tisdag 24 november 2020

Saftiga toscarutor med daim

Är ni redo för ytterligare en sötsak, trots att vi bara är i början av veckan? Det är nog det svåraste med att jobba hemma - att hålla sig från att äta lite för ofta och lite för gott. Det är ju så enkelt att gå till köket och ta sig en macka, en kaka eller en bulle när man blir lite sugen. Tur att jag är så duktig med mina lunchpromenader så att det blir lite jämvikt.

Leif älskar toscakaka och daim så när jag såg det här receptet inne hos Matplatsen så var det självklart att jag skulle baka dem till honom. Jag ändrade receptet lite, drog ner på socker och mandel och ökade på daimen.


Saftiga toscarutor med daim

Kaka
200 g mandelmassa
200 g smör, mjukt
1 dl strösocker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl matlagningsgrädde
1 dubbeldaim

Toscasmet
100 g smör
0,75 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2,5 msk matlagningsgrädde
100 g mandelspån
2 dubbeldaim

Riv mandelmassan. Vispa samman med smöret och sockret till en porös smet. 
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. 
Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten växelvis med grädden. 
Tillsätt hackad daim. 
Bred ut smeten i en långpanna, ca 25×35 cm, med bakplåtspapper.
Grädda i 175° i nedre delen av ugnen, ca 20 min. 
Gör under tiden toscasmeten.

Tosca
Smält smöret. Rör i socker, sirap, mjöl och grädde. 
Låt koka upp. 
Ta från värmen. Rör i mandeln. 
Fördela smeten ovanpå kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ytterligare 10–15 min, tills toscan fått fin färg. 
Strö över hackad daim direkt när kakan tagits ur ugnen. 
Låt svalna. Skär kakan i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar