tisdag 18 mars 2014

Kräftpasta VV

Till dagens middag använde jag mig av ett recept som jag hittade på Viktväktarnas Facebook-sida men jag modifierade det rätt mycket så det är svårt att veta hur många propoints min variant är. Men det borde vara mindre än de 10 propoints som originalreceptet var eftersom jag har tagit bort grädde och minskat på kräftstjärtarna. Dessutom tyckte jag att det var en enorm portion de hade beräknat på. Mitt recept här nedan är för 2 personer (enligt Viktväktarna) men trots att jag och Olivia åt mycket så har jag kvar en matlåda.


Kräftpasta VV 
1 burk kräftstjärtar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit rotselleri
2-3 morötter
1 tsk olivolja
1 msk persilja
1 burk krossade tomater
0,5 tsk stark paprikapulver
0,5 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
salt o peppar
1,5 dl kokt pasta/portion 

Skala och hacka lök och vitlök.
Skala och riv selleri och morot grovt.
Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök, vitlök, selleri, morot och färsk persilja.
Tillsätt krossade tomater, vatten, salt, peppar, paprikapulver och buljongtärning.
Låt puttra 15 minuter, blanda i kräftstjärtar och låt allt bli varmt.
Servera med kokt pasta och sallad.

Jag serverade kräftorna kalla på sidan om istället för att blanda ner dem i grönsaksröran, mest för att Olivia inte ville ha varma kräftor. Vill man ha en ännu nyttigare variant så struntar man helt i pastan och eftersom grönsaksröran och kräftorna är så goda i sig själv så går det jättebra. Jag älskar verkligen grönsaksröror med en massa goda grönsaker, krossade tomater och kryddor. De är så användbara och passar till mycket och när man räknar propoints är de perfekta.

Jag använde ungefär lika mycket rotselleri som morötter.
God grönsaksröra som passar till mycket
Nu ska jag försöka lägga undan datorn och se tredje perioden i andra kvartsfinalen mellan Luleå och Växjö. Det fortsätter att gå uruselt för Luleå men hoppet är det sista som överger en, så jag hoppas att Luleå kommer ut till tredje perioden och spelar bländande hockey och vänder detta riktigt enkelt. Det låter väl som ett perfekt slut på matchen :)

måndag 17 mars 2014

Örtsås till fisk

Precis kommit hem efter en lång dag, först på jobbet och direkt därifrån till ett planeringsmöte. Men nu är jag hemma och njuter av det, som den hemmagris jag är. Nu är det bråttom att få nånting i magen för jag är riktigt hungrig och sen blir det en stor kopp te för jag har varit utan i över fyra timmar, det är nästan ett rekord :)

Till gårdagens grillade röding rörde jag snabbt ihop en god sås med en av mina favoritostar - Cantadou basilika och gräslök. Har ni smakat den? Sååå god!


Örtsås till fisk
125 g cantadou basilika och gräslök
0,5-1 dl crème fraiche
2-3 msk färska eller frysta örtkryddor (t.ex. basilika och dill)
örtsalt

Rör ihop ost, crème fraiche och örtkryddor.
Smaka av med mer kryddor och ev. lite örtsalt.

Det är så enkelt att blanda ihop kalla såser, framför allt till fisk. Jag använder sällan nå recept utan blandar ihop det jag har hemma. Basilika och dill har jag alltid i frysen och nu hade jag sån tur att jag dessutom hade den goda Cantadou basilika och gräslök hemma.

söndag 16 mars 2014

Matsedel v.12 mars 2014

Då är hockeyslutspelet igång på riktigt…och det gick ju inte så bra. Matchen är inte slut än men det lär inte bli Lule-vinst (hoppas jag har fel). Men det blir kanske ett billigt slutspel för oss om vi inte behöver köpa så många matchbiljetter. Det gäller att se det positiva i allt :)

Kommande vecka är nu planerad både vad gäller skjutsningar, hämtningar, barnvakter och mat. Nu är det bara sista söndagskväll-ruschen kvar med att Ida ska duscha och tvätta håret och vi ska packa väskor och ta fram kläder. Sen är vi redo! Nu hoppas jag att det blir en hel vecka på skola och jobb för mig och Ida. Det var några veckor sedan senast.


Matsedel v.12 mars 2014
Må: Barnen fixar egen mat, jag är på möte
Ti: Kräftpasta
On: Kassler- och ananasgratäng
To: Tacogryta och ris
Fr: Paj o sallad (bortbjudna)
Lö: Tortillapizza
Sö: Fiskgratäng

Ostfylld köttfärslimpa

Ännu en dag då vi får se solen! Visst är det underbart? Tyvärr blåser det ganska ordentligt även i dag så det blir nog bara en kort promenad här bland husen så man har lite vindskydd. Annars har jag inte så mycket planer för dagen, förutom den vanliga söndagsplaneringen inför kommande vecka. Lite tv-skidåkning lär jag också hinna med så här i slutet av säsongen.

Olivia är inte så förtjust i köttfärsrätter så vi brukar inte äta det så ofta, men igår var jag så sugen på köttfärslimpa så jag var tvungen att laga det till middag. Och vet ni va'? Den fick godkänt av Olivia! Kanske den passar som söndagsmiddag hemma hos er.


