fredag 20 juli 2012

Heaven

Åh idag har jag varit i himlen eller paradiset eller vad det nu finns för härliga ställen.

Vad tror ni gömmer sig i det här paketet? 
100% njutning!

I morgon ska jag berätta mer om var vi har varit men nu måste vi börja göra oss i ordning för 50-årsfesten vi ska på i kväll och det verkar inte bli vilken fest som helst. Kock och känt dansband är inhyrda och över 100 gäster väntas komma.

Sous vide-metoden

Har ni hört talas om Sous vide-metoden? Långsam tillagning som ger mört resultat.

Sous vide-metoden går ut på att man kryddar köttet, lägger det i en lufttät påse och tillagar det långsamt under lång tid. Olika kött kräver olika tillagningstid men gemensamt är att köttet blir sällsynt mört och saftigt och att alla smaker bevaras. När du köpter en sous vide-produkt behöver du bara grilla den några minuter innan du kan servera den.
Nyhléns Hugosons har fyra olika kryddningar och kött enligt sous vide-metoden:
Sous vide Lammstek - Nordafrikansk kryddning
Sous vide Ribs - Asiatisk kryddning
Sous vide Fläskbog - Cajunkryddning
Sous vide Högrev - Amerikansk BBQ-kryddning

Långsam tillagning vet ni ju att jag tycker om och ofta tillämpar i nån av mina slow-cooker. Det här var ett nytt sätt där någon annan har gjort "jobbet" och för oss konsumenter blir det mer likt snabbmat då köttet bara behöver ligga på grillen några minuter. Kan det bli bättre?

I går grillade vi alla sorterna och alla var riktigt möra och vi behövde bara ha dem på grillen några minuter på varje sida. Vi tyckte att alla var goda fast favoriterna hos majoriteten blev lammstek och högrev.

Igår var det en riktigt solig dag men när det var dags för att äta och solen inte sken på oss längre blev det kallt igen för här är det bara solen som värmer, tyvärr. Så idag när solen inte skiner är det åter igen långärmat som gäller. I morgon åker vi hem och då hoppas jag att vi får riktig sommarvärme resten av min semester.

torsdag 19 juli 2012

Rostbiffsrullar med god ost

Vad är det för dag idag för det är ingen vanlig dag för det är Saras födelsedag. Hurra, hurra, hurra. Dagen till ära lyser faktiskt solen så vi kan nog sitta ute och äta tårta. Eftersom vi inte är hemma så kände jag inte för att baka tårta för det är så jobbigt att inte vara i sitt egna kök med sina egna grejer. Så idag blir det faktiskt köpestårta.

På lördagens sommarbuffé hade jag två olika rostbiffsrullar med färskost.
Rostbiffsrullar med god ost
rostbiff i skivor
smaksatt ost
grönsaker

Jag gjorde två olika rostbiffsrullar:
Cantadou basilika o gräslök tillsammans med babyspenat
Cantadou chili o paprika tillsammans med paprikastavar

Om rostbiffsskivorna är stora så dela dem på mitten.
Bred smaksatt ost på rostbiffsskivan.
Rulla ihop med någon grönsak.
De går bra att förbereda och förvara i kylen något dygn.


Det finns många olika varianter på rostbiffsrullar men det här är nog den enklaste då man använder färdig smaksatt ost. Trots sin enkelhet är det gott och perfekt på ett buffébord.

Tyvärr blev det inget besök på chokladfabriken idag, jag får nöja mig med "vanlig" mörk choklad istället för smarriga praliner. Men vad är väl en bal på slottet....

onsdag 18 juli 2012

Grillade köttfärsspett

Att jag aldrig lär mig att packa rätt. Trots att det ofta är kallt när vi är här i Jämtland på somrarna så tar jag med mig alldeles för somriga kläder. Ida har mest med sig sommarklänningar och korta kjolar och jag har med mig en massa shorts. Men här är det långa byxor och långärmat som gäller om man inte ska frysa och bli isande kall. Fast ska jag vara helt ärlig så var det lite värme idag mitt på da'n när solen var framme och man satt i lä, då kunde jag t.o.m. ha ett linne på mig.

Vi får drömma oss tillbaka till varma grillkvällar som vi har haft, t.ex. den grekiska middagen vi åt för ett tag sen.

Grillade köttfärsspett
1 kg köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk torkad oregano
2-3 msk färsk persilja
100 gram finsmulad fetaost
salt o peppar

olja

Blanda ihop allt till en smidig smet.
Lägg grillspett av trä i blöt någon timme.
Forma köttfärsen till avlånga biffar runt grillspetten.
Pensla med olja.
Grilla i 5-10 minuter per sida.

Vi hade spetten till en grekisk middag tillsammans med grekisk sallad och tzatziki. Mums!

Nu är de stora barnen med farmor och farfar på bilbingo, hoppas de kommer hem med storvinsten :) Få se vad vi hittar på i morgon, det beror väl lite på vädret (mycket vädersnack den här sommaren, eller hur?). Som vanligt är jag sugen att åka in till Östersund för shopping men det lär inte övriga familjen vara sugen på. Men en biltur till en chokladfabrik får jag kanske med dem på. Fast det brukar bli så dyrt för hur kan man sluta handla när det finns så mycket god choklad. Är man chokladtokig så är man!

tisdag 17 juli 2012

Släktträff i Jämtland

Idag har vi varit på släktträff i Jämtland med Leifs kusiner på sin pappas sida. Vi började med att åka till en hembygdsgård där vi åt och fikade gott hembakat bröd.

