onsdag 8 december 2021

Adventssallad – Saffransbulgur med kyckling

Nu har jag jobbat klar för den här veckan. Så himla skönt att ha en massa ledighet att ta ut och få flera kortveckor efter varann. Den som spar den har… Så nu tar jag ut all ledighet som jag inte kunde/fick ta ut under påsk- och sommarlovet.

Eftersom jag byter jobb i månadsskiftet januari/februari är det fullt upp på jobbet nu. Många pärmar, mappar och dokument att gå igenom och fundera på om det ska sparas eller slängas. Dessutom måste jag skriva och uppdatera många instruktioner samt ha små utbildningar i de arbetsuppgifter som jag varit själv på.

När en kompis var här och firade mitt nya jobb med bubbel och mat så bjöd jag på denna goda och vackra sallad. Så vackert med alla härliga färger.

Adventssallad – Saffransbulgur med kyckling

2 dl bulgur
0,5 pkt saffran
4 dl hönsbuljong

500 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

grönsallad
avokado
små tomater
rödlök
fetaost
granatäppelkärnor

Fräs bulgur och saffran i smör i en kastrull.
Häll på buljong och koka under lock enligt förpackningen.
Skär kycklingen i bitar. Stek den i smör i en stekpanna ca 7 min.
Salta och peppra.
Dela, kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar.
Halvera tomaterna, skär rödlök (och ev. fetaost) i bitar.
Lägg salladen på ett fat och varva bulgur, kyckling, avokado, lök, tomat, granatäpple och ost.

måndag 6 december 2021

Champinjonsoppa

Nu är jag tillbaka! Efter några dagar i sjuksängen och några dagar semester då jag fortsatte vila är jag nu tillbaka. Både på jobbet och på bloggen. Verkar vara riktigt många som är förkylda nu och jag hoppas att alla åker o Corona-testar sig. Även om man redan haft Covid eller om man är vaccinerad. För det känns inte särskilt bra att smittan ökar nu igen och nya restriktioner är kanske på gång.

Ida älskar soppa så när det bara är hon och jag hemma brukar vi passa på att äta goda soppor. Den senaste vi åt var champinjonsoppa. Så himla gott! Och varför har jag aldrig gjort det tidigare? Jag och Ida var eniga om att den var godare än kantarellsoppa och det säger inte lite.

Champinjonsoppa

500 g champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
smör

9 dl grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
1-2 dl grädde
salt och peppar

hackad persilja till garnering

Stek löken mjuk i smör, lägg över i en kastrull.
Stek svampen i smör i några minuter, salta och peppra.

Lägg över i kastrullen, men spara några skivor till garnering.
Tillsätt buljong och timjan.
Koka i ca 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädden och koka nån minut, smaka av med salt och peppar.
Garnera soppan med champinjonskivor och persilja.

söndag 7 november 2021

Kladdkaka med daimganache

Ni har väl inte missat att det är kladdkakans dag idag. Det hade jag koll på i fredags när jag bestämde efterrätt när vi skulle ha middagsgäster. Så det svåra var att bestämma vilken typ av kladdkaka jag skulle göra. Visst har ni sett att jag har en hel kategori med kladdkakor. Där finns många recept.

Jag valde en blandning av flera av mina gamla kladdkakerecept och det blev en riktig goding. En enkel kladdkaka med god ganache toppad med daim. Kladdig, seg och krispig!

Kladdkaka med daimganache

Kladdkaka

180 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,9 dl kakao
2,5 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna.
Vipsa ägg och socker.
Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Blanda till slät smet.

Rör ner smöret.
Häll i smord och bröad springform.
Grädda i 160 grader ca 35 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kallna.

Daimganache

185-200 g choklad, jag använde Marabous mörka
1,5 dl vispgrädde
daimbitar

Värm upp grädden till kokpunkten. Ta bort kastrullen från värmen.
Hacka chokladen i mindre bitar, rör ner i den varma grädden.
Rör tills chokladen smält.
Låt svalna helt.
När ganachen stelnat något brer du ut den på den kalla kladdkakan.
Strö daimbitar över hela kakan.





