tisdag 5 januari 2021

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

 Idag gjorde vi Leifs favoritmat till middag och nu när jag gör två varianter så har det även blivit en favorit till mig. Läs under receptet hur jag anpassar min variant.

Cannelloni är pastarör som man hittar bland övriga pastasorter. Vill man göra det lite enklare för sig eller om man inte hittar cannelloni-rör kan man använda lasagneplattor och varva plattor, laxröra och vitvinssås på samma sätt som en vanlig lasagne.

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

Vitvinssås

3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl riven stark ost
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen.

Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner osten. Smaka av med salt och peppar.

Cannelloni

1 st purjolök, liten
1 msk olivolja

400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör
riven ost, gärna parmesan eller Västerbottensost

Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min.
Låt svalna.
Finhacka båda laxsorterna.

Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa eller tryck (med sked) fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.

Jag gjorde två olika röror idag. Eftersom jag inte tycker om rökt lax bytte jag ut det mot mer vanlig lax i den ena röran. När jag skippar rökt lax så blir det en favoriträtt även för mig. Som jag tjatar om – pasta och lax är så gott.

söndag 3 januari 2021

Nyår i Kåbdalis

 Nu har vi kommit hem efter helt underbara dagar i Kåbdalis, en skidort några mil från Luleå. Winter wonderland! Resan arrangerades av bästa Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Allergiker och föräldrar till allergiker är vana att vara noggranna med hygien och hålla avstånd så det var väldigt Corona-säkert.

Alla åkte med egen bil, vi bodde familjevis och inga gemensamma aktiviteter arrangerades. Eftersom slalom dessutom är en ute-aktivitet och vi var i kvar i vår hem-region bara några mil hemifrån kände vi att vi kunde åka trots pågående pandemi.

Som en extra säkerhet fick varje familj ett hygien-paket, sponsrat av Apotea, med tvål och handsprit. Jag älskar handsprits-servetter! Ida har alltid med sig såna, perfekt att torka av bord och handtag för att undvika komma i kontakt med nötter (eller Corona-virus just nu då). Perfekt att ha med sig på restaurang, fik, flyg – ja överallt!

Vi åkte till Kåbdalis dagen före nyårsafton och framför allt Ida hann med att åka ordentligt med slalom i flera dagar. Perfekta backar, bra väder och lite folk var en perfekt kombo. Roligaste skid-dagen var nog nyårsafton då hon fick åka med en kompis som också firade nyår i Kåbdalis, och hon ”slapp” åka med pappa.

Nyårsaftonsmenyn var lite ”Man tager vad man haver”, men jag tycker vi fick ihop en riktigt bra meny. Lite tog vi med oss själv och annat fick vi levererat till Kåbdalis av Ica Jokkmokk.

Efter bastun tog vi lite ost o chark innan vi satte igång med förrätten som var en enkel klassiker – Toast Skagen. Men Ida som älskar Toast Skagen tyckte verkligen inte om köpes-varianter på skagenröra. Så i fortsättningen gör jag nog alltid min egen och struntar i snabb-varianten.

Vi hade tagit med oss en bit älgbiff som vi stekte i skivor och åt tillsammans med tärnad potatis, bea och sallad som varmrätt. Riktigt gott!

Till efterrätt hade jag gjort After Eight-pannacotta med smak av kardemumma. Riktigt gott och helt i min smak som älskar att kombinera både mint och kardemumma med choklad och här fick jag alla tre smaker i en o samma efterrätt.

Det bästa med dessa dagar var nog våra bastu-stunder före middagen varje dag. Värme och lugn – precis vad jag gillar. Vi har en jättefin bastu hemma men är väldigt dåliga på att använda den. Men nu ska jag verkligen försöka bli bättre på det. Det ”jobbiga” är ju att det tar ungefär en timme att få den varm, så man måste komma på i tid att man vill basta.

Nu hade vi sån tur så det fina märken c/o Gerd sponsrade oss med fina produkter. Vilken lyx!

Något annat mysigt var våra spelstunder som vi också är dåliga på att ta oss tid till hemma. Men i en stuga utan alla måsten är det en perfekt kvällsaktivitet. Ett av alla roliga spel vi hade med oss var Sequence. Har ni spelat det? Det är faktiskt riktigt roligt.

Nyårsdagen var det nog många som var lite trötta o sega för då var det väääldigt lugnt i backarna. Men dagen efter, igår lördag, då däremot var det mycket folk och långa liftköer. Tack o lov var Ida o Leif tidigt ut i backarna och hann åka en hel del innan det blev dessa långa liftköer. Efter lunch åkte det några till åk, men ledsnade rätt snabbt så då packade vi ihop våra grejer och åkte hem istället.

