söndag 26 januari 2020

Grahamslimpa med solrosfrön

Under gårdagens bakdag bakade jag förutom semlor även dessa gramhamslimpor med solrosfrön, en ny favorit. Hembakat bröd är ju så himla gott och jag fryser ofta ner det på en gång så att det fortsätter kännas nybakat. För ofta känns hembakat bröd lite torrt redan efter nån dag och det förmodar jag beror på att det inte innehåller en massa konstiga tillsatser. Dessutom ser jag alltid till att skära limpor och andra stora bröd i skivor innan infrysning så att det är enkelt att endast ta fram så mycket jag behöver.


Grahamslimpa med solrosfrön

50 g jäst 
5 dl vatten (37 grader)
1 tsk salt 
1 msk brödsirap
2 msk rapsolja
2 dl solrosfrön 
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl 
8-9 dl vetemjöl 

Smula ner jästen i en skål, tillsätt vattnet och rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, sirap, olja, solroskärnor, havregryn, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. 
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två bitar och forma till limpor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. 
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Grädda längst ner i 200 grader i cirka 30 minuter. 
Låt svalna innan den skärs upp.

lördag 25 januari 2020

En bättre lördag

Ännu en underbar och mysig lördag 💕

Jag började direkt på morgonen med att baka både semmelbullar och grahamslimpor med solrosfrön för jag hade bjudit in gäster på eftermiddagsfika och ville ha go'fika att bjuda på.

Till de nybakade limporna dukade jag fram lite enkelt pålägg, gott att börja med något salt innan vi frossade i semlor. Av de nybakade semmelbullarna gjorde jag dels de godaste semlorna med mandelmassa men även vaniljsemlor för de som inte tycker om mandelmassa. 

Det var första gången jag bakade dessa grahamslimpor men absolut inte sista. Enkla att baka och blev riktigt riktigt goda. Finns det något godare än nybakat bröd?


Till middag hade jag och Ida samma tanke - wok. Inte ofta vi är så synkade, ofta är vi sugna på olika saker. Men i dag hade vi samma önskan så vi hjälptes åt att skala, skära och steka/woka grönsaker och kött som vi sedan blandade med nudlar, soja och thaichilisås.

Sedan åt vi den goda midda'n framför tv:n och hockeyn. Wok är så himla gott, tycker hela familjen, men det tar tid att fixa alla grönsaker så det är skönt om man är flera som hjälps åt. Ett annat tips är att ha två stekpannor igång samtidigt för att skynda på stek-momentet. 


Nu ska jag fortsätta njuta och mysa av denna lördag 💖

fredag 24 januari 2020

Det bästa med helg

Äntligen fredag!

Att jag alltid längtar till fredag och helg betyder inte att jag inte tycker om mitt jobb, utan det betyder att jag älskar att vara hemma i myskläder 💃

Den här bilden som jag hittade igår när jag slösurfade var så klockren så jag var tvungen att dela med mig, för det är så jag 👇


Tidig morgon även i dag och det innebär att jag även kan gå hem tidigt och njuta av helgen extra länge. Det är så skönt när jobb-kalendern är hyfsat tom på fredagar och man kan flexa ut lite tidigare.

Vi hann/orkade inte städa igår så min plan är att ta en snabb-städning innan midda'n för att sedan kunna njuta av ett städat hem hela helgen. Eller hela helgen är väl att ta i, nån timme kanske det tar innan vi har fel saker på fel plats igen 🙈 Men ett r.e.n.t hem kan vi kanske njuta av i alla fall.

Leif håller på att lägga golvvärme och byta golv i Idas gamla rum, så vi har en massa garderober, en byrå och annat "skrot" i vardagsrummet just nu. Så det känns aldrig som vi har städat. Tror ni jag längtar tills det är klart? Har jag tur så blir det klart till veckan, eller vågar jag hoppas på redan i  helgen?🙏

Ha en underbar f.r.e.d.a.g så kanske vi hörs ikväll💖

torsdag 23 januari 2020

Krämig kycklingpasta

Mitt bästa knep för att få vardagen att fungera med god mat trots stressiga dagar är att redan på söndag steka t.ex. kyckling för då går det riktigt fort att få mat på bordet. Oftast är det ju att skära och steka kycklingen som tar tid.

