I går önskade sig Leif laxfyllda cannelloni till middag. Eftersom jag istället åt spenatfyllda canelloni verkade jag ha fullt upp med mitt för jag glömde ta kort på de färdiga laxrullarna.
Laxfylld cannelloni i vitvinssås
Vitvinssås:
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl parmesanost, riven
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen. Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
Cannelloni:
1 st purjolök, liten
1 msk olivolja
400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör, i paket
parmesanost
Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min. Låt svalna.
Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på parmesan.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör, i paket
parmesanost
Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min. Låt svalna.
Finhacka laxen. Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på parmesan.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.
Det går att förbereda rätten fram till gratinering. Perfekt att göra den på förmiddan och sen får den vila i kylskåpet tills det är dags att äta. En festlig laxrätt som alla (som tycker om rökt lax) tycker om. Tyvärr kan jag inte äta rökt lax och avstår därför denna festrätt som Leif tycker att han får äta alldeles för sällan.