torsdag 22 oktober 2020

Club sandwich

Det verkar som att jag har glömt ge er det här smarriga receptet på fredagsmysmat. Vi har till o med hunnit äta det ytterligare en fredag. Det är ju så gott! Enkel god plockmat är typisk fredagsmysmiddag för mig. Vad äter du helst på fredagar?


Club sandwich

fullkorns-formfranska
lite smörgåsfett
kycklingfiléer
grillkrydda, salt o peppar
ev. bacon
crème fraiche tomat&basilika
sallad
tomat
rödlök

Stek kycklingfiléerna i stekpanna för färg, krydda, stek sedan klart i ugnen (200 gr ca 10 minuter).
Kolla att de är klara.
Ta ut dem och skär i sneda skivor, lägg upp på fat.
Stek bacon på bakpappersklädd plåt i ugnen ca 8 minuter i 225 grader.
Dela skivorna på hälften och lägg upp på ett fat.
Lägg salladsblad, skivade tomater och rödlök på ett annat fat.
Smöra brödet och rosta i 225 grader några minuter i ugnen. 
Skär dem på diagonalen och lägg upp på fat.
Duka fram alla fat och crème fraiche och låt var o en bygga ihop sin egna club sandwich.


Lite roligt att barnen som i vanliga fall inte tycker om fullkornsformfranska tyckte att den var riktigt god till det här. Det finns hopp 😀 Jag dukade dessutom upp lite efterrätt i form av frukt och grönsaker. Även det uppskattades.


Dagens middag lär inte bli nå sånt här gott, för det är bara jag och Leif som ska äta så då är det nog lika bra att vi äter nå rester. Snabbt o enkelt.

Nu när Corona-smittan ökar har vi börjat handla online på Ica igen, så vi ska alldeles strax åka o hämta dagens köp. Himla smidigt faktiskt, i alla fall när man får allt man beställt och det får vi oftast. Några gånger har varan ersatts men det har alltid ersatts med nå bättre, t.ex. förra gången då en liten förpackning färska hallon ersattes med en dubbelt så stor men till samma pris. Sånt gillas! 

tisdag 20 oktober 2020

Vardagspasta med kyckling och champinjoner

Krämiga pastarätter är min storfavorit just nu, helst toppad med nyriven parmesanost. Så himla gott och jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan. Jag tycker det blir så mycket godare så här ihopblandat än att servera pasta för sig och såsen för sig. 

När vi äter pasta blandar jag oftast vanlig och fullkornspasta, tycker om både smaken och känslan att det är lite nyttigare.


Vardagspasta med kyckling och champinjoner

Tagliatelle
7 hg kyckling(lår)filé
1 ask champinjoner
1 msk soja
1,5 msk kycklingfond
1 dl grädde
ca 1 dl pastavatten

Stek kycklingen och champinjonerna i bitar. Salta o peppra.
Koka tagliatelle 1 minut kortare än förpackningens anvisningar.
Tillsätt soja, fond, grädde och lite pastavatten till kycklingen och svampen.
Koka ihop något.
Tillsätt pastan och rör runt ordentligt. 
Tillsätt mer grädde eller pastavatten för mer krämighet, smaka sedan av med salt o peppar.
Servera genast, gärna med riven parmesanost.


Efter helgens snöfall har vi idag haft en helt underbar dag med strålande sol, ingen blåst och gnistrande vit snö. Så jag var tvungen stämpla ut en sväng på förmiddan och gå på en promenad, det var helt ljuvligt och värsta energiboosten.

Nu har jag stämplat ut för dagen och ska snart påbörja dagens middag som även idag blir pasta, nämligen spagetti o köttfärssås. Isak förvarnade om att han kommer hem en sväng och självklart fixar jag då hans (och min) favoritmat.  Den planerade fiskgratängen tar vi en annan dag.

måndag 19 oktober 2020

Första snön

Igår natt kom första snön, den kom tidigt och den kom rejält. Jag tror aldrig jag varit med om dess like. Det var ett riktigt oväder igår med snö och blåst så det var skönt att vi kunde vara inne så pass mycket för då är det ju faktiskt riktigt mysigt med snö.


Mysfaktorn var dock borta i morse när jag insåg att det hade snöat hela natten och jag var tvungen att åka ut med bilen. Är riktigt nöjd att vi har en hög bil för annars hade jag kört fast flera gånger om är jag rädd för. Det är helt otroligt hur mycket snö det har kommit på lite drygt ett dygn.

Nu har det slutat snöa, men på onsdag ska det visst komma mer. Mer tragiskt är det att prognosen säger att det ska regna i slutet av veckan. Det kommer blir riktigt slaskigt med all denna snö och sen regn på det. Just nu är det så ljust o fint ute, vill gärna att det fortsätter vara det. 

Tror att jag måste gå ut på en promenad och tanka lite d-vitamin, men det är nog bäst att hålla sig till de stora plogade vägarna.

Kanske dags att ställa in de sista utemöblerna?

Ha en fin måndag!

söndag 18 oktober 2020

Matsedel v.43 oktober 2020

Här har vi vaknat upp till en snövit värld, då det har vräkt ner snö under natten. Lite mysigt ändå. Kanske läge att vara inne och förbereda en massa mat inför kommande vecka. Igår hade vi fullt upp att förbereda inför snön med trädgårdsfix och däckbyte så jag hann inte vara inne o mysa i köket speciellt mycket. Kanske tar igen det i dag.

För er andra som också vill planera och förbereda kommer här en veckomatsedel för att hjälpa er med lite inspiration. Hoppas ni hittar nå gott. Berätta gärna i så fall.

Matsedel v.43 oktober 2020


Vegetarisk måndag
Vi börjar även kommande vecka med en vegetarisk rätt, Krispig nudelsallad, där man rostar nudlarna i ugnen, dvs man kokar dem inte. Annorlunda men gott. 


Fisk-tisdag
Västerbottensostgratinerad rödig eller lax är en smakrik och god fiskrätt som alltid blir uppskattad. För vem gillar inte Västerbottensost?


Onsdag
Fylld frukostkorv är en gammal klassiker som vi inte gör så mycket numera. Annat var det för drygt 20 år sedan då det var ett stående inslag hemma hos oss


Torsdag
En gratäng som klarar sig själv i ugnen är perfekt mat mitt i veckan. Den här fläskfilé- och paprikagratängen är en supergod gratäng som jag verkligen tycker ni ska testa.


Mysfredag
Tacopaj med krämig topp passar perfekt som fredagsmat och som variation på fredagstacon. Eller varför inte göra både "vanlig" taco och denna paj, så blir alla nöjda och glada.


Veckans godsak
Chokladlakritssnittar är ett av alla goda enkla recept på kaksnittar där man använder vanlig kolasnittsdeg och sedan varierar smaken med choklad med smak, den här gången mjölkchoklad med saltlaktrits.

lördag 17 oktober 2020

Lördagslängtan

Jag har längtat så länge efter lördag och en ledig morgon utan alarm så jag vaknade extra tidigt för att hinna njuta extra länge. Eller? Varför är de så ofta att man vaknar extra tidigt när man väl får sova? Så i dag blev det frukost samma tid som på vardagar. Fast i dag behövde jag inte skynda mig och jag behövde inte cykla iväg. Nej, i dag kan jag sitta länge med min tekopp och dator.

I övrigt tror jag inte det blir så ledigt och lugnt idag, det är mycket som står på dagens agenda. De varnar för snö i morgon så nu måste vi fixa det sista i trädgården och kan inte skjuta upp det nå längre, dessutom måste vi byta till vinterdäck på bilarna. Sedan är det som vanligt på helgerna - plocka o städa och tvätta som gäller.

Nu är det inte lika fint nå mer, så tyvärr slängs de idag.

Jag sitter precis nu och klurar på nån supergod lättlagad middag, men kommer inte på vad jag är sugen på. Igår var det så mycket att göra efter jobbet med Isaks flytt så det blev inte middag förrän 20.30 och då blev det fryspizza till middag för mig o Leif. Så jag hoppas på lite roligare och godare, men framför allt en hemlagad middag idag.

Jag ska gå o inventera frysen lite och hoppas på inspiration, för mat det vet jag att vi har. Vi har alldeles för mycket i våra frysar just nu så det är svårt att få nån överblick eller hitta det man vet finns där nånstans.

Hoppas ni har en fin lördag att njuta av!

onsdag 14 oktober 2020

Bygga om

Nu är nästa barn på väg att flytta hemifrån😔 I morgon får Isak nycklarna till sin lägenhet och på fredag går flyttlasset. Så kul för honom, men så konstigt för mig. Tur att vi har en sladdis som kommer bo hemma mååånga år till 💕

Vi tre som bor kvar har börjat planera hur vi ska flytta runt och möblera om, för nu får vi många lediga rum. Vi har dock lite olika planer. Det som är säkert är att jag och Leif flyttar tillbaka vårt sovrum ner till källaren och då blir vårt nuvarande rum innanför köket ledigt.


Jag drömmer om att förlänga köket in dit, som skafferi, kylrum eller för alla köksmaskiner. Andra kvinnor drömmer om Walk in Closet medan jag drömmer om walk in kylrum 😂 Vilken dröm det skulle vara att bygga kylrum i halva rummet och ha alla köksmaskiner i andra halvan på en bänk redo att användas.

Övriga familjen är inte lika entusiastiska som jag är över att utöka köksytan. Ida tycker att hon ska få ett till rum istället. Men jag tycker att det räcker med de två hon redan har😀

tisdag 13 oktober 2020

Fillimpa med frukt

Jag har ju glömt ge er receptet på det andra brödet som jag bjöd på när mitt gäng fixade jobbets fredagsfika. Det här blev väldigt populärt och jag måste nog se till att baka en ny omgång nästa gång vi fixar fikat, i början på december.

Det är ett sånt här superenkelt recept med fil, sirap och bikarbonat som det finns en uppsjö av olika varianter på. I den här limpan har jag tillsatt lite nyttigheter som t.ex. rågkross och grahamsmjöl och lite sött som aprikoser och russin.


Fillimpa med frukt

Torrvaror
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
1,25 dl rågkross
0,5 dl vetegroddar
0,75 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk brödkryddor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
Degvätska
5 dl filmjölk
0,25 dl brödsirap

Blanda ihop alla torra ingredienser och torkade frukten i en stor bunke.
Tillsätt filmjölken och sirapen.
Häll smeten i en 1.5 liters avlång brödform, med bakplåtspapper eller smord o bröad.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme och 40 minuter.
Efter ungefär en timme kan du behöva lägga över ett bakplåtspapper så att inte ytan bränns vid.