måndag 27 maj 2013

Kakaokakor utan gluten, mjölk och ägg

Då har vi vaknat upp till en ny arbetsvecka och för ovanlighetens skull är det en hel vecka. Men nu är det bara åtta arbetsdagar kvar tills vi åker till Turkiet igen. Gissa om vi längtar! Ska bli så skönt med sol o bad och inga måsten eller tider att passa. Fast där sa jag nog fel, det är en hel del tider att passa...för Ida. Det är barnklubb, after beach, show och minidisco nästan varje dag och Ida vill vara med på allt. Men innan vi åker till Turkiet har vi mycket att hinna med här hemma så nu är det nästan två veckor med fullspäckat schema från tidiga morgon till sena kväll.

Till min beställning i förra veckan bakade jag, förutom de glutenfria dubbelkakorna med smörkräm, även glutenfria kakor med chokladsmak.
 
Kakaokakor utan gluten, mjölk och ägg
100 gr mjölkfritt margarin
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,25 dl kakao
1,25 dl Lailas gula mjölmix
0,75 dl potatismjöl

Vispa matfett, florsocker o vaniljsocker mycket pösigt.
Tillsätt mjölsorterna lite i sänder och vispa under tiden.
Rulla ca 16 bollar, lägg på plåt, platta till något.
Grädda i 175 grader ca 12 minuter.
Låt svalna på plåten

Vill man så kan man fylla dem med smörkräm och då skulle jag välja att smaksätta även smörkrämen med kakao. Mina kakaokakor blev dock för möra och gick sönder så fort jag skulle försöka bre lite smörkräm på dem. Kanske blev det för mycket torra ingredienser? Är så ovan att baka utan gluten så jag har inte riktig koll på hur mjölmixen fungerar. Men de var goda i alla fall. Jag som är en riktig chokladtjej tycker att dessa kakor med kakao var godare än de med (bara) vanilj. De köpta glutenfria kakorna jag har provat har varit jättehårda, men dessa är så porösa och smälter i munnen. Ska ni baka utan gluten måste ni prova dessa!

Smörkräm
50 g margarin
0,75-1 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret länge så det blir luftigt.
Tillsätt socker och fortsätt vispa.

Montering
Bred smörkräm på en kaka och tryck sedan fast en till kaka på andra sidan.
Klart!

lördag 25 maj 2013

Plocktallrik i solen

Det var så gott igår med medelhavsbuffé så vi tog en repris i dag.


Dessutom passade det perfekt med plockmat eftersom vi inte har någon fungerande spis för tillfället. Köksrenoveringen har fortsatt med att Leif har brutit upp det mesta av golvet och då var vi tvungna att flytta spisen, förhoppningsvis blir det en kortvarig spisfrånvaro.


Ida var duktig och hjälpte mig duka fram allt gott vi skulle ha till middag. Det var ruccola, oliver, körsbärstomater, gurka, vindruvor, ananas, serranoskinka, pepparsalami, grillad kyckling, mangoraja, majonäs, röd pesto, balsamicokräm, skagenröra, heta räkor, mozzarella, brieost, Cantadou med basilika, baguetter, smörgåsrån och Finn Crisp.

Var så god! säger Ida


Det var länge sen jag åt lufttorkad skinka (fråga mig inte varför) och det var det som var absolut godast i går och även i dag var det den jag åt mest av tillsammans med ruccola, körsbärstomater och mozzarella. Mums!

 Jag hade nästan kunnat äta upp hela tallriken själv.


Ida satt länge och var koncentrerad vid sin tallrik. Till slut sa hon "Nu mamma ska du ta kort!"

Full koncentration

Stolt visar en nyduschad Ida upp sin tallrik där hon har arrangerat maten så fint.

Isak var inte mycket sämre, utan hade fixat snyggt pålägg på mackan.

