tisdag 11 juni 2019

Kardemummakaka med hallon Lågkolhydrat

Hela veckan i Spanien har jag ätit alldeles för mycket och för ofta, så nu när vi kommer hem är det tillbaka till bättre vanor. Bästa sättet för mig att komma in i bättre vanor är att äta lågkolhydratkost, dvs dra ner på snabba kolhydrater som mjöl och socker.

Men eftersom jag älskar godsaker och efterrätter bakar jag sånt även när jag drar ner på kolhydrater, denna här goda kardemummakakan är en av mina favoriter.


Kardemummakaka med hallon lågkolhydrat 

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk nymald kardemumma
3 dl hallon

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Klicka över hallon.
Grädda nederst i ugnen i 200 grader ca 35 minuter.


Servera den liten ljummen med en klick grädde så har du en supergod efterrätt och behöver inte sakna vetemjöl och socker. 





Det här är ett tidsinställt inlägg eftersom vi nu har påbörjat vår hemresa. En vecka går alldeles för fort men helt ärligt så ska det faktiskt bli lite skönt att komma hem till vanliga rutiner igen. Borta bra men hemma bäst...

Det kommer dock att bli rätt kämpigt att ta sig upp till jobb och skola i morgon förmodar jag, eftersom vi kommer hem mitt i natten. Jag hade gärna haft en ledig dag hemma först innan vardagen drar igång på allvar.

måndag 10 juni 2019

Enkel söt fläskwok med grönsaker o nudlar

Man tager vad man haver.....och ibland lyckas man bättre än andra gånger 💕 
Här i Spanien har jag inte samma utbud av ingredienser eller köksgrejer som hemma men det ger mig en extra kick att tänka ut nya saker att använda. Perfekt för att inte hamna i gamla hjulspår.

Som när jag ville göra fläskwok! Vi hittade en bit fläsk/skinka på affären och vi hade inte helt koll på vilken bit det var man jag tror att vi skulle kalla den skinkstek hemma. Sedan köpte jag soja, inte lätt att välja bland alla sorter, det blev nog en japansk soja för den kändes ljusare o mildare än den kinesiska som jag är van med hemma. Till fläskkött är det gott med lite sötma och eftersom vi redan hade köpt ketchup (till hamburgarna vi åt tidigare i veckan) använde jag det tillsammans med sojan som en marinad. Det blev perfekt och vi fick en supergod middag ute på altanen.


Enkel söt fläskwok med grönsaker o nudlar

1 kg skinkstek eller liknande
nudlar

marinad
1 dl soja
0,5 dl ketchup
salt
svartpeppar

grönsaker
broccoli
morötter
zucchini
röd paprika
champinjoner

Strimla köttet.
Blanda soja, ketchup, salt o peppar till marinaden. 
Lägg köttet i en plastpåse, häll över marinaden. Låt stå i kylskåp några timmar.
Dela alla grönsaker i mindre bitar. 
Stek/woka grönsaker och kött i omgångar.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ihop nudlar, kött och grönsaker.
Smaka av med extra soja, salt o peppar.


Jag gjorde broccolin i rätt stora bitar eftersom vissa i familjen vill kunna peta bort den och jag är snäll och underlättar för dem. De färska stekta champinjonerna serverade jag på sidan om så kunde de som ville ta av dem och de som inte gillar svamp slapp sitta o peta bort små svampbitar. Ibland är jag extra snäll 😀

Så perfekt det var att kunna köpa färdigskivade färska champinjoner. Det kommer jag sakna hemma. Jag älskar champinjoner men tycker det är så tråkigt att rengöra och förbereda dem. Har jag tur så kommer det snart färdigskivat till Sverige också.


Som vanligt efter maten när vi andra sitter kvar o pratar tar Ida sig ett kvällsdopp. Den tjejen älskar att bada. Hon badar HELA dagarna och har nog the Time of her Life, tänk att få göra det bästa du vet från det du vaknar till det du går o lägger dig. Vi är så nöjda med huset vi har hyrt, så himla perfekt med egen pool....och kök.

söndag 9 juni 2019

Matsedel v.24 juni 2019

Det här trodde ni inte va? Att jag skulle komma ihåg att det är söndag och att det är dags för en veckomatsedel. Men trots att jag är på semester och inte har stenkoll på vilken dag det är så kommer här en matsedel på rätt dag. Är faktiskt lite stolt över mig själv att jag kom ihåg det och så här tidigt till och med.

Medan ni kollar in matsedeln och planerar er kommande mat-vecka ska jag nu ta frukost på altanen vid poolen. Ljuvlig med semester ☀️


Matsedel v.24 juni 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 8 juni 2019

Kycklingrulle

Vi fortsätter att ha det bra i värmen vid poolen i Spanien. Jag ska alldeles strax gå ut och äta frukost men först tänkte jag ge er detta supersmarriga recept som hela familjen älskade och som jag förmodar att vi snart kommer äta igen.

