lördag 28 april 2018

Mycket nytt o gott

Nu när grillsäsongen är igång så gör vi som vanligt - grillar mest varje dag. 

Självklart blev det grillat till middag i dag också och i dag blev det grillad högrev. Har ni provat det? Det var första men absolut inte sista gången vi grillade högrev. Så himla gott och så himla mört. Innan vi grillade högreven i skivor fick högrevsbiten koka ett par timmar först.

Tillsammans med sallad (alltid sallad) och en god kall zucchiniröra med smaksatt crème fraîche blev det en perfekt lördagsmiddag.


Nu var det äntligen dags att börja renovera ett av sovrummen. Jag har i veckan lyckats tömma hela rummet så Leif kunde börja riva idag, jag är lite småstolt att jag lyckades få bort alla grejer därifrån. Tyvärr har inte alla grejer hittat nya bra platser utan de har fortfarande tillfälliga platser...i vardagsrum, kök och hall. Men snart.....då ska jag ha ordning på alla grejer.

Jag var tvungen att göra lite roligt i dag också 😀 så i morse bakade jag en mjölk- och äggfri blåbärs- och kokoskaka som jag har gått och klurat på ett tag. Nu fick jag äntligen testa om receptet blev lika bra som jag trodde när jag funderade ut det. Och vet ni! Det blev supergott. Ingen kan sakna varken ägg eller mjölk, i alla fall inte i den här kakan. Recept kommer....


Nu har jag satt mig i soffan med en kopp te helt för mig själv och njuter av lugnet. Isak är nere i sitt rum, Olivia jobbar och Leif o Ida är ute o ränner med kompisar så jag har tv:n och soffan helt för mig själv. Ganska skönt faktiskt 😎

Hoppas att ni också har haft en härlig lördag!

fredag 27 april 2018

Finally

Äntligen blev det grillpremiär även för oss i år!

Jag blev så glad igårkväll när jag såg att grillen hade tinat fram och då var Leif snabb att bestämma att det skulle bli grillmiddag i dag. Jag sa inte emot. Men som ni kanske kommer ihåg var jag ju så så sugen på italiensk after work i dag. Det blev inte småplock med italienska smaker men däremot firade jag in helgen med en Aperol spritz en riktigt god fredagsdrink med ursprunget i Italien.


Vi hade inte förberett nån middag och hade inget kött framtaget så vi var tvungen att åka o handla efter jobbet dessutom behövde Isak skjuts till o från träningen så det blev en sen middag till Let's Dance. Men den som väntar på nå gott....

Vi grillade min grillfavorit flankstek, sparris, zucchini och majskolv, till det åt vi sallad och ugnsstekt potatis o sötpotatis. Såå himla god middag. Det enda som saknades var en smarrig efterrätt 😀

torsdag 26 april 2018

Vi fortsätter fira - Bubbeltorsdag

Alltså Luleås basketdamer är ju bara bäst! Fem raka SM-guld talar sitt tydliga språk.

Igår var det dags igen för att fira ett SM-guld i basket och firandet ska fortsätta i flera da'r 😀 Tyvärr vann de guldet på bortaplan så vi kunde inte vara på plats och fira direkt efter slutsignalen som vi gjorde i fjol. Kommer ni ihåg? Här kan ni läsa mer om det. På söndag ska de firas på sta'n och då räknar jag med att vi är där.

Härligt rött bubbel med smak av jordgubbar gör att jag längtar extra mycket till sommaren.

Jag var sugen att gå på italiensk after work i morgon men kompisen jag frågade kunde inte följa - för hon ska till Italien. Så för henne blir det inte bara en italiensk AW utan en italiensk vecka. Härligt för henne. Hoppas hon får äta riktigt mycket gott.

