torsdag 29 augusti 2019

Oxfilé med palsternackspuré, rotfruktspytt och kantarellsås

Snart är det helg och man vill äta lite godare och har oftast lite mer tid för matlagning. Då tycker jag att ni ska äta den här supergoda middagen som vi åt på vår bröllopsdag. Planka den rakt av, uteslut inget. Allt var så gott och det var en perfekt kombination.


Oxfilé med palsternackspuré, rotfruktspytt och kantarellsås


Palsternackspuré

1 stor palsternacka
50 g smör
0,5 dl grädde
salt

Skala palsternackan, dela i bitar och koka i ca 10 minuter tills den är mjuk. 
Låt rinna av och mixa sedan med stavmixer tillsammans med smör och grädde. 
Smaka av med salt.

Rotfruktspytt

3 stora morötter
1 kålrot
1 rotselleri
1 gul lök
3 potatisar

Skala morötter, kålrot, rotselleri lök och potatis, skär i små tärningar. 
Stek var för sig i stekpanna tills de fått fin färg och är klara. Salta.
Blanda ihop alla sorter och värm på inför servering.

Kantarellsås

ca 300 g kantareller 
0.5 st gul lök
smör
1 dl vatten
0.5 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
salt o peppar

Smält smöret i en kastrull. Stek kantarellerna och hackad gul lök.
Häll på vatten, fond och balsamvinäger. Koka upp.
Häll grädden i såsen. 
Låt koka ihop till bra konsistens och smaksätt med salt och peppar.

Stekt oxfilé

4 skivor oxfilé
smör att steka i
salt o peppar

Salta och peppra oxfilén. 
Stek i rikligt med smör ett par minuter på båda sidor. 
Låt vila en stund.

Klicka ut lite palsternackspuré på tallrikarna. Lägg på köttet, pytten och såsen. Servera genast. 


Jag har inte kommit på rätten helt själv utan blev inspirerad av ett "Halv åtta hos mig"-recept. Pytten har vi hunnit äta ytterligare en gång och imorgon ska jag göra kantarellsåsen igen. Jag brukar göra kantarellsås på ett annat sätt som också är supergott, men den här varianten var nog snäppet godare. Eller är det bara för att ombyte förnöjer?

Pytten förberedde jag på förmiddagen genom att skära och steka alla rotsaker redan då. Det tar sin lilla tid att få allt mjukt så det var skönt att göra det i förväg för det kan annars vara svårt att tidsberäkna momentet. Dessutom använde jag två stekpannor för att snabba på stekandet lite. Sedan inför middagen behövde jag bara värma på allt i stekpannan. Snabbt och smidigt.

onsdag 28 augusti 2019

Enklaste godaste blåbärspajen

Vilken sommardag vi har i dag☀️ 
25 grader varmt och strålande sol, lite svårt att förstå att det är slutet av augusti. Men jag passar på att njuta för fullt och är ute så mycket som möjligt. Alldeles strax ska jag ta min te-mugg och gå ut o sätta mig.

I lördags cyklade jag in till stan där det var Bondens marknad och köpte några liter blåbär. Är inte så mycket för att plocka o rensa själv utan köper gärna mina färdigrensade bär. Stadsmänniska som jag är 😀 På kvällen sedan gjorde jag en supergod blåbärspaj till efterrätt, som vi åt alldeles för mycket av. Ida var först lite besviken att jag inte bakade mormors goda blåbärskaka, men jag fick med beröm godkänt även för denna superenkla paj.


Enklaste godaste blåbärspajen

150 gram smör
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 4 dl blåbär

Smält smöret och blanda med de övriga ingredienserna förutom blåbären.
Lägg blåbären i en pajform och fördela smeten någorlunda jämnt över.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.


Alltså det går nog inte att göra en godare och enklare paj - få ingredienser och smält smör som gör att det är enkelt att blanda ihop. Men smaken och konsistens avslöjar definitivt inte hur enkel den är att göra.

måndag 26 augusti 2019

Saffransdoftande fisksoppa med räkor

Den här soppan som Ida önskade till middag i går är så himla god och jag är så nöjd med hennes matönskan. Den är verkligen saffransdoftande, det är inte så stark saffranssmak som många andra fisksoppor med saffran eftersom den innehåller så många andra smakrika ingredienser.


Saffransdoftande fisksoppa med räkor

1 gul lök
3 morötter
1 purjolök
1 röd paprika
2 fiskbuljongtärningar
1 l vatten
500 g krossade tomater
1 paket, à 0,5 g saffran
2 tsk blandade örtkryddor; basilika, timjan, oregano
0,5 dl het tacosås
3 dl crème fraiche
500 g torsk- och laxfiléer
Till servering
500 g räkor med skal
aioli
gott bröd

Skala och hacka löken. Skala och skiva morötterna. Rensa och skiva purjon. Skölj och strimla paprikan.
Fräs grönsakerna hastigt i oljan på svag värme några minuter.
Tillsätt buljongtärningar, vatten, krossade tomater, saffran och örtkryddor.
Låt sjuda under lock i ca 30 min tills grönsakerna mjuknat. 
Rör ner crème fraiche och tacosås. Låt det koka upp.
Dela fisken i bitar, salta lite.
Tillsätt fisken och låt soppan sjuda på svag värme i 5 min tills fisken är färdig och faller sönder.
Servera med skalade räkor, vitlöksstark aioli och bröd.


