måndag 7 februari 2022

Jag försökte i alla fall

Efter en evighet med sjukstuga försökte jag få till lite fredagskänsla i fredags. Ja, jag vet att jag överdriver, det är inte alls en evighet med sjukstuga. Men när man är mitt i det känns det nästan som det. Kommer knappt ihåg hur det känns att vara pigg, frisk och ha fullt upp. Men det lär jag få känna snart igen 🙂

Bästa fredagskänsla är att äta småplock, så jag gjorde en minivariant av en småplocksmiddag. Den innehöll lite smått o gott av både nygjorda saker och rester. Ni vet ju att jag älskar att använda allt i matväg och slänger knappt någonting.



Fredagsmys

friterad gyouza med kräftröra
(gyouza kvar från nyår, nygjord kräftröra)

(nygjord)

chicken nuggets
(ett paket i frysen som jag ville bli av med)

pesto- och västerbottensostfylld smördeg
(rester från julens pestogran som legat i frysen sedan dess)

vitlöksbröd
(rostbröd som behövde ätas upp)

sallad
(nygjord)


torsdag 3 februari 2022

Paltlimpa med havre och råg

Helgen för snart 2 veckor sedan då alla barnen sov här kokade jag palt. Otroligt att det inte ens har gått två veckor sedan den mysiga helgen. Det känns som en evighet sedan. Den söndagen kokade jag palt som vi njöt av innan alla åkte hem till sitt (och innan vi blev sjuka).


När man kokar palt (pitepalt, potatispalt) så blir det perfekt att använda kokspadet till att baka matbröd. Jag brukar låta paltgrytan stå ett tag att kallna och låta allt gott sjunka ner till botten. Sedan häller jag bort översta vattnet och använder det geggiga och goda som sjunkit till botten.

Sedan använder man de mjölsorter man vill. Jag älskar rågsmak, så den här gången använde jag rågmjöl tillsammans med annat som jag hittade i skafferiet. Smarrigt deluxe!

Tanken var att göra frallor, men orken tröt och det fick bli limpor istället. Gott det med och lite extra gott att rosta. Jag älskar rostat bröd.


Paltlimpa med havre och råg


50 g jäst
1 liter paltspad
2 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 tsk salt (lite beroende på hur salt paltspadet är)
4 dl rågmjöl
12-15 dl vetemjöl

Värm paltspadet till 37 grader. 
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt havregrynen och kruskakli och låt blandningen stå och dra i 5 min.
Tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. 
Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen lite till.
Dela i 4 delar och forma till limpor.
Lägg i en långpanna, pensla lite olja mellan limporna så är de enkla att lossa efter gräddning. 
Låt jäsa ytterligare 30 min. 
Grädda längst ner i 35 – 40 min i 200 grader. 
Ta ut och låt svalna på galler. 

Om du inte hinner baka samma dag som du kokat palten så kan du förvara palt-spadet i kylskåpet några dagar för att spara det till någon dag då du har mer tid och/eller lust.


Jag blev så sugen att baka när jag skriver om bakning. Dessutom ligger jag i soffan och dricker så mycket lenande te om dagarna så jag blev sugen på nån riktig godsak till teet. Så i dag gjorde jag en liten omgång kanelbullar. Finns inte mycket som är godare än nybakade kanelbullar. Eller hur?

Planen var ju dock att fylla frysen med mer matbröd inte sötsaker. Men det blir ju inte alltid som man tänkt sig 🙂

tisdag 1 februari 2022

Upskjutet

1 februari – som jag har längtat efter den här dagen. Det var ju idag jag skulle få börja mitt nya jobb. Så himla spännande och kul. Men vad händer. Jo detta eländiga Corona-virus vill inte lämna min kropp. Jag är feberfri men hostan har blivit värre. Så för säkerhets skull kom vi överens om, redan igår, att jag stannar hemma den här veckan. Nytt försök på måndag.

Det är jag och (vissa) OS-idrottare 🙂 Vi har längtat och väntat till februari och sen kommer detta virus och ställer till det. Jag behöver dock bara vänta några dagar på en ny chans medan idrottarna måste vänta 4 år.