Borta bra men hemma bäst, så skönt att komma hem och fick se dubbla hockeymatcher hemma i soffan. Först fick vi se Luleå vinna i SHL och sedan fick vi tyvärr se Småkronorna förlora kvarten mot Finland.

Så himla skönt det var att sova i sin egna säng i ett riktigt mörkt rum. Eftersom jag är dålig på att ligga o dra mig, men kände att jag behövde sömn så bestämde jag redan igårkväll att jag inte skulle stiga upp före 9. Jag sov hela natten till halv nio, men jag hade ju lovat mig själv att ligga till 9 istället för att rusa upp som jag brukar göra. I och med det så lyckades jag faktiskt även somna om till halv tio. Känner mig som en tonåring 🙂

Alltså detta var så bra ordnat och till ett riktigt kanonpris. Vill ni också ha möjlighet till en sån här bra arrangerad resa så ska ni genast gå med i Astma- och Allergiförbundet och Luleå-föreningen. Här blir man medlem. Och här kan ni läsa om allt roligt som Astma- och Allergiföreningen i Luleå fixar.

fredag 1 januari 2021

Recept december 2020

 Jag önskar er alla ett riktigt gott nytt år och hoppas att vi under 2021 kan börja umgås mer med nära o kära. Det är vi alla värda.

Istället för att summera hela 2020, som förutom pandemin varit riktigt bra, nöjer jag mig med att sammanställa recepten från december. December som blev starten för min nya blogg matro.blog.

Nu ser jag fram emot ett nytt år, en massa nya recept och nya följare till min blogg. Det sista behöver jag er hjälp med. Så vill ni vara riktigt snälla med mig så hjälper ni till att dela min blogg på andra bloggar, på instagram, på Facebook och bland era vänner.

Recept december 2020

Jag började med lite julbak då jag kombinerade två favoritsmaker – havrekakor och saffran och bakade Saffranshavrekakor med russin.

Innan all julmat passade det bra med en riktigt vardagssoppa med korv, potatis och morötter. Den här korvsoppan är en riktigt vardagsfavorit, så enkel o snabb att göra och så god.

Jag har börjat baka en hel del bröd nu igen, så glad att jag har mer tid och ork till det numera. Dessa sneda frallor var en variant av bröd jag har bakat senaste tiden.

Choklad och klassiska pepparkakskryddor är en perfekt kombination som jag kombinerade i en smarrig mjuk chokladkaka med pepparkaksfrosting.

Nötfri Rocky Road har alltid varit en storfavorit för mig och i år testade jag att göra en ny variant med tacochips istället för frön för att få till det salta och crunchen. Dessutom använde jag Dumle Cranberry som gav en fräsch touch därför kallade jag den här varianten för Fräch nötfri Rocky Road.

Olivia bakade smarriga saffranskokosbollar med choklad som hon kom o bjöd oss på. Hon gjorde två varianter, en med vit choklad och en med mjölkchoklad.

Julaftonens efterrätt var en god hjortronglass, som passade perfekt efter all julmat. Älskar den här äggfria och lättgjorda glassen som går att variera en massa.

Det sista från julens gravade lax blev till en gravlaxpasta med grönkål. Jag säger det igen – lax och pasta är så gott.

Fläskfilé under ost- och grönsakstäcke blev en nygammal favorit för oss där man kan använda sig av sina favoritgrönsaker eller vad man för tillfället har hemma.

onsdag 30 december 2020

Vad man inte vet

 Vilken tur att man inte vet allt som ska hända i framtiden. Så här skrev jag 1 januari i år och jag blev lite full i skratt när jag hittade och läste det för nån dag sedan.

Jag är så nöjd med att 2019 nu är slut och längtar efter att ta mig an 2020. 
2019 hade sina ljusa stunder, framför allt vår härliga vecka i Spanien och några fina födelsedagar men det känns ändå som ett skitår som jag nu lägger bakom mig. 
2020 har alla möjligheter att bli så mycket bättre och jag längtar till allt nytt och roligt som kommer hända. Jag är så taggad. Dessutom kommer det bli festernas år, eller rättare sagt festernas sommar med en student, en 50-åring och 80-åring som ska firas lite extra förutom alla andra kalas och fester vi kommer ha under året.
Om man börjar året med fest så blir kanske hela året som en lång härlig fest. 
Eller vad tror ni? Vi hoppas på det och kör en fest redan idag. 
Skål och välkommen 2020.

