fredag 13 juli 2018

Vitlöksbrödspizza

Den här vitlöksbrödspizzan är ett gott och annorlunda sätt att göra vitlöksbröd på. Perfekt att servera som förrätt eller till en soppa eller sallad. Jag använder färdig pizzadeg som ofta finns till bra pris på mataffärer. Tomatsåsen som följer med ställer jag in i kylen och använder nån annan gång till pizza, varma mackor eller i köttfärssåsen.


Vitlöksbrödspizza

1 färdig pizzadeg
4-6 msk rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk torkad basilika
1 msk oregano
salt och peppar
2 dl riven ost

Rulla ut pizzadegen med pappret på en plåt.
Blanda ihop smör med pressad vitlök, basilika, oregano, salt och svartpeppar. 
Bred ut över pizzadegen.
Strö över osten.
Gratinera i 220 grader ca 10 minuter tills osten är gyllenbrun.
Skär upp brödet/pizzan i bitar.

Det blir så gott med alla örtkryddor i vitlökssmöret, ni måste prova. Vi åt det till kycklingsalladen i onsdags och det blev succé.


Solen skiner och jag ska skynda mig ut för att njuta av ännu en sommardag. Kom precis på att det är ju fredag, woho. Lätt att glömma bort vilken dag det är när man har ledigt varje dag. Enda nackdelen med att vara ledig är att man går miste om den underbara fredagskänslan 😀

onsdag 11 juli 2018

Salladsvärme

Nu sitter jag här mitt i natten och skriver till dig igen när jag borde gå o lägga mig. Varför är man så snabb att vända dygnet när man är ledig? Varför är det så kul att vara vaken länge och ta långa sovmorgnar? Fast det är nog lika mysigt att smyga upp tidigt i ett tyst hus och sätta sig med en kopp te.

Värmen håller i sig och i dag skippade vi grillen (vi behövde inte öka på värmen tänkte vi) och istället åt vi kycklingsallad med vitlöksbrödspizza. På salladen ringlade jag en vinägrett smaksatt med dijonsenap. En kanonmiddag enligt hela familjen och såna här varma dagar är det ju lite extra perfekt med goda sallader.

Lite småtrångt på bordet eftersom vi trängde ihop oss vid det lilla runda bordet i skuggan.
En riktigt god sommarmiddag.

Ida hade väldigt roligt åt att det såg ut som att vi drack samma sak, när verkligheten var nå helt annat. Ida drack blandsaft och jag drack ett glas rosévin. Men hon hade rätt i att det såg väldigt likt ut, nästan exakt samma färg.

Nu har klockan snart passerat midnatt och jag tror faktiskt att jag ska försöka förflytta mig till sängen och läsa lite innan det är dags att sova.

God natt!

Marängtårta med blåbär

Vill ni ha recept på världens enklaste tårta?

Den här tårtan är sååå enkel att göra och så god trots att det är köpes-grejer och det bästa av allt - den är ägg- och glutenfri. Köpt maräng är rejält sött, men med en massa bär och grädde så jämnar det ut sig.


Marängtårta med blåbär

1 förpackning färdiga marängbottnar
3 dl grädde
blåbär

Lägg en marängbotten på ett tårtfat.
Vispa grädden, bred ut hälften på tårtbotten.
Strö på mycket blåbär.
Lägg på nästa marängbotten.
Bred på resten av grädden och garnera med en massa blåbär.

En av tårtorna på våra kalas är nästan alltid med köpta marängbottnar för då kan både gluten- och äggallergiker äta åtminstone av en tårta. Smart, va?

Ibland har jag, som här, bara bär och grädde i tårtan, ibland har jag även en chokladkräm tillsammans med grädden och bären och ibland har jag inga bär alls utan blandar daim i grädden.

Den här bjöd vi på Idas 11-årskalas
Gott med mycket blåbär

Jag har redan börjat fundera vilka tårtor jag ska bjuda på, på mitt egna kalas nästa vecka. Men jag har faktiskt inte kommit på nån som känns klockren. Men jag har ju en vecka kvar att fundera så jag lär nog komma på några smarriga godsaker.

Eller så skippar jag tårtor och bjuder på en massa olika bärpajer istället. Nää det tror jag inte, för det är ju klart att man måste ha tårta när man fyller år. Eller hur? Nån paj blir det kanske, men inte endast.

tisdag 10 juli 2018

Första gången

Ser ni vad som ligger på kakfatets nedre våning? 

Vanliga Ballerina med nougat som innehåller hasselnötter. Denna "barnkaka" som finns på de flesta barnkalas och som Ida och Isak aldrig har kunnat äta och definitivt aldrig har haft på sina egna kalas. Men nu för första gången har även vi dem på ett kalas. Eftersom det har konstaterats att både Ida och Isak tål hasselnötter (trots att blodprov har sagt annorlunda) så kändes det speciellt att få duka fram det på Idas 11-årskalas.


