måndag 7 december 2020

Saffranshavrekakor med russin

 Jag älskar saffran och jag älskar havrekakor. Så varför inte blanda de två?! Vilken tur att Cake by Mary påminde mig om de två smakerna.

Just nu har jag en en vanilj- och saffranskaka i ugnen, också två favoritsmaker i en o samma kaka.

Saffranshavrekakor med russin

125 g smör
0,5 g saffran
3 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl russin
2 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
3 msk vatten

Smält fettet i en kastrull, rör ner saffranet.
Rör sedan ner havregrynen i det heta fettet. 
Blanda sedan i de andra ingredienserna.
Klicka med två små skedar ut smeten glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut lite under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader 8-10 minuter.
Lossa kakorna innan de kallnat.

****************

Vilken dag! Jag steg upp tidigt för jag ville jobba undan en massa saker, innan jag skulle skjutsa mamma. Men allt strulade eftersom viktiga servrar inte hade varit igång i helgen, så jag hann inget av det jag hade planerat utan var tvungen få ordning på all oordning.

Jag har haft sånt stress-påslag hela dan pga den starten. Jag känner mig fortfarande stressad trots att jag inte borde vara det för nu är jag hyfsat i fas, men kroppen har inte förstått det och kommit ner i normalläge än.

Lite middag, lite te, en smakbit av dagens kakbak och soffhäng med nå bra på tv får nog ordning på mig så småningom. Och sedan hoppas jag på en lugn och fin dag i morgon…

söndag 29 november 2020

Matsedel v.49 December 2020

Idag kommer veckomatsedeln lite senare än vanligt eftersom jag har bakat lussekatter på morgon, det är ju faktiskt första advent och då måste man mumsa på lussekatter. Jag satte igång med bakandet direkt efter frukost och blev klar för nån timme sedan. Men nu är jag ju sugen på att baka ännu mer med julsmaker. 

Men jag får nog vänta nån dag för snart ska jag börja med middagen och det blir också en första-advent-tradition - julmustkyckling. Så både Olivia och Isak kommer hem o äter, för de vill inte missa den goda kycklinggrytan.

Matsedel v.49 December 2020

Köttfri måndag

fredag 27 november 2020

Rosa himmel o gul pasta

En efterlängtad fredag är äntligen här 💖

Efter en dag inne på kontoret gick jag hem till en helt magisk rosa himmel. Jag höll dock på att missa den eftersom den var lite bakom mig när jag promenerade. Som vanligt är det svårt att få till en bild som är lika magisk som verkligheten. 


När jag kom hem jobbade jag undan lite till och sedan hann jag vila lite innan Olivia kom hit och lagade middag medan jag satt o drack vin. Förstår ni lyxen! Och det var inte vilken middag som helst vi bjöds på, utan det som nog måste vara trendigaste rätten just nu. Benjamin Ingrossos saffranspasta med pancetta och sparris. Den var så sjukt god så jag längtar redan tills jag får äta det nästa gång.


Kvällen avslutades på bästa sätt för då satte vi igång med att julpynta och vi fick så mysigt och fint. Vi hann inte ta fram allt, men det är ju en dag imorgon också. Längtar tills imorgonbitti då jag vaknar och får stiga upp til ett julpyntat hem och äta julskinka till frukost. Kan ju inte bli bättre 💕

torsdag 26 november 2020

Chicken Thai

När Leif fyllde år för några veckor sedan önskade han sig en gammal favorit till middag - chicken thai. Jag hade fullt upp med att laga maten och äta den goda grytan så jag glömde ta något bra kort. Men jag vill ju inte låta bli att dela med mig av denna goding så ni får stå ut med tråkigt kort. Men jag lovar - det är jättegott.


Chicken Thai

Marinad
2 msk olja
3 msk thaichilisås
3 vitlöksklyftor
1 tsk soja
1 tsk worcestershire sauce
4 droppar sesamolja
2 cm färsk ingefära (riven)
saften av ¼ citron

7 hg kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt

Blanda alla ingredienser till marinaden.
Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg dem i marinaden.
Låt stå i några timmar.
Stek kycklingen och marinaden.
Blanda grädden och mjölken och häll i grytan.
Låt koka ihop i några minuter.
Salta.
Servera till ris.

Kycklingen som fick stå i sin marinad i några timmar

Åh vad jag längtar till imorgon då det äntligen är fredag. Den här veckan har varit riktigt stressig så det känns så himla skönt med helg och ledigt. Som jag ska njuta. I stressiga perioder då man borde sova för att orka med bättre, då sover jag sämre. Så nu har jag vaknat alldeles för tidigt flera dagar. Så typiskt.

