onsdag 6 juli 2022

BIffsallad med grillade grönsaker

Det här är sommarens godaste grillning hittills och vi har hunnit med den två gånger redan. Ibland lyckas man lite extra bra med maten och det var en sån rätt. Jag var så velig och visste inte riktigt vad jag var sugen på och sedan blev det så himla bra. Lycka!

Vi grillade en massa grönsaker som vi la på en salladsbädd, på det la vi grillad skivad flapsteak och sedan toppade vi med riven parmesan och shrirachamayo. Tada, där har ni en kanonmiddag.


Biffsallad med grillade grönsaker

flapsteak, flankstek eller annat nötkött
champinjoner
sparris
zucchini
ärtskidor
halloumi
romanticatomater eller andra småtomater på kvist
salladsmix
basilikablad
srirachamayo
grovriven parmesan eller parmesan-flagor

Dela champinjoner, sparris, zucchini och ärtskidor i mindre bitar.
Häll på lite olja och salta o peppra.
Grilla alla grönsaker i omgångar, gärna i en grillkorg.
Håll värmen på de grillade grönsakerna genom att lägga dem i en form på sidan om grillvärmen.

Skiva halloumin, grilla den och dela sedan i mindre bitar.
Skölj tomaterna men låt dem sitta kvar på kvisten, häll på lite olja, salta o peppra.
Lägg tomatkvisten på indirekt värme och grilla den till tomaterna blir rostade/grillade.

Putsa köttet, salta o peppra. Lägg på grillen.
Skär det grillade köttet i skivor.

Lägg salladsmix på ett stort uppläggningsfat, lägg de grillade grönsakerna och halloumi över salladen.
Lägg tomaterna med kvist på ena sidan, tillsammans med några färska basilikablad.
Lägg det skivad köttet på andra sidan. Ringla Srirachamayo över köttet.
Strö parmesan över hela fatet.
Servera och njut!

Andra gången vi gjorde detta så ugnsrostade jag färskpotatis som jag sedan blandade ner med de grillade grönsakerna. Supergott även det och då blir det ytterligare lite matigare.

Har ni ingen grill går det lika bra att tillaga kött och grönsaker inomhus i ugn och/eller stekpanna.

Den här rätten går ju att variera hur mycket man vill genom att lägga till och ta bort grönsaker. Nästa gång så grillar vi nog lite paprika också och om Ida får bestämma så struntar vi i sparrisen.

onsdag 29 juni 2022

Kanonstart på semestern

Semestern har börjat och jag njuter för fullt i värmen. För vilken kanonstart det blev på semestern med strålande sol och kring 25 grader varje dag. Älskar framför allt de varma kvällarna utomhus.

Trots att jag tänker en del på jobbet och är lite orolig för hur det ska gå de två veckorna jag jobbar ensam (jag har ju trots allt bara jobbat 4 månader) så kan jag koppla av och njuta av ledigheten. Många behöver ju nån vecka på sig att koppla bort jobbet och kunna slappna av. Men jag är oftast himla duktig på att slappa och ta det lugnt när jag väl är ledig 🙂

Jag har slappnat av så mycket så jag har glömt ta kort flera gånger. Semestern började med ett himla trevligt midsommarfirande med supergod mat, jättetrevliga människor, roliga lekar (som jag var värdelös på 🙂 ), snapsvisor som glömdes bort till middagen (men det tog vi igen i slutet av kvällen då vi körde alla på en gång 🙂 ) och kanonväder. Men jag tog inte ett enda kort, inte ens ett dåligt mobilfoto fick jag till.

Igår var min kusin här och vi hade en supertrevlig och supervarm kväll med smashed burgers med tillbehör och sedan rabarberpaj och grädde till efterrätt. Men inte heller då lyckades jag ta ett kort.

Men några kort på mina första semesterdagar har det blivit.

Jag började med att fira in semestern med gott bubbel i liten flaska. Älskar dessa småflaskor som är lite drygt ett glas. Perfekt för mig! Att dricka rosé med eller utan bubblor, i solen på altanen är semester för mig.

  

Något annat som är semester för mig är när jag kan sitta ute och äta frukost. Helst ska det vara så varmt så att man väljer skuggan i vår paviljong. Är det semester kan man även lyxa till det med marmelad på mackan. Inser att det snart är dags att göra en ny omgång av min favorit – rabarbermarmelad.


Favoritmat på sommaren för mig är olika matiga sallader, gärna med grillat kött. Vi har hunnit med två stycken redan, en med rester av grillad älgrulle och sötpotatis och en annan med grillad flapsteak och grillade grönsaker.


Det har blivit en del godsaker också, trots att jag inte ens har haft semester en vecka så har jag hunnit med både godis och glass o jordgubbar, förutom rabarberpajen vi åt igår som jag glömde ta kort på.

