fredag 14 februari 2020

Genvägslyx på Alla hjärtans dag

Denna alla hjärtans dag och fredag började inte speciellt bra men blev bättre o bättre och nu känns det riktig bra så nu kan jag njuta av kvällen och den kommande helgen 🙏

Dagen började med huvudvärk som höll i sig alldeles för länge trots en massa värktabletter. Sån pina men jag härdade ut på jobbet och tänkte "en timme till, en timme till..." och det gick ändå hyfsat bra. Men se'n hände det underbara 🙌 När jag vid eftermiddagsfikat klagade över huvudvärken så erbjöd sig en av mina nya kolleger att massera mina axlar och nacke, efter det drog hon även några varv med ett linimentsstift. Det kändes som att ryggen skulle brinna upp, men sån underbar känsla för samtidigt så lindrades huvudvärken bit för bit och nu ikväll är den borta. Obeskrivlig känsla ❤️

Så jag och Leif fick vår Date night men vi fick ta till många genvägar för vi varken orkade eller hann fixa och dona så mycket som jag brukar och vill 💕


Till förrätt blev det en Toast Skagen på surdegsbröd och för ovanlighetens skull gjorde jag ingen egen skagenröra  utan vi använde en färdig variant som vi sedan piffade till med lite nyskalade räkor.

Till varmrätt stekte vi hängmörad entrecôte från den lokale slaktaren och till det åt vi färdigköpt rotsaksgratäng och sallad. 

Inte ens efterrätt orkade jag fixa utan det blev en halv semla garnerad med ett chokladhjärta, dagen till ära.

💖💖💖


Nu avslutar vi kvällen som vanligt, slappande i soffan i nån timme till. Ida har övernattningskompisar i källaren så det är väldigt fnittrigt där och de verkar inte de minsta trötta. Till skillnad mot mig 😀

Apelsinkaka med choklad

Kan jag fresta med något gott till helgen?
Den här smarriga kakan med två goda smaker samsade i en o samma kaka bakade jag i helgen och jag tycker den blev riktigt lyckad. Men det tyckte inte Ida, hon gillade varken apelsinsmaken eller att det var så mycket choklad. Tänk så olika åsikter man har om smak.


Apelsinkaka med choklad

2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pressad apelsin
100 g choklad
0,5 msk vetemjöl
rivet skal av 1 apelsin

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten, växelvis med apelsinjuicen.
Hacka chokladen och blanda med 0,5 msk mjöl.
Rör ner det i smeten tillsammans med apelsinskalet.
Häll smeten i en smord och bröad hålform, ca 1 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min. Känn med sticka att den är klar.


Var lite extra kärleksfulla idag och njut av fredagen 💕

torsdag 13 februari 2020

Väntan

Här sitter jag vid köksbordet alldeles för tidigt, men ganska mysigt ändå. Tyst, mörkt och en kopp te är en ganska lugn o skön start på dagen trots allt. Men jag hade gärna sovit ett par timmar till 💤


Om nån timme ska jag väcka Ida och se att hon tar sig upp, se'n ska jag börja åka mot jobbet och hoppas att det blir sista dagen i mitt gamla kontor. Börjar bli en aning less denna utdragna flytt, så nu tror jag att jag flyttar det sista idag. Jag längtar ju att komma i ordning på nya stället. 

Dags för lite frukost, ville mest bara önska er en underbar torsdag 💖

onsdag 12 februari 2020

Nu kör vi!

Onsdagkväll och det känns att det är nedförsbacke nu ⛷
Helgen känns nära och veckans två tråkigaste dagar är avlägsna o glömda. Imorgon kommer Leif hem efter att ha jobbat borta i veckan, så hans och Isaks helg börjar redan då. Lite avundsjuk är jag på de två som har 3-dagarshelg med ledig fredag. Lyx!

Vilken helg det kommer bli! 🎉
Alla hjärtans dag på fredag och Mello-yra i Luleå på lördag. Jag ska inte vara på plats, jag är ju mer en schlagergalning och det är ju inte mycket till schlager numer i Melodifestivalen. Trots det så sitter jag klistrad varje lördag men jag håller mig till tv-soffan där jag kan pyssla med annat.


Alla hjärtans dag måste firas, eller? 💖
Självklart vill jag äta nå gott och mini-fira kärleken lite på den ganska kommersiella Alla hjärtans dag, det gör vi varje år. Nu när 14 februari infaller på en fredag känns det ännu mer självklart. Men det blir nog bara jag och Leif till middag då Isak åker till Kalix och Ida kommer ha övernattningsgäster och de har egna middagsplaner. Men jag har inte hunnit planera och fundera på vad vi ska äta för gott. Jag vet inte ens vad vi ska äta imorgon 😀

Även söndag innebär fest 🎂
Det här kommer bli en söndag med guldkant då vi är bjudna på 40-årskalas med bubbel och tårta. Känns som ett perfekt avslut på en helg. Kanske borde man avsluta alla helger så 🙋

Fläskfilé- och paprikagratäng

Tänkte så här mitt i veckan ge er receptet på en god gratäng. Vi åt den i lördags och alla åt med god aptit och det är alltid lika kul när maten blir så uppskattad. Jag älskar gratänger typ denna, där jag kan förbereda genom att steka köttet i förväg och sedan klarar den sig själv i ugnen medan jag kan pyssla på med annat.