Jag får fixa en egen After Work hemma med en massa småplock med goda italienska smaker. Jag är så sugen på lite mozzarella, pesto, omelett, parmaskinka, oliver och prosecco. Låter det inte gott? Så enkelt att fixa också. Men vi får se vad det blir. Imorgon är jag kanske sugen på nå helt annat.

En fördel med snö är att man kan använda den som kyl 😀

Äntligen Vårtecken

Efter lite strul både här och där fick jag dock till slut månadens Smakbox med tema Vårtecken. Den som väntar på nå gott...

Som vanligt innehåller boxen några gamla favoriter och några spännande nyheter. Den här boxen innehöll mycket dryck - perfekt att svalka sig med när solen börjar värma. Mitt nya favorit-te från Lipton som är berikat med antingen c- eller b-vitamin fanns också med i boxen. Ni måste prova! Ida siktade in sig på Hello-Kitty-godis, medan jag väljer choklad från nötfria Malmö Chokladfabrik när jag äter godis.

Mycket gott i en box!
Ser ni nå gott och/eller spännande?

Bacon Bits tycker jag låter gott att strö över en sallad och perfekt för mig med färdigstekt bacon så man slipper stekoset som jag inte alls gillar. Portionsförpackning färdigkokt ris som man bara behöver värma i micron låter himla smidigt, framför allt nu när några i familjen vill ha kolhydratfattiga tillbehör medan andra gärna vill ha potatis, pasta eller ris till maten. Färdigkokt ris innebär en kastrull mindre på spisen.

Santa Marias nya kryddtuber är en storfavorit och jag använder dem nästan dagligen. Har ni inte provat så är det dags. Framför allt vitlök och ingefära använder jag ofta, så smidigt att alltid kunna använda färsk utan större ansträngning.

Jag har den vanliga boxen men det finns även en Smakbox Balans med mindre sötsaker och mer gluten- o laktosfritt och vegetariskt. Vilken skulle ni vilja ha?

Fina Ida 💕 Kortet har hon tagit själv dessutom. Visst blev det bra?

Om du startar en prenumeration (utan köptvång) får du 15% rabatt på första boxen 
och dessutom en flaska exklusiv ekologisk rapsolja från Gunnarhögs Gård (värde 60 kr). 
Det enda du behöver göra för att ta del av detta erbjudande är att använda 
rabattkoden MATRO 
när du startar din prenumeration här.

Erbjudandet räcker så länge det finns kvar av Vårtecken-boxarna. Tyvärr är Smakbox Balans redan slutsåld men det finns fortfarande kvar av den "vanliga", dvs den som jag prenumererar på.

tisdag 24 april 2018

Enkel fläskfilégryta

Glömde ge er detta recept i går, så då får ni det tidigt i dag istället. En enkel men god fläskfilégryta med vanliga ingredienser som man oftast har hemma. Man kan använda detta som ett grundrecept se'n kan man tillsätta lite vad man vill och tycker om till grytan t.ex. broccoli, svamp, minimorötter, soltorkade tomater, oliver och/eller bacon.


Enkel fläskfilégryta

1 kg fläsk(ytter)filé
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
200 gram philadelphiaost
2 msk tomatpuré
1 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
0,5 msk soja
salt o peppar

Putsa filéen och skär i skivor. Stek, salta o peppra. Lägg åt sidan.
Koka ihop crème fraiche, grädde, philadelphiaost, tomatpuré, fond, balsamvinäger och soja.
Smaka av med lite salt och peppar.
Lägg ner det stekta köttet och låt allt koka ihop, och bli varmt, i några minuter

Jag serverade stekta champinjoner bredvid eftersom vissa i familjen inte tycker om det. Annars hade jag tillsatt det direkt i grytan. Dessutom serverade jag stekt vitkål, sallad och klyftpotatis till.


