torsdag 31 oktober 2013

Luleå i nytt ljus

I kväll var det dags att inviga Luleås årliga ljusfestival
Förväntningarna var stora efter de två senaste årens fantastiska shower, som inte går att beskriva i ord.


Vi i Astma- och Allergiföreningen är så klart med på ett hörn när det händer saker i Luleå. Nu hade vi sån tur att årets ljusshow visades utanför vårt kansli, så vi dukade återigen upp vårt fikabord med allergivänligt fikabröd, kaffe och varm choklad. Det var många frusna lulebor som blev glada när de såg vårt varma kaffe. Dessutom anordnade vi populärt pyssel, inne i värmen, för barnen som fick göra en egen ljuslykta.

Tyvärr blev jag, och många med mig, besvikna på årets ljusshow som inte var i närheten av de tidigare showerna.

onsdag 30 oktober 2013

Bröd med lingon?

Nu behöver jag er hjälp!
Eftersom vår frys håller på att svämma över av lingon skulle jag gärna vilja baka limpor, tekakor, långpannebröd eller liknande med dessa röda härliga bär. Men jag hittar inget recept som jag fastnar för. Har ni något bra recept på matbröd med lingon? Jag vill inte ha bikarbonatbröd utan jag vill baka med jäst.


Bröd med bär brukar bli så saftigt och gott. Nu har jag precis hittat Fazers nyhet Lingonkusar. Har ni provat det? Det är ett mörkt portionsbröd bakat på råg och vete och innehåller dessutom lingon, tranbär och solrosfrön. Mums!

Kan man säga nej?

När Ida kommer med en sån här fin lapp kan man inte säga nej. Eller hur?

Mamma kan jag låna din dator

Det är mycket bokstaverande hemma hos oss nu och intresset för bokstäver ökar, precis som det brukar vara när de börjar skolan. En helt ny värld öppnar sig för dem.

Vad ska ni äta till helgen? Jag var lite sugen på kalkon men skippade den planen och nu har jag en annan rolig idé som jag funderar på. Få se om jag orkar genomföra den.

tisdag 29 oktober 2013

Enkelt halloweenpyssel

Vi fortsätter halloweenpyssla lite smått, i väntan på julen. 


På förmiddan när jag och Ida handlade hittade vi sånt fint dekorationsströssel i småpåsar från Dr Oetker som vi inte kunde motstå. Perfekt till julpepparkakorna men det fungerade även till Halloweenpeparkakor. Jag blandade lite kristyr (vatten o florsocker) med orange färg för att det skulle bli lite mer Halloween än jul över pepparkakorna med vita snöflingor och rosa hjärtan.


Med kakor, kristyr och strössel kan man ha väldigt roligt väldigt länge. Och resultat blir ju så gott (men sött). Med en tandpetare är det enkelt att göra fina mönster med kristyr och sen är det bara att fästa dekorationerna.

Visst blev de fina?

måndag 28 oktober 2013

Röding i ugn med kryddgrönt

Första höstlovsdagen är snart slut och det blev lite ändrade planer. Jag hade tänkt ha en shoppingdag på Storheden, men när jag kom ut till bilen så var det punktering. Det var inte mycket annat att göra en att hålla sig hemma hela dan och det var ju inte så dumt för då började jag städa och röja i en massa skåp i källaren istället. Välbehövligt!

Till middag åt vi fjällröding och vips kom Olivia och Isak på att de hade viktigare saker att göra. Tur att åtminstone Ida älskar fisk.

Röding i ugn med kryddgrönt
1-1,5 kg röding, hel och rensad
1,5-2 tsk salt
1 dl hackat kryddgrönt (dill och persilja t.ex.)
1 dl finstrimlad purjolök
smör
ev. 2-3 dl grädde

Salta och fyll fisken/fiskarna med purjolök och hälften av det kryddgröna.
Lägg fisken i en smord ugnsform. Täck med folie.
Koka i ugn ca 20 min i 200 grader.
Tag av folien.
Pensla fisken med smält fett och strö över resten av det kryddgröna.
Häll ev. i grädde.
Stek ca 10 min tills fisken är klart.
Servera med potatis eller ris.


Fjällröding eller öring som inte är så stora är enklast att tillaga hela och slippa filéa dem. På sommaren är det självklart grillen som gäller men annars tillagar vi dem i ugnen och ofta på det här enkla sättet.

Loppi blogbag

Godmorgon alla bloggvänner! I dag är det mycket snack om väder, och den väntade stormen, i tidningar och på tv. Hur är det hos er? Här är det kring sex grader varmt och regnet slår mot taket. Men det verkar ljusna lite så vi håller tummarna att regnet snart har dragit förbi.

I helgen hämtade jag ut ett paket från Loppi med lite smått och gott i.

Loppi blogbag

Croodarna kommer vi se senare i dag, perfekt med en ny film nu när regnet vräker ner ute och vi är höstlovslediga. Deo för känslig hud är alltid mina favoriter, så självklart kommer jag prova Barnängens nya Sensisitive Deo.

Santa Marias nya kryddblandning Coriander & Chili i kvarn låter som en spännande och användbar kombination. Nån som har hunnit prova? Reztart, ett mellanmål med lågt GI, som Olivia får ta med till skolan. Perfekt att fylla på med lite energi en lång skoldag. SweetDrops Stevia med chokladsmak från SweetLeaf är smaksatt flytande stevia för att smaksätta t.ex. glass, bubbelvatten eller yoghurt. Känns konstigt eller kanske praktiskt - Nån som har provat?

I samarbete med Loppi

söndag 27 oktober 2013

Tekakor till Halloween

Ni som följer mig på Instagram (där jag heter matro_sara) har fått följa mig på förmiddan när jag och Ida bakade Halloween-tekakor.


Jag har så fina Halloween-formar men som ni förstår så används de inte så ofta. Men idag var det dags igen. Istället för att baka fikabröd (som jag försöker undvika) så bakade jag Halloween-tekakor i form av pumpor, fladdermöss och spöken.


Tekakor till Halloween
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl crème fraiche eller gräddfil
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche/gräddfil, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. 
Kavla ut en del av degen i taget och ta ut tekakor med pepparkaksformar. Jag använde en fladdermus, en pumpa och ett spöke.
Lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Så populära dessa blev och jag blev nöjd själv också! Se till att ha ganska mycket mjöl i degen för att den ska vara enklare att hantera, dvs både att kavla och ta ut med mått. Är den för kladdig lär du bli tokig. Det blev jag i början :)

Ser ni att det är pumpa, fladdermus (Batman) och spöke?