måndag 30 mars 2020

Karantänfika

Efter två veckor hemma är det nu dags att åter göra sig i ordning för att gå till jobbet. Nu är det slut på att gå i myskläder hela da'n o med håret i en slarvig tofs och nu måste jag återigen planera och packa matlåda. Men det ska faktiskt bli skönt med lite rutiner och det ska bli riktigt kul att träffa lite folk igen och ha några att surra med under fikastunderna.

Som vanligt börjar jag måndagen med att ta det riktigt lugnt. Redan före 6 är jag hemma igen efter att ha skjutsat Leif till Kiruna-tåget och har då över en timme för mig själv innan det är dags att väcka Ida. Älskar dessa lugna måndagsmorgnar, perfekt start på arbetsveckan.


I torsdags då det var riktigt varmt o soligt bjöd jag hit mamma på eftermiddagsfika. Fast hon fick ta med sitt egna fika och vi satt flera meter från varandra utomhus. Det är väl på det sättet vi får umgås numera trots att vi är friska. Hon är över 70 år och vi gör som myndigheterna säger, så vi har inte träffats "på riktigt" på ett bra tag.

Enda gångerna vi har träffats är när vi har handlat åt henne och lämnat det utanför dörren, för då passar vi på att prata med varandra på några meters håll. I övrigt är det telefon och FaceTime som gäller nu. Hur länge kommer det vara så här? Just ovissheten är det värsta, att inte veta hur länge det kommer vara så här.

Karantänfika.
Jag satt på stolen med beiga skinnet och mamma valde stolen med blå filt.

Nu är det dags att väcka Ida och sedan ska jag promenera till jobbet i soligt, vindstilla men småkyligt väder. Lär blir en skön promenad.

Jag önskar en bra och frisk måndag!

söndag 29 mars 2020

Matsedel v. 14 mars/april 2020

Har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Känns som det har varit ovanligt lite i tidningarna om det i år. De har lite annat att skriva om just nu och tidningarna fylls av Corona.

Imorgon hoppas jag att jag är tillbaka på jobbet igen efter två veckor hemma. Ska bli kul att komma ut lite, men det innebär också att jag i dag måste planera veckan lite mer än jag gjort på slutet. För nu måste logistiken och middagarna planeras i förväg igen eftersom Idas skola och basketträningar inte har ställts in.


Matsedel v. 14 mars/april 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 27 mars 2020

F.r.e.d.a.g

Det blev inte många timmars jobb i dag. Jag var så omotiverad och hade svårt att komma på nå vettigt att göra i jobbväg, så jag flexade ut och började storstäda istället. Så skönt att ha det gjort inför helgen, älskar känslan av ett nystädat hus. Nästan så att jag måste åka o köpa en bukett blommor imorgon för att fira att huset är nystädat och att min karantän är över.

Alltid när jag har nystädat så får jag sån lust att baka. Inte så konstigt eftersom det är mycket roligare att vara i köket när det är välstädat. Men så onödigt att börja stöka ner och damma med mjöl precis när man har skurat.

Få se om jag ändå kanske bakar lite i morgon för jag har faktiskt ett paket jäst som håller på att gå ut. Måste ju använda upp jästen som är sån bristvara. Jag tycker det är lite lustigt att helt plötsligt verkar alla vilja baka.


Till middag fick vi besök av Olivia o Emil som vågade sig hit nu när mina hostningar mest bara är små harklingar.

Vi bjöd på
älg-ryggbiff och stekt halloumi
ugnsrostad potatis, morötter, rotselleri, palsternacka och zucchini
Dessutom hade jag gjort två olika sallader, 
rödbetor och fetaost på salladsbädd och
en vanlig sallad med mozzarella.

Som vanligt hade vi riktigt mysigt och satt länge o åt och pratade. Underbar start på helgen, fast lite svårt att få nån riktig fredagskänsla när man varit hemma så länge.

torsdag 26 mars 2020

Sarah Bernhardt-bitar sockerfria

När man som jag har varit hemma i karantän i två veckor är det lätt att man äter lite för mycket och lite för onyttigt. I alla fall älskar jag att äta när jag har småtråkigt. Men jag har fortsatt att försöka undvika kolhydrater och dessa godbitar har varit räddningen. Tack vare dessa har jag klarat mig från att baka något som är proppat med vetemjöl och socker.

Sarah Bernhardt är min favorit på caféer, så gissa om jag blev eld o lågor när jag kom på att de borde gå att göra sockerfria. Glutenfria är de ju alltid. Dessutom är jag lite slö så istället för att stå och göra dem en o en gjorde jag en stor rektangel som jag sedan skar i småbitar.


Sarah Bernhardt-bitar sockerfria


Mandelbotten

1 äggvita
1 dl mandelmjöl
1 msk Ica sötströ

Chokladkräm

80 gram sockerfri mörk choklad
1 dl vispgrädde

Chokladöverdrag

60 gram sockerfri mörk choklad
lite kokosolja

Mandelbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna.
Platta ut en ganska platt rektangel.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 12 minuter tills kakorna får färg.
Låt svalna och börja med chokladkrämen.