Man ser ganska tydligt att Ida åt en god kladdkaka.

Olivia

Isak

Efter en sväng förbi graven och kyrkan åkte vi vidare till Bygdegården i Tulleråsen (byn Leif är uppväxt) där åt vi en underbart god buffé som en tjej som heter Fanny hade gjort. Det fanns pajer, kycklingklubbor, kallskuret, potatisgratäng, potatissallad, pastasallad, köttbullar och mycket mer. Alla blev mätta och belåtna.


Till efterrätt var det chokladmousse med chokladbitar i med grädde och hallon.


Före, efter (och under tiden) vi åt roade sig barnen med lite allt möjligt. De fick åka nercabbad sportbil, de gick tipsrunda, de cyklade tandemcykel och mycket annat.

Isak cyklar tandemcykel med sin kusin

Olivia och Ida åker nercabbat 
och Ida skrattade hur mycket som helst hela tiden.

Isak vinkar glatt!

måndag 16 juli 2012

Zucchinisallad med bearnaise

Nu har vi kommit fram till Jämtland efter en dag i bilen. Vi kom i väg halv elva på förmiddan så det var ändå rätt hyfsad tid med tanke på att Leif var tvungen att meka med bilbromsarna först. Som vanligt åt vi lunch på Frasses i Lycksele, det är ganska precis halvvägs så det blir en perfekt sträcka-på-benen-paus. Det är segt att sitta så länge i bilen med det gick bra, inget åksjukt barn eller liknande incidenter som vi brukar vara med om. Olivia provade åksjuke-armband som vi har köpt på Apoteket, hon vågade inte lita på dem fullt ut så hon tog en halv åksjuketablett också (i vanliga fall tar hon en hel). När vi åker hem struntar hon nog helt i tabletten och litar på armbanden för det gick så pass bra i dag.

I lördags gjorde jag ett gott tillbehör som är perfekt för dem som vill undvika kolhydrater.
Zucchinisallad med bearnaise
1 stor skalad zucchini
1 purjolök
1,5 dl bearnaisesås
1 dl creme fraiche
1-2 msk färsk, finhackad dragon
salt, svartpeppar

Skär zucchini i små kuber, strimla purjon. 

Fräs i smör på medelstark värme, salta och peppra lite, låt det mjukna något och ställ sedan åt sidan så grönsakena får kallna, häll bort ev vätska.
Blanda bearnaise med crème fraiche och kryddor och blanda sedan med zucchinifräset. 
Smaka av med salt och peppar.

Det här var ett väldigt gott tillbehör. På något ställe kallades det för falsk potatissallad, förmodligen för att det är ett perfekt grill-tillbehör för de som vill undvika kolhydrater. Det här kommer jag nog göra fler gånger i sommar. Bearnaise-smaken blev mild och god, jag var lite orolig att den skulle ta över för mycket.

Här i Jämtland var det riktigt kallt när vi kom fram, solen sken men det var absolut ingen värme i luften. Hoppas jag har med mig tillräckligt varma kläder för hemma har vi mest gått i shorts senaste tiden för trots att inte solen har skinit har det ändå varit ganska varmt. Kändes lite tungt att höra att det har varit en kanon-sommardag hemma, en sån som man har längtat efter nästan hela sommaren. Typiskt att den kom just nu när vi lämnade stan.

söndag 15 juli 2012

Färska korvar från Nyhléns Hugosons

Vilken dag! I dag var det tänkt att vi skulle bila till Jämtland. Leif skulle bara byta bromsklossar lite snabbt. Eftersom Leif inte är nån "bilmekare" så skulle han få hjälp av en bekant som sa att det var enkelt, men det förutsätter att man får tag i rätt bromsklossar och det fick inte vi. Så nu måste vi vänta tills imorgon då märkesverkstäder har öppet för att få rätt saker, sen ska Leif byta det (utan hjälp eftersom det inte är svårt och nu har han fått se hur det går till) och sen hoppas vi komma i väg innan lunch i alla fall. Så håll nu tummarna att det går bättre imorgon.


Till sommarbuffén grillade vi Nyhléns Hugosons färska korvar med en kötthalt på 96%. Lite skillnad mot för "vanlig" korv som inte alls innehåller så mycket kött och man känner verkligen skillnad. De här korvarna känns "köttigare" och nyttigare, perfekt att bjuda på när man har lchf-gäster som annars inte är så förtjusta i chark-produkter.

De finns i fyra smaker
Salsiccia - ingefära, koriander och muskot
Chorizo - vitlök och cayennepeppar
Chipolata - gräslök, ingerfära och mejram
Nizza - persilja, oregano och rosmarin


Eftersom vi tycker om lite starkare mat tycker vi chorizon är godast. De övriga är ganska lika i smak anser vi.

Nu ska jag lägga fram kläderna vi ska ha med oss så går det fort att packa ner i morgon när det är dags att åka. Vi ska inte vara borta nå många dagar så det behövs inte så mycket kläder, fast vi ska på två festligheter så vi måste ha med oss två ombyten med finkläder. Med tanke på hur dålig jag är på att packa lär vi alla ha med oss halva garderoben...minst.