Vill man så kan man tillsätta räkorna direkt i soppan innan servering men se till att soppan inte kokar något mer. Nackdelen med att ha räkorna direkt i soppan är att de inte blir goda sedan när man äter soppan nån dag senare eftersom räkorna då blir kokade och sega vid uppvärmningen.

Det blir en stor laddning av detta. Vi var 3 personer som åt och vi har kvar mer än hälften av soppan. Men då serverade vi nybakat bröd till som gör att man äter ganska mycket gott bröd också.

En klick crème fraiche, med eller utan vitlök, kan också vara gott i soppan istället för aioli. Fast jag tycker faktiskt det är godast utan något.

söndag 25 augusti 2019

Soppmiddag med hembakat

Det jobbigaste med att ha middag på bordet varje dag är att komma på vad man ska laga. Därför blir jag så himla glad när barnen kommer med bra middagsförslag. Oftast när jag frågar om middagstips så får jag höra "Max", "pizza", "sushi" eller liknande och då blir jag inte lika glad. För jag vill ju inte ha tips på köpesmat.

Igår fick jag en riktigt bra önskan av Ida till dagens middag. Hon ville ha fisksoppa! Så självklart blev det fisksoppa i dag och för att få en riktigt god soppmiddag bakade jag lite bröd också. Nybakat hembakat bröd till soppa ger ju extra guldkant till middagen, eller hur?

Ida blev supernöjd över middagen och berömde mig flera gånger för att jag är så duktig på att laga mat och baka. Älskar att få komplimanger 💖


Men jag glömde bort att vi bara var tre som skulle äta i dag så nu har vi fisksoppa till mååånga fler måltider. Vilken tur då att jag inte tillsatte räkorna i grytan utan var o en fick ta själv till sin portion. Uppvärmda räkor blir inte gott!

Strax är vi klara med alla kvällssysslor så då kan jag och Leif se ytterligare ett avsnitt av La casa de Papel. Har ni sett den serien på Netflix? Vi är inne på tredje säsongen och nu är den riktigt spännande. Första säsongen var stundtals lite seg och händelsefattig, men jag är glad att vi inte slutade se den för nu är den riktigt bra.

Undra vad vi ska äta till middag imorgon? 

5 godaste pajerna

Idag är det dags att ge er mina fem favoritpajer. En paj och en härlig sallad är perfekt fredagsmys enligt mig och så perfekt att förbereda redan dagen innan. En paj passar till det mesta och har en given plats på ett buffébord.

Välj ett pajskal som du gillar, du behöver inte använda det som jag har i recepten utan det går att byta till vilket man vill. Mitt favoritpajskal har förändrats under åren. Här finns riktigt många varianter så testa gärna något nytt. Vem vet, ni får kanske en ny favorit.

5 godaste pajerna


Vegetarisk chilipaj


Tacopaj med krämig topp


Italiensk pestopaj


Kycklingtacopaj


Morotspaj med cream cheese

lördag 24 augusti 2019

Mysigaste kräftskivan

Har ni en bra helg? Det har vi!

Vi har myst på här hemma mest hela da'n. Jag har städat, plockat o slöat lite medan Leif har lagt klart golvet i Idas nya rum. Tror ni hon längtar tills det är klart?! Ska visa bilder sen men än är det ett tag kvar tills det är klart. Undra vad som sker först - att Ida får ta bort gipset eller att hennes nya rum blir klart.

Igår hade vi en liten mini-kräftskiva Ida, jag och Leif. Såå mysigt. Ida är den som är mest förtjust i kräftor och åt nog mest av dem. Jag lessnar rätt snart på att skala både räkor och kräftor så jag åt mest av Västerbottensost- och kantarellpajen.


Mysigaste kräftskivan

kräftor, räkor
aioli
Västerbottensost- och kantarellpaj
ostbricka
serranoskinka
sallad, grönsaker
baguetter, smörgåsrån, finn crisp

fredag 23 augusti 2019

Skagenröra med pepparrot

Trots att jag inte har jobbat i veckan försöker jag få till den härliga fredagskänslan. Huset är nystädat och kylen är påfylld med godsaker - kräftor, räkor och goda ostar, kanske läge att köpa hem lite blommor också för att få till ännu mer fredagsfeeling.

Vill ni göra något riktigt gott till ikväll tycker jag att ni ska prova den här skagenröran med pepparrotsost och en massa dill. Jag älskar dill till räkor! Att använda smaksatt ost är ett enkelt sätt att krydda skagenröra på dessutom blir röran lite krämigare än om man bara använder crème fraîche.


Skagenröra med pepparrot

750 g räkor med skal
2 dl crème fraiche
0,5 burk (125 g) färskost med pepparrotsmak 
0,5 dl finhackad dill
0,25 finhackad rödlök

Skala räkorna och dela dem något.
Blanda försiktigt ihop med övriga ingredienser.

Servera på en smörstekt brödskiva eller som här i glas med brödskivan på sidan om. Jag tycker om att garnera med många färgglada grönsaker men nu hade vi bara machésallad hemma. Glömde dessutom att garnera med de räkor som jag hade plockat undan.  


Nu ska jag baka en kardemummakaka för att få till godaste doften i huset - nybakat. Älskar dessutom kardemumma så jag hoppas det blir en lika god kaka som jag förväntar mig. Recept kommer...

Njut av fredagen!