Tisdagar innebär oftast att både jag och Ida är tidiga på jobb o skola. Det brukar vara skönt att komma igång tidigt men i dag var det lite småsegt att stiga upp för jag kunde inte somna igår utan låg istället o tänkte på möten jag hade igår. Jag lyckades ha två olika möten med tjuriga människor som vägrade lyssna på andras åsikter. Det var två helt olika ämnen det handlade om men lika inskränkta människor. Svårt att komma framåt när det är så...

Ja, ja nu är det (nästan) glömt och jag ska försöka släppa det. Knäppa oförstående människor kommer man alltid stöta på lite då o då, tyvärr. Maximal otur att jag lyckades pricka in två på samma dag.

Hoppas ni får en bra tisdag med trevliga möten!

söndag 22 april 2018

Söndag

Då var det söndagkväll igen och det är dags att börja med alla förberedelserna inför en ny arbetsvecka. Ska bara skriva till er och dricka upp mitt efter-maten-te först....

Igår bakade jag mina favorit-äppelmuffins utan socker och gluten som jag njöt av till efterrätt igår och till eftermiddagsfika idag. Eftersom det är så sällan jag äter godsaker njuter jag extra mycket när det väl blir av. Och det var väldigt lyckat med nybakat go'fika i dag för vi fick gäster som vi bjöd på mackor o pålägg och muffins med grädde.


Det är supersällan jag bakar numera så det är så himla kul när jag väl gör det. Men det känns väldigt ovant och jag känner mig inte alls lika säker som jag brukar vara när det gäller bakning. Jag tror jag ska baka lite matbröd nu nån dag för att glädja Ida som älskar mitt hembakade bröd.

Till middag gjorde jag det enkelt för mig genom att ta fram laxfiléer som jag bara kryddade med salt och citronpeppar och sen ugnsstekte. Till det åt vi broccoli, blomkål, potatis, sallad och fetaostkräm. Så gott och så otroligt enkelt!


Nu är teet uppdrucket och jag ska göra matlåda, packa väskor, ta fram kläder, fundera på middag till imorgon och se'n ska jag tillbringa resten av kvällen i soffan och se Mästarnas mästare och Robinson. Söndag är nog enda tv-kvällen för mig, på vardagskvällar hinner jag sällan se nånting. Tv:n kan stå på men oftast håller jag på med annat samtidigt.

Matsedel v.17 sista veckan i april 2018

I dag blev det en alldeles för tidig morgon för mig. Förstår inte varför jag vaknade före sju och inte kunde somna om. Ja, ja, inget att fundera o deppa över, jag får ju fler timmar på mig att njuta av denna lediga söndag nu.

Tack vare att jag steg upp så tidigt så får ni veckans matsedel extra tidigt. Hoppas ni hittar nå gott som gör er nyfikna att prova eller att jag ger er lite inspiration till nya rätter.


Matsedel v.17 sista veckan i april 2018

Köttfri måndag
Som vanligt börjar vi veckan med en meatfree monday och väljer något annat än kött. Broccolisoppa av alla de slag är Idas favorit sedan förskoletiden då hon bjöds på en variant som var så god så hon frågade efter receptet. Sedan dess är broccolisoppa hennes "grej".



Tisdag
Den här smarriga laxen är min nya laxfavorit. Har ni provat att krydda lax med curry? Om inte, så är det dags att prova nu.



Onsdag
Mitt i veckan passar det att äta, och framför allt att laga, en enkel gratäng. Har ni kvar både pasta och kyckling i kylen så går det supersnabbt att slänga ihop den här gratängen.



Torsdag
Lamm äter vi inte speciellt ofta, men ibland händer det. Här serveras lammsteken med en fräsch potatis.



Mysfredag
På fredagar vill jag sitta länge vid middagsbordet och då passar det med "plock-mat". Fixa i ordning alla tillbehör till club sandwich, men sedan får var o en plocka ihop sin egen favoritmacka.



Veckans godsak
Glass är ingen storfavorit hos mig. Men den här glassen är bland det godaste jag vet och man kan inte tro att den är så himla enkel att göra.