lördag 20 september 2014

Utslängda med kinamat

En efterlängtad lördag är nu här! En lördag då min dotter blir 15 år. Hur gick det till?!
Fast det är inte för att hon fyller 15 år som den är efterlängtad (av mig) utan för att jag får en dag ledigt med sovmorgon. Vi ska bara mysa och ha det bra hela dagen.

Igår hade Olivia några tjejkompisar här på födelsedagsmiddag och övriga familjen blev utslängda. Isak åkte till Gården och vi andra åkte på kina-restaurang. Waldorf är nog en av Luleås äldsta restauranger och många barnfamiljers favorit.

Vi började med en favorit-förrätt - vitlöksbröd och aioli. Tänk att nå så enkelt kan vara så gott. Jag tror aldrig jag blir less på vitlöksbröd. Sen valde vi alla olika varmrätt. Jag åt, som alltid, kyckling med ananas, Leif valde en kebabpizza och Ida ville ha friterad kyckling med pommes frites.


Vi kom hem lagom till Idol började och då stängde jag o Ida in oss i Idas rum där vi somnade redan till vinjetten (Leif stängde in sig i källaren). Så trötta var vi båda efter en hel arbetsvecka. Jag vaknade dock efter nån halvtimme och såg klart Idol innan jag gick ner och la mig på riktigt och somnade om utan problem.

När jag kom upp i morse hade Olivia dukat undan och städat till efter gårdagens middag och huset var välstädat och fint igen. Min duktiga Olivia som är världens mest omtänksamma, snälla, hjälpsamma och kloka flicka.

Nu ska hon väckas och dras med på en överraskning!

torsdag 18 september 2014

Amerikansk kaneläppelpaj

Torsdagen är här och snart är det helg, en kalashelg med minst två kalas för oss som har en blivande 15-åring i familjen. I dag börjar jag med lite sovmorgon innan jag ska åka till Skellefteå på jobb och jag hinner äta frukost hemma i lugn o ro innan jag ska iväg. Ida förstod inte logiken i att jag har sovmorgon när jag ska jobba längre bort än vanligt.

I måndags bakade jag äppelpaj av de goda äpplena vi hade, så underbart gott.


Amerikansk kaneläppelpaj
5 st normalstora äpplen
1 tsk kanel
120 g smör
2,5 dl strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
flytande margarin

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. 
Strö över kanel.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser i det smälta smöret.
Bred degen över äppelskivorna. 
Pudra över lite kanel och flytande margarin före gräddningen.
Grädda i 200° i 30-40 min i nedre delen av ugnen till en gyllenbrun färg.
Servera med vaniljsås eller glass.


En krispig och god äppelpaj med kraftig kanelsmak, som jag älskar. Även barnen älskade pajen som vi självklart åt med vaniljsås. Mina äpplen var ganska små så jag använde mig av 10 stycken. Jag hoppas jag får mer äpplen snart och då kommer jag baka fler pajer. Äppelpaj med vaniljsås är så himla gott, nästan godare än choklad :)

onsdag 17 september 2014

Varma tacomackor

Ännu en kväll och jag sitter i soffan framför tv:n och skriver ett blogginlägg. Det verkar ha blivit en vana. Men om ni inte har förstått det så är soffhörnet min favoritplats på kvällarna. Nu är det dessutom och för ovanlighetens skull väldigt tyst i huset, de stora barnen är ute o ränner medan en småkrasslig och trött Ida redan har somnat.

Dagens middag blev en god man-tager-vad-man-haver-middag. Vi hade bröd, ost, tacoköttfärs och ont om tid. Vad gjorde jag då? Varma mackor med tacoköttfärs så klart. Tillsammans med grönsaker så blev det en kanonmiddag.


Varma tacomackor
brödskivor
färdig tacoköttfärs
tacosås eller salsa
ost

Blanda ihop köttfärsen med såsen (så den håller ihop).
Bred det över en brödskiva.
Skiva över lite ost.
Gratinera i 225 grader ca 10 minuter.
Servera med sallad.

Svårare än så här behöver det inte vara att ta hand om rester och göra en "ny" maträtt av det. Vilka är era favorittips när det gäller att ta hand om rester?

Sponsrad video: Kanal 5 - Dessertmästarna

Det är många bak- och matlagningsprogram på tv just nu. Ser ni dem alla eller ni kanske hoppar över alla? Jag ser de flesta. Och snart blir det en till tid att hålla koll på. På tisdagar klockan 20 på Kanal 5 kommer Dessertmästarna att visas, från och med 30 september. I Dessertmästarna tävlar tretton av Sveriges främsta inom desserter och sötsaker mot varandra i en knivskarp kamp om att bli korad till Sveriges dessertmästare 2014.

