lördag 22 maj 2021

After Eight pannacotta

 Titta vad jag hittade bland mina opublicerade recept! Efterrätten från nyårsafton. Det var ett tag sedan 🙂

Nyår firade vi i en hyrd stuga i Kåbdalis med ett minimalt utrustat kök, men jag lyckades trots det få till en god 3-rättersmeny som avslutades med denna pannacotta. Hade jag varit hemma hade jag valt några finare glas, men man tager vad man haver…..

För mig som älskar kombon choklad och mint samt kardemumma var det här en klockren efterrätt. Den ska bara stå några timmar i kylskåp så än är det inte försent att göra lite smarrig efterrätt till ikväll.

After Eight Pannacotta

2 gelatinblad 
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker 
1,5 tsk malen kardemumma 
3 msk strösocker 
8 st after eight chokladbitar 

Lägg gelatinbladen i en stor tallrik med kallt vatten, låt dem ligga i ca 5 minuter.
Häll grädde, socker, vaniljsocker och kardemumma i en kastrull.
Koka upp allt och ta av från plattan.
Lägg i after eight och låt den smälta ned ordentligt medan du rör om.
Pressa bort allt vatten på gelatinbladen och ha i dem också, rör om tills de smält ned.
Häll upp i 4 glas.
Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
Tryck ned en delad after eight i varje glas och servera.

lördag 8 maj 2021

Bananmuffins med äpplen – viktväktarna

Jag hittade det här smarriga receptet på Facebook en dag när jag var sugen på efterrätt och i fruktskålen låg några bruna bananer. Perfekt! Jag som älskar banankaka och äppelkaka älskade dessa smarriga muffins som inte innehåller socker och jag tror faktiskt att man kan strunta i sötströn också för bananer är så himla sött.

Det var faktiskt inte bara jag som tyckte om dessa muffins, alla som har fått smaka ville gärna ha en till. Gott betyg!

Vissa äppelbitar var lite för stora och hann inte bli riktigt mjuka, men egentligen gör inte det så mycket för det är gott med lite tuggmotstånd. Men om man vill vara riktigt säker på att få mjukt äpple kan man prova grovriva äpplena istället.

Bananmuffins med äpplen – viktväktarna

Muffins
2 bananer, mogna
3 ägg
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Äppeltopping
2 msk sötströ
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
3 äpplen

Mosa bananerna, rör ner äggen ordentligt.
Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ner i banan- och äggsmeten.
Häll smeten i 12 muffinsformar.
Skär äpplena i små bitar, blanda med sötströ, kardemumma och kanel.
Fördela äpplena i muffinsformarna.
Grädda i 175 grader ca 15 min.


Jag började dagen med en härlig promenad i strålande solsken och det var alldeles vindstilla. Det var så varmt och jag var t.o.m tvungen ta av mig jackan ett tag. Men det dröjde inte länge efter det att jag kom hem förrän solen gick i moln och det började blåsa. Så typiskt, för jag hade ju börjat drömma om en heldag i sol.

Ska faktiskt ta mig ut på en till promenad nu innan jag sätter igång med middagen på allvar. Som så ofta när det gäller mig så har jag ju förberett en hel del redan. Kycklingen är i marinad, salladen är klar och tzatzikin står i kylen och gottar till sig.

fredag 23 april 2021

Nattjästa frallor

Finns det något godare än nybakat bröd? Nej, jag tror inte det och att få börja en dag med nybakat är väl helt underbart. Om man blandar ihop en deg på kvällen och låter den jäsa i kylen under natten är det superenkelt att få en lyxfrukost med just nybakat bröd.

Det finns några olika varianter på nattjäst bröd på bloggen och här kommer ytterligare ett superenkelt och gott recept.

Nattjästa frallor

25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk oliv- eller rapsolja
ev. 1 msk honung
1 tsk flingsalt eller 2 tsk vanligt salt
11 dl vetemjöl

Rör ihop alla ingredienser till en klibbig deg i en stor skål.
Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen. Arbeta med t.ex. en träslev.
Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet i minst 8 timmar.
Stjälp upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 8-10 bitar (beroende på hur stora frallor du önskar).
Vänd dem i mjölet – arbeta inte degen.
Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt.
Sätt ugnen på 225°c och sätt in frallorna mitt i ugnen när den blivit varm.

