lördag 16 februari 2013

Räkpasta

God morgon! Nu har vi vaknat upp till ännu en sport-på-tv-dag. Skönt att ha en anledning att ligga i soffan, för jag är så otroligt trött hela tiden, hoppas det inte är nån förkylning som är på gång. Ska blir skönt med en vecka ledigt, då ska jag passa på att vila ordentligt när barnen vill vara med farmor och kusinerna mest hela tiden.

Det är så enkelt att göra egen räkfond så det tycker jag absolut ni ska prova. Den här räkpastan är enkel och god med få ingredienser som man ofta har hemma.
Räkpasta
5 hg räkor med skal
pasta
Fond
skal från räkorna
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 dl vatten
pastasås
2 msk dill
1,5 dl grädde
ev. lite maizenaredning
salt o svartpeppar

Skala räkorna. Kom ihåg att spara skalen.
Skala och hacka löken.
Stek löken och räkskalen i lite olja.
Tillsätt tomatpuré, vin och vatten. Koka i minst 15 minuter.
Sila fonden, koka upp med grädde och dill. Red ev. med maizena.
Smaka av med salt o peppar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet.
Ta bort räksåsen från plattan och tillsätt räkorna. Obs såsen får inte koka nå mer för då blir räkorna sega och tråkiga.
Häll pastan i en fin skål, häll räksåsen över. Servera med sallad.




Mums vad gott! Jag hade gärna haft lite ruccola eller babyspenat i den här räkpastan men nu hade jag inte det hemma så då fick jag klara mig utan och det gick nästan lika bra.

Vad tyckte ni om Melodifestivalen igår? Ida blev såå ledsen när inte Janet Leon gick vidare och jag kan nog hålla med henne om att det var en av de bättre låtarna i gårdagens startfält som nog var det sämsta så här långt.

Smördegssnurrade korvar

Lördag igen och dags för deltävling 3 i årets Melodifestival. Det lär bara bli jag och Ida som ser kvällen tävling här hemma för killarna kommer vara på hockey, dessutom ska de städa läktarna efter matchen (man får göra lite allt möjligt som hockeyförälder) och Olivia ska på innebandyturnering.

Inför vår melloplockmiddag förra lördagen hittade jag ett recept på coop.se med smördeg och kabanoss. Jag gjorde receptet lite mer barnvänligt.
Smördegssnurrade korvar
grillkorv
smördeg på rulle

Rulla ut smördegen. Skär i strimlor tvär över (från långsida till långsida). Skär sedan varje strimla i 2 eller 3 bitar.
Dela grillkorven i 2 eller 3 bitar, lite beroende på vilken korv du köper och hur stora bitar du vill ha.
Rulla smördeg runt varje korvbit. Lägg på en plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.


En rolig variant att servera grillkorv på som blir ett roligt inslag på ett buffébord, men mina barn föredrar nog vanligt bröd istället för smördeg.

Bloggen flyttar, hoppas ni följer med

Nu äntligen är det klart och jag får berätta min lilla hemlighet. 

Få lite matro flyttar till en nyöppnad matportal som heter Tillagat.se.
Adressen direkt till Få lite matro är tillagat.se/mat-ro


Där kommer ni, förutom mig, även hitta andra mat- och bakbloggare. 
Allt ni behöver för att få inspiration i köket är samlat på samma ställe. Perfekt, eller hur?

Jag kommer blogga på som vanligt så ni kommer känna igen er och jag hoppas ni följer med. Det är en del "barnsjukdomar" i början men vi försöker lösa allt så fort som möjligt. Det är även en del nya funktioner för mig som bloggare att lära mig men jag tror det här blir jättebra.


Alla mina gamla inlägg kommer flyttas över till tillagat.se så småningom så ni hittar allt på samma ställe, men det har inte hunnits med ännu eftersom vi vill komma igång med matportalen så fort som möjligt. 

Välkommen!

fredag 15 februari 2013

Fredagsräkor

Nu har kvällens fredags-tv-race börjat för barnen. Fredag är verkligen deras, framför allt Idas, favorit-tv-dag, det börjar med Amigo, fortsätter med Wild kids och avslutas med Gladiatorerna.


Vi har precis avslutat dagens middag som blev en räkpasta. Jag tycker att allt med räkor känns lite lyxigare och perfekt fredagsmat eftersom det är lätt att fixa nå gott av räkor med skal. I dag gjorde jag egen fond av skalen. Så enkelt och det blir så gott som bas i t.ex. en pastasås. Har ni något bra fredagsmat-tips? Eller är det taco-fredagar som gäller?