Snart blir det nog mer godsaker eftersom jag ska ha gäster, både imorgon och på lördag och ingen middag är komplett utan en kopp te och något gott, eller? Dessutom har vi två kalas i juli där vi åtminstone måste ha tårta och förmodligen även nån kaka. Så just nu funderar jag på vilka tårtor vi ska ha på våra julikalas.

tisdag 21 juni 2022

Ajvarmarinerad kyckling

Kommer ni ihåg mitt inlägg om Beirut Café? Där vi åt under vår Stockholmsresa i maj och blev så inspirerade av, så vi åt en ajvarmarinerad kyckling när vi kom hem. Här kommer i alla fall receptet på den kycklingen.

Libanesisk mat innehåller mycket citron och blir så fräscht och gott, enligt mig. Det är inte stark mat, men väldigt smakrikt, yummie.


Ajvarmarinerad kyckling

1 kg kycklingfilé
marinad
1 dl ajvar relish
0,5 dl tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1,5 msk soja
0,5 dl olja
0,5 citron, pressad
salt, peppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Dela kycklingen i 2-3 bitar beroende på hur stora filéer du har.
Lägg kycklingen i plastpåse, häll över marinaden.
Låt marinera några timmar i kylskåp.
Grilla kycklingen.
Smaka av med mer citron, salt och peppar innan servering.

Vi åt kycklingen till ugnsrostad delikatesspotatis, grillade majskolvar och tzatziki. Det var supergott, men en tabbouleh skulle nog också bli perfekt och ännu mer libanesiskt-inspirerat.


Nu är det två arbetsdagar kvar sedan har jag två veckors semester, innan jag ska jobba en vecka och sedan ha ytterligare tre veckors ledigt. Jag tycker om att ha uppdelad semester för då känns semestern längre än om jag har alla veckor på raken.

I fjol var jag tvungen att ha fyra veckor på raken och sommarsemestern var slut redan 19 juli. Inte roligt! Jag vet att vissa tycker om att ha alla veckor på en gång, men inte jag.

Nu verkar det dessutom som att sommarvärmen kommer lagom till min semester. Härligt! Men det får gärna vara nån dag med sämre väder så att jag hinner baka till våra sommarkalas.

söndag 19 juni 2022

Jordgubbskladdkaka

Finns det nå mysigare än skolavslutning, strålande sol och jordgubbstårta. I år hann jag tyvärr inte vara med på Idas skolavslutning eftersom det var ett mindre kaos på jobbet. Men jag åkte i alla fall och hämtade henne från kyrkan och fick känna på den härliga skolavslutningsstämningen och solen. Nästa år då hon går ut 9:an då tar jag ledigt hela dagen.

Efter jobbet blev det ingen jordgubbstårta men jag bakade i alla fall en jordgubbskladdkaka som vi åt med glass. En snabbfixad kaka som det funkade alldeles utmärkt att använda frysta jordgubbar till. Jag lät dem dock tina något först.


Jordgubbs(kladd)kaka

150 g smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl

Garnering
ca 250 g jordgubbar, färska eller frysta

Till formen
kokos

Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något.
Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
Smörj och bröa en form med kokos ca 23 cm i diameter (gärna en med löstagbar kant).
Häll smeten i formen.
Dela jordgubbarna på mitten och lägg ut dem över hela smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 180 grader 25–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Jag hade den nästan 30 min.
Låt den svalna i formen.
Servera med glass eller lättvispad grädde.

Jag brukar inte vara så mycket för alla varianter på kladdkakor som nu finns. Där är jag väldigt traditionell och vill att en kladdkaka ska smaka choklad. Men jag gräddade den här lite längre så att den inte var så kladdig, utan den blev mer som en jordgubbskaka. Perfekt enligt min smak.


I dag är det inte mycket till sommarväder, utan det känns mer som höst. Regnigt, grått, blött och tråkigt. Det är en vecka kvar till min semester så jag hoppas det hinner bli bättre och stabilare väder till dess.

I väntan på solen och semestern håller jag mig inomhus idag. Där finns det ju alltid saker att göra 🙂 Städa, plocka, tvätta eller lägga sig i soffan och se nån serie.

fredag 10 juni 2022

Statsvetaren




I dag var det skolavslutning här i Luleå, med många glada studenter och sommarlovslediga barn. Men vi firade en examen redan förra lördagen. Då var det nämligen dags att fira Olivia som nu är Statsvetare efter tre års universitetsstudier.

I augusti för tre år sedan kom hon helt plötsligt på att hon trots allt ville börja plugga igen. Så hon skickade in en ansökan via sen antagning. Vilken tur att det då fanns platser kvar på programmet som hon ville gå.