Grädda i ca 15-20 minuter, tills de fått fin färg.
Låt svalna något innan du delar dem.

Jag tror faktiskt att jag ska ta och blanda ihop en deg ikväll för att kunna njuta imorgonbitti, både av god frukost och ljuvlig doft i köket.

Ja det är ett tag sedan jag bakade dessa frallor. Man hittar lite smått o gott när man går igenom kameran.


Nu blir jag så sugen så jag tror jag måste blanda ihop en deg innan jag går och lägger mig ikväll. Måste dock kolla om jag har jäst hemma. Jag har oftast ett paket liggande i kylskåpet, men nu är jag faktiskt lite osäker på det. Visst vet ni att färsk jäst klarar sig längre om ni lägger den i en glasburk i kylskåpet.

Som jag älskar fredagkvällar då man har en lång härlig helg framför sig. Tyvärr verkar det blir en snöig, grå och tråkig helg vädermässigt, men det gör faktiskt inte så mycket. Det viktiga är att vi är lediga och kan ta dagen som den kommer. Är det dåligt väder är det tillåtet att ligga i soffan och kolla serier mitt på dan, eller hur?

Nu kommer Ida hem från träningen så nu är det dags att fixa det sista på pizzan medan hon duschar. Hoppas ni får en underbar fredagkväll!

torsdag 22 april 2021

Blåbärscheesecake

När jag kollar igenom alla bilder i kameran så inser jag att det har blivit en del godsaker på sista tiden. Så nu har ni många söta recept att se fram emot och vi börjar med den här bakade cheesecaken. Cheesecake finns ju i flera varianter, vissa fryser man, andra står till sig i kylen och se’n den här varianten som man bakar i ugnen.

Blåbärscheesecake

Botten
200 g digestive
75 g smör 
Fyllning 
600 g Philadelphiaost
2 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde
4 ägg
200 g färska blåbär 

Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa kexen till smulor i en matberedare.
Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck ut massan i en springform, ca 24 cm i diameter. 
Vispa philadelphia, socker, majsstärkelse och vaniljsocker till en slät smet.
Vispa ner grädden.
Rör ner äggen, ett i taget.
Häll fyllningen i formen och strö på blåbären.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 35 min.
Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 min.
Ta ut cheesecaken ur ugnen och låt den sedan svalna helt i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylen över natten så att den sätter sig helt.


Den blev riktigt krämig och god och jag älskar blåbär, både smaken och färgen. Jag har en massa idéer på cheesecake som jag vill prova nu. Men vilken ska jag börja med? Kola, choklad, bär – ja vi får se vad det blir.

Två andra varianter på cheesecake är denna frysta favorit som är perfekt på sommarkalas. Även den här äggfria varianten som bara ska stå till sig i kylen är en favorit.

onsdag 21 april 2021

Skink- och pastagratäng med broccoli

Så här mitt i veckan tänkte jag att det passar med en riktig vardagsrätt, en pastagratäng som jag och Ida åt förra veckan. Så gott i sin enkelhet och där originalsmakerna kommer fram eftersom man inte kryddar med mer än lite salt o peppar. Självklart kan man krydda mer, t.ex. med curry, pesto eller chili, om man vill. Men nu var vi sugen på en vanlig enkel gratäng för ovanlighetens skull.

Skink- och pastagratäng med broccoli

4 port tagliatelle eller annan pasta
150 g skinka
250 g broccoli
riven ost
Ostsås
2,5 msk mjöl
5 dl mjölk
1-2 msk margarin
2 dl riven ost
salt, peppar

Ostsås
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull.
Häll i resten av mjölken.
Lägg i fettet och koka upp under omrörning.
Koka på svag värme 3-5 min.
Krydda.
Rör ner osten och låt såsen sen inte koka mer.
Gratäng
Koka pastan.
Koka broccolin och skär i mindre bitar.
Strimla skinkan.
Varva i en smord ugnsform tillsammans med ostsåsen.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 min.



fredag 9 april 2021

Favoritsnittar x4

Just nu snöar det alldeles för mycket ute och hela världen är vit. Vilken tur att vi njöt för fullt igår då vi hade sommarvärme i vårt underbara altanhörn och satt ute i flera timmar. Vi firade att mamma nu, äntligen, har fått två vaccindoser. Längtar tills vi alla är vaccinerad och livet kan återgå till lite mer normalt. Fast vad är normalt?