Perfekt helgmat, så det här tycker jag att ni ska göra i kväll 😍


Kycklingkebabrulle

1 kg kycklingfilé
Marinad
0,75 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek
1 msk färsk oregano
1 msk färsk timjan
1 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikakrydda
0,5 tsk chilipeppar
salt och peppar
2 msk citronsaft

Tillbehör
libabröd
isbergsallad
tomat
gurka
rödlök
kebabsås

Blanda ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i småbitar och lägg ner i marinaden, låt det stå och dra i nån timme.
Ta upp och stek i omgångar.

Skär alla grönsaker i småbitar.
Lägg libabröden på tallrikar och lägg på ordentligt med sallad, gurka, rödlök, tomat, kycklingen och sist kebabsåsen.
Rulla ihop till en rulle. Sätt lite folie i slutet av rullen så ramlar det inte ut på "baksidan" dessutom blir det inte lika kladdigt att hålla.


Har ni inte färska kryddor hemma så kan ni istället använda 1 tsk torkad. Har ni provat libabröd? Jag tycker det är så mycket godare än tortillabröden som man äter till tacos. De finns på brödavdelningen (i alla fall på de affärer som jag sett det) och nu senast hittade jag dem i frysskåpet på brödavdelningen. Jag tycker absolut att ni ska prova - både libabröd och kycklingrullen.

torsdag 6 juni 2019

Första dagen

Nu njuter vi av lugnet, värmen, maten och drycken i Spanien ☀️

Eftersom vi har hyrt ett hus och har tillgång till kök så lagar vi en hel del mat själv hemma i huset. Så underbart både för att vi gillar att laga mat och med tanke på våra allergier så känns det så himla tryggt att ha koll på ingredienser och hur maten hanteras.


Till lunch gjorde jag en salladsbuffé med en massa godsaker där var o en fick plocka ihop sin egna salladstallrik. Är man i Spanien och är på semester då blir det Cava till lunch. Det är se'n gammalt😁

Jag hittade en färdig salladsdressing på affären som var riktigt god och dessutom blandade jag ihop en vinägrett med olivolja och balsamvinäger. Salladsdressingen - Heinz Salad Cream - har blivit Olivias nya favorit. Vet nån om den finns i Sverige?


Vi har redan kommit in i spanjorernas tider, nästan i alla fall. För med våra mått mätt så blev det en sen middag vid poolen. Medan vi satt kvar länge o åt o pratade hoppade Ida i poolen när hon hade ätit färdigt. Perfekt för alla!

Stekt lövbiff, vitlöksrostad kulpotatis, ugnsstekt broccoli, ostsås och sallad blev den enkla men supergoda middagen.


I dag är det ju Sveriges nationaldag och jag hade velat göra en jordgubbstårta eller åtminstone lite jordgubbar och grädde. Men det verkar inte vara det enklaste att få tag i god grädde. Den enda variant jag hittade var spraygrädde och då är jag hellre utan. Får se om vi gör ett nytt försök i dag på någon annan affär med större kyldisk eller om vi helt enkelt bara äter jordgubbar. Inte helt fel det heller!

Solstolen kallar!
☀️ Ha en bra nationaldag ☀️

tisdag 4 juni 2019

Chokladpannacotta lchf

Till vår senaste grillmiddag med gäster bjöd jag på en lågkolhydrat-efterrätt i form av en chokladpannacotta. För att hålla nere kolhydraterna extra mycket använde jag kakao istället för choklad, eftersom även mörk choklad innehåller socker. I och för sig hade jag kunnat använda nån sockerfri variant, men det kändes skönt att slippa åka på affären och istället använda saker jag ändå hade hemma. Sånt gillar jag!


Chokladpannacotta lchf


5 dl vispgrädde
0,5 dl kakao
2 msk Ica sötströ
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, i minst 5 minuter. 
Häll grädde, kakao och sötströ i en kastrull och blanda ordentligt. 
Låt grädden koka upp och koka ett par minuter. Rör om under tiden. Dra av från plattan. 
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i ett av bladen i gräddblandningen. 
Vispa för hand, snabbt så att det inte blir några klumpar. 
Fortsätt på samma sätt med de andra gelatinbladen. 
Häll upp i portionsskålar och ställ i kylskåp under minst ett par timmar innan servering.


Jag serverade pannacottan med vispad grädde och osötade hallon, så fick var o en garnera med de den ville och hur mycket eller lite som helst 😀

Jag tyckte att det blev en liten bismak som jag förmodar var av sötningen. Jag har dock aldrig känt av det förut när jag bakat med Icas sötströ. Isak verkar däremot inte ha känt av nån bismak för han åt många, riktigt många 😀

måndag 3 juni 2019

En kvar

Fler som var trötta i morse när klockan ringde? 

Det blir ju lätt så efter långledigheter då man gärna är uppe lite längre på kvällarna. Men vetskapen att vi snart åker på semester gjorde att det ändå var ganska lätt att ta sig upp. I morgon måste vi stiga upp ännu tidigare, men sen är det sena kvällar och sovmorgon som gäller igen 💕


Nu ska jag väcka Ida och göra mig klar för denna arbetsdag. 
Ha en underbara måndag!