Vi har fortfarande kvar äpplen i trädet, trots att det inte är speciellt stort träd vi har. Men nu måste jag se till att äta eller använda upp de sista för snart blir de frostskadade nattetid.
I veckan gjorde jag en supersaftig och god äppelkaka. Jag gjorde enligt samma recept förra helgen, men i en annan form och förmodligen lite för länge i ugnen för den blev inte alls lika saftig och god som den senaste varianten. Så nu vet jag att man inte får köra den för länge i ugn. Tips!
Att man slipper dra fram och smutsa ner elvispen var ännu ett plus. Dessa rör-ihop-kakor börjar bli riktigt populära och används mer och mer. Tidigare var det mest kladdkakor man gjorde på det här viset.
Saftig äppelkaka
100 g smör
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 ägg
Garnering
3 äpplen
1 tsk kanel
1 msk strösocker
Smält smöret i en kastrull.
Rör ner (vispa inte) resten av ingredienserna i kastrullen.
Blanda till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad, ugnsfast form, ca 22 cm i diameter.
Skala äpplena.
Skär dem i tunna klyftor och strö på kanel.
Lägg äppelklyftorna ovanpå smeten i formen.
Strö över strösocker.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 200 grader 30 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar