måndag 15 december 2014

Nätshopping

Hur går det med julhandlingen? 

Det här året har jag fått förlita mig på internet och alla affärer som finns där, för när jag väl har tid att handla då har "vanliga" affärer redan stängt. Vilken tur att alla nät-affärer finns. Klick, klick och sen har man allt hemma hos sig några dagar senare. Perfekt i mitt, för tillfället, stressade liv där tid är en bristvara.


När jag satt o surfade förra veckan hittade jag Kontorsmagasinet.se, där finns allt möjligt. Så skönt att slippa runt på flera ställen. Där fixade jag en hel del av kommande julklappar, kan inte visa allt spännande jag köpte för jag vet ju att flera familjemedlemmar läser här inne. Men jag hittade en del godbitar bland allt pyssel, spel, pussel, te, godis, städartiklar (kanske inte till julklapp, men bra att ha själv till och efter jul), ljus, julpynt och en massa annat.

Perfekt att hitta pyssel, spel, te och mycket annat på ett o samma ställe.

söndag 14 december 2014

Glöggryta

Min hemmamysdag blev precis så lugn och skön som jag hoppades i morse. Jag har städat lite, bakat lite, planerat lite och fikat lite. Snart avslutar vi dagen och veckan som vi brukar - med att bada bastu och äta apelsiner. Apelsiner är ett måste i bastun för mig och Ida, det är så gott och läskande i den varma bastun. Sen är vi redo för en ny vecka, den sista skolveckan den här terminen för barnen.

Idag var det dags för ytterligare en jultraditionsmiddag hos oss. Förra helgen åt vi julmustkyckling och nu åt vi glöggryta, båda dessa maträtter äter vi minst en gång varje december.



Glöggryta
600 g grytbitar
0,5 + 1,5 dl vinglögg
2 rödlökar
ca 2 dl vatten
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
0,5 – 1 tsk sambal oelek
3 morötter
2 dl grädde
ev. 1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar

Lägg köttet i en plastpåse. Häll i  0,5 dl vinglögg och låt marinera minst 1 timme.
Ta upp och torka av köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Skala och klyfta löken. Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i fond, 1,5 dl vinglögg, soja och sambal oelek. 
Tillsätt vatten så att köttet täcks.
Koka ca 45 min, lite beroende på vilket kött du använder.
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i dem i grytan. Koka ca 15 min.
Häll i grädden. Koka upp.
Rör ev. ut maizena i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka 3-5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och sallad.

Söt glögg och stark sambal oelek blir en perfekt kombination som gör att detta är en favorit-köttgryta. Ni måste prova den! I dag, som oftast, åt vi den med ris men det är lika gott med kokt potatis.

Het räkgryta

I dag ska jag inte öppna jobbdatorn någonting utan jag ska njuta av julen som närmar sig. Dagens planer är nämligen julstädning, julbakning, julpyntning, julplanering och julfika. Låter som en kanondag, eller hur? Bakningen har jag redan börjat med, det luktar underbart i köket för jag har två plåtar av de smakrika pepparkaksliknande Gammelstadskakorna i ugnen. Tänker även hinna med två äggfria mjuka pepparkakor, så den goda doften av julkryddor lär bestå.

Fredagens heta räkgryta var verkligen het och gjorde succé. Olivia har redan börjat planera vem vi ska bjuda nästa gång vi äter den.


Het räkgryta
1 kg räkor med skal 
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
4-6 färska champinjoner
2 dl strimlad purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 tsk salt

Skala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.
Smält smör i en gryta och häll i curry, cayennepeppar och paprikakrydda för att puttra. 
Tillsätt champinjoner, purjolök och pressad vitlök. 
Låt blandningen få småputtra 5 min. 
Tillsätt paprika, tomatpuré, salt, grädde och crème fraiche
Låt koka ihop några minuter. 
Dra av grytan från spisen och lägg i räkorna, de ska bara bli varma inte koka.

Det viktigaste när man tillagar varma rätter med räkor är att inte låta räkorna ligga i för länge och absolut inte koka. De blir tillräckligt varma om man lägger ner dem i den varma grytan precis innan servering.

Jag använde lätt crème fraiche och matlagningsgrädde och det blev en riktigt krämig gryta ändå. Vårt paprikapulver är extra starkt så det kanske var den i samband med ganska mycket cayennepeppar som gjorde att grytan blev så otroligt stark. Vill du inte ha för stark mat så dra ner på kryddorna och smaka av allt eftersom.

lördag 13 december 2014

Luciadag

Har ni haft en bra Luciadag?
Vi hade turen att få se ett luciatåg i dag med världens sötaste tärna - Ida.


Efter luciafirandet var ingen av oss sugen på att laga mat så det blev köpesmat till middag.
Pizza till Isak, friterad kyckling o pommes till Ida, 3 små rätter till Olivia och indiskt till mig och Leif. Mycket och god mat var det så nu har jag en god matlåda till måndag dessutom. Perfekt!

Vi handlade från ett nytt ställe men vi lär återkomma dit för alla var nöjda med sin mat.


