fredag 1 september 2023

Kantarellpasta med spenat

Tycker ni om kantareller? Det gör jag! 
Tycker ni om att plocka och ta hand om kantareller? Det gör inte jag! 
Men jag älskar att ha frysen full med kantareller så ibland får man offra sig och jobba lite för dem också. Men jag brukar (på sin höjd) nöja mig med att rensa, förvälla och frysa ner dem, så får andra plocka.

När jag vill äta riktigt gott men har ont om tid då använder jag ofta färsk pasta. Det är så himla gott och behöver bara ett par minuter för att koka.


Kantarellpasta med spenat

kantareller
0,5-1 röd lök
ca 100 g färsk spenat
0,5 kruka färsk persilja
2 dl grädde
parmesanost
pasta

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara lite pastavatten.
Stek löken mjuk.
Tillsätt kantarellerna, stek till all vätska har kokat in. Salta och peppra.
Tillsätt spenat och stek den mjuk. Rör ner persilja.
Tillsätt grädde och låt koka in något.Tillsätt ev. lite pastavatten.
Tillsätt den kokta pastan, rör ner parmesanost.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med mer parmesanost.

Jag använde färsk pasta och det blev helt ljuvligt gott. Det här kommer stå på vårt bord snart igen. God, snabblagad höstmat med lyxkänsla.


Som vanligt vid skolstarten så härjar det en hel del förkylningar och vi verkar inte klara oss i år heller. Lite onda halsar, hosta och täppta näsor finns här i huset. Alltså det är så himla tråkigt att vara sjuk, jag blir så deppig av det. Jag är dessutom rätt dålig på att bara ligga i soffan och ta det lugnt. Jag borde ju passa på att vila. Jag hoppas jag blir frisk till helgen i alla fall, så jag kan njuta av ledighet och god mat.

Har ni några roliga planer för helgen?
Jag har inga mer planer än att ta hand om mig själv och hemmet. Vila, se nån serie, tvätta, städa och bara vara hemma. 

fredag 25 augusti 2023

Jobbhöst

Nu är skola och jobb igång på allvar och sommarsemestern känns långt borta. Men jag är så himla nöjd med min semester, där jag hann lite allt möjligt både nytta och nöje. Det är första gången på många många år som jag faktiskt känner mig redo för jobb-hösten. En skön känsla.

Visst kommer ni ihåg att jag bytte jobb för 1,5 år sedan? Bästa beslutet jag har tagit. Det var ett tufft första år att komma in i allt nytt. Men jag har aldrig ångrat mitt byte. Jag var så färdig på gamla jobbet och behövde nya utmaningar. Jag är fortfarande ganska stolt över mig själv att jag var så målmedveten (och modig). 

När jag kom på att jag ville jobba mer med ekonomi sökte jag upp en lämplig utbildning och tog studieledigt nån dag per vecka för att fixa tentorna. Det finns många olika yrken och utbildningar inom ekonomi, men jag valde en med inrikting mot redovisningsekonomi. Siffror har jag ju alltid varit fascinerad av och redovisning har jag alltid tyckt om.



I mitt nuvarande jobb får jag kombinera mina två intressen och utbildningar - IT och ekonomi. Sån tur vågade jag knappt hoppas på. Ett tag var jag sugen att börja jobba som redovisningsekonom, men det här blev bättre. Men nu när Olivia flyttar till Stockholm är det kanske dags för mig att börja söka tjänster som redovisningsekonom Stockholm

Nej jag skojar bara. Tack vare distansarbete hoppas jag att det är okej att jag sitter i Stockholm och jobbar lite nu och då. Vi har sett till att det finns extern stor skärm, tangentbord och mus även där så att jag kan jobba som vanligt trots att jag sitter i Stockholm. För att sitta med sin laptop en hel dag är ohållbart om man vill vara effektiv.



onsdag 23 augusti 2023

Kristallbröllop

I fredags hade vi 15-årig bröllopsdag, kristallbröllop är det visst då. Och självklart åt och drack vi lite godare för att fira våra 15 år som gifta. Jag brukar ju säga att allt som kan firas ska firas och det är ju verkligen värt att fira.

Vi började med våra respektive favoritdrycker ute på en solig och varm altan. Så härligt med varma augusti-dagar och kvällar, förhoppningsvis blir hela hösten så här fin. När vi njutit klart ute i solen gick vi in och fixade middagen tillsammans.


Vi började med en god och fräsch Asiatisk Toast Skagen. Den har vi gjort förut men jag har glömt ge er receptet. Men den som väntar på nå gott.... Jag älskar verkligen asiatiska smaker och framför allt sesamolja. Så till varmrätten gjorde jag två olika sallader med asiatiska smaker, en med gurka och chili och en med vitkål. Även de receptet kommer snart.