Nu är hon så nöjd att ha pluggat klart och att hennes nya liv – arbetslivet, redan har börjat.

  

Det blev dock inget stort firande för vår duktiga tjej. Eftersom hon gick upp med ex-jobbet onsdagen före avslutningsceremonin visste hon ju inte helt säkert om hon skulle kunna ta ut en examen eller inte i juni. Dvs fanns det något att fira 🙂

Vi föräldrar var dock aldrig oroliga att inte ex-jobbet skulle fixas i tid. Ja i och för sig när hon hade dubbelsidig öroninflammation och halsfluss veckan innan inlämning blev vi liiite oroliga hur det skulle gå. Men det gick som vanligt – galant.

 
Olivia med sin ”plugg-kompis” Alexandra. Bra jobbat tjejer!
Olivia med sin barndomskompis Anna-Linnea, som också är klar med sina universitetsstudier från psykologiprogrammet. För 4 år sedan tog de studenten ihop och nu fick de fira nya skolframgångar tillsammans 🙂
Vi började med lite snacks och gott bubbel.
Se’n blev det min och Olivias favorit – smörgåstårta
Syrran som också var med på vårt lilla firande fick en glutenfri räkmacka.
Till efterrätt blev det en pinocchiotårta fylld med grädde och hjortron.

måndag 6 juni 2022

Pestopasta med räkor

Har ni haft en bra nationaldag? Det har jag! Jag har haft en riktig bakdag men även hunnit med att vila och ta det lugnt, så nu känner jag mig riktigt redo för en ny arbetsvecka. Sista skolveckan för Ida medan jag har tre veckor kvar till första delen av min semester.

På tal om sommarlov och semester så längtar jag efter lite värme nu, i helgen har det varit soligt men det har blåst riktigt kallt. Dessutom har det blåst rakt in på vår altan så vi kunde inte hitta lä någonstans. Så surt.

Pesto, krämig pasta och räkor är tre favoritsaker för mig, så självklart var denna räkpasta supergod enligt mig. Det går nog inte ens att misslyckas med dessa ingredienser. Ja det skulle väl i så fall vara överkokt pasta eller sega räkor för att de har kokat. Men det är sån liten risk att det skulle hända, så nu fixar ni den här rätten så snart som möjligt. Den passar lika bra till vardag som fest.


Pestopasta med räkor

spagetti

1 kg räkor
1 liten rödlök
1 paprika
ca 10 småtomater
1 msk tomatpuré
0,5 dl röd pesto
1,5 dl grädde
0,5 dl pastavatten
0,5 dl parmesan
salt, peppar

Koka spagettin enligt förpackningens anvisningar
Skär lök och paprika i mindre bitar, halvera tomaterna.
Stek löken på låg värme tills den mjuknar.
Tillsätt paprikan och stek några minuter.
Tillsätt tomatpuré, pesto, grädde och pastavatten.
Låt koka ihop till krämig konsistens.
Tillsätt den kokta spagettin, tomaterna, räkorna och parmesanosten.
Blanda väl men låt det inte koka för det mår varken osten eller räkorna om.
Smaka av med salt och peppar.
Servera genast tillsammans med mer finriven parmesanost.

tisdag 31 maj 2022

Färsk pasta med skinksås

Nu när det är några vardagar mellan alla helger och fester tänkte jag bjuda er på ett gott snabbmatsrecept. Färsk pasta är perfekt att använda när man har ont om tid eller inte är speciellt sugen på att stå i köket. Det går att variera en massa och bara tillsätta det man är sugen på för dagen.

Det finns ju en massa olika smaker på fylld pasta numera. Vilken är er favorit?


Färsk pasta med skinksås

1 pkt färsk fylld pasta

1 liten röd lök
1 morot
50 g skinka
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
0,5 dl pastavatten
1 dl parmesanost, finriven
ca 10 små tomater

Skär löken i småbitar, grovriv moroten, dela skinkan i mindre bitar och halvera tomaterna.
Stek löken i lite olja på svag värme tills den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt morötterna, fortsätt stek tills de mjuknat något.
Tillsätt skinkan och tomatpurén, fräs på någon minut.
Tillsätt grädden och låt småputtra.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Ta 0,5 dl pastavatten och tillsätt till skinksåsen.
Blanda ner den färdigkokta pastan, parmesanosten och tomaterna.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda väl och servera genast, ev med mer parmesan.


Vilken kväll vi har haft. Helt plötsligt blev det en högsommardag med en massa plusgrader och strålande sol. Vi satt ute länge efter middagen och njöt av den första sommarkvällen. Som jag njöt!

Svårt att tänka sig att väderprognosen stämmer, för den säger att det nu ska vara mulet och regn i ungefär en vecka. Jag vill ha fler kvällar som denna.