut och älskade dem redan då, den här gången la vi till lite riven ost i smeten på önskemål från Olivia. Smakrika och lättstekta/grillade. Vad mer kan man önska? Vi åt ugnsrostad potatis och sötpotatis till, men de är lika goda att äta i bröd som hamburgare.


Sambalkräm
2 dl crème fraiche
2 tsk sambarl oelek
örtsalt

Rör ihop crème fraiche och sambarl oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

God sås på samma tema - sambal oelek. Den passade så klart perfekt till burgarna/biffarna och framför allt Ida älskade såsen. Hon älskade den så mycket så i måndags gjorde hon den alldeles själv och serverade till stekt röding. Och den passade lika bra till det.

tisdag 14 april 2015

Nytt uppläggningsfat

Nu sitter jag på planet till Stockholm om allt gått enligt planerna. Jag kommer ha fullt upp i Stockholm och har därför varken packat ner datorn eller kameran. Men jag har skrivit i ordning några inlägg till er så att ni inte kommer sakna mig :) Dessutom brukar jag vara duktig att uppdatera på Instagram när jag är i väg på roliga annorlunda saker. Visst kommer ni ihåg att följa matro_sara där?

Det här inlägget skulle egentligen handla om mitt nya fina uppläggningsfat som jag fyndade i lördags.


Vi var till återvinningen och slängde en massa skrot som vi rensat ut. För ovanlighetens skull gick vi in i deras butik och där hittade jag detta fina uppläggningsfat/ugnsform. Gissa vad det kostade?

50 kr betalade jag för det! Den som prissätter där har nog inte riktig koll på hur himla populärt det är med koppargrejer just nu och fatet ser oanvänt ut dessutom. Det är dock lite ojämn prissättning där, en begagnad tesil ville de ha 10 kr för. Vad kostar en ny? 19 kr, kanske!


Är så himla nöjd med med fatet som jag invigde redan i söndags då vi stekte sambalbiffar som vi serverade med stil.

måndag 13 april 2015

Kyckling Marengo

Undra om det finns en helg då vi inte äter kyckling? Ja, inte är det många i så fall. I lördags blev det en mustig kycklinggryta och ris, en gryta som jag förberedde innan vi åkte o tittade på Isaks sista fotbollsmatch i cupen. Sen gick det fort att få maten på bordet när vi kom hem efter sju.


Kyckling Marengo 
1 kg strimlad kycklingfilé
1 stor burk champinjoner (eller färska)
1 gul lök
1 burk (400g) körsbärstomater
2 msk koncentrerad kycklingfond
1,5 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk basilika
0,5 tsk oregano
1 tsk paprikapulver

Skär kycklingen i bitar eller strimlor. Bryn den i smör. Salta och peppra. 
Lägg i en gryta. 
Skär löken fint och fräs mjuk i panna. tillsätt champinjonerna och låt de fräsa med en stund.
Lägg i grytan.
Tillsätt tomaterna, fond, vin, grädde och kryddorna till grytan. 
Koka upp och låt småputtra under lock i 10-15 minuter. 
Red ev. med lite maizena till lagom konsistens. 
Smaka av med salt och peppar.

En god smakrik gryta med lite annorlunda smaker mot för vad jag brukar använda till kyckling. Jag hade burkchampinjoner hemma därför valde jag att använda dem istället för färska champinjoner. Jag använde inte maizena för jag tyckte inte att såsen behövde bli tjockare.


I morgon åker jag till Stockholm 2,5 dag i arbete, så nu är det hög tid att jag börjar fundera vad jag ska ha med mig och vad jag ska packa. Jag hade hoppats på vårvärme och sol, men enligt väderprognosen ska det vara ganska kallt även där. Men förhoppningsvis slipper jag det snöblandade regn som vi har här just nu.

söndag 12 april 2015

Sambalmiddag

Nu är middagen precis bortplockad och vi är på väg ner i bastun, som vanligt när det är söndagkväll. Skön uppladdning inför kommande arbetsvecka. En arbetsvecka som bland annat innebär en stockholmstripp för mig. Men tyvärr har vi ingen ledig tid där så jag hinner inte med nå roligt, inte ens lite snabbshopping.

Dagens goda middag var sambalburgare, sambalkräm, sparris och ugnsrostad potatis o sötpotatis.


Vi hade tänkt grilla men det hann bli både kallt och sent innan vi började med middagen. Så istället för grillen blev det ugnen och spishällen som fick fixa maten. Innan middagen var vi en sväng till stan och hela familjen förutom jag fick nya skor. Tråkigt att inte jag hittade några, men skönt att de stora barnen nu har rejäla, snygga och bra skor för vår-löpträningen. Och utan skor kan ju inte jag ut o springa. Vad synd :)

lördag 11 april 2015

Fläskfilé i pestosås

Ledig lördag och solen skiner!
Nu har äntligen Isaks fotbollssäsong kommit igång på allvar, med fotbollscup hela helgen. Som han (och jag) har längtat! Tyvärr mötte de ett storväxt, fotbollskunnigt ryskt lag i första matchen så det blev en väntad förlust. Men de har två matcher kvar i dag och en imorgonbitti innan det, förhoppningsvis, är dags för slutspel.

Gårdagens middag innehöll många av mina favoritsmaker, framför allt röd pesto och basilika. Så himla gott! Icas röda pesto är nötfri så den används flitigt här hemma. Nötfritt och gott = underbart!


Fläskfilé i pestosås
700 g fläskfilé 
vatten
2-3 msk tomatpesto 
0,5 dl vitt vin 
2 msk (färsk, fryst) basilika 
1 dl crème fraiche 
2 dl grädde 
salt peppar 

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Bryn i smör. Salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Häll lite vatten i stekpannan, häll stekskyn i grytan. 
Häll i pesto, vin, basilika, crème fraiche och grädde.
Koka upp och sjud tills såsen blivit lite krämig. 
Servera med tagliatelle, ruccola, körsbärstomater och ev. riven parmesanost.

Ruccola passar så bra till dessa smaker så jag tar en rejäl näve sallad som jag blandar in med tagliatellen och det förhöjer hela den här maträtten. Tyvärr tycker inte min familj likadant så jag gör det bara på min egna tallrik.

Köttet stekte jag redan på förmiddan när vi var hemma och tog det lugnt. Sen när det väl var dags för middag så gick det fort att koka ihop såsen och koka pastan. Och snabbfixade middagar tycker vi om :)

fredag 10 april 2015

Snö till frukost

Efter en härlig ledig dag har vi nu bänkat oss i soffan, som så ofta på fredagkvällarna. Älskar lediga kvällar med soffhäng. I morse vaknade vi till snöstorm och tråkigt väder men efter några timmar sprack himlen upp och solen kom åter fram. Nu vill vi ha sol o värme och hopp om vår o sommar.


Isak hade sovgäster i natt och jag dukade upp frukost vid 12-tiden åt dem. De hade nog gärna väntat ytterligare ett tag men Isak skulle i väg på allergitest så vi hade lite bråttom i väg. Fil, flingor, mjölk, o'boy, mackor och pålägg dukades fram.


Mina barn har alltid tyckt om Proviva och det har varit bra för deras (allergi)magar. Nu har det kommit en ny variant i två olika smaker - Proviva Lemonad. Den verkar inte vara lika tjock i konsistensen utan mer som saft o juice. Dessutom innehåller de inget tillsatt socker, utan sötas med Stevia. Eftersom jag inte kunde välja smak köpte jag hem båda sorterna typiskt mig att inte kunna bestämma Citron & Hallon och Citron & Lime. Fräscha smaker.