I morse vaknade jag som vanligt vid 6-tiden, men jag lyckades somna om. Så himla underbart och ovanligt. Efter en superlugn förmiddag sitter jag nu och längtar tills vi ska gå iväg till hockeyn.
Det är inte bara äppelsäsong med äppelkakor och äppelmos, det är även rotsakssäsong. Morotsoppa, rotsaker i ugn, råkostsallad och morotsbröd frossar vi i nu. Det här saftiga brödet med grahamsmjöl, linfrön, sesamfrön och morötter är favoriten just nu.
Linfrön är nyttigt i små mängder och är rika på fibrer och omega-3. Sesamfrön innehåller omega-6, magnesium och kalcium. Så dessa små godbitar innehåller en massa nyttigheter.
Långpannebröd med morötter & frön
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
2 msk honung eller sirap
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
2 stora finrivna morötter
2 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet tilll 37 grader och blanda med jästen.
Tillsätt därefter olja, honung/sirap, frön och salt.
Pressa ur vattnet ur morötterna innan du rör ner dem.
Tillsätt grahamsmjöl och sedan vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper bunken.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Baka ut degen i en långpanna klädd med papper.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Grädda därefter i nedre delen av ugnen i ca 20 min på 220 grader.
Låt det gräddade brödet kallna under bakduk på bakgaller och skär sedan i bitar.