lördag 24 augusti 2019

Mysigaste kräftskivan

Har ni en bra helg? Det har vi!

Vi har myst på här hemma mest hela da'n. Jag har städat, plockat o slöat lite medan Leif har lagt klart golvet i Idas nya rum. Tror ni hon längtar tills det är klart?! Ska visa bilder sen men än är det ett tag kvar tills det är klart. Undra vad som sker först - att Ida får ta bort gipset eller att hennes nya rum blir klart.

Igår hade vi en liten mini-kräftskiva Ida, jag och Leif. Såå mysigt. Ida är den som är mest förtjust i kräftor och åt nog mest av dem. Jag lessnar rätt snart på att skala både räkor och kräftor så jag åt mest av Västerbottensost- och kantarellpajen.


Mysigaste kräftskivan

kräftor, räkor
aioli
Västerbottensost- och kantarellpaj
ostbricka
serranoskinka
sallad, grönsaker
baguetter, smörgåsrån, finn crisp

fredag 23 augusti 2019

Skagenröra med pepparrot

Trots att jag inte har jobbat i veckan försöker jag få till den härliga fredagskänslan. Huset är nystädat och kylen är påfylld med godsaker - kräftor, räkor och goda ostar, kanske läge att köpa hem lite blommor också för att få till ännu mer fredagsfeeling.

Vill ni göra något riktigt gott till ikväll tycker jag att ni ska prova den här skagenröran med pepparrotsost och en massa dill. Jag älskar dill till räkor! Att använda smaksatt ost är ett enkelt sätt att krydda skagenröra på dessutom blir röran lite krämigare än om man bara använder crème fraîche.


Skagenröra med pepparrot

750 g räkor med skal
2 dl crème fraiche
0,5 burk (125 g) färskost med pepparrotsmak 
0,5 dl finhackad dill
0,25 finhackad rödlök

Skala räkorna och dela dem något.
Blanda försiktigt ihop med övriga ingredienser.

Servera på en smörstekt brödskiva eller som här i glas med brödskivan på sidan om. Jag tycker om att garnera med många färgglada grönsaker men nu hade vi bara machésallad hemma. Glömde dessutom att garnera med de räkor som jag hade plockat undan.  


Nu ska jag baka en kardemummakaka för att få till godaste doften i huset - nybakat. Älskar dessutom kardemumma så jag hoppas det blir en lika god kaka som jag förväntar mig. Recept kommer...

Njut av fredagen!

torsdag 22 augusti 2019

Klimatsmart

I dag började skolorna i Luleå. 

Ida fortsätter dock vara hemma o vila benet och Isak har en riktigt lugn start på sista gymnasieåret. Undra om han ens hade en halvtimmes skoldag i dag och i morgon är han ledig. Hela sista året kommer han vara ledig på fredagar. Hur bra kan man ha det?!

Som vanligt på sensommaren/tidiga hösten så har jag frysrens deluxe för att få plats med älgkött från kommande älgjakt. Dagens middag blev därför pastasallad med köttbullar och till det gjorde jag gratinerade tunnbrödssnittar, en stark variant med bl.a. jalapeño och en mild variant med pestoost. Gott sätt att bli av med lite småtorrt och tråkigt tunnbröd som legat i frysen ett tag.


Imorgon blir det kräftor o kantarellpaj och på lördag helgrillar vi nån stor köttbit för att ytterligare få bort lite från frysen. Tycker faktiskt att det är riktigt kul att tvinga sig själv att äta från det man har hemma.

Det är så himla enkelt att åka o handla nya ingredienser hela tiden medan andra blir liggande i kyl, frys och skafferi tills det blir gammalt. Prova själv att i t.ex. en vecka tvingas äta av det ni redan har hemma. Kul och smart!

onsdag 21 augusti 2019

Självklarhet eller dröm?

Efter regn kommer solsken☀️

Efter måndagens skyfall fick vi en helt underbart solig tisdag. Jag passade på att vara ute så mycket som möjligt. Jag hann med både lunch och fika ute på altanen samt lite blompyssel men framför allt vilade jag och lyssnade på ljudbok. Vissa vab-dagar är bättre än andra.

Bild från i juli då in schersmin blommade och doftade så underbart.

Det kan låta som en dröm och väldigt slött att vara hemma o vabba en 12-åring i 8 veckor men dagarna går i ett med att pyssla om Ida, ringa samtal och fixa en massa praktiskt. Men självklart har vi det ganska mysigt också. Som vanligt försöker vi hitta det positiva i detta elände och det mest positiva är all tid jag och Ida får tillsammans💕 Men jag ser även till att jag får lite vila och tid för mig själv emellanåt också.

På förmiddan igår var vi på återbesök på röntgen och hos ortopeden. Idas ben ser fortsatt bra ut, men det har inte börjar läka så mycket än. Men det var visst helt naturligt. Hon får fortfarande inte stödja eller ens markera med foten när hon hoppar på kryckor, så det är fortsatt rullstol som gäller för det mesta.

Ida har en spiralfraktur, därav de två strecken/brotten mitt på benet.

