måndag 13 juli 2020

Kryddade brödpinnar

Nu ska jag dela med mig av smartaste drinktilltugget, i alla fall för mig som älskar smörgåstårta och därför ofta får över kanter från rostbrödet jag använder som botten till smörgåstårta. Frys ner kanterna och ha i frysen tills det är dags att bjuda på dessa goda kryddade brödpinnar. Se'n fixar du gott drinktilltugg på några minuter.


Kryddade brödpinnar

kanter från rostbröd
olja
flingsalt
torkad timjan
torkad rosmarin

Lägg brödkanterna på en plåt.
Ringla över oljan.
Krydda med salt, timjan och rosmarin.
Rosta i ugnen på 225 grader ca 8 minuter. Beror lite på hur tjocka brödkanter du har, så håll koll.


Detta geniala användbara tips hittade jag hos Matplatsen och jag kommer absolut att använda mig av det en massa fler gånger. Så mycket godare än man kan tro, ni måste testa.

Det här tipset skulle man ha tänkt på när man hade småbarn som inte ville äta kanterna på brödet.


Det blev inget kökspyssel igår eftersom vädret blev så mycket bättre än jag hade kunnat tro. Så istället för att hänga i köket hängde jag ute på gården. Jag städade lite på tomten, pysslade om blommorna, vilade o lyssnade på ljudbok och fikade. En bra söndag med sol helt enkelt!

Men idag är det grått, regnigt och trist så idag blir det en köksdag. Jag ska bara vänta på att klockan blir lite mer innan jag börjar leva om, tänkte vara lite snäll så att de lediga barnen får välförtjänt sovmorgon.

söndag 12 juli 2020

Grillmiddag i solen

Igår hade vi bjudit över vänner på middag och hoppades så klart att vi skulle kunna sitta ute. Vi pendlade mellan hopp o "förtvivlan" hela dan för det varvade mellan sol, moln och nån liten regnskur mest hela tiden. 

Fördrinken tog vi i paviljongen skyddade från regndropparna som kom precis samtidigt som gästerna. Men se'n hade vi sån himla tur för lagom till vi skulle sätta oss o äta så sprack det upp och blev strålande sol och kanonväder. Så härligt! Så vi satt ute både under grillmiddagen och efterätten, men sedan när solen gick ner bakom grannhuset så flyttade vi in i värmen.

Vi började med kryddade brödpinnar och Aperol Spritz

Sedan fortsatte vi med grillade Triple Cheese Beer Can Burgers och majskolvar,
serverade till klyftpotatis och sallad med bl.a grönkål, melon och picklad rödlök.

Till efterrätt åt vi bananmuffins med chokladhavregömma.

Inte helt lätt att hålla koll på dagarna numera då jag har gått in i semester-mode helt o hållet, men i dag är det söndag....tror jag. Det innebär att det bara är en vecka kvar tills jag fyller år och jag som inte är helt klar med förberedelserna men jag ska försöka fixa det sista i dag. Eller det sista är det ju inte men det sista som kan förberedas långt i förväg. Sen blir det nog några intensiva dagar från torsdag för jag vill ha gjort klart så mycket som möjligt innan söndag för då vill jag bara njuta, äta, dricka och umgås med släkt o vänner.

torsdag 9 juli 2020

Idas biskvier

Nu ska ni får receptet på de goda biskvierna som Ida bakade helt själv till sin födelsedag. Är så otroligt imponerad att hon hade tålamod, med alla moment, med all väntan mellan momenten och med att doppa i choklad som är bland det tråkigaste jag vet.

Men så underbart för mig att nån annan gör allt det tråkiga och jag får bara njuta av dessa små godbitar. Älskar att hon inte gjorde dem så stora heller, utan precis rätt storlek.


