lördag 1 november 2014

Kattlådan - efterrätt till halloween

Nu har vi precis kommit hem från mina föräldrar där vi har haft tacokväll tillsammans med min syster och hennes familj. Jag passade på att göra en rolig och äcklig efterrätt som jag velat göra några år men det har inte riktigt funnits rätt tillfälle. Men nu slog jag till.

Kan det vara äckligaste efterrätten? Ida var inte speciellt sugen att smaka utan valde sin favoritefterrätt istället - grädde och bär.

Kattlåda med sand och ...

Kattlådan - efterrätt till halloween
0,5 paket Digestive
100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk vatten
4 dl havregryn

Smula digestivekexen och lägg i en kattlåda eller annan låg form.
Rör ihop smör, socker, vaniljsocker, kakao och vatten till en jämn massa.
Rör ner havregrynen.
Forma avlånga korvar och lägg i "sanden".
Ställ fram på bordet ev. med en (katt)spade.

Låter godare när man säger att det är chokladbollar på en bädd av digestivesmul, eller?

Det ser väldigt äckligt ut men är gott. Vem tycker inte om chokladbollar och/eller Digestive? På ett enkelt sätt fixade jag en effektfull och rolig efterrätt i Halloween-tider. Blir nog succé på ett barnkalas också när barnen är i kiss-och-bajs-åldern.

Bus eller godis

Jag hittade så fina Halloween-korgar/hinkar i filt på Ö&B som jag var tvungen att köpa tre varianter av. De var perfekta att sätta ner lite smått och gott till barnen som en liten Halloween-present. Sen använde Ida den när hon gick på sin bus-eller-godis-runda.


Olivia fick Lindts mörka choklad med blåbär, läsk, tuggummi, trisslott, liten chipspåse och som alltid i godistider - en tandborste.


Isak fick Marabou cookies, apelsin-läsk, tuggummi, liten chipspåse, trisslott och tandborste.


Ida fick en Tom&Jerry-godispåse, hallonsoda, tuggummi, liten chipspåse, trisslott och tandborste.


Bus eller godis?
Nej, nu är det dags för långfrukost!

fredag 31 oktober 2014

Happy Halloween

Paus i Idol och jag har äntligen satt mig i soffan med datorn för att skriva till er. Ida ville ut på en "Bus eller godis"-runda med en kompis och jag följde med. Men usch vad kallt det var, mitt halsonda blev ju inte bättre av den kalla luften. Men efter lite te, tända ljus och filtar så känns det lite bättre.


På väg hem från jobbet åkte jag förbi Blomsterlandet och hittade så fina Halloween-rosor i en perfekt färg för helgen. Hoppas de nu är fina hela helgen också. Blommor är ju tyvärr inte min starka sida. Har ni några tips för att lyckas?


Firar ni Halloween? Eftersom jag försöker ta varje chans till att få fira lite extra så är det klart att vi inte låter en sån här helg gå obemärkt förbi. Fast vi gör inget stort av det utan jag tar fram lite orangea saker, ljuslyktor, nån pumpa, lite spindlar. Ibland gör jag nån speciell mat-rätt, som här. Jag brukar baka lite halloween-inspirerat också, som här och här, och ett år gjorde jag en spindeltårta.

torsdag 30 oktober 2014

Pesto-köttfärssås

Jag hade hoppats på en ledig dag i morgon men så blir det tyvärr inte. Jobbet kallar! Tur att jag trivs med jobbet nu annars hade det känts riktigt jobbigt. Jag sparar min ledighet till jul ;) Men det blir nog lite kämpigt att hinna med alla ärenden jag hade tänkt göra i morgon. Så det viktigaste gjorde jag redan i kväll - köpte godis till alla Halloween-besök vi eventuellt får i morgon. Tidigare hade jag lite planer på att tillaga kalkon i morgon, vilken tur att jag redan hade skippat den tidskrävande middagen.

Dagens middag från Linas matkasse var en köttfärssås kryddad med mycket pesto (som jag älskar), vitlök, persilja och rosmarin.


Pesto-köttfärssås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 burk röd pesto
2 msk tomatpuré
5 hg köttfärs
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad rosmarin
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,5 ask fryst persilja

Skala och grovriv löken, pressa vitlöken. Bryn löken så den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt pesto och tomatpuré, låt fräsa nån minut.
Tillsätt köttfärsen och bryn.
Tillsätt krossade tomater, rosmarin, salt och peppar, låt koka i ca 10 minuter.
Rör ner persilja.
Servera med nykokt spagetti.


Jag som älskar pesto älskade den här köttfärssåsens kryddning. Isak som älskar köttfärssås i vanliga fall, tyckte inte riktigt om den här varianten utan tyckte den hade en konstig kryddning.