Den här krämiga pastan med kyckling åt vi i måndags och det tog inte många minuter att fixa ihop den, tack vare den färdigstekta kycklingen. Jag hade gärna blandat i lite färsk spenat både för smak och färg, men jag lät bli för familjens skull 😀


Krämig kycklingpasta

1 pkt pasta (500g)
1 kg kycklingfilé
100 g färskost med god smak, jag valde en paprikaost
1-2 dl grädde
pastavatten

Stek kycklingen i mindre bitar, salta o peppra.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara lite av pastavattnet.
Blanda ner färskost och grädde i stekpannan med kycklingen, koka upp.
Tillsätt pastan, rör runt.
Se till att allt blir krämigt och gott, tillsätt mer grädde eller pastavatten om det behövs.
Smaka av med salt o peppar.

Bästa medicinen

Nio timmars sömn hann jag med i natt och jag tror knappt jag vakande en endaste gång under hela natten💖 När hände det senast?! Borde kanske känna mig riktigt pigg, men nja så perfekt är det inte. Men jag känner mig frisk åtminstone, lite huvudvärk har jag kvar men feberkänslan och det halsonda är borta. Sömn ÄR bästa medicinen, som jag ofta tjatar om, men ganska ofta glömmer bort också, framför allt när jag sitter upp sent och ser nån serie eller bloggar.


Nu kör vi torsdag och börjar ladda för morgondagens fredagskänsla och en härlig helg💕 Min plan igår när jag kände mig hängig var ju att försöka sluta tidigt både torsdag o fredag och den planen tänker jag verkligen försöka hålla. Så skönt att passa på när det är lite lugnare på jobbet🙏 Annars är det risk att man blir en liten hamster som bara vill hamstra tid, men mina 30 plus-timmar på flexen ska användas. Jag har ju ett liv utanför jobbet också 😀

Jag har laddat upp för en bak-helg, men har inte riktigt bestämt vad jag ska baka. Har både några gamla och nya favoriter jag är sugen på. Det får jag fundera vidare på ikväll för nu är det dags att ge sig i väg till jobbet och ytterligare en jobbdag, en lite kortare jobbdag.

onsdag 22 januari 2020

Förkyld eller bara trött?

Håller ni er friska? 

Det är många sjuka, både de med förkylningar och magsjukor, runt oss just nu. I dag känns det som även jag har en förkylning på gång och jag skulle inte bli förvånad om det är så, för två på jobbet är förkylda o hemma och jag brukar vara som en svamp när jag är kring förkylda. Alla förkylning drar jag på mig.

Men jag hoppas att min trötthet och konstiga känsla i kroppen endast beror på att jag är trött av alla timmars jobb de senaste veckorna. Men nu lyssnar jag på min kropp och tänker försöka sluta tidigt både torsdag och fredag. Jag tror och hoppas att det blir två lugna dagar på jobbet, så då passar jag på. Skönt att jag har så pass flexibelt jobb och kan bestämma ganska mycket över mina egna arbetstider.


I dag har jag storhandlat inför helgen och jag köpte hem en massa färsk ingefära och citron, så nu ska jag göra en sats ingefärashot och även riva ner ingefära i maten. Det kan aldrig bli för mycket ingefära. Jag käkar en massa goda apelsiner och clementiner just nu och hoppas att jag får i mig extra c-vitamin.

Nu ska jag sluta gnälla och gå o ta en varm dusch och en stor kopp te (dock inte samtidigt), se'n blir det en tidig kväll så jag hinner med många timmars sömn.

tisdag 21 januari 2020

Philadelphiabullar i långpanna

Kommer ni ihåg att jag under jullovet bakade till en basketcup? Bland annat bakade jag supersmarriga marshmallowbrownies, som är bland det godaste jag bakat. Men jag bakade också favoritbullar i långpanna. Dessa philadelphiabullar bakade jag ofta en mjölkfri variant på när de stora barnen var små så Isak kände igen smaken och blev nostalgisk.

Jag hade nästan glömt bort hur goda de är, men nu när jag är påmind lär jag baka dem snart igen. När semmelsäsongen är över, för nu är jag bara sugen på semlor. Förut när jag bakade dem så gjorde jag oftast diken istället för hål till fyllningen, allt för att vinna tid med två små barn. Tips!


Philadelphiabullar i långpanna

Bulldeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma, mald
0,5 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl

Philadelphiafyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
100 g färskost, t ex Philadelphia

Pensling o garnering
1 ägg
pärlsocker

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan.
Tillsätt socker, kardemumma och salt. 
Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta in det i degen som ska vara ganska lös.
Strö lite vetemjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.
Platta ut degen med mjölade händer i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. 
Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min. 
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Gör gropar i degen och fördela fyllningen i dem. 
Låt den jäsa i ytterligare ca 15 min.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 220 grader 15–20 min.
Låt svalna innan du skär dem i bitar.