onsdag 12 februari 2020

Nu kör vi!

Onsdagkväll och det känns att det är nedförsbacke nu ⛷
Helgen känns nära och veckans två tråkigaste dagar är avlägsna o glömda. Imorgon kommer Leif hem efter att ha jobbat borta i veckan, så hans och Isaks helg börjar redan då. Lite avundsjuk är jag på de två som har 3-dagarshelg med ledig fredag. Lyx!

Vilken helg det kommer bli! 🎉
Alla hjärtans dag på fredag och Mello-yra i Luleå på lördag. Jag ska inte vara på plats, jag är ju mer en schlagergalning och det är ju inte mycket till schlager numer i Melodifestivalen. Trots det så sitter jag klistrad varje lördag men jag håller mig till tv-soffan där jag kan pyssla med annat.


Alla hjärtans dag måste firas, eller? 💖
Självklart vill jag äta nå gott och mini-fira kärleken lite på den ganska kommersiella Alla hjärtans dag, det gör vi varje år. Nu när 14 februari infaller på en fredag känns det ännu mer självklart. Men det blir nog bara jag och Leif till middag då Isak åker till Kalix och Ida kommer ha övernattningsgäster och de har egna middagsplaner. Men jag har inte hunnit planera och fundera på vad vi ska äta för gott. Jag vet inte ens vad vi ska äta imorgon 😀

Även söndag innebär fest 🎂
Det här kommer bli en söndag med guldkant då vi är bjudna på 40-årskalas med bubbel och tårta. Känns som ett perfekt avslut på en helg. Kanske borde man avsluta alla helger så 🙋

Fläskfilé- och paprikagratäng

Tänkte så här mitt i veckan ge er receptet på en god gratäng. Vi åt den i lördags och alla åt med god aptit och det är alltid lika kul när maten blir så uppskattad. Jag älskar gratänger typ denna, där jag kan förbereda genom att steka köttet i förväg och sedan klarar den sig själv i ugnen medan jag kan pyssla på med annat.


Fläskfilé- och paprikagratäng

Botten
ca 1 kg fläskfilé
2 paprikor

Såsen
200 gram philadelphiaost
2 dl crème fraiche
0,5 köttbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
0,5 dl chilisås
1 tsk paprikapulver
salt , peppar
2 tomater

Toppingen
2 tomater
2 dl riven ost

Dela paprika i småbitar och lägg i en ugnssäker form. 
Skär fläskfilén i skivor, stek och krydda med salt o peppar.
Lägg filéskivorna över paprikan i formen. 
Koka ihop philadelphiaost, crème fraiche, buljongtärning, sambal, chilisås och paprikapulver.
Häll såsen över fläskfilén och paprikan i formen, skiva tomat och lägg över, avsluta med riven ost.
Gratinera  i cirka 25 minuter i 225 grader eller tills osten har fått fin färg.

Redo för ca 25 minuter i ugnen
Dags att äta med ugnsrostad potatis och sallad.

måndag 10 februari 2020

Bra slut men dålig start

Usch vilket tråkigt väder det har varit i natt och i dag. All vit fin snö har bytts ut mot grått slask. När det väl är vinter då vill jag ha vinter, vitt och snö. Den här vintern måste gå till historien som årets tråkigaste och sämsta vinter. Nu är det lika bra att ge upp vintern 19/20 tycker jag, så nu kan all snö försvinna och ge mig vår och hopp om sommar.


Den här veckan började grått o tråkigt men förra veckan slutade på bästa sätt igår med middag för mina nära o kära. Vi började med en gravlaxmacka i väntan på maten, sedan dukade jag upp porterstek, sås, kokt potatis, broccoli, blomkål och morötter och en sallad med mozzarella. Till efterrätt bjöd jag på en apelsin- och chokladkaka och After Eight. Ett mysigt avslut på en lugn o skön helg.

Och trots att diskmaskinen gick sönder i lördags så behövde jag inte handdiska efter middagen för vi hade sån tur så vi hittade på Blocket precis en sån diskmaskin som vi ville ha, till riktigt bra pris och med drygt 3 års garanti kvar. Hur perfekt kan det bli? Där sparade vi många tusentals kronor som vi kan ha mycket roligare för.


Jag vet inte om det är fullmånen som har spökat i natt. Men efter att ha sovit kanonbra i flera veckor så låg jag i natt vaken ett par timmar och hann precis somna om innan Leifs klocka ringde och då var det bara att stiga upp för mig också eftersom jag skulle skjutsa honom till tågstationen. Så det lär bli en tidig kväll för mig för att försöka ta igen lite förlorad sömn. Nu har jag ju vant mig med att sova i stort sett hela nätterna så det känns jättekonstigt att vara så här trött igen. Tänk i fjol var det vardag för mig. Sån tur att det har löst sig med min sömn ❤️

söndag 9 februari 2020

Indisk kycklinggryta

Oj vad ni har fått vänta på det här receptet men det beror på att jag glömde ta kort senast vi åt det. Enda kortet från den gången är en mobilbild på grytan. Men nu har vi ätit det igen och den här gången kom jag ihåg att ta kort. Den som väntar på nå gott....

Det här var verkligen gott och hela familjen älskar att äta sån här typ av mat där man plockar ihop sin egna favorittallrik, lite som tacos. Vi valde att äta libabröd till eftersom vi tycker det är så gott, men om det ska vara på riktigt ska man kanske äta Naan, som är ett indiskt bröd.


