söndag 10 juni 2018

Pestopasta

Jag som inte brukar tycka om söndagar har haft en underbar söndag.... so far. Jag struntade i att tömma skåp och gjorde en snabbstädning för att sedan kunna baka. Så mycket roligare. Tömma skåp och städa noggrannare hinner jag göra se'n...

Nu tar jag en liten paus, mumsar på en nybakad bulle och tänkte ge er receptet på denna goda pasta som man kan äta som tillbehör till grillat eller använda som bas till en pastasallad.


Pestopasta

250 g pasta
2 msk röd pesto
0,5 dl crème fraiche
svartpeppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet, men det gör inget om det blir kvar lite pastavatten som då hjälper till att göra pastan krämig.
Blanda ner pesto och crème fraiche. Rör om.
Dra några varv med svartpepparkvarnen över.

Måtten är inte så exakta utan ta en god kombination enligt dig. Vill du ha mer pestosmak - öka på peston. Vill du ha en krämigare pasta - ta mer crème fraîche.

Det här är en favorit här hemma och ett superenkelt tillbehör som vi ofta äter till grillat på sommaren.

****************

Nej, nu ska jag njuta av solen, teet och bullen ett tag innan jag ska gå in och fortsätta. Antingen bakar jag lite till eller så börjar jag med den där skåptömningen trots allt.

Hoppas att ni också är nöjda med er söndag!

Matsedel v.24 juni 2018

God morgon, hoppas att du har sovit gott och är redo för lite matinspiration. Här kommer i alla fall fem olika middagar och en smarrig jordgubbstårta.


Matsedel v.24 juni 2018

Köttfri måndag
Vi börjar veckan med en favoritgryta utan kött eller fisk.

Tisdag
Krydda torsken med bland annat bacon och soltorkade tomater så får du en annorlunda och god fiskrätt.

Onsdag
Inte lasagne, men lika god kombination.

Torsdag
Krydda kycklinggrytan med tacosås och de flesta kommer älska den.

Mysfredag
En god paj med räkor och kräftstjärtar och kryddad med curry, kanske inte den vanligaste kombinationen. Men så god, ni måste prova.

Veckans godsak
I dessa student- och midsommartider känns det självklart med en jordgubbstårta.
Pinocciotårta med jordgubbar



*****************


Vad tror ni att jag har för planer för i dag? Det blir nog att fortsätta vår stora ommöblering där alla kommer byta rum innan vi är klara. Planen för i dag är att tömma två stora skåp i källaren som vi ska testa ha i vårt sovrum istället. Tills vi får några nya skåp eller garderober i källaren lär allt jag tömmer bara stå på golvet. Inte så kul, men enda alternativet.

Lite vardagsstädning står också på dagens to-do-list och jag hoppas dessa två saker blir klara i tid så jag även hinner med lite från min wish-list. För på den står en massa bakning, har så många recept jag vill testa just nu.

Men först Frukost!

lördag 9 juni 2018

Lyckligt slut

Vi började dagen med Årets match, då Isak mötte sitt gamla fotbollslag på sin gamla hemmaplan. Till de flestas förvåning höll det på att bli förlust för Isak och vi var oroliga att vi skulle få hem en riktigt irriterad och arg son. Men tack o lov lyckades Isaks nya lag vända 1-3 till 4-3 de sista 5 minutrarna tack vare ett hat trick av en kille. Imponerande och kul.

Kul att få hem en lycklig och lättad Isak, men nog har vi kvar lite hjärta i det gamla laget och lider med dem att de en än gång tappar på slutet.

Efter matchen blev det lite fix hemma och en liten inköpsrunda innan vi avslutade dagen med en grillmiddag. Ingen större överraskning att vi grillar till middag, eller hur? 😀


I dag grillade vi kyckling, ribs, zucchini och halloumi som vi åt till fetaostsallad och pestopasta. Riktigt gott (som vanligt).

Till efterrätt blev det en skål med jordgubbar och grädde. Så himla gott att det nu finns smakrika och goda svenska jordgubbar. För nog är det skillnad!

Hemma i trädgårdslandet blommar jordgubbsplantorna och vi längtar tills vi kan plocka egna jordgubbar, för de är ju absolut godast.


Har ni också haft en bra lördag?

fredag 8 juni 2018

Hopp

Hej hopp!

Trots att vi bara har hunnit jobba 2 dagar sedan vi hade en dag ledigt så känns det lika underbart som vanligt med fredag och helg. En helg som kommer bestå av en hel del roligheter. Ikväll ska jag på nyöppnade Pinchos och imorgon är det årets match för Isak då han möter sitt gamla lag på sin gamla hemmaplan. Kommer vara jobbigt för mig att heja på "fel" lag.


