torsdag 11 april 2019

Luleå by night

Efter att ha gått i ide och varit väldigt osocial i över ett halvår är det nu dags att börja umgås med alla mina fina vänner igen. Så igår var det dags för After work igen, mindre än två veckor sedan senast. Börjar bli en härlig tradition att gå direkt från jobbet för att äta o dricka lite gott och surra en massa.

Jag åt en god lax med en gudomlig sås och till det drack jag ett glas Prosecco - en bättre onsdag 💖 Det känns lite busigt och extra lyxigt med ett glas bubbel mitt i veckan.


När vi hade ätit upp maten och druckit vårt vin gick vi vidare till nästa ställe där det blev mer surr, en kopp te och en liten godsak. Som tyvärr inte var så liten så jag blev lite illamående för den var så otroligt god så jag var tvungen att äta upp hela. Att jag aldrig lär mig...

Jag ska inte ta åt mig äran av bilden som Åsa har tagit #nofilter.

Kolla bilden här ovanför, sånt magiskt ljust när det var dags att cykla hem. Det blev sån bra bild så man behöver inget filter - det är ofta så i Luleå 😀

Så skönt att jag äntligen har kunnat ta fram cykel, för en kvälls-cykeltur hem var ett perfekt avslut på kvällen. Lite kyligt men skönt!

onsdag 10 april 2019

Fläskfilé i konjaksås

Glömde publicera inlägget igår, med detta förberedda recept. Det var fullt upp - jobbade sent, köpte cykel på annons, åkte till Elgiganten för att köpa tvättmaskin och sen hem och försöka få i sig nån mat samtidigt som hockeyn hade satt igång på tv:n. Hockeyn behöver vi inte prata nå mer om.

I dag bjuder jag er på en god fläskfilé-gryta smaksatt med konjak och en skvätt rödvin jag hade över. Inget ska kastas, allt ska tas tillvara 😍


Fläskfilé i konjaksås

1 fläsk(ytter)filé, ca 700 g
salt o peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk rött vin
2 msk konjak
0,5 msk soja
1,5 msk kalvfond
100 g philadelphiaost
4 dl grädde

Finhacka lök och vitlök, stek mjukt i lite smör. Lägg i en kastrull/gryta.
Putsa fläskfilén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra. 
Bryn skivorna i smör så de får färg på båda sidor, lägg i grytan.
Häll på vin, cognac, soja, fond, philadelphiaost och grädde. 
Låt puttra ca 10 min till såsen blivit riktigt krämig och god. 
Smaka av innan servering.


Jag använde fläskytterfilé och det funkade jättebra. Jag steker filén i skivor och sen klipper jag dem i stora strimlor innan jag lägger ner i grytan. Den här såsen skulle nog funka till kyckling också om ni föredrar det.

Jag steker ofta lite olika grönsaker bredvid istället för att tillsätta det till grytan (för att minska gnället 😄), dessutom serverade jag sallad och ugnsstekt potatis till grytan.

Yummie!
Jag kokade grytan på spisen men sedan hällde jag över i min fina ugnsform inför servering.

måndag 8 april 2019

Grönpepparkyckling

Har veckan börjat bra för er? 
Är ni som jag och tycker att det är segt och tråkigt med måndagar eller älskar ni nystarten som en måndag innebär? Nu längtar både jag och barnen till påsk då vi får lite extra ledigt. Hoppas på kanonväder så vi kan vara ute jättemycket.

Idag tänkte jag bjuda er på ett gammalt klassiskt vardagsrecept som är extra enkelt att tillaga eftersom man använder färdiggrillad kyckling. Förbered ikväll och ställ in i ugnen i morgon så går middagen fort.


Grönpepparkyckling

Bena ur
1 grillad kyckling

Koka upp
1 msk fransk senap
2 msk soya
0,5 msk grönpeppar
3 dl vispgrädde
3 dl crème fraiche

Lägg kycklingbitarna i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Låt gärna vila i ett par timmar eller över natten. (Det går bra att strunta i detta också)
Värm sedan i ugn, 225 grader ca 20 min och servera med ris.

söndag 7 april 2019

Matsedel v.15 april 2019

Även i dag kunde jag sova lite längre på morgonen. Underbart! Det är kanske sommartiden som hjälper mig, eftersom kroppen tror att klockan är en timme tidigare. Känner mig pigg o utvilad och har precis ätit frukost så snart är det dags för te-kopp nummer två, ska bara ge er det här inlägget först.

Veckans matsedel bjuder på lite smått o gott och en del gamla recept, så korten är inte de bästa. Jag är fortfarande ingen mästerfotograf, men jag har definitivt blivit bättre.