Idag stämplade jag ut tidigt och har storstädat sedan dess, så det har blivit några timmar. Inte det roligaste som finns, men då målet med städning är att få advents- och julpynta blev det genast lite roligare att städa. Och vem älskar inte ett storstädat hem? Oavsett julpynt eller inte.

tisdag 24 november 2020

Saftiga toscarutor med daim

Är ni redo för ytterligare en sötsak, trots att vi bara är i början av veckan? Det är nog det svåraste med att jobba hemma - att hålla sig från att äta lite för ofta och lite för gott. Det är ju så enkelt att gå till köket och ta sig en macka, en kaka eller en bulle när man blir lite sugen. Tur att jag är så duktig med mina lunchpromenader så att det blir lite jämvikt.

Leif älskar toscakaka och daim så när jag såg det här receptet inne hos Matplatsen så var det självklart att jag skulle baka dem till honom. Jag ändrade receptet lite, drog ner på socker och mandel och ökade på daimen.


Saftiga toscarutor med daim

Kaka
200 g mandelmassa
200 g smör, mjukt
1 dl strösocker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl matlagningsgrädde
1 dubbeldaim

Toscasmet
100 g smör
0,75 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2,5 msk matlagningsgrädde
100 g mandelspån
2 dubbeldaim

Riv mandelmassan. Vispa samman med smöret och sockret till en porös smet. 
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. 
Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten växelvis med grädden. 
Tillsätt hackad daim. 
Bred ut smeten i en långpanna, ca 25×35 cm, med bakplåtspapper.
Grädda i 175° i nedre delen av ugnen, ca 20 min. 
Gör under tiden toscasmeten.

Tosca
Smält smöret. Rör i socker, sirap, mjöl och grädde. 
Låt koka upp. 
Ta från värmen. Rör i mandeln. 
Fördela smeten ovanpå kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ytterligare 10–15 min, tills toscan fått fin färg. 
Strö över hackad daim direkt när kakan tagits ur ugnen. 
Låt svalna. Skär kakan i rutor.

söndag 22 november 2020

Lasagne med familjen

Oj vilken jobbarhelg det har varit. Jag har fixat och donat massor, både det vanliga som det känns att man alltid gör dvs städa, tvätta och diska. Men jag har även jobbat med en jätterolig grej som jag hoppas blir klar till veckan. Det är dock inte säkert jag hinner, men senast 1 december hoppas jag att jag kan berätta för er vad det är jag håller på med. Den som väntar på nå gott.....

Eftersom jag har haft fullt upp utgår dagens veckomatsedel. Jag hoppas den är tillbaka nästa vecka. Men i väntan på det har ni en massa veckomatsedlar här som ni kan inspireras av.

Igår gjorde Leif en stor plåt med lasagne och både Olivia och Isak kom hem hem o åt. Det var så himla gott. Ni vet när det blir så där perfekt och det man äter är exakt vad man är sugen på.

torsdag 19 november 2020

Fryst cheesecake

Nu närmar sig helgen igen och vilken tur att jag har ett kanonrecept att dela med mig av, så ni kan äta något riktigt smarrigt och gott. En vanlig fryst cheesecake är så himla gott och den behöver verkligen inte smaksättas ytterligare. 

Till mitt kalas i somras hade jag förberett flera stycken som jag hade i frysen och tog upp allt eftersom de tog slut på tårtbordet. Så perfekt när man inte riktigt har koll på hur mycket som går åt av de olika godsakerna. Det blev Idas nya storfavorit och hon var väldigt nöjd att jag hade förberett nån cheesecake extra som inte gick åt på kalaset. Och jag var nöjd med att den klarar sig så bra i frysen, så det var ingen brådska att äta upp, som det var med övriga tårt-rester.


Fryst cheesecake

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 digestivekex

Dela äggen i gulor och vitor. 
Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.
Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. 
Vispa till en ljus pösig smet.
Vispa ner färskosten med elvisp på lägsta hastighet.
Vispa grädden lagom fast i en egen bunke. 
Rör därefter ner den vispade grädden i äggsmeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp.
Rör försiktigt ner de vispade äggvitorna med en slickepott.
Krossa kexen.
Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.
Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.
Strö resten av kaksmulorna ovanpå.
Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut ett tag innan servering så den hinner mjukna något.

Många bunkar blir det...
Till 3 av dessa runda aluminiumformar blev det perfekt med dubbel sats cheesecake-smet.
Härlig cheesecake-smet redo att frysas.
Dags att njuta!