Såg ni förra säsongen? Vilka desserter det bjöds på! Jag, som inte har nån konstnärlig ådra, blir så imponerad av alla kreationer. Jag skulle gärna vara provsmakare i det programmet, då skulle jag nog bjudas på riktiga smaksensationer. Mmmm, vad sötsugen jag nu blev.

Missa nu inte säsongsstarten tisdag 30 september klockan 20.00 på Kanal 5.

Sponsrat inlägg

tisdag 16 september 2014

Tidig morgon och sen kväll

I morse när jag kom upp före sex var Ida redan vaken och låg o tittade på nån tv-serie på iPaden. Så skönt att hon lät mig sova. Men jag undrar varför hon vaknade så tidigt. Men tack vare att hon var vaken kunde jag vara lite tidigare än vanligt på jobbet - skönt!

Det har varit en intensiv men rolig dag på jobbet och i morgon fortsätter vi med samma intressanta jobb. Så härligt att längta till jobbet. Längta, var kanske att ta i, för nog är det aningen skönare att vara hemma. Framför allt dagar som dessa som även innebär aktiviteter efter jobbet. Jag har precis kommit hem och tänker nu slappa i soffan ett tag innan jag går och lägger mig (tidigt).

Ser ni vad mumsigt jag bakade igår? Äppelpaj med Lule-äpplen och en massa god kanel.


I dag på jobbet tiggde jag till mig lite mer äpplen :) Få se om hon kommer ihåg i så fall kommer jag få en leverans på fredag. Jag (och Isak) håller tummarna. Jag har blivit helt galen i äpplen och vill bara ha mer o mer o….

måndag 15 september 2014

Fotbollsköttfärssås

Vilken lugn o skön kväll vi har haft, ingen har haft nån aktivitet eller tid att passa utan vi har gått hemma i myskläder och bara "varit". Ja, förutom Ida då så klart som är ute och ränner med kompisar hela tiden. En kväll i soffan var precis vad jag behövde för nu känner jag att jag fick vila det lilla extra som jag gick miste om i lördags när jag fixade med Isaks fotbollscup hela da'n.

När Isak hade cup i helgen så sålde vi lunch, spagetti och köttfärssås, till de deltagande lagen. Vi var flera familjer som hjälptes åt att göra drygt 100 portioner köttfärssås dagen innan. Köttfärssås är nog en av de mest varierade maträtterna, där alla familjer har sin egen variant. För att det inte skulle bli alltför stor skillnad på de olika såserna följde vi alla samma recept.


Fotbollsköttfärssås
1 gul lök
500 g köttfärs
salt o peppar
500 g krossade tomater
1,5 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1,5 dl vatten
2,5 tsk basilika

Hacka löken och fräs den på svag värme i olja, utan att den tar färg.
Bryn köttfärsen, salta och peppra.
Tillsätt tomatpuré krossade tomater, buljong och vatten.
Låt puttra, ju längre tid desto godare.
Tillsätt basilikan och smaka av med mer kryddor.

Inga konstigheter, med ingredienser man oftast har hemma precis som man vill ha det till vardagsrätter. Alla som åt verkade tycka om den, så jag måste nog prova att följa detta recept nästa gång. Om jag nu lyckas följa ett recept när jag gör köttfärssås, oftast blir det lite "man tager vad man haver".

Ruccola är riktigt gott att servera till. Har ni provat det nån gång? Den lite peppriga smaken som ruccola har passar perfekt till köttfärssåsen och enligt mig behövs det inte nå mer grönsaker för en kanonportion.

söndag 14 september 2014

Matsedel v.38 september 2014

Världens kortaste helg, känns det som jag har haft. Det är så tråkigt när man ska starta en ny vecka och inte känner sig riktigt utvilad och redo. Men så fort som (även) veckor går så är det snart helg igen och då blir det en festhelg eftersom Olivia fyller 15 år. Och festhelger gillar vi!

Nu ska jag fortsätta se valvakan och njuta av det som är kvar av denna helg. Visst har ni röstat idag? När vi röstade var det kö, det har jag aldrig varit med om under alla mina år. Vi kan ju hoppas att det tyder på ett högt valdeltagande.

Hur ser er kommande vecka ut? Hinner ni laga god mat eller lär det bli mycket snabbmat? 


Matsedel v.38 september 2014
Må: Korvsoppa