lördag 8 december 2018

Lucka 8: Wienernougat

Dags för lördagsgodis!
Vi brukar göra många sorters julgodis varje år, det är ju så mycket godare med hemgjort än köpt och det är ofta så himla enkelt också.

Wienernougat är en gammal klassiker som vi har gjort i många år, men eftersom vi har trott att vi har haft hasselnötsallergiska barn har vi skippat den i några år. Men nu när vi vet att alla tål hasselnötter så är det fritt fram för nougat igen.

Så i år ska vi definitivt göra wienernougat igen - kanske redan i dag.


Wienernougat

250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g mandelspån

Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Dela chokladen i mindre bitar och smält sedan över vattenbad.
Bryt nougaten i bitar och låt den smälta med chokladen.
Blanda i mandelspån. Rör om.
Häll i en 1,5l bakform klädd med bakplåtspapper.
Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.


Den här hemgjorda varianten är så mycket godare än köpesvarianten från Fazer. Det är nästan inte samma godis, köpes-wienernougaten är så mycket sötare och utan chokladsmak. Det som är bra med den köpta är att den är nötfri och innehåller bara mandel. Men jag blev så besviken på smaken när jag var van med min egna hemgjorda.

fredag 7 december 2018

Lucka 7: Dadlar med ädelost eller bacon

Hand upp den som kommer äta nå gott ikväll! 

Bakom lucka nummer 7 gömmer sig inte bara ett utan två enkla och goda tilltugg till fredagsdrinken eller glöggen.

Första dadel-tilltugget är en varm variant där man lindar bacon runt dadlar och tillagar i ugnen och det andra tilltugget är kallt och där sätter man in en bit ädelost i varje dadel. Så olika men båda lika goda.


Baconlindade dadlar

1 pkt bacon (innehåller oftast 8 skivor)
16 dadlar utan kärnor

Rulla in varje dadel i en halv baconskiva. 
Stick i en tandpetare så det sitter.
Grädda i 225 grader tills baconet får färg, cirka 15 minuter.
Servera dadlarna varma eller ljumma.



Dadlar med ädelost

dadlar utan kärnor
ädelost i bit

Dela ädelosten i mindre bitar.
Tryck ner en bit i varje dadel. 
Lägg upp på ett snyggt fat.
Servera!


*************************

För några dagar sedan kom snön och nu har även kylan kommit, så nu är det vinter på allvar. Minus 16 var det i morse när jag steg upp. Brrrr

Jag ska alldeles strax åka i väg till jobbet, måste bara vänta in Olivia som har lovat att skjutsa mig. Det är ju julfest med jobbet i kväll så då vill jag inte ha bilen 😀 Så här länge brukar jag inte vänta med att äta första julbordet för året, så det ska bli så gott.

torsdag 6 december 2018

Lucka 6: Julpajer med skinka och Västerbottensost

Har ni ätit något julbord än? Det har inte jag och nu är jag sååå sugen, men i morgon är det eventuellt dags för årets första. Och till helgen blir det nog lite julfrukost med julskinka, jullimpa och långmys.

Bakom dagens lucka döljer sig portionspajer som är perfekt att bjuda på till glöggminglet, på julbordet eller för att använda upp rester av julskinkan efter jul.


Små julpajer med skinka och västerbottensost

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 tsk salt
Fyllning
2 st ägg
2,5 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
200 g julskinka i strimlor
salt
nymalen svartpeppar

Pajdeg
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. 
Tumma ut den i små folieformar. Ställ i kyl. 
Fyllning
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. 
Krydda med salt och peppar
Fyll pajformarna med skinka och ost.
Häll i äggbladningen.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajerna stannat. 

Lingonmousse

1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2,5 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
några lingon

Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull. 
Koka upp. 
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen. 
Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna.
Garnera med några lingon.

onsdag 5 december 2018

Lucka 5: Eksta pepparkakor

En av julens ljuvligaste dofter kommer från pepparkaksbaket. Älskar våra pepparkaksbakardagar för då är det jul! Dessutom har vi så bra flyt numera när vi bakar pepparkakor så missa inte vårt bästa tips vid pepparkaksbak.

Jag tycker om att göra några rätt små pepparkakor som man se'n kan använda att garnera efterrätter med t.ex. pannacotta eller cheesecake. Om man gör större pepparkakor, så man rymmer att skriva namn är de perfekta att använda som placeringskort vid middagar.


