torsdag 29 januari 2015

Snöigt

Ja se det snöar, ja se det snöar….
men sen slutar jag sjunga för fortsättningen håller jag inte med om.

I dag har snön vräkt ner hela da'n och det var inte roligt att köra vare sig till eller från jobbet så jag har bestämt mig för att ta bussen i morgon. Om vi inte blir helt insnöade förstås så jag inte ens tar mig ut.

Undra om vi har fått nån post i dag?
Vår "lilla" snökulle. Ser ni gungställningen i bakgrunden?

onsdag 28 januari 2015

Älggryta med kokosmjölk

Började sent, hade långlunch och slutade tidigt. 
Det hör inte till vanligheterna, var för sig ens, nu för tiden, men i dag prickade jag in alla tre sakerna på samma dag. Lite vardagslyx mitt i veckan och välbehövligt efter alla dagar med mer jobb än ledigt.

I går hann vi inte bara med att klippa Ida vi hann även äta en riktigt god köttgryta, som hade kokat i flera timmar i söndags. En spännande kombination med älgkött och kokosmjölk. Kanske inte den vanligaste kombinationen, men oj så gott det var.


Älggryta med kokosmjölk
1 kg grytbitar (från älg)
1 gul lökar
400 ml kokosmjölk
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 bit ingefära, riven
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk torkad timjan
1 tsk rosmarin
1 krm cayennepeppar
2 stora morötter
1 stor palsternacka

Fräs på köttbitarna på hög värme så de får fin färg. Lägg ner i en kastrull.
Häll på kokosmjölk och grädde och låt koka upp. 
Skala och klyfta löken, stek den på låg värme i stekpannan innan du lägger i det i grytan.
Tillsätt tomatpuré, kalvfond, vitlök, ingefära och alla kryddor. 
Koka i flera timmar så att köttet blir riktigt mört.
Skala och dela morötterna och palsternackan och låt koka ytterligare 20-30 min, tills grönsakerna har blivit lite mjuka.

Jag som älskar kokosmjölk älskade den här smaksättningen. Vanligtvis äter vi kyckling till kokosmjölk, men eftersom vi har hela frysen full med älgkött är det ju bättre att vi använder oss av det köttet. Var rädd att det skulle bli konstigt med älg och kokosmjölk, men det blev precis så gott som jag önskade.

tisdag 27 januari 2015

Nyklippt glittrande Ida

I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet för jag lyckades hitta en klipptid till Ida. Äntligen blev det av! Nu är det bara 2 av 3 tjejer kvar i familjen som behöver klippas.

Som vanligt gick vi till mysiga Icon, jag verkligen älskar deras lokal. Catrin var noggrann som alltid och gjorde det där lilla extra, idag blev det fina gnistrande pärlor i håret. Ögonen gnistrade och tindrade nog lika mycket på min 7-åring när hon såg det fina resultatet.

Ida är ju inte den tysta och blyga typen :) Det var inte många sekunder hon var tyst, hon hann berätta om alla fröknar och ämnen i skolan, om hårlöss bland klasskompisar, om utlandsresor, om sina syskon och mycket mer. När Catrin fönade hennes hår sjöng hon litegrann också.

måndag 26 januari 2015

Äppel- och fläskfilégryta med grönpeppar

I dag hade jag velat ha en jobba-hemma-dag eller åtminstone hade jag velat ha lite sovmorgon. Ida skulle på friluftsdag så jag hade velat åka dit och tittat en sväng och Isak kom på i morse att de skulle ha skridskor på idrotten. Inte lätt att försöka komma på var vi la alla grejer i fjol. Hade velat vara hemma och hjälpa honom leta. Men båda barnen klarade sig galant utan mig, så då var det ju lika bra att jag var på jobbet :)

Fläskfilé eller fläskytterfilé ser jag alltid till att ha i frysen. Det är så enkelt att slänga ihop en gryta och det mesta blir gott och uppskattas oftast av hela familjen.


Äppel- och fläskfilégryta med grönpeppar
700 g fläskfilé
salt o svartpeppar
1 purjolök
2 äpplen
1 msk kalvfond
1 tsk soja
1 msk dijonsenap
1,5 msk grönpeppar i lag
1 msk konjak
2 dl crème fraiche
1,5 dl vatten
1,5 dl cornichoner (små inlagda gurkor)

Putsa köttet och skär det i skivor. Bryn köttet i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg i en gryta.
Skölj och strimla purjolöken. Fräs i smör i stekpannan och lägg över i grytan. 
Skölj äpplena och skär i klyftor. Stek dem i smör i en stekpanna och ställ åt sidan.
Tillsätt fond, soja, senap, grönpeppar, konjak, crème fraiche och vatten. 
Låt koka ca 5 minuter under lock.
Vänd ner cornichoner och äpplen. 

