onsdag 11 december 2019

Sömntips

Som ni kanske märkt, eftersom jag skriver om det alldeles för ofta, så är jag ofta trött. Trots det så har jag så svårt att sova på nätterna...och dagarna. Inte kul! Jag har aldrig tidigare haft några problem med att sova och trodde nog inte att jag skulle få det heller.

Hur trött jag än är så är det ytterst sällan jag kan sova på dagen. Vilken dröm det vore att kunna slumra lite på soffan på dagen eller efter midda'n och sedan känna sig pigg hela kvällen. Men det bara kryper i kroppen och jag kommer inte till ro.


På kvällen somnar jag oftast (men absolut inte alltid) utan problem, men sedan vaknar jag efter några timmar och ligger och vrider o vänder på mig och kan inte somna om förrän nån timme innan klockan ringer. Detta är så irriterande och stressande. Jag längtar till julledigheten då jag får några extra lediga dagar och slipper bli stressad när jag inte sover på nätterna, för då får jag ju sova ut på morgonen när jag slipper ställa en klocka.

Har ni några tips till mig? 
Det känns som jag har provat det vanligaste som att inte dricka te för sent, ingen mobil i sovrummet osv Men jag har inte provat ett tyngdtäcke. Har nån gjort det? Berätta gärna. Jag är väldigt sugen att prova för jag har läst så mycket gott om det nu. När jag frös jättemycket en kväll för några veckor sedan så la jag en lite tyngre filt uppe på täcket för att blir varmare och den natten sov jag faktiskt lite bättre. Då kom jag på att tyngdtäcken brukar rekommenderas vid sömnproblem. Någon som provat? Finns ju så många alternativ o märken och hur tungt täcke ska man välja?

tisdag 10 december 2019

Krossad blomkål med Västerbottensost

Krossad potatis är ett favorittillbehör för oss, så himla gott och perfekt att förbereda om man är många. Så på lördag när det är dags för årets glöggmingel blir det nog krossad potatis jag ställer på buffébordet efter glöggen.

Om man vill undvika potatis (kolhydrater) är blomkål ett bra alternativ och självklart kan man krossa även den.


Krossad blomkål med Västerbottensost

blomkålshuvud
olivolja
örtsalt
peppar
riven västerbottensost

Dela blomkålen i mindre bitar, lägg på en plåt eller form. Salta och peppra.
Tillaga i 225 grader tills blomkålen är nästan mjuk, ca 10 min beroende på hur stora bitar du har. 
Ta ut plåten och tryck till blomkålen något t.ex. baksidan av en slev eller stekspade.
Strö över Västerbottensost.
Gratinera i 225 grader i ytterligare några minuter tills ost fått fin färg.


Jag älskar blomkål och det är så kul att variera tillagningssätten och extra kul att kunna servera både potatis och blomkål på samma sätt. Variera gärna med att krydda på olika sätt, på sommaren är det gott med färska örter (direkt från trädgården).


Njuter ni av den mysiga julmånaden eller känner ni bara stress inför allt som måste göras inför jul? Jag gör nog båda delarna. Jag både njuter och stressar. Just nu sitter jag med tända ljus och en kopp jul-te mumsande på en lussekatt. Myyys. Snart ska jag blanda ihop och frysa in en saffransglass och dubbelkolla vilka julklappar vi har kvar att fixa.

måndag 9 december 2019

Tidig morgon

Hur känns det denna måndagsmorgon för er? 

Jag känner mig trött, fast tyvärr börjar det bli ett normal-tillstånd som jag mer o mer börjar vänja mig vid. Gissa om jag längtar till julledigheten och några extra dagar ledigt då jag hoppas att jag kan komma i kapp med sömnen en aning.

Är det någon som har provat ett tyngdtäcke? Jag funderar på att köpa ett för att testa om min sömn blir bättre och om jag kan sova en hel natt utan att vakna förrän jag är utsövd.


I övrigt känns det ändå rätt bra med måndag. Jag har hunnit med en hel del i helgen, både nytta och nöje, och jag har mycket roligt att se fram emot den här veckan. Så det är väl lika bra att köra igång, det är ändå snart fredag och helg igen.

Eftersom barnen är lediga från skolan idag ska jag åka i väg till jobbet alldeles strax. Skönt att få lite plustid på flexen när jag ändå är vaken. I vanliga fall brukar jag stanna hemma och se att åtminstone Ida tar sig i väg utan problem och i tid. Isak klarar sig (oftast) själv.

söndag 8 december 2019

5 godaste Julgodis

Vi har som tradition att göra en massa julgodis varje jul. Ibland blir det kanske lite väl många sorter, men vi har ju våra gamla favoriter som vi vill ha varje år och sedan hittar vi alltid något nytt vi vill testa också. Knäck, som är det vanligaste julgodiset gör vi dock inte varje år. Det finns ju så mycket annat gott som vi oftast väljer istället. Gör ni julgodis, vad i så fall?

5 godaste Julgodis


Minttryffel

Len tryffel med smak av mint. För ni vet väl att choklad och mint är bästa kombinationen?