Det känns inte så kul att börja en ny anställning med att vara sjuk. Men det är bara att acceptera hur världen ser ut just nu och jag tror alla förstår det, men det känns ändå inte speciellt kul. Men det hade varit ännu värre att gå till nya jobbet och smitta ner alla nya kolleger. Och vad hade de tänkt om mig om jag kom dit och sitter o hostar mest hela tiden.

Nej, det här blir nog bra trots allt.

Igår, som var min sista anställningsdag på gamla jobbet fick jag ett blombud med en fin bukett från jobbet. Älskar att få blommor. Och det här var en riktigt fin bukett med många favoritblommor och favoritfärger.

lördag 29 januari 2022

Så här skulle det ju inte bli

Ja den här sista veckan i januari blev definitivt inte som jag hade tänkt. Min sista vecka på nuvarande jobb. På onsdag skulle jag bara jobba till lunch och sedan skulle jag äntligen få bli fin i håret, både klippning och färg var inbokad. Så efterlängtat.

Torsdag var ju tänkt att vara sista arbetsdagen så min plan var att jobba några få timmar och sedan packa ihop mina grejer som jag har hemma bl.a. dator och mobil och promenera in med det till jobbet. 


Sedan skulle jag ha en lång och mysig långhelg innan jag börjar det nya jobbet på tisdag. Jag skulle storstäda och köpa fredagsblommor, baka och fylla upp frysen, se serier och gå ut på promenader. Men vad tror ni händer?

Jo, jag blir sjuk och testas positivt för Covid. Så istället för allt kul jag planerat blev jag sängliggande 🙁 Många pratar om att det ofta blir som en lättare förkylning numera framför allt om man dessutom är vaccinerad. Glöm det!

Första dygnet var jag riktigt risig. Då var jag ynklig och tyckte såå synd om mig själv. Det positiva är väl kanske att tillfrisknandet gick hyfsat snabbt. Det som återstår nu är hosta och täppt näsa, men jag hoppas att det också ger med sig rätt snart. Gärna redan idag.

En annan positiv sak är att jag inte har tappat vare sig lukt eller smak. Det hade varit såå jobbigt, jag som älskar att äta 🙂

måndag 24 januari 2022

Vilken helg

I helgen har mamma-hjärtat mått bra. Alla mina barn har sovit hemma och huset har varit fullt igen. Så mysigt att ha alla barnen här i flera dagar, även de två utflyttade. Den ena valde att sova här för att sambon var borta och den andra för att sambon hade en kompis som sov över. Undra hur länge det dröjer tills vi är så här många igen 🙂

Isak hade även med sin hundvalp Rufus och var därför tvungen att vakna och gå ut med honom redan vid 7-8-tiden och var den som steg upp först. Att Isak vaknar och stiger upp först är inget vi är vana med, inte sedan han var riktigt liten i alla fall 🙂

Redo att gå ut o leka i snön
Efter en massa bus och lek så blir man såå trött

Efter denna mysiga och lugna helg var jag redo att ta mig an sista arbetsveckan på nuvarande jobb. Idag har jag rensat en massa dokument både digitalt och i pappersform. Jag tror inte att jag kommer samla på mig lika många pappers-dokument någonsin mer. För nu är det ju mer digitalt, tack o lov. Digitala dokument tar mindre plats, är lättare att dela med andra och är enklare att uppdatera.

Missa inte att följa mig på instagram där jag heter @Matro_Sara


Jag hade tänkt ge er ett recept nu ikväll, men tiden rusade i väg så jag hann inte med det. Men då har ni kvar nå gott att se fram emot. Kanske kommer det imorgon. Men jag lovar inget 🙂

onsdag 19 januari 2022

Påverkas eller inte

Jag har sovit tio timmar i natt. 10 timmar! Så underbart att vakna och känna sig pigg. Skönt att jag lyckades sova igen så pass mycket så pass fort. För igår natt blev det inte många timmars sömn och som vanligt är det månen som påverkar mig.