Sommaren har försvunnit rejält från norr och jag blir lite avundsjuk när jag hör att södra Sverige ska få kring 30 grader. Vi har 10 😞 Till veckan är det både bal och studenten för Olivia och det skulle vara så härligt med lite sol o värme då.

Men nu kör vi en härlig fredag!

torsdag 7 juni 2018

Nationaldagsgrillning

Till middag igår fixade vi en spontangrill med grannarna. Så efter flyttruschen där vi flyttade upp vårt sovrum och Isak tog över vårt gamla så gick vi över till grannarna för en lugn och trevlig kväll. Precis lagom med tanke på att det var jobb som gällde dagen efter (dvs idag).

Vi började med ett supergott snacks - citronmarinerad broccoli.


På grillen körde vi hamburgare, ananas, halloumi och revbensspjäll. Som vi åt med goda tillbehör. Jag åt en hamburgare deluxe med en massa godsaker - sallad, dressing, ananas, halloumi, tomat, avokado, gurka och paprika. Jag smakade även ett revbensspjäll med det är så grisigt att äta så jag lessnade fort.


Efter att jag hade ätit upp hamburgaren smaskade jag på den supergoda salladen med bl.a. fetaost, riven blomkål och mango förutom det klassiska (gurka, tomat och sallad). Riven morot har jag ofta i sallader men blomkål har jag aldrig tänkt på att använda. Konstigt att jag inte har tänkt på det eftersom jag älskar blomkål. Ja, ja bättre sent än aldrig att komma på det...


Till efterrätt hade jag fixat en kardemummakryddad rabarberpaj, som jag gjorde i ordning mitt i allt flyttstök. Tur att den blev bra, lätt att göra något fel när man håller på med en massa olika saker samtidigt. 


Är det fler än jag som kommit på sig med att tro att det är måndag i dag? Så himla skönt när man se'n kommer på att det är ju faktiskt torsdag och imorgon är det fredag och helg igen. Nu har jag dessutom två kvällar med roligheter framför mig, ikväll blir det fika med två gamla kompisar och i morgon blir det Pinchos Luleå-premiär med tre andra mammor. Yummi!

onsdag 6 juni 2018

Fira till frukost

I dag firade vi Sveriges nationaldag med att ta fram flaggan på frukostbordet. Så mycket mer firande blir det nog inte, eller flaggan får stå kvar hela da'n förstås och vi lär väl äta lite godare middag som vanligt när det är en ledig dag. Firar ni?

Jag köpte nya temuggar på Åhléns rea igår. Älskar blått och älskar temuggar. Börjar ha lite för många i skåpet så det är en aning trångt där.


Vi verkar aldrig bli klar med renoveringar... I dag blir nog rummet vi håller på med helt klart och då kommer jag och Leif flytta upp dit och se'n är stora omflyttningen igång. För se'n ska alla byta rum och tvättstugan kommer också få byta rum. Undra vad vi har gett oss in på. För det är ju inte bara att alla ska byta rum, vissa rum måste renoveras också.

Nu ska jag fixa lite lunch innan jag ska försöka hitta på nå kul med Ida som verkar lite rastlös i dag. Shopping och fika gör henne kanske på bättre humör.

Ha en underbar Nationaldag!

måndag 4 juni 2018

Fetafylld fläskytterfilé

Har ni kvar grillvädret? Det har inte vi! 

Oj så det har blåst i dag och fortfarande blåser och temperaturen har sjunkit rejält så nu känns det inte som sommar nå mer. Snyft! Jag fick kämpa rejält för att ta mig hem med cykel i motvinden i dag. Men eftersom det var ett vägbygge på bilvägen så gick den ändå fortare för mig än för de i bilarna. Haha känns alltid bra att vinna mot bilåkarna.

Jag hoppas grillvädret snart är tillbaka hos oss och i väntan på det så drömmer jag mig tillbaka till dagar då vi kunde njuta av grillmat, som den här helgrillade fetaostfyllda fläskytterfilén.


Fetafylld fläskytterfilé

1 kg fläskytterfilé
150 g fetaost
10 körsbärstomater
1 dl basilikablad
salt, peppar

Putsa köttet och skär ett snitt i filén så att den kan vikas upp och bli en platt bit.
Vik ut och fyll med fetaost, tomatbitar och basilika.
Krydda och rulla ihop filén, knyt ihop med snöre.
Grilla filén runtom till fin färg.
Grilla klart under lock till en innertemperatur på ca 70 grader.
Låt köttet vila lite innan det skivas och serveras.

Ett lite roligare sätt att grilla fläskytterfilé är att först fylla den med nå gott. Det lite tjockare fläskytterfilén är bättre o lättare att fylla än fläskfilé, så jag föredrar den alltid när vi vill fylla den.

Tänk på att fläsk ska upp ganska högt i temperatur för att vara klart och gott.