Köttfärssås kanske inte gav oss så mycket ny inspiration eller tips. Men romansalladen som serverades till maten var en nyhet för mig. Den var god och krispig och både jag och Ida åt många blad, men vi har tur och har kvar några till imorgon också.

onsdag 29 oktober 2014

Tomatsås

Go'kväll på er. Har ni höstlov eller jobbar ni, som jag? Fast det känns nästan som semester när jag bara behöver tänka på mig själv på morgonen och kan åka i väg till jobbet så fort jag är klar. (Men nog hade det varit skönt att få sovmorgon som de övriga i familj). Att komma hem till färdig middag är jag ju inte heller bortskämd med, det händer ibland men inte ofta. Men där får jag kanske skylla mig själv :)

I dag lagade vi första maträtten från Linas matkasse och vi valde att börja med stekt lite starkare korv, pastastubbar och tomatsås.


Tomatsås
3 tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 tsk socker
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning

Skär tomaterna i mindre bitar.
Grovhacka löken.
Fräs lök, pressad vitlök och tomatpuré lite olja.
Tillsätt tomater, socker, vatten och buljongtärning.
Koka upp och låt sjuda i 5-7 minuter.
Mixa såsen slät med stavmixer. 
Servera t.ex. till pasta och stekt smaksatt korv.

Det var Leif och Olivia som lagade maten och de sa att såsen var riktigt enkel att göra. Pastan och korven var nog inte heller så svår att göra. Såsen var god och passar nog lika bra till t.ex. stekt kyckling. Olivia tyckte jättemycket om såsen så hon lär göra den snart igen :)

tisdag 28 oktober 2014

Skinkstek i ugn

I söndagskväll började jag få ont i halsen och igår var jag riktigt risig men i dag känner jag mig nästan frisk. Bra med snabba förkylningar. Men i kväll är det tyvärr Idas tur att vara lite smårisig med hemsk hosta, hoppas det är lika snabbt övergående för henne också. 

Nu är det bara lite soffhäng kvar på den här kvällen innan sängen kallar för i morgon är det tidig uppstigning som gäller för att vara tidigt på jobbet. Passar på att vara tidig nu när Ida har höstlov och jag inte behöver lämna henne på fritids innan jag åker vidare mot jobbet.

I söndags var det dags att försöka tömma frysen på lite griskött för snart är det dags för årets leverans av julskinka och en massa annat griskött.



Skinkstek i ugn
1 kg färsk skinka, med svål 
Salt och nymalen peppar
1 gul lök
1 morot
2 syrliga äpplen
2 kvistar timjan eller torkad timjan
3-5 dl grönsaksbuljong

Skala lök och morot och skär dem i bitar. Klyfta äpplena. Lägg i en ugnsform.
Putsa skinkan och torka av den. 
Ruta svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar.
Lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp.
Lägg alltsammans i formen på morötter, lök och äpplen.
Lägg på timjankvistarna eller strö över torkad timjan.
Häll lite buljong i formen.
Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är ca 70 grader (ca 2 timmar).
Ös med buljong och grönsaker under stektiden.
Låt köttet vila i 10 minuter. 
Ev kan du sila och spara skyn och servera till den skivade skinksteken.

Det är inte ofta jag lagar skinkstek och ska jag vara riktigt ärlig så nog är det ju godare med en ugnsstekt älgstek. Men den här varianten blev faktiskt riktigt bra. 

Och nu medan jag skriver kom jag o tänka på ett av mina favorit-stek-recept med ingefära, det receptet måste jag prova nästa gång för fläskkött och ingefära passar ju bra ihop.

måndag 27 oktober 2014

Barn-matkasse

Den här veckan är det dags att prova Linas matkasse igen och nu valde jag deras barnkasse. I somras provade jag deras inspirationskasse en vecka och den innehöll roliga maträtter som gav mig ny inspiration. Barnkassen sägs innehålla mer barnvänlig mat och den ska även vara mer lättlagad så att barnen ska klara av att laga middagarna. Vi får väl se om det stämmer, nu är det upp till bevis.


Det är alltid lika spännande att packa upp påsen. Idag var det dags för leverans och jag och Ida väntade spänt på den. När den väl kom var Ida snabb på att packa upp alla varor medan jag spanade in alla recept som jag var nyfiken på.


Den här veckan ska vi äta:
Örtig köttfärssås med spaghetti och paprikasallad
Färskostfyllda lövbiffsrullar med persilja och potatis
Stekt korv med basilikatoppad tomatsås och pastastubbar
Smaskig spätta med rossosås och krossad potatis
Krispiga chicken nuggets med sötsur sås


De flesta maträtter verkar riktigt goda medan på andra har jag redan planerat några justeringar som vi ska göra. Det tråkigaste är att de skickade med en röd pesto som innehåller cashewnötter så den åker i soporna på en gång pga Idas jätteallergi mot nötter där just cashewnötter är värst. Men vi ser till att köpa en röd pesto utan nötter så kan vi följa recepten ändå.

Den burken får tummen ner av Ida och oss andra.

Möjligheten att prova Linas matkasse till bra pris får jag tack vare Buzzador Blog.