Fast så fel hade jag inte, för helt ärligt så mår jag så mycket bättre nu och vi har fått vara hyfsat friska och inte haft några brutna ben, så 2020 har faktiskt varit ett mycket bättre år än 2019 för mig.

Vi kunde ha våra tre fester, kanske inte på samma sätt som planerna var från början. Men vi hade tre riktigt bra fester som blev sommarens höjdpunkter.

Eftersom jag älskar att umgås med min familj och jag älskar att vara hemma, så har jag inte lidit jättemycket av att vi har varit hemma extremt mycket och mest bara umgåtts med familjen.

Men nu hoppas jag att 2021 blir ett riktigt riktigt bra år.

måndag 28 december 2020

Fläskfilé under ost- och grönsakstäcke

 Som ni ser så var det ett tag sedan vi åt det här – bara två ljus tända i adventsljusstaken. Men jag har ju helt glömt att dela receptet med er. Men den som spar han har….

Det här är en perfekt middag nu efter all julmat och innan nyårsaftonens festmåltid. På tal om nyår har ni bestämt menyn?

Fläskfilé under ost- och grönsakstäcke

ca 1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
1-2 tomater
1 liten rödlök

1 bit zucchini
1 halv paprika
2 msk färsk basilika eller 2 tsk torkad
3 dl riven ost
salt och peppar

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dessa tills de är genomstekta.
Salta och peppra.
Lägg dem sedan i en ugnssäker form.
Skär grönsaker och lök i mindre bitar och rör ihop med hackad basilika. 
Bred ut grönsaksröran över fläskfilén. Strö riven ost över.

Gratinera i drygt 200 grader tills osten har fått lite fin färg, ca 15 min

söndag 27 december 2020

Gravlaxpasta med grönkål

 Hur går det med julmaten? Vi använde upp det sista till dagens middag, en krämig pasta med gravad lax och grönkål. Känns skönt att vi nu har använt upp all julmat och inte behövde slänga nånting. Nu ser vi fram mot nya middagar utan jul-touch.

Gravlaxpasta med grönkål

500 g tagliatelle
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
några stjälkar grönkål
1 dl vatten
200 g gravad lax
2 dl crème fraiche
citron
salt och peppar 

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Finhacka löken. Stek den mjuk i lite olja.
Pressa ner vitlöken och låt den steka med ett tag.
Ta upp och lägg på en tallrik.
Skölj grönkålen noga och låt den rinna av.
Fräs grönkålen i lite olja 3–5 minuter under omrörning.
Tillsätt vatten och låt nästan all vätska koka in.
Skär laxen i strimlor.
Blanda ner lökfräs, lax och crème fraiche.
Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar.
Blanda ner tagliatelle och rör om ordentligt, smaka av.
Servera genast.

*********************

Nu är min julsemester över och imorgon är det dags för jobb igen. Det jobbigaste lär bli att orka stiga upp i tid för jag har som vanligt lyckats vrida dygnet lite. Inte så mycket, men tillräckligt för att det ska kännas jobbigt att stiga upp vid 6-tiden. Tack o lov är det ju hemma-jobb som gäller fortfarande så jag kan ju faktiskt ta lite sovmorgon och ändå stämpla in tidigt.

Jag ska bara jobba i två dagar och sedan är jag nyårs- och trettondagsledig i åtta dagar. Känns riktigt skönt faktiskt att ha kvar lite semester för jag är inte riktigt redo för att köra igång ett nytt arbetsår.

Dessa två jobb-dagar ska jag försöka planera och strukturera upp några av alla måsten som kommer ta mycket tid från mig i januari och februari. Planering är ett måste för mig för att inte bli stressad.

lördag 26 december 2020

Hjortronglass

 Har ni bestämt efterrätt till nyårsafton än? Det har inte vi. Men jag kan tipsa om den här goda och enkla glassen som vi åt på julaftonskvällen. Bästa sättet att göra glass är den här varianten med kondenserad mjölk, grädde och önskad smaksättning. Ingen glassmaskin behövs och den är helt äggfri.

Hjortronglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
250 g hjortron

Vispa grädden.
Rör ner kondenserad mjölk och hjortron.
Häll smeten i en eller flera formar.
Frys in under natten.

Det finns några andra varianter på den favorit-varanten på glass på bloggen. Dessa har jag tidigare gjort. Har ni inte provat än så måste ni göra det nu.
Saffransglass
Hallonglass
Cookies and Cream – Oreoglass Den godaste av dem alla!
After Eight-glass