lördag 13 augusti 2022

Kantareller och Västerbottenskräm på chips

Vilken fin dag vi fick idag, i alla fall än så länge. Jag hoppas det håller i sig för det är ju så underbart med sol och värme. Jag började morgonen med en långpromenad genom ett tyst, soligt och vindstilla Luleå. Bästa starten, framför allt så smakade teet och mackan så otroligt gott se’n.

Vill du ha ett snabb-fixat snacks till ikväll? Då måste du testa de här chipsen med kantareller och en kräm med Västerbottensost. En perfekt början på kräftskivan eller vilken kväll som helst.

 

Kantareller och Västerbottenskräm på chips

chips
rödlök, finhackad
kantareller (ca 1 stor näve)

Rensa, dela och stek kantarellerna. Salt och peppra.

Västerbottenskräm

1 dl crème fraiche
1 dl Västerbottensost, riven

Rör ihop crème fraiche och ost. Låt stå kallt till servering.

*****Vid servering*****
Lägg ut chips på ett serveringsfat.
Klicka ut västerbottenskräm över chipsen.
Strö över kantareller och rödlök.
Servera.


Det är ju inte lika gott som citron-crème-fraiche och löjrom som jag har på den andra tallriken. Men det är ju inte mycket som är godare än riktig löjrom, eller hur?

Jag är bara inne en snabb sväng för att fixa en kopp te, som jag se’n ska ta med mig ut. Hur många såna här soliga fina lediga dagar har vi kvar i år? Jag tror att de flesta nog har slut på sin semester nu, eller hur?

När jag ändå är inne passar jag på att skriva till er, så att ni får det här receptet och hinner fixa gott snacks till ikväll. Jag har dock förstått att det finns de som inte tycker om svamp (vi har lyckats ha två sådana gäster i sommar). Oj, vad jag tycker synd om dem som går miste om smarriga kantareller.

fredag 12 augusti 2022

Avsluta på topp

Nu är första arbetsveckan avklarad. Jag överlevde!

Innan det var dags att sätta igång jobbhösten så avslutade jag semestern med en kanonhelg och fest både lördag och söndag. Det gäller att avsluta på topp 🙂

Lördagens grillmiddag

På lördag bjöd vi över grannarna på en efterlängtad middag som äntligen blev av. Planen var lite grillat och trots att det spöregnade höll vi fast vid planen. Skönt att det inte är jag som är grillmästaren. Istället fick jag stanna inomhus och dricka god rosa champagne.


Försnacks

Champagne
Chips med västerbottenskräm och kantareller

Popcorn


Grillmiddag

Triple Cheese Beer Can Burgers
Tunna revbensspjäll
Grillad zucchini, ärtskidor, paprika, champinjoner
Grillade tomater
Ugnsrostad egen färskpotatis
Coleslaw
Skuren sallad
Bea

Undra hur många såna här pajer jag har bakat och ätit i sommar

Efterrätt

Kardemummakryddad rabarberpaj med grädde

Söndagens födelsedagskalas för mamma

På söndag var det sedan dags att fira mamma som egentligen fyllde år i måndags. Men eftersom jag var tvungen att jobba då och misstänkte att det kunde bli mycket att göra (så rätt jag hade) så firade vi i lugn och ro på en ledig dag istället.

En heldag som vi började med gott sötfika (drömtårta, tårta, bullar, rullrån, småkakor) kaffe och te innan vi dukade upp en massa gott småplock och bubbel. Älskar det!

Mitt bidrag var ost och mina favorit-minipizzor med gott pålägg, den här gången hade jag lufttorkad skinka istället för bresaola.


Är det fler än jag som sovit som en kratta i natt (Vilket uttryck 🙂 ) Men alltså denna fullmåne gör att jag ligger vaken på nätterna. Varje gång jag ligger vaken utan annan anledning än månen blir jag så fascinerad över att folk inte tror att vi påverkas av månen. De skulle bara veta….

Första arbetsveckan och en vaken-natt gör nog att det blir en lugn och tidig kväll i kväll. Men lite god middag med familjen och nån serie i tv-soffan hoppas jag att jag hinner med innan jag somnar och hoppas på en hel natts sömn.

Ha en underbar helg!

tisdag 2 augusti 2022

Vaniljrabarberkaka

Nu är jag inne på min sista semestervecka och jag passar på att njuta för fullt innan vardagen drar igång igen. Jag har precis bokat en Stockholmresa i början på oktober, så det känns skönt att ha något att se fram emot i höstmörkret.

