tisdag 14 december 2010

Hasselbackspotatis

I går lyckades jag hinna se fyra luciatåg, alla mina barns och Norrbottens. Inte illa på en dag. Men dagen började tidigt, vi for hemifrån före 7 på morgonen och vi kom hem efter klockan 20. Någon middag blev det inte förrän sent i tv-soffan. Men i lördags åt vi grönpepparfilé och hasselbackspotatis.
Hasselbackspotatis
jämnstora potatisar
smör
salt
ströbröd

Skala potatisen.
Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 20 min.
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
Strö över salt och ströbröd.
Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.
Servera till kött eller fågel.
Lägg potatisen i en träslev så är det lättare att skära skivor utan att skära igenom.

Hasselbackspotatis är himla gott men jag glömmer ofta bort att göra det. Tänk på att det oftast går fler potatisar när du gör så här än om du bara kokar dem.

söndag 12 december 2010

Matsedel v.50 dec 2010

Redan i morse åkte vi för att träffa homeopaten som ska försöka bota våra barns allergier, eksem och astma. När vi var klara med honom kom Feng Shui-konsulten och gick igenom rapporten hon skrivit om vårt hus. Så nu vet vi vilka färger och former vi ska ha i alla olika rummen och på gården för att få bäst energier. Därefter for vi till syrran och tog en snabb-fika och hämtade barnen och mina föräldrar. Det blev en låång dag som nu avslutas med att baka till Olivias klass julmarknad imorgon. Ida somnade i bilen redan vid 17-tiden, jag hoppas hon kan sova hela natten trots att det kanske var i tidigaste laget. Men det har blivit många sena kvällar för henne så hon behöver mycket sömn nu för att orka med morgondagen som kommer starta tidigt och hålla på sent.
Må: Barnen äter hos mormor och morfar. Jag hoppas hinna slänga i mig en macka i farten.
Ti: Rester
On: Kassler
To: Köttfärsbiffar med italiensk smak
Fr: Lingonlax
Lö: Kycklinggryta
Sö: Lövbiff

Ädelostpaj

Redan sista dagen på helgen, det hade gärna fått vara helg någon dag till. Imorgon är det lucia och det kommer bli en stressig dag med tre luciafirande barn på olika ställen. Vi har inte fått logistiken att fungera riktigt än men det brukar lösa sig.
Ädelostpaj
3 dl vetemjöl
6 pepparkakor
100g smör
3 msk vatten
Fyllning
1 bit ädelost (200 g)
1 burk kesella (250 g)
1 dl mjölk
4 ägg
nymalen svartpeppar
ev. salt
Garnering
granatäppelkärnor

Blanda mjöl, pepparkakor och smör i matberedare. Kör tills det är finfördelat.
Tillsätt sedan vattnet och kör ihop degen.
Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt i minst 30 min.
Kör ädelosten till smulor i matberedaren.
Tillsätt kesella, mjölk och ägg. Kör ihop till en smet. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.
Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i 30-35 minuter på nedersta falsen tills fyllningen stannat.
Garnera med granatäppelkärnor.
Servera ljummen eller kall.

En rolig och god variant på pepparkakor och ädelost. På fredag åt vi pajen lite ljummen och på lördag åt vi den kall. Kall smakar den betydligt mer ädelost än när vi åt den ljummen. Men båda gångerna var den god. Nästa gång kryddar jag pajdegen med lite pepparkakskrydda för att få mer pepparkakssmak utan att det blir för sött.

lördag 11 december 2010

Lingonkräm till pepparkakor

I dag har både Olivia och Isak blivit julfina i håret. Det är så skönt att hårfriseringar har börjat ha lördagsöppet så man slipper ta ledigt från jobbet. I dag är det riktigt kallt ute -16 och blåsigt så nu är det skönt att jag får vara inomhus och inte behöver ut nå mer i kväll. Imorgon blir en spännande dag. Alla barnen ska träffa en homeopat som ska försöka få bort deras allergier, astma och eksem. Efter det ska vi träffa Feng shui-konsulten och gå igenom rapporten hon har skrivit om vårt hus.

Att äta ädelost på pepparkakor har blivit väldigt populärt och nästan en självklarhet till glögg. Igår provade jag en lingonkräm till pepparkakor och det blev väldigt gott så i fortsättningen kommer det nog bli en självklarhet till glögg här hos oss.
Lingonkräm
150 g philadelphiaost
0,5 dl lingonsylt

Blanda ihop osten och lingonsylten. Smaka av att det blir en bra blandningen.
Servera i en skål så att var och en själva får ta en klick på pepparkakor. Eller gör i ordning kräm på pepparkakor och servera på ett fat.

Det här var jättegott och enkelt så jag kommer definitivt göra om detta. Vi serverade lingonkrämen till hyvlade pepparkakssticks.

fredag 10 december 2010

Glöggkväll

Ikväll har vi haft glögg-kväll med goda vänner. Fast det kanske är fel att kalla det glögg-kväll för det blev inte så mycket glögg. Det blev mer öl, vin och mat än glögg. Till slut höll vi på att somna i soffan för vi var så trötta och mätta.

Vi åt ädelostpaj, pepparkakssticks med lingonkräm, kavring med västerbottensostkräm, ostbricka, julskinka, grönpeppargravad lax, kex, bröd, fikonmarmelad, äppelmos, köttbullar, prinskorv, baconlindade dadlar, päron och grönsaker. Ädelostpajen och pepparkakssticks med lingonkräm blev nog kvällens favoriter.

Nu ska jag ta en kopp te och se vem som blir 2010 års idol. Blir det Jay eller Minnah?

torsdag 9 december 2010

Superfredag med Kelda

Är hemma på långlunch med Ida som har varit till tandläkaren. Ida var så duktig och gapade stort så att de kunde titta på tänderna och räkna dem. Eftersom hon var så himla duktig fick hon välja två leksaker, en ring och en lila bil valde hon. Snart ska jag tillbaka till jobbet och jobba någon timme till innan det är dags för julfest. Den börjar redan strax efter 16, så jag hoppas att det inte blir så sent i kväll. För det har blivit många sena kvällar den här veckan, med luciaträning med Olivias klass, utvecklingssamtal, skjutsningar och förberedelser inför morgondagens glögg-kväll. Ida ska jag skjutsa till mormor och morfar, dit Olivia och Isak sedan går efter skolan. Eftersom Leif ska på hockey och julbord ikväll får mormor och morfar rycka in ännu en gång. Vad skulle vi göra utan dem?


Kelda® Soppjakt

Imorgon är det superfredag med Kelda. Alla som registrerar sig på keldasoppjakt.se imorgon (från kl. 00.00 inatt) får en Kelda Soup in a cup-presentcheck. Så ni som ännu inte har gått med i soppjakten - Gör det nu! Ni kommer väl ihåg var ni hittar "min" soppa? Om inte så kommer här en ny ledtråd: Idag till lunch åt jag förra julens vinnare bland gravade laxar.

måndag 6 december 2010

Matsedel v.49 dec 2010

Dags för ännu en arbetsvecka med fullt program på kvällarna. Vi har någonting varje kväll hela veckan, även helgen. I dag är det äntligen lite varmare ute. Nu är det bara ett par minusgrader och det har kommit lite mer snö.

Matsedel v.49 dec 2010
Må: Hamburgare
Ti: Korv och makaroner
On: Rester
To: Julfest med jobbet
Fr: Glögg med tilltugg
Lö: Grönpepparfilé och hasselbackspotatis
Sö: Köttgryta