Chokladkräm
Koka upp grädden och ta bort den från värmen.
Tillsätt chokladbitar. Rör till all choklad smält.
Låt fyllningen stelna tills den blir fast.
Bred chokladkrämen över mandelbotten.
Ställ i kylskåpet så att de stelnar ytterligare.

Chokladöverdrag
Smält chokladen, tillsammans med kokosolja så spricker inte chokladen lika lätt.
Låt den svalna lite.
Bred chokladen över chokladkräm o botten, låt stelna i kyl.
Skär i rutor.


Jag skar mina rutor i ganska små bitar, för oftast vill jag bara ha en liten bit efter maten till en kopp te. Vill man nån gång har lite mer så kan man ta två bitar istället. Dessa kommer jag definitivt göra snart igen, kanske redan i helgen.

Blandat ihop mandelmjöl, sötströ och äggvita.
Gräddad mandelbotten
Den goda chokladkrämen på mandelbotten.
Färdiga rutor, klara att njutas av.

onsdag 25 mars 2020

Kyckling- och risgratäng

Vi hade kvar en massa ris från i helgen då vi beställde hämtmat, dessutom hade jag kvar ganska många stekta kyckling-innerfiléer från en annan middag. Så självklart försökte jag komma på något roligare och godare än att bara värma det i micron. Så istället för gammal uppvärmd mat blev det en helt ny och god maträtt.


Kyckling- och risgratäng 

färdigstekt kyckling(innerfilé)
färdigkokt ris
Sås
0,5 dl mango chutney
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk chilisås
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
Topping
2 dl riven ost

Lägg riset i en smord gratängform och lägg kycklingbitarna över.
Koka ihop allt till såsen och häll det över riset och kycklingen. Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen i 15 min i 225 grader eller tills den fått fin färg.
Servera med en god sallad.

tisdag 24 mars 2020

Karantän

Jag älskar mitt hus o jag älskar att vara hemma och att få jobba hemma är bland det bästa jag vet. Så jag borde ju vara hur nöjd och glad som helst nu när jag ska hålla mig hemma. Men när man är tvingad att vara hemma och måste jobba hemma då är det absolut inte lika roligt. Tro mig!

Fast lite mysigt är det ju att gå i mjukiskläder hela da'n och dricka gott te (mitt älskade chai-te) istället för jobb-te under dagen. En annan positiv sak är att jag får vara hemma hela morgonen med Ida, i vanliga fall åker jag till jobbet långt innan hon går i väg till skolan. Så helt nattsvart är det definitivt inte.

Chai-te med skummad mjölk

Njuter även över att jag inte är helt isolerad utan att jag kan och får gå på promenader, så att jag kommer ut litegrann och får frisk luft, motion och dagsljus. Igår var jag så inne i mitt jobb så jag glömde att ta mig ut. Det misstaget gjorde jag inte om idag, så på förmiddan flexade jag ut och gick på en ca halvtimmes promenad. Det räckte för att jag ska känna mig mycket gladare o piggare nu ikväll. Tänk vad en liten promenad kan göra för humöret.

Det jobbigaste är dock ovissheten om hur länge det kommer vara så här, det är nog därför jag inte kan njuta fullt ut av att få vara hemma. Hostan verkar inte bli bättre, snarare går det åt fel håll. Tycker att jag har fler hostattacker idag än i helgen och där emellan har jag en del torrhosta. Så resten av veckan blir jag åtminstone hemma.

Dagens höjdpunkt var arbetsmötet med mina kolleger, som jag deltog i via Teams. Så kul att se och höra dem igen efter så många dagar hemma. Kändes nästan som att jag var på jobbet igen.

Morgonte med ingefära. Städat o fint på bordet.
Efter några timmars jobb har det blivit några koppar te och bordet är mycket stökigare.

Limerutor

Tänk att det fanns en tid innan Corona och Covid-19 då man umgicks med varandra och hade det mysigt o skönt utan tanke på smittorisk. En sån dag hade vi en härlig eftermiddag i solen mot vår husvägg och min mamma hade med sig goda limerutor som vi mumsade på. Få se när vi får träffa mamma igen på normalt sätt och inte bara via FaceTime eller på flera meters avstånd utomhus.

Det verkar som att många har mer tid till att laga mat och baka numera, så då tänkte jag bjuda på receptet på dessa limerutor som vi åt ute i solen. Kommer ni testbaka dem?


Limerutor

Mördeg
4 dl vetemjöl
0,75 dl florsocker
175 g smör, rumsvarmt
Fyllning
4 ägg
3 dl strösocker
2 lime, skal och saft
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnera med florsocker och rivet limeskal

Mördeg
Mixa ihop mjöl, florsocker och smör i en matberedare.
Tryck ut degen i en smord ugnsform ca 20x30 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter.
Gör fyllningen under tiden.
Fyllning
Vispa ihop ägg och socker fluffigt, ca 5 min med elvisp.
Vänd ner limesaft och finrivet limeskal.
Blanda ihop mjöl o bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll fyllningen på den gräddade mördegsbotten i formen.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna.
Pudra med florsocker och riv ev. lite limeskal över, skär i rutor och servera.