Vi började igår med kaffe/te och sötfika, bl.a. en Almondy-tårta som jag fick från Ica i somras när jag fyllde år. Började bli dags att äta upp den, så där 9 månader senare. Jag har kvar ytterligare en tårta som jag också fick, så nu måste jag hitta något mer tillfälle att fika köpes-tårta. Oftast tycker jag ju om att baka själv när vi väl har gäster. Men igår satsade jag på snittarna och skippade bakandet.

Efter söt-fikat dukade jag upp det riktigt goda – bubbel och snittar. Bubbel ute i solen är oslagbart när det gäller att få semester-känsla. Jag gjorde några gamla klassiska favoritsnittar.

Pestosnittar med serranoskinka

färsk smördeg på rulle
nötfri pesto
riven smakrik ost
lufttorkad skinka t.ex. serrano

Rulla ut smördegen.
Bred på ett lager pesto och strö över riven ost.
Rulla ihop till en rulle igen.
Beroende på hur stora och många du vill ha väljer du om du rullar ihop från lång- eller kortsidan. 
Skär rullen i cm-breda skivor och sätt dem på en plåt med snittytan uppåt (som när man gör vanliga kanelbullar).
Grädda i 220 grader i ca 10 min.
Lägg på halva skivor av serranoskinka.
Servera genast

Crostini med kryddad färskostkräm och räkor

crostini
500 g räkor med skal
små mangoldblad eller babyspenat

Kryddad färskostkräm
100 g färskost
3 msk fint hackad basilika
3 msk fint hackad persilja
0,5 lime/citron, saften

Skala räkorna.
Blanda ihop färskosten med persilja, basilika och lime- eller citronsaft.
Lägg mangold- eller spenatblad på crostini, klicka ut färskostkräm och lägg på räkor.

Kryddade brödpinnar

kanter från rostbröd
olja
flingsalt
torkad timjan
torkad rosmarin

Lägg brödkanterna på en plåt.
Ringla över oljan.
Krydda med salt, timjan och rosmarin.
Rosta i ugnen på 225 grader ca 8 minuter.
Beror lite på hur tjocka brödkanter du har, så håll koll.

Ost, kex och fikonmarmelad

salta kex
god brieost
fikonmarmelad

Skär en bit ost och lägg på kexet.
Klicka ut fikonmarmelad på osten.

På bilden här nedanför ser ni hur vår sköna hörna ser ut idag. Vilken skillnad, va? Och än har det inte snöat klart för dagen så det lär bli vitare och tråkigare. Som jag hoppas att det här är sista bakslaget i år, för nu längtar jag enormt mycket efter våren och sommaren och ännu fler firanden på vår älskade altan.

Men det lär bli en konstig sommar i år då jag fick en värdelös semester och jobbar på allt för många av våra älskade sommarkalas. Många gillar att resa på sin semester, men jag gillar att fira och firas.

onsdag 7 april 2021

Älska – hata

 Jag brukar älska att sova och tycka att det är det bästa som finns. Men nu är jag så less att sova och vill inget annat än att vara vaken. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle lessna på sova. Men efter att i flera månader ha sovit flera gånger per dag och totalt ungefär 12 timmar per dygn är det kanske inte så konstigt att även jag till slut har lessnat på att sova.

Nu känner jag mig lite piggare och sover faktiskt inte riktigt lika mycket nå mer, men det är fortfarande flera gånger per dag. Men jag hoppas att jag snart slipper det också.


Det här påsklovet kom så himla perfekt för mig för nu ska jag försöka att ta det lugnt på dagarna. Allt för att slippa sova 🙂

De här lediga dagarna kommer jag röja några förråd (i lugnt tempo). Älskar känslan av att få göra mig av med saker och organisera o göra fint i förråden. Synd att det inte finns några loppis att sälja saker på nu i pandemi-tider.

Jag ska även baka lite, bakning är avkoppling och rent nöje för mig. För att inte tala om att sedan få äta nybakat 🙂 Måste hitta några roliga goda recept att testa.