Förutom salladerna åt vi oxfilé, potatisgratäng och pepparsås till varmrätten. Alltså perfekt stekt oxfilé - hur gott är det?

Sedan var vi så mätta och trötta så det blev ingen efterrätt. Annars brukar jag ju oftast vilja ha en trerättersmiddag när vi firar saker. Men den här gången nöjde vi oss med två.



fredag 11 augusti 2023

Semester i Stockholm

Nu är semestern slut och jag har hunnit jobba två dagar men jag tänker tillbaka på vår härliga vecka i Stockholm då vi hann så himla mycket. Vi hade verkligen kanondagar. Trots att vädret inte var det bästa - men det kunde definitivt vara sämre för vi klarade oss undan regn.

Det var även lite väl mycket folk överallt. Jag föredrar nog Stockholm under andra tider än juli. Men allt sånt glömmer man lätt och kommer ihåg allt som var bra, allt roligt vi gjorde och allt gott vi åt.

Finns det något godare, mysigare och bättre än hotellfrukost? Och jag älskar Clarion Signs frukost. Förutom allt gott som de har på sin frukostbuffé så har de fixat sån bra ordning där med flera stationer med samma saker. Så det blir aldrig kö och trängsel trots mycket folk. Sånt gillar jag! Egentligen är det så lite som behövs för att få bufféer och annat att flyta smärtfritt, men många misslyckas ändå :)



Efter en försenad flygresa och Burger King-lunch åkte vi ut till Skansen, första gången Ida var där. Vi började med en rundvandring och tyvärr fick vi inte se nån björn, men däremot ett lo-djur och lite annat. Men det bästa var på kvällen då vi hade bokat biljetter till Allsång på Skansen. Kvällens artister vara Thomas Stenström, Stor, Kiana, Lancelot Hedman-Graaf och Peter Jöback. 



Men det absolut bästa var kvarten efter huvudsändningen då det var Pernilla Wahlgren som framförde fyra av sina mest kända låtar. Det var kanonbra, synd att hon sjunger så lite nuförtiden och gör så mycket annat.

Onsdag var den stora shoppingdagen och Ida hittade så mycket fint inför skolstarten. Tänk att hon börjar på gymnasiet om några veckor. Lunchpausen blev en supergod räksallad på en uteservering. Älskar upplägget och att dressingen serveras på sidan om, istället för ihopgeggat. 



Även på kvällen åt vi gott då vi åt pasta på Trattorian, där vi har ätit tidigare också och varit så nöjda. Nöjda med maten i alla fall, servitören hade nog inte sin bästa dag på jobbet.



Torsdag tog vi en båttur till Jarlaberg/Nacka för fika och husesyn hos släktingar. Jättemysigt område och hur härligt är det inte att kunna ta båt istället för buss/t-bana? Hade jag redan då vetat att gården vi var på kommer bli Olivias gård i oktober hade jag kollat runt och strosat lite mer i området. 



På kvällen hade jag och Leif date night på Boqueria i Mood galleria. Jag har hört så många som har rekommenderat och tipsat om den restaurangen och äntligen blev det av att jag också fick testa deras mat. Det var himla gott, men som så ofta är jag inte helt nöjd med servicen och logistiken. Där finns det förbättringspotential. Dessutom är jag glad att vi kunde sitta ute för inomhus var det galen ljudnivå. Men som sagt maten var utmärkt.



Sedan var den stora dagen kommen och anledningen till vår Stockholms-semester - nämligen Gyllene Tiders konsert. Men innan dess hann vi med shopping på ett varmt Mall of Scandinavia medan det regnade utanför. Det var dock så varmt inne på MoS så vi orkade inte prova kläder och shoppa och det blev inte sån långvarig vistelse där. Så osmart av dem att ha så varmt, så att alla blir så trötta och inte orkar handla. Bättre ventilation är nog något de bör tänka över.

Lördag blev en lugn dag i solen på olika uteserveringar. Jag hade så ont i vristen så jag klarade inte gå så mycket som jag hade velat. Jag älskar att strosa i Stockholm och njuta av solen. Trots den hemska värken lyckades jag få ihop 20000 steg. Men jag förstår inte hur jag lyckades med det :) 



Caesarsalladen i solen vid nybrokajen/Strandvägen var supergod, lasagnen på kvällen i Gamla stan var okej.

tisdag 8 augusti 2023

Havre- och kokoskakor med Noblesse (äggfria o glutenfria)

Man läser och hör på nyheterna om oväder, regn, åska och översvämningar runt om i Sverige och här sitter jag ute i Luleå med strålande sol och kanonvärme. Det blåser en del och det brukar jag inte tycka om, men idag behöver vi nog svalkan.

Det talades om att det eventuellt skulle vara en tropisk natt, men jag tror att temperaturen sjönk nån grad under 20 i natt. Inte ofta vi har sån här värme en vecka in i augusti. Vilken tur att min semester inte är slut än.

