söndag 25 mars 2018

Fördrink med tilltugg

Typiskt att man ska ställa om till sommartid precis i dag när vi var på 50årsfest igår. Jag hade behövt alla timmar i natt. Jag har så svårt att sova länge på morgonen, när jag vaknar till och ser att klockan passerat 8 då känns det som att det är hög tid att stiga upp trots att jag inte har sovit särskilt många timmar. Vill ju hinna mysa på i lugn o ro ett tag också - bästa morgonrutinen.

Vi blev inte jättesena från festen men när vi kom hem var Olivia hemma och vaken så då tog jag en kopp te och satt o surra med henne vid köksbordet. Så himla mysigt och då ville jag inte skynda mig i säng (trots att jag borde). Se'n ställde vi om klockan till sommartid och helt plötsligt var klockan halv fyra innan jag la mig. Alldeles för sent för en som behöver lika många timmars sömn som en bebis.

Innan vi åkte i väg till gårdagens 50årsfest var vi ett gäng som tog en fördrink och åt lite snittar hemma hos oss. Mysig start på en trevlig festkväll.


Fördrink med tilltugg

Cosmopolitan
laxrullar med wasabiost och inlagd ingefära
pestorullar
chips
salami

Lite lagom smått o gott med en bra blandning av köpt och hemmagjort tilltugg. Efter ca en timme åkte vi vidare till kvällens höjdpunkt 50årsfesten med god mat och nya trevliga bekantskaper. Men mer om den festen kommer senare för nu ska jag fixa frukost.

fredag 23 mars 2018

Happy Friday

Solen skiner, det är fredag och vi har en massa roligt planerat för helgen!
Känns som en bra start på dagen.


Jag ska alldeles strax åka till jobbet för att börja tidigt så att jag kan gå hem lite tidigare och få börja njuta av helgen redan vid fyra. Jag skulle behöva en power nap när jag kommer hem tror jag, så jag orkar vara vaken ikväll och njuta av att det är fredag. Den känslan vill man ju ha så länge som möjligt. Har sovit dåligt i veckan och i helgen lär det inte bli så mycket vila heller.

Vi har mycket roligt inplanerat i helgen som jag skrev, men jag kom precis på att vi har inte planerat någon fredagsmiddag. Det måste jag fundera på under dagen. Vad är jag sugen på? Lätt, gott och enkelt ska det vara.

torsdag 22 mars 2018

Havreklibröd

Tänker ni baka i helgen? Den här goda brödet bakade jag i söndags och det kan jag verkligen tipsa om. Trots att jag undviker kolhydrater var jag tvungen att provsmaka för det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd, eller hur?


Havreklibröd

1 paket jäst
8 dl vatten, ljummet
6 dl havrekli (300 g)
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 msk brödsirap
11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om. 
Tillsätt havrekli, salt, kryddor och sirap.
Blanda ner 1 liter av mjölet och arbeta degen kraftigt ca 5 minuter.
Tillsätt resten av mjölet om degen är mycket lös (degen ska vara ganska lös).
Häll upp degen i en smord långpanna och tryck ut den jämnt med mjölad hand. 
Skåra med degskrapa eller kniv den utplattade degen i ca 20 bitar.
Lägg en bakduk över och låt degen jäsa ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. 
Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Bryt eller skär det i bitar.

Tänk på att den här degen med havrekli ska vara lite lösare än en "normal" deg, annars är det risk att den blir smulig.

Så skönt att degen inte behöver jäsa i bunke först utan att man direkt plattar ut den i en form och sedan får den jäsa där. Så skönt att kunna diska bort på en gång, annars måste man vänta med att diska tills bunken blir tom efter första jäsningen.


I kväll drar damernas basketslutspel igång och vi ska vara på plats. Vi ska alldeles strax åka, måste bara vänta in Ida och hennes kompis som är på väg hem från egen basket-träning. Ska det bli ett femte raka SM-guld? Vi minns med glädje fjolårets sista match och guldfirande som du kan läsa om här.

onsdag 21 mars 2018

Ajvarsås

I söndags helstekte jag en kyckling i ugn som jag serverade till risoni, sallad och denna kalla sås. Det är så himla enkelt att bara blanda ihop yoghurt och ajvar (eller annan smaksättning) innan maten.

Då åt vi den till kyckling och i dag åt vi den till lax. Passar perfekt till båda!


Ajvarsås

2 dl turkisk yoghurt
0,5-1 dl ajvar relish
flingsalt
nymald svartpeppar

Blanda ihop yoghurt och ajvar.
Smaka av med salt och peppar.
Förvara i kylskåp till servering.

Som vanligt när man gör sådana här kalla såser så får man anpassa mängden efter eget tycke o smak. Ajvar relish finns både i en stark och en svag variant, jag använde den svaga den här gången (för den hade jag hemma).


