söndag 29 september 2019

5 godaste Kladdkakor

Kladdkakor - Finns det något bättre?
Chokladig och god och den går ju att varierar hur mycket som helst, trots att det knappt behövs för den är ju god som den är 😍 Tänk att det finns de som inte tycker om choklad.

5 godaste Kladdkakor


Kladdkaka med cheesecakefyllning

Det bästa av två världar! En saftig kladdkaka med en god cheesecakefyllning.

Daimkladdkaka med daimgrädde

Så smarrigt med daim både i kakan och grädden. Funkar perfekt istället för tårta på kalaset eller blir succé på vilket efterrättsbord som helst.

Knäckig kladdkaka 

Jag älskar kladdkakor och jag älskar havrekakor. Här får jag både ock i en god kladdkaka med en  knäckig topp.

Äggfri kladdkaka

Självklart måste jag ta med den goda äggfria knäckiga kladdkakan som jag har gjort så ofta så att även Isak kan njuta av kladdkakor. Den här är riktigt god och ingen kan tro att den är gjord utan ägg.

Godaste lchf-kladdkakan utan gluten och socker

Nu när jag försöker undvika kolhydrater men absolut inte vill sluta äta godsaker så är det den här kladdkakan som blir absolut godast. Jag har provat några varianter 😀

lördag 28 september 2019

Behöver hjälp

Kommer ni ihåg fjolårets succé

Då ni först nominerade mig till en av Sveriges 10 bästa mat- och bakbloggar och sedan röstade fram mig till fjärde platsen💖

Jag är så glad och tacksam för fjolåret, men nu är det ett nytt år och en ny tävling. 
Ska vi försöka upprepa succén? 

Jag har inte riktigt orkat ta tag i detta och göra reklam för mig själv, men nu när slutdatumet närmar sig så blir jag lite sugen ändå. 
Vill ni hjälpa mig? Då är det snabba ryck som gäller. 
Ni måste nominera mig senast på måndag 30 september 🙏



Kopiera med er den här länken till min blogg: https://mat-ro.blogspot.com


Mikrobröd lchf

Men alltså hur gott var inte det här?! Och så himla lättfixat!

Vilken kanonfrukost jag fick denna lördag, tack var Åse på 56kilo.se. Jag har sagt det förut men säger det igen - Hon är bästa inspirationen när man vill äta lågkolhydratkost. Utan Åse hade jag inte lyckats lika bra och ätit lika gott.

Inte illa att få avnjuta nybakat bröd till frukost, fixat på några få minuter. Bästa starten på dagen!


Mikrobröd lchf

1 ägg
1,5 msk mandelmjöl
1,5 msk pofiber
1 krm salt
0,75 tsk bakpulver
drygt 1 msk fil, eller annan "vätska" t.ex färskost, keso, yoghurt, olivolja

Vispa ihop ingredienserna med en gaffel och häll i mikrosäker smord form.
Mikra i 2 minuter på full effekt.
Ta ut (Var försiktig för formen är jättevarm). 
Låt svalna, stjälp upp och dela brödet i 2 eller 3 skivor.
Gott att rosta!


Jag rostade mitt bröd innan jag åt det och jag tror det blir godast för det luktade lite omelett när jag tog ut formen ur mikron. Men det smakade "vanligt" bröd när jag väl åt det efter att jag hade rostat det.

Jag delade mitt bröd i 2 delar, men det hade nog blivit bättre med 3 skivor för brödet blev ganska högt med formen jag använde.