Idas biskvier

Kakbotten
300 g mandelmassa
1-2 äggvitor

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker
1 msk kakao

Glasyr
100 g mörk choklad

Riv mandelmassan till bottnarna på ett rivjärn. Blanda med äggvita till en smidig smet.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta till dem med handen så att det blir runda bottnar, ca 2 cm i diameter.
Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. 
Låt bottnarna kallna. 
Vänd dem sedan med släta sidan upp (Det gjorde inte Ida som ville ha den fina sidan ner eftersom det är den sidan man ser, den andra täcks med smörkräm)

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. 
Lägg en klick i mitten på varje botten.
Dra ut och ner fyllningen med hjälp av en slickepott så att fyllningen blir lite toppig och når ända ut i kanterna. 
Ställ i kyl att stelna i minst 1 timme. (Ida lät dem stå till nästa dag)

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad.
Doppa varje kaka i den smälta chokladen så att fyllningen blir helt täckt. 
Förvara kakorna kallt. Kakorna går att frysa men chokladen kan ändra färg.


Det var det här receptet hon använde och jag tror att det kommer från ica.se.


Nu ska jag gå ut i solen innan den försvinner, den här sommaren gäller det att passa på att vara ute de få solstunder man får. Kanske dags att ta en kopp te och en god biskvi. Vi har faktiskt kvar några i frysen och de är som godast direkt därifrån.

Nej, jag tror faktiskt att jag istället ska försöka få med mig Leif på att städa och röja någon av våra förrådsbodar som står på tomten. Ett perfekt jobb när det inte regnar och inte solen gassar. Tråkigt men välbehövligt och så skönt när det väl är gjort.

onsdag 8 juli 2020

Ida tonåringen

Igår firade vi familjens minsting som inte är så lite nå mer, för igår fyllde Ida hela 13 år och blev alltså tonåring. Hon fick ett bra kalas utomhus med mat, bad och släkt, precis som hon önskade💕


Vi började på eftermiddagen med bubbel x2, bubbel i spa-bad och/eller bubbel i glasen. Jag valde bara det ena. Gissa vilket?  Lite presentöppning hann vi också med innan det var dags att duka fram taco-middagen. Det fanns både köttfärs- och lax-tacos och en massa tillbehör. Det var sååå gott och precis vad jag var sugen på och fler verkade tycka att det var ett bra mat-val.

När vi hade ätit upp och dukat bort alla tallrikar och skålar var det dags för efterrätten, som dagen till ära var marängtårta med chokladkräm o jordgubbar, rabarberpaj med grädde och biskvier. Så himla mycket gott och Ida hade bakat allt själv. Duktiga tjejen! T.o.m biskviernas alla moment hade hon gjort helt själv och det bästa av allt var att hon gjorde dem små, precis som jag vill ha dem💖

Det var en nöjd 13-åring som gick och la sig på kvällen (läs: natten), hon var vaken till efter midnatt för hon ville maxa födelsedagen. Vem vill gå o lägga sig när man fyller år?


Jag hade en sömnlös natt inför födelsedagen för prognosen sa regn och jag låg o funderade på hur vi skulle lösa firandet av Ida på bästa sätt om vi inte kunde vara ute som planerat. Men regnet uteblev och det var t.o.m solglimtar några få korta stunder. Tack vare vår paviljong kunde vi sitta rätt skyddat mot kylan och fick en mysig middag ute på altanen med säkert avstånd till min mamma som vi vill hålla två meters avstånd till. Håll i och håll ut!

Jag hade även Corona-anpassat maten så mamma fick ett eget bord med egna skålar av alla taco-tillbehör. Så det är ordentligt med disk idag då jag hade dubbel uppsättning av allt, men jag har ju diskmaskin så det är en enkel anpassning för att vara på den säkra sidan.

Mammas bord med alla taco-tillbehör.

måndag 6 juli 2020

Jordgubbsmuffins

Jag tycker om små fikabitar, så ofta gör jag minimuffins när det är dags att baka muffins. Perfekt storlek och är man riktigt fikasugen kan man ta två med gott samvete. Jag köpte flera liter billiga jordgubbar för ett tag sedan och efter att vi hade ätit en massa och jag hade fryst ner det jag ville hade jag fortfarande kvar några jordgubbar så då passade det perfekt att baka dessa små munsbitar.