Stekta räkskal ser inte så aptitligt ut men är början på en god fond.

Och den goda fonden blir sedan en ännu godare pastasås.

Nu ska jag stänga ner datorn och sätta mig och slumra mysa i soffan med barnen. Ha en bra fredagkväll så hörs vi i morgon mellan alla sportevenemang - skidskytte och alpint på tv och två hockeymatcher i ishallen.

Palsternacks- och potatissoppa

Fredag igen! Kändes som att jag skrev det nyss. Är hemma och slänger i mig lite lunch (rester från gårdagens filegratäng) innan jag ska iväg på utvecklingssamtal med Olivia. Jag räknar med att allt går bra, som vanligt. På jobbet började vi planera sommarsemestrarna så smått och helt plötsligt kändes det inte så långt kvar till sommaren, men sen tittade jag ut på all snö och insåg att det ändå är ett tag kvar.

Förrätten igår på Alla hjärtans dag var en god palsternackssoppa med vitlöksbrödshjärtan, serverade i mina favoritskålar.
Potatis- och palsternackssoppa
4 potatisar (ca 300 g), i tärningar
4 palsternackor (ca 300 g), i tärningar
1 schalottenlök, finhackad
1 msk flytande margarin
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1,5 dl matlagningsgrädde
2-3 krm salt
peppar

Fräs potatis, palsternacka och lök i fettet i en gryta utan att det tar färg. 
Smula över buljongtärningarna och slå på vatten. 
Låt småkoka under lock tills allt är mjukt, ca 15 minuter. 
Vispa soppan till en slät puré med stålvisp eller kör den i mixer eller med mixerstav. 
Tillsätt grädden, hetta upp igen, smaka av med salt och peppar.

Jag älskar att servera förrättssoppa i mina fina skålar med lock.

Oj vilken god soppa, Ida ville aldrig sluta äta av den. Vilken otur att det bara var en förrätt. Vi åt vitlöksbröd i form av hjärtan till soppan. Vill man så kan man knapersteka bacon och servera i soppan eller krutonger. Men vi valde alltså att ha en slät soppa och servera bröd till.

Dagens middag är inte riktigt bestämd. Men jag tror det blir en räkpasta (inte stek som var planen från början) för jag har tagit upp räkor på tining. Försöker tömma frysen lite för snart åker vi till Jämtland på sportlov och därifrån kommer vi ha både älgkött och blåbär med oss hem. Vet inte riktigt hur vi ska rymma allt nu när vi har en frys mindre (ni kommer väl ihåg att en frysbox gick sönder för oss för några månader sedan.)

torsdag 14 februari 2013

Alla hjärtans dag-middag


Nu sitter vi bänkade framför tvn för att se Luleå bortamatch, vår 3-rättersmiddag är precis bortplockad.

Efter mycket funderade bestämde jag mig till slut för denna meny. Jag börjar vara en aning less semlor men med semmelbullar i frysen, vispad grädde och riven mandelmassa i kylen kändes det lite onödigt att fixa en annan efterrätt.


Alla hjärtans dag-middag
Förrätt
Palsternacks- o potatissoppa och vitlöksbrödshjärtan
Varmrätt
Fläskfilégratäng, ris och sallad
Efterrätt
Semlor med hjärtlock
Färsk ananas


Lättfixad och god festmåltid! Soppa är verkligen perfekt som förrätt, lätt att förbereda och sen behöver den bara värmas när det är dags att äta. Medan vi åt förrätten var gratängen i ugnen och riset kokade på plattan. Perfekt!

onsdag 13 februari 2013

Tv-kväll

Ser ni Sveriges mästerkock? Det gör jag! Jag tycker det är intressant för alltid lär man sig något, de ger ju små tips lite då o då. Men det är för mycket reklam, så därför sitter jag med datorn i knäet i tv-soffan så jag kan blogga när tid ska fördrivas.

Jag har hört många som säger att det är så gott med risoni till lax och i dag var det dags att testa. Och det var faktiskt riktigt gott! I alla fall till dagens lax med örtostsås. Visst vet ni vad risoni är? Det är pasta som ser ut som ris.


I morgon är Ida redo för förskolan igen, peppar peppar. Februari kallas ju numera för vabruari för det är  så många som är sjuka och vabbar då. Med tanke på det har vi klarat oss riktigt bra...så här långt. Ida hade en lindrig förkylning men vi hoppas ändå hon har gjort bort sina förkylningsbaciller på ett tag.