måndag 1 oktober 2018

Första arbetspasset

Klockan är sju och jag har redan hunnit jobba ett pass. Dags att stämpla ut och sätta igång med de vanliga morgonbestyren innan jag cyklar i väg för dagens andra arbetspass. Eftersom vi hade två nya funktioner som skulle lanseras i dag så var jag tvungen att stiga upp tidigt och se till att de fanns på plats när de flesta loggar in i systemet.

Men ska jag vara helt ärlig så var det inte så jättejobbigt. Det jobbiga med att börja jobba tidigt är morgonstressen när alla ska komma i väg i tid, men att sitta hemma och jobba i lugn o ro tillsammans med morgonens första kopp te är helt ok.


Hoppas ni också får en bra start på denna första måndag i oktober!

söndag 30 september 2018

Matsedel v.40 första oktoberveckan 2018

God morgon, skiner solen hos er också? Det verkar bli en härlig dag här så nu är det dags att ta tag i trädgården, det jag har planerat ett tag men struntat i. Jag vaknade med hemsk huvudvärk men den verkar ge med sig så nu finns det ingen återvändo. Lika bra att gå ut innan den kommer tillbaka.

Men först ska jag publicera veckans inspirationsmatsedel till er så att ni har något att titta på när ni planerar veckans middagar.


Matsedel v.40 första oktoberveckan 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 29 september 2018

Krämig kålrotsgratäng

Tänkte skynda mig att skriva ner receptet på den goda kålrotsgratängen till er så kan ni äta det till kvällens middag. Supergott tillsammans med en god köttbit och sallad. 


Krämig kålrotsgratäng

ca 500 g kålrot
2,5 dl grädde
200 g cream cheese
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt.
Koka upp grädde, ost och buljongtärning på svag värme så att osten smälter.
Krydda med salt o vitpeppar.
Lägg ner kålrotsskivorna i kastrullen.
Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.
Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 30 minuter.


Eftersom kålrot är så hård är det bra att koka den nästan mjuk först. Inte så jobbigt men det blir magiskt gott. 

Jag måste blir bättre på att komma ihåg att göra den här smarriga gratängen när det är dags för helgmiddagar. När jag väl gör den så älskar jag, Olivia och Leif den, medan Ida och Isak inte "vågar" smaka. Igår åt de ugnsrostad potatis istället. Vilket misstag av dem 😀

Kålrot innehåller färre kolhydrater än potatis, men inte lika lite som broccoli, vitkål eller zucchini som jag också brukar göra gratäng på.

Underbart god fredagsmiddag
Kålrotsgratäng, oxfilé, sallad och ett glas vin 💖

Här är det lite smågrått ute så jag funderar på om jag skippar trädgårdsstädningen och börjar förbereda oss för vintern inomhus istället. Ta fram varmare kläder o skor och ta bort sommardito, dessutom behöver vi lägga bort utedynorna för vinterförvaring. Vi har ett perfekt utrymme under trappen för det, men det gäller att lägga "pusslet" rätt för att alla dynor ska få plats.

Men jag ska inte jobba hela da'n utan jag ska njuta av denna lediga dag lite också!

fredag 28 september 2018

The Best

Vilken efterlängtad fredag!
Och jag njuter lika mycket som jag har längtat. Min fredag har varit precis som jag vill ha fredagar. Dricka lite vin, äta gott snacks, laga god mat som vi se'n äter i lugn och ro och se'n avsluta kvällen i soffan med te och lite efterrätt.

Vi började med rödvin och goda ostar (pecorino, stravecchio) från Emporio Barattini. Under tiden jag njöt av dessa godsaker började jag så smått med middagen.


Jag hade fått tag i superbillig svensk oxfilé som vi frossade av. Så mört och så gott, riktig fredagslyx. Till det perfekt stekta köttet åt vi kålrotsgratäng. En lite bortglömd gratäng som jag måste bli bättre på att komma ihåg att göra. Har ni smakat?

Jag älskar verkligen att äta så här gott hemma, mycket mysigare och godare än på restaurang. Jag är ingen restaurangmänniska, utan njuter så mycket mer av såna här kvällar hemma med familjen.