Jag vet att det inte finns vetenskapliga bevis och många tycker att det bara är svammel att en fullmåne skulle påverka människors sömn. Till er vill jag bara säga: Lyckliga er. Jag skulle också vilja tro att månen inte påverkar sömnen, men jag har alltför många bevis på motsatsen.


I går kväll var jag in på jobbet för att packa ihop mina grejer. Jag slängde en massa gamla papper som varken jag eller nån annan kommer ha användning av. Slängde även ett par skor 🙂 Känns skönt att det tråkiga städjobbet nu är gjort. Det tråkiga var att jag inte fick träffa och surra med några kolleger.

Pga den höga smittspridningen så ska vi inte träffas så många och framför allt så ska jag och övriga som jobbar hemma hålla oss hemma. Dvs vi ska inte hålla på att hatta hit o dit mellan kontoret och hemmajobb. Allt för att skydda så många som möjligt. Så för att visa hänsyn och följa jobbets regler åkte jag in på kvällstid för att röja. Både tråkigt och lite läskigt att vara ensam på ett stort kontor, men ack så nödvändigt.

Jag är ju så himla glad över mitt nya jobb och känner mig så taggad att få börja där och lämna mitt nuvarande jobb. Men trots det så kändes det ändå lite konstigt och vemodigt att packa ihop mina grejer. Men jag ångrar inte alls mitt beslut.

tisdag 18 januari 2022

Asiatisk fläskfilé med sötpotatissallad

Den här goda fläskfilén med en favoritsallad åt vi i onsdags och fick genast lite helgkänsla. Det här är typisk Sara-mat. En god fräsch sallad toppad med en god kryddad köttbit. Bättre än så kan det knappt bli.

Alltså jag älskar sötpotatis och är så glad att alla i min familj också gör det. Jag tycker det är så himla gott så jag tycker synd om de som inte har förstånd att uppskatta denna godsak 🙂 När vi gör ugnsrostade rotsaker har vi nästan alltid med några sötpotatisar och en sallad med sötpotatis är hur gott som helst. Tycker du om sötpotatis?


Asiatisk fläskfilé med sötpotatissallad

Asiatisk fläskfilé

800 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl hoisinsås
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 klyfta vitlök, riven

Putsa fläskfilén. Stek den i en het panna till gyllene runtom, ca 3-4 minuter.
Blanda hoisinsås med soja, sesamolja och riven vitlök. 
Lägg fläskfilén i en ugnssäker form och pensla med såsen. 
Tillaga i ugnen i 150 grader till innertemperaturen är 65 grader, ca 30 minuter. 
Ta ut köttet och pensla med såsen precis efter att du tagit ut det ur ugnen.
Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det i ganska tunna skivor.

Sötpotatissallad

Rostad sötpotatis

1 kg sötpotatis
ev 1 msk olivolja
1 tsk salt

Tvätta och skär sötpotatisen i skivor eller bitar. 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla ev lite olja över.
Salta och rosta mitt i ugnen till fin krispig yta i 225 i ca 20 min.

Sallad och topping

70 g babyspenat
1 liten rödlök
små tomater
1 paprika
sojabönor
sesamfrön, ev rostade

Skär lök och grönsaker.
Vänd ihop sötpotatis, spenat, rödlök, tomater, paprika och sojabönor.
Lägg det skivade köttet på sötpotatissalladen. 
Ringla ev lite av såsen/glacen över köttet.
Strö sesamfrön över köttet. 


När jag rensade skafferi och kylskåp för ett tag sedan hittade jag 3 oöppnade burkar med hoisinsås inköpta vid olika tillfällen. Jag undrar vad jag har sett för olika smarriga recept och köpt på mig denna ”soja-sås”.

Det konstigaste är kanske att jag aldrig provade recepten, när jag väl köpt hoisinsås. Ja, ja, nu blev det av i alla fall tillsammans med min favorit – sesamolja.

Jag har planerat att göra wok nån dag den här veckan och då lär jag också använda hoisinsås som kryddning. Nu när jag har hittat alla dessa burkar måste jag börja använda dem 🙂