Men än är det sommar och en av sommarens godaste kakor är denna! Och än är det inte försent att baka en. I alla fall så har jag en massa goda rabarber kvar i trädgården. Hur är det med er?



Vaniljrabarberkaka

Deg
350 g smör
7,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver

Smält smöret.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Häll i det smälta smöret och rör ihop till den smet/deg.
Tryck ut ca hälften av degen i en långpanna ca 25×35 cm med bakplåtspapper.

Fyllning
3 ägg
4,5 dl crème fraiche, yoghurt och/eller kvarg
2,5 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker

200 g rabarber
1 msk strösocker
0,5 msk potatismjöl

Blanda ägg, crème fraiche/yoghurt/kvarg, rörsocker och vaniljsocker.
Häll fyllningen över smuldegen.
Skär rabarbern i tunna skivor.
Blanda socker och potatismjöl och vänd runt rabarbern i det.
Fördela rabarbern ovanpå vaniljkrämfyllningen.
Strö sedan över resten av degen.
Grädda i mitten av ugnen i 200°, 30–35 min.
Låt svalna och skär sedan i rutor.

Jag blandade turkisk yoghurt och lätt crème fraiche i min fyllning och det blev supergott.

Är ni rabarberälskare kan ni ta lite mer rabarber i kakan för att få lite mer rabarbermak. Hemma hos oss var det delade meningar – jag tycker att man kan ha något mer rabarber, men Ida tyckte att det var fullt tillräckligt.

Ida älskade att äta kakorna direkt från frysen för då smakade fyllningen som glass. Tips!

På väg in i ugnen

torsdag 28 juli 2022

Bortskämd

Oj vad jag har blivit bortskämd två dagar på raken, med supergoda 3-rättersmiddagar. De var i helt olika smak, men båda så himla goda på sitt sätt. Jag som älskar mat och de flesta smaker älskar att bli bjuden på mat och prova nya rätter, kryddor och tillagningssätt.

Jag har fått en massa ny inspiration på rätter jag vill testa framöver när vi flyttar in köket igen. För nu är det mest grillat som gäller. Fast det blir kanske mat i köket den närmaste tiden trots allt, för när man kollar väderprognosen ser det inte ut som grillväder.

Sannas 20-årsmiddag

Välkomstdrink – bubbel

Chips med crème fraiche, löjrom och rödlök
Vattenmelon


Förrätt

Carpaccio av oxfilé eller rödbetor
med smetana- och prästostkräm, kapris, pinjenötter, parmesan och ruccola


Varmrätt

Ugnsstekt röding
Pressad potatis
Vitvinssås med löjrom
Smörstekta morötter
Gräddstuvad vitkål
Picklad rödlök
Inlagd gurka med ingefära
Sallad med äpplen, gurka, rädisor och dill


Efterrätt

Jordgubbstårta med rabarberkompott



Annas tjejmiddag


Förrätt

Bruchetta/crostini med
Smält brieost och lufttorkad skinka
Burrata och kantareller


Varmrätt

Bang bang chicken med ris


Efterrätt

Kladdkaka med vaniljglass


Ja ni ser ju hur mycket gott jag har ätit under två dagar. Tror ni att en matnörd som jag har njutit?

Det blev faktiskt ingen matlagning för mig igår heller för då spontan-bokade vi bord på Pinchos till middag. Men i dag tror jag faktiskt att vi lagar och äter middag hemma.

tisdag 26 juli 2022

Sommardessert med sandwich-glass, grädde och jordgubba

Nu ska du få ”receptet” på en supergod efterrätt helt i min smak och som du snabbt slänger ihop när du vill bjuda på något gott. En riktig sommarefterrätt som inte kräver ugn eller en massa förberedelser.

Den här efterrätten innehåller många sommarfavoriter – kall glass, lite choklad, lätt vispad grädde och söta jordgubbar. Det kan inte bli bättre.


Sommardessert med sandwich-glass, grädde och jordgubbar

GB Sandwich
vispad grädde
jordgubbar

Dela glassen i mindre bitar, vispa grädden, dela jordgubbarna.
Varva allt i fina efterrättsglas.
Servera genast och njut av denna goda sommardessert.



Glass är inte nån storfavorit för mig, jag väljer hellre en bulle eller kaka om jag ska äta sött. Men en glass-sort jag kan bli riktigt sugen på är GB Sandwich, men det är kanske för att det är som att äta chokladkaka med glass mellan 🙂 och tillsammans med jordgubbar och grädde blir det ännu bättre.