Ostfylld köttfärslimpa
800 gram köttfärs
1 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 tsk paprikapulver
Salt o peppar
Fyllning
100 gram philadelphiaost
2 dl riven, lagrad ost
2 tsk paprikapulver

Rör ihop ströbröd, potatismjöl, mjölk, fond och kryddor.
Blanda ner köttfärsen.
Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Rör ihop philadephiaost, riven ost och paprikapulver.
Forma till en avlång liten limpa.
Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en smord ugnsfast form. 
Gör en urgröpning i mitten och placera fyllningen där. 
Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan. 
Grädda i ugn ca 50 min i 175 grader.

Saftig och smakrik, dvs en riktigt god köttfärslimpa som jag kommer göra fler gånger. Jag använde hälften vanligt paprikapulver och hälften starkt, vill man inte ha en stark måltid så tar man bara vanligt paprikapulver. Man kan ju även strunta i paprikapulvret i fyllningen och använda sig av en smaksatt ost. Det tror jag att jag ska prova nästa gång.

Köttfärslimpa, köttbullar o dyl är så gott med kokt potatis och gräddsås. Eller hur tycker ni det är godast?

Lägg 3/4 av köttfärsen i formen, gör en urgröpning/skåra.
Rulla fyllningen och lägg i köttfärs-urgröpningen
Lägg på resten av köttfärsen och forma till en limpa
Tillaga i ugnen till en smakrik och god köttfärslimpa

lördag 15 mars 2014

Happy lördag

Hoppas lördagen har varit bra för er!
Ida trivdes på kalaset med alla kompisar som hon inte har träffat på lääänge pga förkylningarna och Jämtlandsresan. Men nu är vi friska och hoppas på en solig och frisk vår o sommar. Oj vad jag längtar till sommaren. Tänk sol, altanhäng, lediga dagar, bad i älven (för andra, inte för mig), ljusa varma nätter, ja jag kan hålla på att rabbla en massa mysigt med sommaren, men jag tror ni har fattat.


Vad har ni ätit till middag?
Här blev det en god småstark ostfylld köttfärslimpa med potatis o gräddsås och sallad så klart. Och sen det viktigaste av allt - lite chai-te på maten. Chai-te efter maten är nästan ett måste för en perfekt middag.


Nu är det soffan och Gladiatorerna med familjen som gäller resten av kvällen. Eller rättare sagt så lär det bli Gladiatorerna för barnen medan jag slumrar i soffan.

Härliga frukoststund

Jag älskar våra helgfrukostar! 
Mycket prat, mycket te, mycket bröd, mycket pålägg, mycket frukt o grönsaker 
och framför allt mycket tid.


Men nu är frukosten bortplockad och vi är redo för dagen som börjar med ett besök på skate-hallen dit Ida är bjuden på 7års-kalas för två klasskompisar. Sen blir det lite blogg-jobb, lite småplock (ständigt pågående jobb) och lite kläd-utrensning innan middagen ska fixas. Vad tänker ni äta denna blåsiga lördag? För oss blir det nog philadelphiafylld köttfärsslimpa, potatis och gräddsås.

Ha en bra lördag så hörs vi senare!

fredag 14 mars 2014

Enklaste kycklinggrytan

Äntligen en härlig fredagkväll!
Efter att ha varit på resande fot två fredagar i rad känns det skönt med en fredag-hemmakväll med soffmys och Let's Dance.

Det här är världens enklaste kycklinggryta som jag ofta tar till när det är bråttom eller om jag inte har så mycket ingredienser hemma. Jag gjorde den förra veckan i Åre och jag gjorde den i kväll igen. Så enkel men så god och så lätt att variera.


Enklaste kycklinggrytan
1 kg kycklingfilé
salt o peppar
2 msk kycklingfond
1-3 tsk sambal oelek 
(beroende på hur stark du vill ha den, 
börja med lite och öka på om du vill ha mer styrka)
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 dl vatten
hela konserverade champinjoner 
purjolök
zucchini, minimorötter, broccoli och/eller paprika

Skär kycklingen i mindre bitar. Stek dem och krydda med salt o peppar. Flytta över i en gryta.
Tillsätt de grönsaker och/eller svamp som du vill använda. 
Vissa grönsaker t.ex. zucchini och purjolök blir bättre om du först steker dem lite grann.
Tillsätt fond, sambal, grädde, crème fraiche och vatten.
Koka upp och smaka av med mer kryddor.
Låt allt bli genomvarmt och grönsakerna så mjuka som du vill ha dem.
Servera till ris, potatis(mos), pasta, bulgur eller endast med en god sallad.

Vill du har mer sås så ökar du på grädde, cf eller vatten lite grann, till ris vill man ju ofta ha mer sås än till pasta. I dag åt vi pasta till grytan men i Åre åt vi ris och potatismos till den istället eftersom vi hade kvar det från en tidigare middag. Släng ingen mat - allt går att återanvända, av den kokta potatisen gjorde jag en god potatismos dagen efter. Den här grytan passar till det mesta!

Äter du enligt Lchf använder du fetaste varianterna på crème fraiche och grädde och struntar i vattnet, jag däremot använde lätt-cf, mellangrädde och vatten. Allt blir lika bra, använd det du tycker är bäst och ta de proportioner du själv vill.