Indisk kycklinggryta

1 kg kycklingfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
2 tsk curry
1 tsk garam masala
1 tsk chilipeppar
2 msk tomatpuré
1 burk krossad tomat
1 burk kokosmjölk
1 st kycklingbuljongtärning
Salt o peppar

Dela kycklingfiléerna i bitar. Hacka lök, riv ingefära och vitlök.
Hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt vitlök och ingefäran och stek lite till.
Stek kycklingfilén. Tillsätt curry, garam masala och chili och stek med kycklingen.
Vänd i tomatpurén och stek lite snabbt. Häll krossad tomat och kokosmjölk i grytan.
Smula i buljongen, krydda med salt och peppar.
Låt grytan puttra i ca 15 min, rör om med jämna mellanrum.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Servera med ris, grönsaker och bröd (vi använder libabröd).


Vår diskmaskin gick sönder igår, så irriterande och ännu mer irriterande att 5-årsgarantin gick ut i augusti. Är det inte typiskt? Så nu blir det till att handdiska ett tag framöver tills jag har bestämt vilken maskin jag vill ha. Det är ju en djungel.

I övrigt är det väl det vanliga som gäller i dag, det är ju söndag så kommande vecka ska förberedas med mat, kläder och logistik. Att förbereda så mycket som möjligt redan på söndag är absolut bästa sättet att få vardagen att fungera.

fredag 7 februari 2020

Fredag = Ätardag

God morgon, skönt att vakna upp till en ny härlig fredag med en hel helg framför oss💖
Men absolut bästa känslan är nog att lägga sig på fredagkväll och veta att man har två sovmorgnar framför sig. Även fast jag sällan sover länge så tar jag det lugnt i flera timmar på morgonen åtminstone och det älskar jag.

Jag hade planer på att ta lite sovmorgon i morse också, men det är det där med att sova på morgonen. Jag är inte speciellt bra på det, tyvärr. Fast det är inte så hemskt att vara tidigt på jobbet och sedan få gå hem tidigt. Älskar att få börja njuta av helgen lite extra tidigt✌


Känns som att det kan bli en härlig ätardag idag. Jag börjar med fredagsfika på jobbet vid halv tio. En ny underbar tradition för mig nu när jag får nya kolleger och ny arbetsplats💕 Min gamla enhet på 6 personer har precis slagits ihop med en större enhet så vi är på väg att flytta till dem och jag längtar tills vi är på plats på riktigt. Det går lite segt dock, men snart....

Eftersom det är fredag så lär det ju bli nå gott ikväll också och där emellan lär jag hinna med både lunch och lite mellanmål/fika om jag har tur. Som sagt var, det lär bli en ätardag 😀 
Vad har ni för planer idag? 

torsdag 6 februari 2020

Krämig pasta med röding, dill och ärter

Nu ska ni få receptet på en kanonrätt som vi åt i söndags. Det var sååå gott! Jag har även haft turen att  få äta det i matlåda två luncher den här veckan. Men nu är den tyvärr slut, snyft. Men det kommer inte dröja tills vi äter det igen. Så gott var det. Lova nu att ni testar det här snart. Har ni inte röding så får ni ta lax istället och jag är säker på att det blir lika gott.


Krämig pasta med röding, dill och ärter

ca 500 g röding eller lax
ca 400 g pasta
gröna ärter

3 dl crème fraîche
2 msk dill
1,5 tsk dijonsenap
0,5 citron, skal och saft
salt, peppar

parmesanost

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Stek fisken i stekpanna på spisen eller i ugn.
Koka ihop crème fraîche, dill, dijonsenap och citronskal o saft.
Smaka av med salt o peppar.
Blanda ihop såsen med pastan ordentligt. 
Rör sedan ner fisken och ärterna försiktigt.
Strö parmesan över hela rätten eller låt var o en strö över sin tallrik.

onsdag 5 februari 2020

Lördagsmys

När snön vräkte ner i lördags höll jag mig inne mest hela da'n och strax efter tre lagom till hockeyn började dukade jag upp lite mellanmål/förrätt som vi åt framför tv:n.

Kändes som det var en lördag värd att fira. Alla lördagar är värda att fira men den här lördagen innebar även att långa januari var slut och februari började, eller mellomånaden som jag brukar kalla den. För nu är äntligen Melodifestivalen igång och flera lördagskvällar framöver är räddade.


Mellanmål/Förrätt/Småplock/Mingelmat

Toast Skagen med kräftstjärtar
chips o cheese balls
rostade o saltade solroskärnor
tuc-kex i två olika smaker
finn crisp chips
ostar
vindruvor, paprika
guacamole

Självklart hade jag bubbel i glaset för lite extra fest stämning. Bubbelvatten är oftast det godaste till mat men till mingelmat/småplock är det så himla gott med lite festligare bubblor.

När hockeyn var slut och Lule hade vunnit var det dags att börja med middagen och vi fortsatte på fest-temat, trots att vi åt rester från frysen. Men den som spar han har...


Festmiddag på rester

oxfilé
ugnsrostad sötpotatis
balsamicosås och bearnaise
sallad med fetaost


Såna här mysiga dagar med god mat o dryck är perfekt att plocka fram från minnet, så här mitt i veckan. Men nu är det snart helg igen. Det går fort nu....