Mmm så gott det här var! Och den var minst lika god i dagens lunchlåda. Cornichoner var länge sen jag använde i matlagning så jag hade nästan glömt hur gott det var. Äpplena var perfekta, vill absolut inte ha dem för mjuka. Vi åt grytan till ugnsstekt potatis och morötter och det passade perfekt.

Tacomackor

Måndagmorgon!
Vad tycker ni om det? Ser ni det som något positivt, som en nystart? Eller är det början på nedräkningen inför helgen? För mig är det en trött start (drömmer om sovmorgon) på en förhoppningsvis bra vecka.

Tänkte börja bloggveckan med ett tips på god snabbmat. Har ni kvar tacoköttfärs från fredagens tacomiddag? Perfekt! Då kan ni göra goda varma mackor till dagens middag.


Tacomackor
rostbröd
tacoköttfärs
tacosalsa
ost, riven eller i skivor

Blanda köttfärsen med salsa för att få en krämig konsistens, 
annars är köttfärsen så smulig och riskerar att falla av mackan vid första tuggan. 
Bred ut på bröd.
Lägg på ost.
Gratinera i 225 grader i ca 10 min.

Det här är ett perfekt sätt att göra sig av med tacorester. Andra tacorester såsom tomater, lök, majs och paprika blir också gott på mackorna tillsammans med köttfärsen. Men mina barn föredrar råa grönsaker istället för varma så jag serverar dem till istället för på mackorna.

söndag 25 januari 2015

Kökssöndag

Vi hade tänkt fira en liten semla Selma idag men hennes föräldrar var sjuka så 2års-kalaset blev inställt och då passade jag på att baka en stor semla till dagens två-fika. Jag struntade dock i årets stora snackis - semmelwrap - och bakade en semmeltårta istället. Helt otroligt vad denna semmelwrap är överallt - i tidningar, på bloggar, på instagram, på radio, jag tror aldrig jag har varit med om nå liknade. Alla pratar om den! Nån som har provat den?

Jag blev supernöjd med semmeltårtan så den lär jag göra fler gånger. Så mycket enklare att smyga ner en andra bit. Att ta en andra semla går sällan obemärkt förbi hos övriga runt bordet.


Även denna söndag har vi förberett lite middagar för kommande vecka. Få se hur länge vi fortsätter vara så duktiga och förutseende. Till veckan blir det bland annat en köttgryta med älgkött och kokosmjölk - en spännande kombination. Dessutom blir det stekt fläsk och löksås en dag och eventuellt blir det soppa och pannkakor en annan dag.

Dagens middag blev en god fläskfilégryta med äpplen och cornichoner smaksatt med bl.a. grönpeppar och konjak som vi åt till klyftpotatis och sallad. Riktigt smaskigt och jag hade sån tur att det blev kvar till morgondagens lunchlåda också, mums.

Röd pestosås

Solen skiner och det ser helt underbart ut ute. Tyvärr är det nästan 20 minusgrader så jag tar nog bara en kort promenad och sen fortsätter jag njuta av solen här inne i värmen. Funderar på om jag ska baka lite i dag, det känns som det var länge sen. Och som vanligt när jag har nystädat blir jag baksugen…och det innebär ju tyvärr att golvet behöver skuras i dag igen för jag tror inte att jag kan baka utan att spilla mjöl på golv och bänkar. Ja, ja vi får så hur jag gör.

Vi har fortfarande inte använt oss av alla recept från senaste gången vi hade Linas matkasse (på höstlovet). Men förra helgen var det dags att ge oss på rödspättan som skulle serveras med krossad potatis och röd pestosås.


Röd pestosås
1,5 msk smör
2 tsk vetemjöl
3 dl mjölk
0,5 pkt philadelphiaost
0,5 tärning grönsaksbuljong
3-4 msk röd pesto
1 tsk torkad oregano

Smält smöret, pudra över mjöl och rör om.
Vispa ner mjölken lite i taget.
Rör ner osten.
Tillsätt buljongtärning, pesto och oregano.
Koka upp och låt sjuda 5-6 minuter. Rör om då och då.

Jag älskar pesto och tyckte det skulle bli kul att testa en pestosås till fisk. Men jag blev inte frälst. Såsen var helt ok men vi var nog överens om att det skulle ha varit godare till kyckling. Jag åt potatisrester och såsrester till köttrester en dag på jobbet och till det var såsen riktigt god.