Tyvärr har jag även varit tvungen att jobba en hel del i dag så större delen av dagen har jag suttit klistrad vid datorn. Jag tycker egentligen inte om att jobba på helgerna för jag behöver vilan och återhämtningen. Så jag hoppas det här var ett undantag med en sån här kort framförhållning till deadline.

Nu ska jag sätta mig o jobba ett tag till och hoppas hinna undan det sista så jag blir lite ledig imorgon.

fredag 12 december 2014

Räkor och vitt vin

Efter en god middag sitter jag nu i soffan och ser Svenska Hjältar-galan. Det har precis börjat och jag sitter redan och gråter. Det lär blir många tårar i kväll, lättrörd som jag är. Blir så fascinerad och glad över alla härliga, duktiga, handlingskraftiga och hjälpsamma människor.

Men tillbaka till middagen som var en riktigt god och stark räkgryta med tagliatelle. Leif har alltid sagt att han inte tycker om varma räkor men i dag har jag bevisat att det inte är varma räkor det är fel på utan att det har varit fel på kocken tidigare. Varma räkor är jättegott bara man inte har låtit dem koka.


Räkor och vitt vin är ju en klassiker så självklart öppnade vi en flaska och vi valde ett gott vitt vin med snygg etikett, jag älskar snygga flaskor och/eller etiketter. Illustrationen på etiketten har tagits fram i samarbete med den kända japanska modeillustratören Yoco.

Lite nördfakta om vinet: Petite Faiblesse Sauvignon Blanc doft är ren och aromatisk med inslag av citrus, svartvinbärsblad, nässlor och krusbär. Ett torrt vin med friska toner som passar utmärkt som apéritif och till rätter med fisk och skaldjur. Perfekt även till lättare sallader och bufféer.

Barnen fick också dricka lite extra god och festlig dricka - Bubbliz eftersom vi firade bra betyg. Något som verkligen är värt att fira. Ni kommer väl ihåg att fira lite allt möjligt. Så härligt med lite guldkant på vardagen.

Goda ingredienser blir en god räkgryta!

torsdag 11 december 2014

Kyckling med ananas och chili VV

Tänk att jag kom hem till slut i dag också. Ett tag trodde jag knappt det. Först jobbade jag över en timme och sen åkte jag för att julhandla lite och det tog sin lilla tid. Inte för att det var mycket folk, för det var det inte tack o lov, utan mer för att jag var in på många olika affärer. Jag fick handlat lite smått o gott men inte så mycket som jag hade hoppats på. Det blir nog en till sväng i helgen och en sväng ut på nätet imorgon för ikväll orkar jag inte tänka nå mer. Nu blir det te och soffan resten av kvällen.

Här kommer äntligen receptet på kycklingen ni har hört talas om i flera dagar, från att jag förberedde den i måndags till att vi åt den i går.


Kycklingfilé med ananas och chili (6 portioner 6 pp/portion)
1 kg kycklingfilé
1 liten burk ananasringar
1 dl thaichilisås
1 msk margarin flytande 80%

Dela varje filé på längden.
Bryn dem runt om i lite margarin, salta o peppra.
Skär en ficka i varje kycklingfilé. 
Tärna ananas och blanda med thaichilisås. 
Lägg det i kyckling-fickan. 
Lägg filéerna i en ugnsform, tillaga i ugn i 225 grader ca 20 min.
Servera till ris, extra thaichilisås och sallad.

Enkel god maträtt som man kan förbereda. Me like! Det är ju ingen nyhet att den söta ananasen och den sötstarka chilisåsen är en perfekt kombination till kyckling, eller hur?

Nu var det länge sen jag räknade ut propoints på maten jag gör. Men det här receptet med få ingredienser är enkelt att omvandla till propoints. Jag har räknat på 6 portioner och då är det stora portioner. Om man istället räknar på att det räcker till 8 portioner då är det 5 propoints per portion. Men tänk på att tillbehören också ger propoints. Men har man ont om propoints fixar man det enkelt genom att äta grönsaker till kycklingen.

onsdag 10 december 2014

Utan ork och listor

Det har varit en lugn vab-dag hemma idag men med lite för lite sömn. Jag hade ju hoppats få sova ikapp några av mina timmar som jag gick miste om i natt. Men Ida tyckte annorlunda och är man sjuk får man bestämma (lite i alla fall). Kycklingen som jag redan hade förberett men inte tillagat klart, stod o väntade i kylskåpet. Kändes skönt att bara ta fram och ställa in i ugnen strax innan det var dags att äta. Det var ungefär så mycket jag orkade med i dag :) Receptet kommer imorgon.


Hur går det med era julförberedelser? 

Jag har inte riktigt koll på läget, men i helgen ska jag börja skriva mina älskade listor. Älskar att planera, älskar att förbereda, älskar att skriva listor. I helgen är det dags för julgranen att komma på plats och juldukar ska strykas, tomtar ska tas fram och jullimpor ska bakas. Så lite koll verkar jag ju faktiskt ha trots att jag inte har skrivit en enda lista än.

Nu är det dags att sova. God natt på er!