Fläskfilé- och paprikagratäng

Botten
ca 1 kg fläskfilé
2 paprikor

Såsen
200 gram philadelphiaost
2 dl crème fraiche
0,5 köttbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
0,5 dl chilisås
1 tsk paprikapulver
salt , peppar
2 tomater

Toppingen
2 tomater
2 dl riven ost

Dela paprika i småbitar och lägg i en ugnssäker form. 
Skär fläskfilén i skivor, stek och krydda med salt o peppar.
Lägg filéskivorna över paprikan i formen. 
Koka ihop philadelphiaost, crème fraiche, buljongtärning, sambal, chilisås och paprikapulver.
Häll såsen över fläskfilén och paprikan i formen, skiva tomat och lägg över, avsluta med riven ost.
Gratinera  i cirka 25 minuter i 225 grader eller tills osten har fått fin färg.

Redo för ca 25 minuter i ugnen
Dags att äta med ugnsrostad potatis och sallad.

måndag 10 februari 2020

Bra slut men dålig start

Usch vilket tråkigt väder det har varit i natt och i dag. All vit fin snö har bytts ut mot grått slask. När det väl är vinter då vill jag ha vinter, vitt och snö. Den här vintern måste gå till historien som årets tråkigaste och sämsta vinter. Nu är det lika bra att ge upp vintern 19/20 tycker jag, så nu kan all snö försvinna och ge mig vår och hopp om sommar.


Den här veckan började grått o tråkigt men förra veckan slutade på bästa sätt igår med middag för mina nära o kära. Vi började med en gravlaxmacka i väntan på maten, sedan dukade jag upp porterstek, sås, kokt potatis, broccoli, blomkål och morötter och en sallad med mozzarella. Till efterrätt bjöd jag på en apelsin- och chokladkaka och After Eight. Ett mysigt avslut på en lugn o skön helg.

Och trots att diskmaskinen gick sönder i lördags så behövde jag inte handdiska efter middagen för vi hade sån tur så vi hittade på Blocket precis en sån diskmaskin som vi ville ha, till riktigt bra pris och med drygt 3 års garanti kvar. Hur perfekt kan det bli? Där sparade vi många tusentals kronor som vi kan ha mycket roligare för.


Jag vet inte om det är fullmånen som har spökat i natt. Men efter att ha sovit kanonbra i flera veckor så låg jag i natt vaken ett par timmar och hann precis somna om innan Leifs klocka ringde och då var det bara att stiga upp för mig också eftersom jag skulle skjutsa honom till tågstationen. Så det lär bli en tidig kväll för mig för att försöka ta igen lite förlorad sömn. Nu har jag ju vant mig med att sova i stort sett hela nätterna så det känns jättekonstigt att vara så här trött igen. Tänk i fjol var det vardag för mig. Sån tur att det har löst sig med min sömn ❤️

söndag 9 februari 2020

Indisk kycklinggryta

Oj vad ni har fått vänta på det här receptet men det beror på att jag glömde ta kort senast vi åt det. Enda kortet från den gången är en mobilbild på grytan. Men nu har vi ätit det igen och den här gången kom jag ihåg att ta kort. Den som väntar på nå gott....

Det här var verkligen gott och hela familjen älskar att äta sån här typ av mat där man plockar ihop sin egna favorittallrik, lite som tacos. Vi valde att äta libabröd till eftersom vi tycker det är så gott, men om det ska vara på riktigt ska man kanske äta Naan, som är ett indiskt bröd.


Indisk kycklinggryta

1 kg kycklingfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
2 tsk curry
1 tsk garam masala
1 tsk chilipeppar
2 msk tomatpuré
1 burk krossad tomat
1 burk kokosmjölk
1 st kycklingbuljongtärning
Salt o peppar

Dela kycklingfiléerna i bitar. Hacka lök, riv ingefära och vitlök.
Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt vitlök och ingefäran och stek lite till.
Stek kycklingfilén. Tillsätt curry, garam masala och chili och stek med kycklingen.
Vänd i tomatpurén och stek lite snabbt. Häll krossad tomat och kokosmjölk i grytan.
Smula i buljongen, krydda med salt och peppar.
Låt grytan puttra i ca 15 min, rör om med jämna mellanrum.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Servera med ris, grönsaker och bröd (vi använder libabröd).


Vår diskmaskin gick sönder igår, så irriterande och ännu mer irriterande att 5-årsgarantin gick ut i augusti. Är det inte typiskt? Så nu blir det till att handdiska ett tag framöver tills jag har bestämt vilken maskin jag vill ha. Det är ju en djungel.

I övrigt är det väl det vanliga som gäller i dag, det är ju söndag så kommande vecka ska förberedas med mat, kläder och logistik. Att förbereda så mycket som möjligt redan på söndag är absolut bästa sättet att få vardagen att fungera.