Lägg alla ingredienser i en liten skål.
Rör ihop med gaffel.
Häll smeten i en liten mikrosäker form.
Före mikron.
Efter 2 minuter i mikron.
Fluffigt och fint bröd, eller hur?
Rostat och smarrigt!
Mikrobröd med pålägg och frukosten är klar på några få minuter.

fredag 27 september 2019

Friday Finally

God morgon! Vilken underbar känsla att vakna upp till fredag och vetskapen att det snart är helg. I dag kör vi en traditionell taco-fredag innan hockeyn och sedan avslutas kvällen framför Idol. Jag tror jag ska baka en äppelkaka av våra fina äpplen som vi kan njuta av ikväll. Efterrätt på helgen är sedan länge 😀

Måste nog se till att äta upp alla goda äpplen rätt snart innan de fryser. Vill inte att ett endaste äpple ska gå till spillo. Isak som inte kan äta äpplen från affären pga allergi, kan äta våra egna äpplen utan minsta kli i munnen. Lycka! Men vad beror det på? Är det kanske besprutade äpplen som han är allergisk mot?

torsdag 26 september 2019

To do

Vilken seg vecka det här har varit!
Trodde ju i måndags att det som vanligt bara skulle säga swish och sen var det helg igen. Men så fort gick det inte. Måste bero på att jag inte varit helt frisk, fick inte den välbehövliga helgvilan och har sen kört på som vanligt i veckan trots att jag nog skulle försökt vila mer.

Men nu är helgen nära! Och på min att-göra-lista står en massa roliga saker. Först o främst ska jag vila och se'n ska jag även äta och dricka gott, som oftast på helgerna. Det lär även bli lite städning både inne o ute, men bara rolig plocka-lite-och-få-ordning-städning. Blev inte riktigt klar med alla krukor förra helgen eftersom det blommade så fint fortfarande i några.


Idas basketlag har matcher på lördag och hon var lite sugen att åka o titta trots att hon inte kan spela. Nu var det väldigt tidiga matcher och jag tror att vi prioriterar sovmorgon, men den sista kanske vi orkar oss upp till.

Time to go - Ha en bra torsdag!
Imorgon är det Fredag 🙌💖

onsdag 25 september 2019

Kantarellpaj med Västerbottensost

Skulle leta fram den goda pajen med kantareller och Västerbottensost men inser att jag har glömt dela med mig av det receptet. Men här kommer det, bättre sent än aldrig.... Nu när jag har hittat receptet (och publicerat det) så kan jag göra det snart igen. Har gjort en massa olika pajer den senaste tiden, men är fortsatt sugen på det. Så himla gott tillsammans med en god sallad.

Den här kantarellpajen passar perfekt till skaldjur och vi hade den på vår mini-kräftskiva. Jag hade ett lchf-pajskal, men det passar med andra pajskal också så klart. Har du nån favorit så använd det, eller prova ett nytt. Här hittar du massa olika varianter.


Kantarellpaj med Västerbottensost


Lchf-pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
0,75 tsk salt
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut den i en smord pajform.
Förgrädda i 175 grader i 8-10 minuter

Kantarell- och Västerbottensost-fyllning

100-200 g kantareller
0,5 gul lök
150 g riven västerbottenost
2,5 dl grädde
3 ägg
salt o peppar

Finhacka löken och skär svampen i mindre bitar. 
Stek i smör, krydda svampen med lite salt och peppar. 
Lägg svamp- och lökfräset i pajskalet. 
Strö över osten.
Blanda grädde och ägg. Dra några varv med pepparkvarnen.
Häll äggsmeten i pajskalet och grädda ca 25 min i 200 grader.
 

Ny energi

Äntligen börjar det här eländet jag har haft i kroppen att ge sig. Te smakar gott igen och matlusten är tillbaka, nu väntar jag bara på att energin ska återvända också. Men det brukar ju kunna ta någon dag extra, men dagens sovmorgon var precis vad jag behövde trots att jag tyvärr inte sov längre än vanligt. En promenad i solen med ljudbok i öronen ska jag också försöka hinna med.


Nu när matlusten är tillbaka så har jag redan börjat fundera på och planera helgens middagar. Är sugen på nå riktigt fräscht o gott. Leif är sugen på att grilla nån köttbit. Jag som trodde grillsäsongen var över för i år. Men jag hade visst fel.

Nu ska jag stänga ner datorn och fixa frukost. Härliga lugna morgon!