Även i dag skiner solen och jag ska alldeles strax ta mig ut på en solig promenad. Men jag tänkte vänta ett litet tag till och hoppas att solen värmer så pass så att den lilla ishinnan som är på vägarna tinar upp. Det är lite risky just nu då det är förrädiska isfläckar på vissa ställen.

På tal om solen så såg jag igår hur fläckiga mina fönster var. Så idag innan solen började skina på dem såg jag till att tvätta dem ordentligt, i alla fall insidan. Utsidan får vänta till våren och värmen.

Nån kladdkaka ska jag inte baka i dag eftersom vi åt det i fredags (och rester igår) men jag tror jag ska baka nå matbröd för det börjar ta slut i frysen. Men som vanligt när det är dags att baka tar det sån tid för mig att bestämma VAD jag ska baka.

Hoppas ni har en solig och fin söndag!

torsdag 4 november 2021

Enkel och god rödvinssås

Efter en lugn och härlig ledig torsdag, inser jag att det imorgon är kort dag och sedan helg. Underbart. Efter en intensiv och händelserik start på veckan känner jag mig nu i fas igen. Jag har ju min plugg-dag på torsdagar och i dag har ju även Ida varit hemma eftersom det är höstlov. Mysigt att inte vara ensam hemma, trots att vi har varit i olika rum mest hela tiden

Jag har försökt mig på rödvinssåser några gånger men inte riktigt lyckats, så ofta har jag istället gjort min Balsamicosås. Men nu har jag hittat ett superenkelt och gott recept på rödvinssås, så det här kommer jag fortsätta att göra. Kanske redan i morgon då vi ska ha kött-middag, men så mycket mer har vi inte bestämt kring maten.


Enkel och god rödvinssås

2 dl rödvin
2 msk balsamvinäger

2 msk kalvfond
2 msk rörsocker
en klick smör
salt & peppar

Häll vin, vinäger, fond och socker i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår.
Rör ner en klick smör och smaka av med lite salt & peppar.
Även lite steksky från köttet kan vara gott att ha i.

Det här receptet, som så många andra, hittade jag hos Matplatsen.

lördag 30 oktober 2021

Chokladsnittar med polka

God morgon! Lördag, ledig dag, tyst hus, tända ljus och snart även en kopp te. Kan det blir bättre? Igårkväll var det fullt upp så jag hann inte njuta av att helgen hade börjat, men det tar jag igen nu.

Det märks att jag börjar få stor barn för jag hade inte handlat hem halloween-godis. Jag har tänkt tanken, men skjutit på det. Tror ni inte att grannens barn kom i går för lite ”bus eller godis”. 2 dagar för tidigt enligt mig, men…

Tack o lov hade jag en Mjölkchoklad-kaka hemma så jag kunde bryta så de fick varsin rad. Det räckte precis till halloween-gänget. Man vill ju inte vara den tråkiga grann-tanten som säger ”Men ni kan få en mandarin”. Men efter det såg vi till att åka på affären och köpte en massa godis så vi är rustade vid eventuellt fler besök. Men nu blir det väl inga fler som kommer och vi sitter här med 2 kilo godis.

Men jag såg faktiskt till att köpa godis som även går att baka med, så jag kan använda det till bakning och inte bara äta som det är. I somras bakade jag dessa småkakor med choklad- och polkasmak till våra kalas. Jag som älskar kombon choklad och mint älskade så klart även dessa och med tanke på vilken fart de försvann med från frysen så tyckte nog fler om dem.

Chokladsnittar med polka

100 smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk kakao
2 msk sirap, ljus
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Ca 70g polkagrisar

Krossa/hacka polkagrisarna till mindre bitar.
Blanda alla ingredienser förutom polkagrisar till en deg.
Dela i 3 delar, rulla till längder och platta till.
Fördela polkagriskrosset på längderna.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 11-13 min.
Låt svalna lite, skär sedan i sneda bitar.