Nu har jag äntligen landat i soffan efter ännu en kväll i bilen för att skjutsa barn till och från träningar. Teet smakar extra gott nu när jag väl kan koppla av i ett nystädat hem och inte har några fler måsten ikväll. Så det lär bli mer än en kopp i kväll 😀

Vi har fullproppat program fram till söndagkväll så det lär inte bli mycket slöande i soffan nu några dagar så det gäller att passa på de minutrar jag kan. Jag som älskar att slöa lär behöva semester på måndag 😀

tisdag 20 mars 2018

Sötstark fläskfilé- och bacongryta

I helgen åt vi en fläskfilégryta som blev söt tack vare mango chutney och stark tack vare srirachasåsen. Det visade sig bli en bra kombination och nästan hela grytan gick åt, men jag såg till att få en matlåda åtminstone.


Sötstark fläskfilé- och bacongryta

1 kg fläskfilé
salt o peppar
140 g bacon
2 dl vatten
2,5 dl grädde
50 g färskost
1-2 msk kalvfond
3 msk mango chutney
2 tsk srirachasås
1 msk kinesisk soja

Putsa och skiva köttet.
Bryn det, salta (tänk på att bacon och fond är salt) och peppra, och lägg över det i en gryta.
Tillsätt vatten, grädde, färskost, fond, mango chutney, srirachasås och soja och koka i ca 10 minuter.
Stek bacon, dela i bitar och lägg över i grytan.
Servera till klyftpotatis eller pasta och sallad.

När jag har bacon i grytor tillsätter jag det sist för att krispigheten ska behållas, för sladdrig mjuk bacon blir ingen glad över (speciellt jag som inte ens tycker om baconsmaken). Srirachasåsen är en ny storfavorit hos mig för att få styrka i maten. Har ni provat? Förut använde jag oftast sambal för styrka men den har nu ersatts av srirachasåsen.


*********************

Solen skiner och det ser helt underbart ut ute, men det är kallt. Minus 14 var det när jag vaknade men det ska visst bli varmare under dagen. Men dessa minusgrader grusade mina planer att promenera till jobbet för att få logistiken att gå ihop. Men det verkar lösa sig riktigt bra ändå, tack o lov.

Det är jag som är logisitikansvarig i familjen och i dag blir det en utmaning att få det att gå ihop. Nu löste sig morgonen rätt bra ändå, så vi får hoppas att resten av da'n går lika bra. Det kommer bli rätt tajt att få ihop allt mellan fyra och åtta, men vi har en plan. Få se om den håller!

Dags för arbete i några timmar först!

söndag 18 mars 2018

Matsedel v.12 mars 2018

Nu är det dags för en veckomatsedel igen. Jag trodde jag hade missat endast en vecka men ser nu att det är två veckor som jag har slarvat. Men nu är ordningen återställd och ni får lite inspiration på söndagsmorgonen. Hoppas ni hittar nå gott!


Matsedel v.12 mars 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag
Frasigaste våfflorna är äggfria, välj sött eller salt tillbehör efter humör. 

Veckans godsak
Kokos- och ananaskaka (mjölk- och äggfri om du vill)

*************************

Vet ni vad det tråkigaste med Lchf är? Att jag bakar så lite! Jag vill inte ha en massa gott i frysen och därför bakar jag varken sötbröd eller matbröd, tyvärr. Men nu är jag så otroligt sugen på att baka så jag tror jag måste ha en bakdag idag....om jag inte kommer på nå roligare eller bättre att göra.

Det är varmt ute idag, plusgrader t.o.m, men ingen sol så jag behöver inte känna nån press att jag måste ut. Men det lär ta tid att bestämma vad jag ska baka, eftersom jag bakar så sällan numera så är det så mycket jag vill baka - både gamla favoriter och en del nya spännande recept. Och jag med min beslutsångest lär vela länge.

Men först blir det frukost!

lördag 17 mars 2018

Fredagsmyskalas

God morgon!
Hoppas er helg har börjat bra, det har min. Helgen började med ett mysigt kalas i går och nu har jag vaknat med vetskapen om att jag har hela helgen framför mig utan tider att passa. Känns som att jag måste ha glömt nånting, för vi brukar alltid ha något inplanerat på helgerna.

Fredagsmys med småplock och bubbel är ju bara såå gott och mysigt och ett perfekt avslut på en arbetsvecka. Igår passade vi på att ha kalas lite i förväg, just för att få ha ett fredagsmyskalas. Bästa!


Fredagsmyskalas


Väkomstdrink

Prosecco
chipsbuffé
kanderad ingefära
kokosbitar


Småplock

vegetarisk och glutenfri paj
pestoomelett med Västerbottensost
pepparsalami, rostbiff, skinka
gravad lax
kycklingben och chicken nuggets
sallad och grönsaker
ingefäragurka
kex o bröd
ostar


Efterrätt

grädde
hallon
hjortron

Med ganska lite ansträngning så får man en kanonmiddag och är man några stycken som hjälps åt är det ännu mer perfekt. Man lagar lite och köper lite och får en perfekt kombination där alla hittar något gott. Vi älskar småplock!

Nu ska jag duka fram frukost och kan inte bestämma mig för vad jag är sugen på så det blir kanske en småplocksfrukost med lite av varje.

Ha en bra lördag!