Jag tycker de är godast att äta som de är, men prova gärna att spritsa lite grädde uppepå så har du en fin bakelse.


Jordgubbsmuffins

125 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
jordgubbar

Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt till smeten växelvis med mjölken.
Rör om.
Klicka ut i muffinsformar (sätter du pappersformar i en muffinsplåt så behåller de fin form). 
Fyll formarna till tre fjärdedelar.
Skär jordgubbar i mindre bitar.
Tryck ner ordentligt i smeten för de trycks upp under gräddning.
Grädda i 225 grader ca 12-15 min för minimuffins. Gör du vanliga muffins så gräddar du dem i 200 grader i 15-20 minuter.

************

Efter att det har varit grått, regnigt och blåsigt i flera dagar fick vi en helt underbar kväll igår och jag fick hopp om att den riktiga sommaren med värme o sol var på väg tillbaka. Med tanke på att Ida fyller år i morgon och att vi vill ha utomhuskalas så var besvikelsen stor när jag vaknade och grå-vädret var tillbaka och prognosen var inte speciellt positiv heller.

Inte ska vi väl ha en sån här tråkig regnsommar i år? Ja, jag vet att vi hade en kanonjuni. Men det räcker inte med en bra sommarmånad på ett helt år.

Trots väderprognosen kommer dagen gå åt till att planera och fixa inför morgondagens tonårings-kalas. För hoppet om fin-väder är det sista som överger mig.

fredag 3 juli 2020

Fredagskänsla

Fredag hela veckan, typisk semesterkänsla!

Jag har haft fredagskänsla i flera dagar men idag är det fredag på riktigt och vi slog till med lite förrätt dagen till ära. Jag hade tänkt göra en 3-rätters-middag men blev så mätt efter varmrätten så jag struntade i efterrätten, vi får ta den nån annan dag.

Eftersom regnet har öst ner nästan hela da'n struntade vi i att grilla och istället gjorde jag en kycklingpasta. En riktigt god pasta toppad med parmesan är bland det godaste jag vet.


Men vi började middagen med vår standard-förrätt som alla älskar och nu hade vi så mycket räkor i frysen så då passade det perfekt med en Toast Skagen. Så himla enkelt och så himla gott. Inte mycket som slår det.


Dagen har gått i ett rasande tempo och det känns som jag inte har gjort nånting förutom vilat och myst medan regnet har slagit mot rutorna. Men lite mer har jag nog hunnit med när jag tänker efter. Nu när jag bakar och förbereder en massa till våra kalas börjar det bli lite trångt i frysarna så jag började morgonen med att rensa och städa till i en av frysarna och fick då en massa ledig plats. Så skönt!

Sedan gjorde jag en omgång mini-jordgubbsmuffins med överblivna jordgubbar. Perfekta små somriga munsbitar att ha i frysen och ta upp när man får gäster.

torsdag 2 juli 2020

Kokoskolasnittar

Nu ska jag snart sätta igång med dagens bakverkstad men först tänkte jag ge er ett av recepten från tisdagens småkaksbak då jag gjorde fyra olika sorters småkakssnittar. Först ut blir receptet på dessa kokoskolasnittar som egentligen är vanliga kolasnittar men där jag även har tillsatt kokos. Jag tycker att det blev ett lyckat experiment, men för den som älskar kolakakor men inte gillar kokos kan det bli en besvikelse eftersom det är svårt att se skillnad på de två sorterna.


Kokoskolasnittar

100 gr smör 
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2-2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokos

Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap.
Blanda 2 dl mjöl med bakpulver och kokos. Blanda ner i smörblandningen.
Blanda snabbt ihop till en deg, tillsätt mer vetemjöl om degen känns kletig.
Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder, lägg på plåt med bakplåtspapper. 
Platta till längderna lite.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min i 175 grader.
Skär kakorna på snedden innan de kallnar.