Men i ärlighetens namn så finns det godare kakor 😀 Ballerina Choklad som ligger på samma fat är t.ex. mycket godare (enligt chokladälskaren Sara) och den innehåller "bara" spår av nötter så den har de fått äta även tidigare.

Vilken härlig sommar vi har just nu. Igårkväll satt jag och Olivia ute länge länge och njöt av värmen. Tyvärr var det ännu varmare i sovrummet när det efter midnatt var dags att gå in o sova (det värsta med att vi har flyttat upp sovrummet från källaren). Nu har jag gått ut och satt mig i skuggan där det är lagom varmt för att sitta o jobba med datorn. Snart ska jag ta en bok och flytta ut i solen.

Dagens planer är att vila, äta och tvätta inför kommande resa. Vad har ni för tisdagsplaner?

måndag 9 juli 2018

Enkel kladdkaka

Sommarens varmaste dag!
Ja det måste vi ha haft i dag och nu när klockan är över 22 är det fortfarande varmt o skönt ute, så det är faktiskt där jag sitter just nu. Inne är det alldeles för varmt och vi får se hur det går att sova i natt - det lär bli hett.

Såna här varma dagar vill man inte vara inne i köket nå länge men om man ändå är sugen på nå gott så går den här kladdkakan himla snabbt att slänga ihop. Och den blir sjukt god också.


Enkel kladdkaka

125 g margarin
2 ägg
2,5 dl socker
1 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en separat skål.
Sila ner mjölblandningen i äggblandningen och rör om.
Tillsätt margarinet och rör till en smet.
Häll i rund bröad form och grädda i 150 grader i ca 35 minuter.

Servera som den är eller med goda tillbehör t.ex. grädde, glass, bär eller kanske dumlefluff. Formen kan du t.ex bröa med ströbröd, kakao eller kokos. Brukar du bröa med annat än ströbröd? Prova, det kan ge en riktigt god twist till kakor. Min favorit-banankaka blev ännu snäppet godare när jag började använda kokos till formen.

söndag 8 juli 2018

Idas 11årskalas

Vilken härlig dag vi hade i går trots Sveriges tråkiga förlust i VM. Det var inte bara fotboll som var det viktiga igår utan även vår minsting Idas 11-årsdag och hon firades nästan hela dagen med släkten. Först blev det sång och paketöppning i sängen, hon hade legat vaken ett bra tag innan vi kom men lyckades ligga kvar och vänta på oss. Redan vid 12-tiden blev hon sedan "kidnappad" för ca 2 timmar på tivolit innan det blev både fika- och matbuffé (och fotboll så klart).

Hon hann även bada en hel del med kusinerna, så det var en riktigt bra födelsedag enligt Ida. En dag som innehöll mycket av det hon älskar - karuseller, bad, fika, grillmat, superbra presenter och gäster hela dagen. En trött men lycklig tjej la sig i sin säng på kvällen.


Fikabuffé

Chokladbollspuckar
Ballerina
Vaniljrån
Jordgubbs- och kladdkaketårta
Marängtårta med blåbär
Rödavinbärskaka
Rabarberkaka lchf
Grädde


Grillmiddag

Grillad högrev och fläskytterfilé
Grillad halloumi
Grillade champinjoner, majs och zucchini

Krossad potatis med örter och Västerbottensost
Broccoli
Sallad
Pizzasallad
Gurk- och paprikamix

Pepparsås
Balsamicosås
Bearnaisesås

torsdag 5 juli 2018

Romdipp till chips

Det här har blivit en ny favorit för mig och jag längtar redan till nästa gång jag ska få äta det. Ett perfekt drinktilltugg enligt mig. Och barnen älskade det också men de struntade i romdippen och tyckte det var perfekt att jag ställde fram en skål med chips.


Romdipp till chips

3 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
0,5 dl finhackad dill
lite finhackad rödlök
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1 burk rom (80 g)

Blanda ihop yoghurt, dill, rödlök, salt, peppar och rom. 
Ställ i kylen till servering.
Servera till chips.

Jag serverade både lättsaltade chips och dillchips till romdippen och vet faktiskt inte vilken jag föredrar. Båda var goda på sitt sätt.


I dag står kalasbakning på programmet, eller stod för jag vaknade hyfsat tidigt och steg upp och började baka på en gång. Jag ska kolla igenom kalasplanen men jag tror att det enda som nu saknas är en lchf-rabarberkaka och den bakar jag nog imorgon.

Fast vem vet, nu när jag väl har kommit igång att baka och köket är fullt med mjöl, kakao och socker så kanske jag bakar lite till. Det är ju så kul....och gott.

Till middag tänkte jag strunta i grillen och göra en kycklinggryta, gott med lite omväxling för det har blivit grillat mest varje dag i några månaders tid nu. Dessutom verkar inte vädret kunna bestämma sig om det ska vara sol eller moln, så fort jag har planer på att gå ut o sätta mig i solen så blir det alldeles mulet och blåsigt. Det är nog lika bra att jag håller mig inomhus.