Matsedel v.15 april 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak
Snabb-butterkaka


*******************************

I dag drar Luleå hockeys semifinal-serie igång med match mot Frölunda på hemmaplan. Så hela vår dag planeras utifrån det, för den matchen tänker vi inte missa. Solen försöker kämpa sig fram men lyckas inte riktigt, trots det ska jag försöka hinna med en promenad idag.

Se'n är det en till och tråkig grej jag måste hinna med. Vi har fått hem det där hemska brevet från skolan som man helst vill slippa - det går löss. Så alldeles strax ska jag sätta mig o luskamma Idas hår. Även om man inte tror att barnen har löss är det sååå viktigt att alla gör sin plikt och luskammar ordentligt så att man får stopp på spridningen. 

lördag 6 april 2019

Bättre, eller?

Vilken härlig lördag jag har haft. 
En lördag helt utan måsten och tider att passa och i ett rent hus. Lovely 💕 Jag önskade mig sovmorgon....och det fick jag. Men eftersom jag har varit vaken flera timmar i natt (suck) så känner jag mig ändå inte jätte-utvilad. Men så himla skönt det var att titta på klockan och att den var nästan nio och inte sex, sju som den brukar vara. Får njuta av det lilla 😀

När jag var på shoppingrunda med Olivia var Leif hos den lokala slaktaren och köpte fin-kött. Tyvärr är våra grillar fortfarande insnöade så vi var tvungna att steka köttet. Riktigt gott, men som jag längtar efter våra grillmiddagar...


Hängmörad entrecôte, ugnsstekt blomkål o potatis, pesto-ostsås och en sallad med en massa gott njöt vi av till middag.

Se'n hamnade vi i soffan (som vanligt) och såg första två avsnitten av Störst av allt på Netflix. Har ni sett? Har ni läst boken? Boken var jättebra och serien är riktigt bra den också. Tips!

Snart ska jag gå o sova och sen hoppas jag på en lika bra söndag.
Kan den kanske bli bättre än i dag?

Tankar ny energi

Har precis kommit hem från en shoppingrunda med Olivia. Vi var på Storheden, ett shoppingområde utanför stan, och vi var definitivt inte ensamma där. Puuh. Men nu är förråden i alla fall påfyllda med tvål, schampoo, tvättmedel, tandkräm och en massa andra tråkiga saker som är billigt där. Köpte även några plastbackar så nu kan jag fortsätta rensa förråden och förbereda för loppis.

Var riktigt hungrig när jag kom hem eftersom vi åkte precis före lunchen. Vilken tur att vi hade goda rester kvar från i går som gick snabbt att värma. En fläskfilégryta smaksatt med bl.a. konjak (recept kommer....), som jag åt med stekta champinjoner och zucchini.


Nu njuter jag av en kopp te o en liten chokladbit och tankar lite ny energi. Funderar på om jag ska göra nån efterrätt. Det är ju helg 💖 Men jag vet inte riktigt vad jag är sugen på, kanske en hjortonkaka. Konstigt nog är jag inte jättesugen på choklad, men det kanske bara beror på att jag precis åt en chokladbit.

Känns så skönt att vi storstädade i torsdags så vi inte behöver ägna helgen åt städning. Tanken är att vi ska städa på nån vardagskväll, helst torsdag, men vi är sällan hemma på vardagskvällar så det blir oftast att vi måste ta tid från helgerna till städning, tyvärr. Till veckan blir det återigen svårt att hinna med städning under veckan eftersom jag och Ida är upptagna på onsdag, jag ska på middag med vänner och Ida har dansträning. Se'n på torsdag är det semifinal 3 på hemmaplan för Luleå hockey och då tänker vi definitivt inte städa.

Ha en bra fortsättning på lördagen, nu ska jag försöka komma till nå beslut om kvällens efterrätt😃

fredag 5 april 2019

Broccolisallad

Jag som har längtat efter fredag och helg, men riktiga fredagskänslan vill inte riktigt infinna sig. Finns det nå värre än tråkiga fredagar, då vill man ju njuta och ha det bra. Jag hoppas på en bättre lördag💖

När jag undviker kolhydrater äter jag riktig mycket broccoli - ugnsstekt, kokt, som mos, i såser, i gratänger eller här som i en sallad. Vad är din favorit när det gäller broccoli? Jag behöver lite ny broccoli-inspiration.


Broccolisallad

babyspenat
gurka
körsbärstomater
färsk broccoli

citronvinägrett

1 msk färskpressad citron
2 msk olivolja
salt o peppar

Dela broccolin i mindre bitar (obs! även stammen går att använda)
Koka i lättsaltat vatten några minuter, du vill ha tuggmotstånd.
Häll bort vattnet och låt broccolin ånga av.
Blanda alla grönsaker i en skål.
Rör ihop citron och olja, krydda, häll det över salladen.
Rör om, ät och njut.