I dag fyller min mamma år och vi ska ha kalas. Tack vare det underbara vädret sker firandet ute på vår altan istället för inne i hennes lägenhet eller på hennes inglasade balkong.
Det lär bli en del go’fika men inte dessa kakor. Men om ni också är sugna på kakor och gärna snabbakade såna så är det här ett kanonrecept. Glutenfria blir de också.


Havre- och kokoskakor med Noblesse


2 dl havregryn ev. glutenfria/rena
2 dl kokos
1 dl socker
175 gr smör
noblesse

Smält smöret. 
Blanda havregryn, kokos och socker. 
Rör ner smöret och blanda ihop.
Häll smeten i ca 20 folieformar. 
Sätt in i mitten av ugnen i 175 grader ca 10-12 minuter.
Ta ut plåten och lägg en noblesse i varje form.

Havregryn är egentligen glutenfritt men pga hanteringen kan de få gluten på sig. Så för de som inte är jätte-känsliga och inte har en riktig intolerans kan det fungera alldeles utmärkt med vanliga havregryn. Vill man ha garanterat glutenfritt så finns det olika alternativ man kan köpa.

lördag 5 augusti 2023

Gyllene Tider




Tänk att det redan har gått lite drygt en vecka sedan jag såg Gyllene Tider på Stockholm Stadion. Det var sån himla bra konsert med alla gamla storfavoriter blandade med nya favoriter 🙂 Jag tycker ju att låtarna från 80-talet är bäst och jag tror jag fick höra alla bra låtar från då. Så jag var mer än nöjd.

Jag var lite orolig att det skulle regna och förstöra konserten, men det var en skön kväll utan regn. Och när man som mig är van med ljusa sommarnätter så är det himla mysigt med mörka nätter som omväxling och ljus-showen syns så mycket bättre.





Jag har sett Gyllene Tider 5 olika gånger under 5 olika årtionden och på 5 olika ställen.

1981-06-20 
Brännaberget, Överkalix

1996-07-09
Borgholm slottsruin, Öland

2004-08-14
Skellefteå

2019-07-24
Pite havsbad

2023-07-28
Stockholm Stadion

1981 när hela familjen åkte och såg dem kunde jag två låter (När vi två blir en och Det hjärta som brinner) men det räckte och jag blev fast. Sedan var jag ett stort Gyllene-fans under många (alla) år.

1996 på Öland spöregnade det och man stod i en stor gyttjepöl. Men jag kommer ihåg hur jag bestämde mig för att ändå njuta av konserten. Så jag hoppade och sjöng med utan tanke på vädret och underlaget. Oj, så blöt jag var.

2019 trodde jag att det var sista gången jag såg dem eftersom de var ute på sin avskedsturné. Men Hux Flux var de tillbaka och jag fick ytterligare en chans att se dem. Sån tur!

måndag 17 juli 2023

Fizzy Pop – alkoholfri drink


Sedan några dagar tillbaka har jag semester på riktigt. Jag har ju haft några strödagar ledigt och även en hel vecka men eftersom jag jobbade två dagar förra veckan känns det som att semestern börjar först nu med många långa och lediga dagar.

Jag älskar vetskapen om att jag inte behöver stiga upp på morgonen och kan vara uppe hur länge jag vill utan att bekymra mig om hur trött jag kommer vara nästkommande dag. Underbar känsla.

På sommaren och semestern dricker nog många lite mer alkohol än vanligt. Så är det då för mig och i värmen dricker jag helst rosé eller Cava, men en o annan drink kan jag också sippa på. Helst då en Aperol Spritz. Just den är lite svår att göra alkoholfri (tror jag), men annars gillar jag alkoholfria drinkar och beställer nästan alltid det när jag är ute. Jag tycker de flesta drinkar annars är för spritstarka och riktigt duktiga bartenders är suveräna på att göra goda alkoholfria drinkar. Tips!

Den här alkoholfria godisdrinken blev nog den mest populära av de drinkar jag bjöd Ida och hennes kompisar på inför balen.

Fizzy Pop Alkoholfri drink



1 förp fizzy pop godis (à 80 g)
8 dl (sockerfri) läsk med smak av citron och/eller lime
1 lime
is


Skär eller klipp godisbitarna i små bitar.
Häll 1 dl läsk i en kastrull och värm. 
Lägg i godisarna och rör tills de har smält. 
Låt blandningen svalna (stelnar den är det bara att värma på den igen).
Pressa saften ur limen och fördela i 4 glas tillsammans med godislagen. 
Tillsätt is. 
Häll försiktigt i läsken så att det inte skummar över.
Servera gärna med några extra godisbitar.


Jag gjorde 5 drinkar av 1 förpackning godis, men jag la till lite mer läsk och lime.