Jag la polkagrisar i en plastpåse och sedan använde jag en träkavel för att banka sönder godisarna. Så nu har jag en massa små märken i min kavel 🙂 Så tänk på att polkagrisar kan vara väldigt hårda…

På fatet här nedanför syns förutom chokladsnittar med polka även havrekakor och hjortronsnittar.


onsdag 27 oktober 2021

Delicatobollscheesecake – äggfri

Isak har ätit mååånga delicatobollar under sin uppväxt. Som allergiker var det perfekt att ta med på barnkalas för att vara säker på att även Isak skulle få äta nå riktigt gott.

Eller om vi skulle göra nån tårta eller efterrätt som inte Isak tålde så köpte vi hem Delicatobollar och Isak blev mer än nöjd trots att han inte fick smaka samma som vi.

Så nu när jag skulle planera en efterrätt till Isaks 20-årsfirande ville jag baka något med delicatobollar. Första tanken var en delicatobollstårta men tänkte att det blir nog för mastigt. Men sen hittade jag den här delicatobollscheesecaken och fastnade direkt. Älskar Cream cheese! Blev en sån len och god kräm, en perfekt äggfri tårta helt enkelt.


Delicatobollscheesecake

Botten
6 delicatobollar

Fyllning
1 gelatinblad
2 msk starkt kaffe
150 g mjölkchoklad
300 g Philadelphiaost, rumsvarm
40 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 msk kakao
1,5 dl vispgrädde

Chokladganache
0,5 dl vispgrädde
100 g choklad
15 g smör

Garnering
kokos
delicatobollar

Tryck ut delicatobollarna i en springform.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Värm kaffet i en liten kastrull.
Krama ur gelatinbladet och lägg det i det varma kaffet.
Rör om tills det har smält helt. Låt svalna något.
Smält chokladen till fyllningen och låt den svalna.
Häll Philadelphia i en bunke och vispa upp den lite med en elvisp.
Rör ner den smälta chokladen tills allt är väl blandat.
Häll i florsocker, vaniljsocker, kakao och grädde.
Vispa tills du har en riktigt fast kräm. Häll i kaffet och blanda väl.
Häll fyllningen över chokladbollsbotten och ställ sedan formen i kylen i minst 5-6 timmar, helst över natten. 

Värm grädde till ganachen och blanda ner chokladen.
Rör om tills all choklad har smält.
Rör i smöret.
Låt ganachen svalna något så den får lagom tjock konsistens och häll den sedan över cheesecaken.
Strö över kokos och garnera med delicatobollar. 


Receptet men med några små förändringar kommer från Cake by Mary där det finns så mycket gott att hitta. In o kika!

Jag och många med mig tyckte att den blev supergod, men jubilaren åt upp delicatobollen men lämnade det mesta av cheesecaken. Som vanligt, när det gäller Isak, hade det varit lika bra att ställa fram ett fat med delicatobollar  Men det hade absolut inte varit lika kul.

söndag 24 oktober 2021

Panelens pepparsås – enklaste och godaste

På Isaks födelsedagsmiddag hade vi en av hans favoritsåser – den superenkla och jättegoda pepparsåsen som vi ofta har till kött både på sommaren och vintern. Receptet sägs komma från restaurang Panelen som funnits i Boden i evigheter. Vet inte om det stämmer, men….

Panelens pepparsås – enklaste och godaste

1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt stå o småputtra ihop ganska länge.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.

Sån användbar och enkel sås som kan stå och puttra för sig själv på spisen medan man fixar med det andra. Den funkar bra till kött men även till köttfärsbiffar är den supergod. Testa!




Ännu en natt med för lite sömn, jag börjar nog bli gammal för jag kan inte sova på morgonen. Jag förstår inte varför jag måste vakna så tidigt. Men vad gör det när man får en sån mysig morgon, med tända ljus, god frukost och en magiskt vacker utsikt. Snö, frost och rosa himmel.

Om man inte får sova får man tanka energi på annat sätt.

Bild tagen från köksbordet där jag sitter med min tekopp 🙂