Härligt att titta tillbaka på dessa soliga bilder med en god sommardessert, för ute är det grått och blåsigt och känns mer som höst än sommar. Men jag är säker på att solen och värmen kommer tillbaka om nån dag, för inte kan det vara höst än 🙂

torsdag 21 juli 2022

Yttligare ett år

Som jag älskar att fylla år, fira och bjuda på kalas. Framför allt när det är sommar, solen skiner och vi kan vara ute på vår altan. I tisdags var det dags igen för Sara-dagen och vi började redan vid 2-tiden med tårta, fortsatte lite senare med Cava och avslutade kvällen med middag. En dag helt i min smak och jag är så tacksam att så många ville tillbringa så många timmar med mig ❤️

Vid lunch regnade det ganska mycket men innan gästerna dök upp hade regnet upphört och solen kommit fram. Så perfekt, för det är inte alls lika mysigt att sitta inne så många timmar. Det är något speciellt med sommarkalas utomhus.

Fikabuffé uppdukad utomhus
Kaffe- och testation


Födelsedagsfika

Saftiga minimuffins med rabarber
Jordgubbstårta
Fryst cheesecake
Rabarberpaj med rice kripies och vipsad grädde
Marängtårta med grädde och blåbär
Chokladbollspuckar
Vaniljkolasnittar

Bubbel och gott

Cava
chips
popcorn
kryddade brödpinnar




Pulled-pork-buffé

Pulled pork
mjuka tortilla
tacochips

coleslaw
crème fraiche
salsa

picklad rödlök
limemarinerad bönsallad
rivna morötter
salladsmix
gurka
majs
tomater

Det finns ingen mer perfekt mat än Pulled pork tillagad i min Crock pot, när vi ska ha många gäster. Det är så himla smidigt att sätta ner köttbitarna på morgonen och lagom till middag så är maten klar. Alla kan dessutom hitta sina favoriter bland det vi dukar fram bland grönsaker och röror, som man kan variera hur mycket som helst.

onsdag 13 juli 2022

Grillade potatistunnbrödsrullar

Nu är jag drygt halvvägs igenom den här arbetsveckan, som har flutit på bra nu i två dagar efter den kraschade datorn i måndags. Jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta när jag tänker på eländet som inledde min juli-jobbvecka.

Men nu längtar jag till fredag klockan 16 då jag går på ny semester i tre veckor. Som jag ska njuta! Håll tummarna för mig först att torsdag och fredag flyter på lika bra som tisdag och onsdag.

Jag älskar mat som kan förberedas och jag älskar att prova nya rätter på grillen. Det här receptet fixar båda mina önskemål 🙂


Grillade potatistunnbrödsrullar

2-4 st mjuka tunnbröd
(lite beroende på hur mycket potatis respektive bröd du vill ha)
6 kokta kalla potatisar
1,5 dl riven västerbottenost
1 liten pressad vitlöksklyfta
1,5 dl creme fraiche
1 rejäl näve ruccola
salt och peppar

Riv den kalla potatisen och blanda med resten av ingredienserna.
Smaka av med salt (ganska mycket) och nymalen svartpeppar.
Bred röran på bröden och rulla ihop dem som rulltårtor.
Rulla in dem i bakplåtspapper och sedan folie.
— Hit kan du förbereda och låta rullarna ligga i kylskåp några timmar —
Grilla dem sedan på grillen ca 10-15 min, vänd dem då och då så de får grillyta runt om.
Låt svalna något och dela rullarna på mitten.

Jag sätter alltid bakplåtspapper direkt mot maten och sedan grillfolie utanpå. Det sägs ju att det inte är bra att ha uppvärmd folie mot mat.

Förutom potatistunnbrödsrullarna grillade vi halloumi, majskolvar, ostfyllda champinjoner och lövbiffspett.

Receptet hittade jag hos Matplatsen.

Blanda ihop potatis, crème fraiche, ost, ruccola och kryddor
Bred ut potatisröran på de mjuka tunnbröden
Rulla ihop från kortsidan
Linda in i bakplåtspapper och grillfolie
Grilla
Ät o njut!

Ser ni fotbollen? Sveriges damer hade det lite tungt i första halvlek i EM-fotbollen mot Schweiz. Sverige är ju storfavoriter men i halvtid står det 0-0. Hoppas det nu blir en bättre andra halvlek med en massa Sverige-mål.

Oj, nu börjar matchen igen så nu måste jag koncentrera mig på den.
Ha en bra sommar-onsdag!