Det bästa av allt är att vi fick rester av allt så nu kan jag plocka ihop en god lunchtallrik i morgon. Perfekt mors-dags-lunch! Ni glömmer väl inte att det är mors dag i morgon? Jag firade min mamma redan idag då hon bjöd på gott fika i solen.

Mina val - Mums!

Det är lördag och klockan är bara 21.30, men jag tror jag ska gå och lägga mig redan nu. Bädda ner mig med en bra bok och njuta av att sedan få sova i flera timmar.

God natt!

Sommarfest med jobbet

God morgon! I dag hade det kunnat bli en seg dag eftersom jobbet hade sommarfest igår, men jag drack bara några glas vin och var hemma redan vid 22-tiden så jag känner mig pigg o glad idag. Och tänk solen skiner i dag också.


Det tog tid för Isak att hitta nå att fika igår på stan för det var ägg i det mesta. Minuspoäng för det men pluspoäng att de hade fina allergi-info-skyltar på allt. När vi väl hade fått fika satt vi länge i solen och njöt, Olivia som var på stan med några kompisar kom också förbi. När Leif slutade jobbet kom han förbi och "hämtade" barnen och de cyklade hem tillsammans medan jag fortsatte sitta i solen tillsammans med tre arbetskompisar och teet var utbytt mot resévin.

Utsikten från restaurangen Solsidans uteplats. Vilken vacker kväll, eller hur?

Sen for vi vidare till sommarfesten på restaurang Solsidan där det serverades medelhavsbuffé och den var såååå god, helt i min smak. Kycklingspett, lufttorkad skinka, mozzarella, ruccola, körsbärstomater, oiver, risonisallad, pesto, tapenade, olika röror, stekt zucchini och mycket annat gott. Kycklingspett har ofta en tendens att bli torra när de massproduceras men de här var perfekt tillagade. Men jag åt mest av den lufttorkade skinkan som var så underbart god. Till efterrätt serverades (självklart) en god Tiramisu.


Personalkontoret (där jag jobbar) vann återigen aktivitetstävlingen. Gu´vad vi är bra :) Vandringspriset är dock inte speciellt vackert - en guldfärgad sko. De namnlösa spelade och vissa kämpade tappert med att få upp mer folk på dansgolvet. Stor eloge till dem för många var lite tråkiga slöa.

Kvällens höjdpunkt var dock maten, nu måste jag se till att ta mig dit på lunch snart för att kolla om den är lika bra.

fredag 24 maj 2013

Min extradag

Oj, vad tiden går fort. Jag hade så många planer för i dag nu när jag fick en extra dag ledig eftersom förskolan är stängd. Men jag har inte hunnit med en bråkdel av det. Morgonen började med en brödleverans och fortsatte med ett läkarbesök innan jag handlade lite mat och sen for till mamma o pappa för en god kycklinglunch på deras soliga altan med utsikt över vattnet.

Härliga sommarbilder tagna i fjol vid mina föräldrar

Allt jobb den här veckan med sena kvällar och tidiga morgnar tog ut sin rätt så när vi kom hem la jag mig på soffan och slumrade några minuter. Så skönt att ta sig tid till det någon gång då o då. Och i dag var det nog nödvändigt för i kväll ska jag på festligheter med jobbet och man vill ju inte somna vid middagsbordet. Nu ska vi ta en cykeltur in till stan för jag har lovat Isak o Ida att vi ska försöka få plats på någon uteservering för en eftermiddagsfika. Jag och Olivia fikade och åt en massa tillsammans i Stockholm så nu är det de dags för de andra två att få fika på stan med mamma.

torsdag 23 maj 2013

Dubbelkakor med smörkräm, mjölk-, ägg- och glutenfria

Redan torsdag och för mig är det som fredag eftersom förskolan är stängd imorgon och jag ska vara hemma med Ida. Fredagskänsla och solen skiner det innebär ett glas rosé på altanen innan middagen, som i dag blir grillad lax. Undra vad jag ska ha för tillbehör?! Nej, nu ska jag ut i solen och torka av allt pollen (det värsta med våren och sommaren) från utemöblerna.

Nu är premiären avklarad! "Baka utan gluten"-premiären alltså och det gick över förväntan. Känner mig så glad att jag lyckades. Vad synd att jag inte känner någon glutenintolerant som jag kan bjuda på goda kakor. För de är nog inte bortskämda att få fika hembakat när de är bortbjudna.
Dubbelkakor med smörkräm, mjölk-, ägg- och glutenfria 
Kakorna
100 gr mjölkfritt margarin
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1,25 dl Lailas gula mjölmix
1 dl potatismjöl

Vispa matfett, florsocker o vaniljsocker mycket pösigt.
Tillsätt mjölsorterna lite i sänder och vispa under tiden.
Rulla ca 16 bollar, lägg på plåt, platta till något.
Grädda i 175 grader ca 12 minuter.
Låt svalna på plåten

Smörkräm
50 g margarin
0,75-1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret länge så det blir luftigt.
Tillsätt socker och fortsätt vispa.

Montering
Bred smörkräm på en kaka och tryck sedan fast en till kaka på andra sidan. 
Klart!



Kakorna blir väldigt porösa och smälter i munnen, nästan som drömmar. Vill man inte ha smörkräm går det lika bra att servera dem som enkla kakor. Men den här gången ville jag pynta till dem lite och inte bara servera en småkaka. Hoppas den glutenintoleranta kunden blir lika nöjd som jag. De var jätteenkla att göra, jag hade föreställt mig en kletig oformbar smet men så var det inte alls. Dessutom trodde jag att de skulle rinna ut och bli platta tunna kakor i ugnen men det blev det inte heller. Eftersom de inte flyter ut så mycket är det viktigt att platta till bollarna något innan gräddning.

onsdag 22 maj 2013

Bakar glutenfritt

Nu är jag snart klar med fredagens beställning av hembakat bröd, idag bakade jag glutenfria kakor som jag blev riktig nöjd med. De blev så spröda att jag hoppas att de klarar frakten, skulle inte vara så kul att bjuda på kaksmulor.

Det här är första gången jag bakar "riktiga" glutenfria kakor. Tidigare har jag gjort chokladbollar med ren havre och sega cornflakesgodiskakor med glutenfria corn flakes, men i dag använde jag glutenfritt mjöl.


Jag gjorde två varianter av samma grundrecept, en med vaniljsmak och en med chokladsmak. Jag satte vaniljsmörkräm emellan två vaniljkakor och hade tänkt sätta chokladsmörkräm mellan chokladkakorna men de var så spröda så de bara föll sönder. Men det är ju inte alla som tycker om smörkräm så det kanske är lika bra att det finns alternativ.

Nu gäller det bara att döpa kakorna. De är spröda som drömmar, men man brukar ju inte använda smörkräm till drömmar. Whoopie pies är en av mina favoritkakor och dessa påminner om dem till utseende men inte i smak och konsistens så därför känns det missvisande att kalla dem för glutenfria whoopie pies. Har ni något bra namnförslag?

måndag 20 maj 2013

Bakar, bakar o bakar

Tycker ni att jag är lite osynlig här på bloggen? Jag har fått en stooor beställning till på fredag så jag bakar, planerar och paketerar för fullt för att hinna klart. Jag bakar smarriga blåbärsrutor med kardemumma (favoritkombo) så det luktar ljuvligt i hela huset och jag får anstränga mig för att inte norpa en bit.


Jag ska dessutom premiärbaka gluten-, ägg- och mjölkfria whoopie pies. Håll tummarna för mig! Blir de misslyckade tar jag till mitt säkra kort - sega cornflakesgodiskakor. För självklart ska även de glutenintoleranta få hembakat.


Ni vet väl att jag säljer hembakat bröd till er. Här kan ni läsa mer om min brödförsäljning och några prisexempel på kakor och limpor som jag har till försäljning. Men jag bakar även annat efter överenskommelse.