Nötfria och underbart goda Rocky Road

Rocky Road med sin perfekta blandning av sött, salt och choklad har alltid varit en favorit. När jag var tvungen att sluta använda jordnötter bytte jag det mot salta frön och det blev minst lika gott ändå. Lycka!


Wienernougat 

En gammal klassiker som vi håller fast vid. Så mycket godare än köpes-varianten som mest bara smakar sött.


Chokladdoppad lakritskola

Choklad och lakrits har blivit en ny favorit bland smakkombinationer på senaste åren och då passar de här godisarna perfekt.


Bountybollar

De här bountybollarna har hängt med många år och lär finnas på vårt julgodisbord även i år. Har ni testat?

lördag 7 december 2019

Bacon- och broccoligratäng

Efter en mysig dag då jag har hunnit med en massa saker känns det skönt att slappa i soffan en stund innan jag ska gå o lägga mig. I natt var huset fullt med folk men nu i natt blir vi bara tre. Lite skillnad men båda varianterna är härliga på olika sätt. Men i morgon hoppas jag på en lång sovmorgon, för det blir det sällan när vi är fler än bara familjen i huset.

Det blir inte så mycket nya recept numera, känner jag. Har så mycket annat att pyssla med, t.ex. planera glöggmingel, fixa presenter, pynta, städa och baka gamla julfavoriter. Och jobba så klart.

När jag inte har så mycket tid och inspiration blir det ofta omelett eller gratänger, t.ex. den här som jag har ätit flera gånger senaste månaden. Antingen med broccoli, som här, eller med blomkål. Ibland med bacon och ibland utan.


Bacon- och broccoligratäng

0,5 paket bacon
1 broccoli
3-4 ägg
1,5 dl grädde
riven ost

Stek bacon t.ex. i ugn.
Dela broccolin i bitar, lägg i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Blanda ägg och grädde, krydda med salt o peppar.
Häll äggblandningen över broccolin.
Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter tills broccolin har mjuknat och äggstanningen stannat.


Jag älskar broccoli och äter det ofta. Den här gratängen äter jag också ofta så lättfixad och god, ibland äter jag den utan bacon och det är minst lika gott. Vill du däremot ha mycket bacon så är det bara att sätta i hela paketet. Anpassa efter tycke o smak!

torsdag 5 december 2019

Tips till baket

Nu ska jag ge er ett kanontips inför julbaket, eller det här tipset är ju så klart alltid användbart när man bakar. Fast nu är det väl julbak som gäller för er alla, eller?

Om man t.ex. ska ha 1 msk sirap och häller det i ett msk-mått så fastnar ju en stor del av sirapen i måttet. Ni känner igen det, eller hur? Om du istället häller mjölet i en bunke och sedan trycker ner msk-måttet i mjölet så får du ju ett hål lika stort som en matsked. Så då är det bara att fylla sirap i det hålet och du får helt rätt mängd utan kladd och klet. Perfekt, va?

Gör en grop med msk-måttet.
Ta bort måttet.
Fyll gropen med sirap.

Det här sirapstipset passar perfekt till de här goda saffranssnitten som jag planerar att baka imorgon. Fast då får du göra gropen i sockret istället och det är inte lika enkelt som i mjöl, tyvärr. Men snabbfixade och supergoda kakor säger man väl inte nej till. Nu börjar jag nästan bli lite stressad över att jag knappt har bakat och förberett nå julmat eller julgodis. Jag som inte skulle bli stressad den här julen.

Oj, nu börjar andra perioden i hockeymatchen så nu ska jag koncentrera mig på den.
Ha en bra torsdagskväll. Imorgon är det f-r-e-d-a-g 💕

onsdag 4 december 2019

Vanilj- och saffranskaka

Alltså den här kakan lär bli julens godaste! Jag kunde inte sluta äta och det blir svårt att slå den här i smak. Men vi får se när julen är över om jag hittade nå godare.


Vanilj- och saffranskaka

Vaniljkräm
6 msk snabbvispad marsanpulver
4 dl mjölk
2 msk vaniljsocker

Smet
250 g rumstempererat smör
3,5 dl socker
1 g saffran (2pkt)
4 ägg
5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

Vispa ihop (för hand) mjölk, vaniljpulver och vaniljsocker. Ställ åt sidan.
Blanda socker och saffran, vispa ihop (med elvisp) saffranssockret med smör tills det blir luftigt.
Vispa i ett ägg i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen.
Rör ihop ordentligt med slickepott.
Häll i vaniljsåsen och blanda ordentligt.
Häll ut smeten i en liten smord långpanna, ca 20×30 cm.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 30 min.
Låt kakan svalna innan servering.


När jag såg den färdiga kakan var jag skeptisk till om den verkligen var god för den var inte vacker och såg riktigt tråkig ut. Men så fel jag hade! För att göra den lite snyggare pudrade jag dock på lite florsocker, egentligen tycker jag inte om det eftersom kakan då blir sötare och det undviker jag gärna. Men ibland måste man... Jag tog dock väldigt lite.