Kvällen avslutas på bästa sätt - i soffan med en kopp chai-te och en hallonmuffins, hallon och grädde. Klockan är inte ens nio och jag har redan börjat gäspa, en typisk fredag alltså. Få se hur länge jag orkar hålla mig vaken, gårdagens tidiga morgon pga blåsten har satt sina spår.

torsdag 27 september 2018

HallonRazzDrink

Tänkte att vi kör lite drinktorsdag på bloggen igen så ni hinner förbereda er inför morgondagens fredagsdrink. Den här veckan tipsar jag om en superenkel drink med få ingredienser. Jag använder Fun light så att den blir sockerfri nu när jag undviker socker.


HallonRazzDrink sockerfri

hallonsaft sockerfri t.ex. Fun ligt
Bacardi Razz (rom med hallonsmak)
kolsyrat vatten

Häll isbitar i ett glas tillsammans med lite saft.
Häll i Bacardi Razz (4-6 cl).
Fyll upp med kolsyrat vatten


Jag brukar ofta ha hallonpuré nedfryst i iskuber så det passar perfekt att ha en eller flera såna frysta hallonbitar i den här drinken.


Som det blåste i natt och i morse. Jag vaknade klockan fyra av stormen och kunde inte somna om, så strax efter fem gick jag ut och knöt fast lite grejer innan jag gick in och duschade o tog en frukost i riktigt lugn o ro. Jag som knappt brukar äta frukost hemma utan sparar det till 10-fikat på jobbet, men det kändes som det kunde bli för lång väntan med tanke på att jag hade varit vaken sedan 4.

Men efter några timmar lugnade det ner sig och solen kom fram till och med. Tyvärr hann jag inte ut på nån promenad i solen. Det är mycket nu! Men snart är det helg, en extra efterlängtad helg.

Nu ska jag städa bort det sista för kvällen och sen blir den en tidig kväll, har några timmar att sova i kapp.

onsdag 26 september 2018

Lugn o ro

Jag älskar att vara hemma på kvällarna, att ta det lugnt och bara vara. Men så har inte den här veckan börjat, varken måndag eller tisdag fick jag lugn o ro hemma förrän efter nio. Men ikväll, äntligen, har jag inte behövt gå utanför dörren efter att jag kom hem från jobbet vid fem-tiden. Så himla skönt att bara skrota på hemma. För mig är det bästa sättet att samla energi på vardagar.


Den här veckan har gått såå fort, jag hinner inte med. Imorgon är det redan torsdag, snart helg alltså. Men det blir nog några stressiga, men roliga dagar, för jag har två deadlines på måndag. I värsta fall blir det helgjobb, men jag ska försöka hinna klart allt redan på fredag så jag slipper tänka på jobb i helgen.

Helgen hoppas jag att vi kan använda till att göra klart det sista ute i trädgården inför vintern. Riva bort rabarbern, tömma spabadet och ställa undan möblerna står på to-do-listan.

Sparrisstuvning lchf

Ugnsomelett med sparrisstuvning är så himla gott och det var en av rätterna på vår småplocksmiddag i lördags. Perfekt buffémat och perfekt lunchmat tillsammans med en god sallad. Många har det kanske på sitt julbord, men det är lika gott året om.


Sparrisstuvning lchf

1 burk vit sparris + spad
2 dl grädde
60 g philadelphiaost
salt o peppar

Häll av spadet från sparrisen men spara det.
Koka ihop grädde och ost tills det tjocknar lite.
Tillsätt sparris och lite sparris-spad för mer smak. Ta inte för mycket så det blir för lös stuvning.
Koka upp, smaka av med salt och peppar.


Stuvning brukar innebära att man reder med vetemjöl, men eftersom jag undviker mjöl just nu så gjorde jag en liten fastare sås tack vare osten. Och det blev superbra och gott, är redan sugen på det igen.

Tänk att det här kan vara så gott.
Tillsammans med en ugnsomelett blir det en kanonmåltid.