Idas dröm om att ha halvbensgips på Olivias födelsedag 20 september verkar kunna gå i uppfyllelse. Så nu hoppas vi på att läkningen fortsätter som det ska, så att Ida slipper helbensgipset under andra halvan av september. Just nu känns ett halvbensgips som a piece of cake.

Tänk att en sån självklarhet som att kunna böja på knäet kan vara en sån stor dröm för vissa💖

måndag 19 augusti 2019

3 rätter för 11 år

Vilken middag vi åt igår!

Det var vår bröllopsdag och som varje år så firas det med lite extra god mat. Dessutom drack jag ett litet glas bubbel till förrätten, men i övrigt var det bubbelvatten som gällde. Som jag har berättat tidigare vill jag inte dricka alkohol nu när Ida med brutet ben behöver min hjälp med det mesta.

Olivia och Ida var med o firade och fick smaka vår supergoda trerättersmiddag. Isak var i Stockholm och förmodligen hade han hur kul som helst på sitt håll och lär inte ha saknat vår festmåltid.


Som så ofta när vi ska äta en riktigt god förrätt så blir det Toast Skagen som vi alla älskar. Den här gången smaksatte jag skagenröran med bland annat pepparrot och serverade den i glas tillsammans med en smörstekt brödbit. Att servera i glas gör det lite finare och festligare.


Varmrätten blev hur god som helst och jag åt alldeles för mycket. Helt ärligt hade vi inte kunnat äta godare även om vi gick ut på restaurang. Vi var alla så nöjda. Vi hade förberett det mesta redan tidigare under dagen, så efter vi hade ätit förrätten stekte vi oxfilén och värmde på det övriga.

Jag tycker det är skönt att få några minuter mellan förrätt och varmrätt så varmrätten behöver inte vara helt klar så att det bara är att slänga fram den när förrätten är uppäten. Dessutom är det rätt mysigt att man hjälps åt att slutföra maten. Tips!


Ingen festmåltid utan efterrätt och inte helt oväntat blev det choklad. Jag gjorde min gamla goda klassiker - chokladmousse - som man enkelt slänger ihop med bara två ingredienser. Sedan garnerade jag med smultron och röda vinbär från vår egna trädgård. Och temuggen valde jag med omsorg dagen till ära.


11-årig bröllopsdag 

I fjol var vi på restaurang men i år fixade vi en minst lika god festmåltid hemma. Så nöjd med hela vår middag men framför allt varmrätten var sååå god. Den kommer jag göra fler gånger och ni kommer få receptet om nån dag.

Förrätt - Toast Skagen i glas



Varmrätt - Oxfilé med rotsakspytt, palsternackspuré och kantarellsås



Efterrätt - Chokladmousse

Grå måndag

Dagar som denna, när regnet öser ner känns det faktiskt ganska skönt att vara hemma och slippa fundera på hur man ska ta sig till jobbet utan att bli dyngsur. Istället tänder vi ljus och myser inne medan regnet smattrar (slår) mot fönstren.

Men imorgon när Ida ska till ortopeden och på röntgen igen får det inte regna. Vi är ju inte speciellt snabba in och ut ur bilen och vi vill inte att gipset blir blött. Ja, vi vill inte själv bli så blöta heller. Men enligt prognosen ska det vara uppehåll imorgon.


Hoppas du har en bra måndag!

söndag 18 augusti 2019

5 godaste kycklingrätterna

Dagen har gått i ett och jag har inte hunnit sitta ner vid datorn nånting sedan i morse då jag bara scrollade igenom nyheterna. Men nu har lugnet lagt sig i huset och jag har satt mig vid köksbordet med datorn och kom på att det är söndag och dags för en ny "5 godaste...".

I dag tipsar jag om kycklingrecept. Jag har försökt välja ut mina fem topp-recept, inte det lättaste eftersom jag älskar kyckling och tycker att jag har hur många goda recept som helst.

5 godaste kycklingrätterna


Kycklingtortilla

Jag börjar med hela familjens storfavorit. Nästan alltid när jag frågar barnen vad vi ska äta så svarar de kycklingtortilla. Och jag håller med dem, det är supergott. Nu har jag modifierat receptet lite och har ännu mer grönsaker i röran, jag använder bl.a. zucchini och morötter också.



Parmesan- och kycklinggratäng

Det här är en ganska ny favorit, men den kommer nog stå på vårt bord rätt ofta i vinter. Parmesan i såsen är to die for. Broccoli är ett perfekt tillbehör, lägg det gärna tillsammans med kycklingen i formen.



Röd pestokyckling

En enkel kycklingrätt som smakar supergott och som blir lite roligare om man som här garnerar formen innan servering med ruccola, tomater, mozzarella och oliver.



Kyckling- och baconsallad

En av mina äldsta salladsrecept, men den är fortfarande lika god. Passar perfekt att bjuda många på. Variera sallad och grönsaker efter säsong och smak.



Krämig kycklingpaj

En paj full med en smakrik kycklingröra. Hur gott? Jag har även gjort en gratäng av själva röran en gång för den är så god och jag ville inte ha paj just då. Det funkade också jättebra.