Eksta pepparkakor

Koka upp
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
Lyft bort kastrullen från värmen.

Skiva ner i en bunke
250 g margarin eller smör

Tillsätt alla kryddorna i bunken
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära

Häll den heta sockerblandningen över smör och kryddor i bunken.
Låt stå tills matfettet smält. Rör om då och då.

När blandningen svalnat tillsätt
13 dl vetemjöl 
väl blandat med
1 msk bikarbonat

Arbeta ihop degen med en trägaffel, degen blir ganska lös den sväller sedan.
Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. 
Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. 
Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget. 
Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. 
Passa noga pepparkakor bränns lätt.


******************

Det har fortsatt att snöa så nu har vi ett ganska tjockt vitt fint snötäcke ute som lyser upp och ger julstämning deluxe. Mysigt eftersom jag inte behöver ut med bilen, skulle jag vara tvungen att ta ut bilen i dag hade jag kanske inte tyckt att all snö på vägen hade varit lika mysigt.

tisdag 4 december 2018

Kycklingtortilla

Vi äter annat än julinspirerad mat trots att det är december. Bland annat har vi ätit familjens storfavorit, men jag gjorde den enkla och smidiga varianten. Istället för att krydda helt själv använde jag smaksatt crème fraîche - så himla smidigt.


Kycklingtortilla

1 kg kycklingfiléer
0,5 purjolök
1 paprika
1 brk majs
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2-3 dl crème fraiche med chilismak
8 tortillabröd
riven ost

Strimla kyckling, purjolök och paprika.
Fräs kycklingen några minuter, salta o peppra.
Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Rör ner majs, chilisås, tomatpuré och crème fraiche.
Koka ihop några minuter.
Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.


Vill man dra ner på kolhydrater så kan man använda low carb-tortillas eller göra som jag - äta röran tillsammans med en sallad. Supergott!

Själva röran är så himla god och egentligen är det ju inte kycklingen som ger den smak så jag och Olivia har börjat spåna vad man kan tillsätta mer för grönsaker. Att skära och steka kycklingen är det tråkiga momentet och det skulle vara skönt att kunna minska ner kycklingmängden. Framför allt med tanke på att vi ofta måste göra dubbel sats eftersom alla vill äta mycket och även få över en massa rester.

Lucka 4: Söt jullimpa

I dag fick vi äntligen vakna upp till ett vitt snötäcke, så skönt att slippa det kompakta mörkret. Tänk vad lite snö kan lysa upp. För att inte tala om vad snön gör för julkänslan. Hade jag haft lite mer tid hade jag tagit en promenad till jobbet i det vackra vinterlandskapet.

Till allt det salta på julbordet passar det perfekt med en söt limpa och jag brukar varje år göra den här goda limpan som sötas med sirap och apelsinmarmelad.


Söt jullimpa

100 g jäst
5 dl mjölk
2 dl mörk sirap
1 dl apelsinmarmelad
8 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader.
Häll lite mjölk i bunken och rör tills jästen har löst sig.
Blanda ner resten av mjölken, sirap och marmelad.
Arbeta in rågsikten och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om det behövs.
Dela degen och forma tre limpor. 
Lägg dem på plåt med bakpapper och skär några snitt i varje limpa.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 min.


Har ni något bröd som ni alltid har till jul men bara till jul? Den här limpan är en sån, för jag bakar den aldrig annars utan det är verkligen en jullimpa för oss.

måndag 3 december 2018

Lucka 3: Saffranssilviakaka

I dag bjuder jag på en god klassisk kaka med jultwist tack vare saffran. Det här lilla experimentet blev så himla lyckat och jag ska snart baka årets omgång. Längtar! Under jul fikar man lite extra mycket, eller hur? 

Eller är det bara jag som tycker det är extra gott och mysigt att fika i jultider med alla tända ljus och allt gott som finns. Jag är uppe längre på kvällarna för att njuta extra mycket av den här tiden med allt julpynt och alla ljus.


Saffranssilviakaka i långpanna

Kaka
4 hela ägg
2 äggvitor
5 dl socker
2 pkt saffran
5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 dl vatten

Glasyr
2 äggulor
200 g smör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Kaka
Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Tillsätt saffran vispa lite för att blanda om ordentligt.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet. 
Häll i långpanna med bakplåtspapper
Grädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.
Låt kallna

Glasyr
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.