måndag 5 februari 2018

Missa inte

Ska alldeles strax åka i väg till mina föräldrar för att duscha innan jag ska till jobbet och starta denna arbetsvecka men först vill jag se till att ni inte missar min instagram-tävling.

Ni hittar mig som @matro-sara på Instagram och just nu tävlar jag ut årets första Smakbox med temat knytkalas. Det vill ni inte missa!

Leta upp samma bild som ni ser här nedan och följ instruktionerna så har ni möjlighet att få en proppfull Smakbox.

söndag 4 februari 2018

Kan bara bli bättre...

Vilken skitdag det har varit!
Jag har varit sur och deppig hela da'n och inte orkat ta tag i nånting. Nu längtar jag bara till det blir kväll så att jag kan gå och sova och se'n vakna upp till en ny och bättre dag.

Våra första middagsplaner var att gå ut o äta på restaurang men vi ändrade oss och istället köpte vi hem baguetter, en massa olika röror, grönsaker, rostbiff, köttbullar och pepparsalami. Se'n fick alla göra sin egen fyllda baguette (förutom jag som åt stekt ägg istället för baguette).


För att minimera disken nu när vi är utan vatten blir det inga fina uppläggningsfat, tallrikar eller bestick. Vår vardag just nu!

Det har faktiskt hänt en rolig sak i dag och det är att jag äntligen har unnat mig en ny Mac. Min gamla var så seg så allt tog sån tid och framför allt var det inte speciellt roligt att blogga då det tog tid både att gå igenom o redigera korten och se'n att skriva inläggen. Den tiden har jag inte. Men nu, nu ska det bloggas. Så härligt med en nytändning.

Min nya arbetskompis!

Matsedel v.6 februari 2018

Mina veckomatsedlar verkar populära och har många läsare. Jag hoppas att alla ni hittar inspiration och nå gott från dem också, så ni inte blir besvikna när ni är in och läser. Självklart är det semlor o vemlor som är veckans godsak för nu är det inte länge kvar till fettisdag. Vemlor är ett eget påhitt och Isaks favorit. Nu kommer det ju nya varianter varje år, men mina vemlor kom jag på för över 10 år sedan långt innan denna semmel-variations-boom.


Matsedel v.6 februari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

******************************

Vi är fortfarande utan vatten och kommer så förbli i över ett dygn till (i bästa fall). Man känner sig så handikappad, kan inte duscha, orkar inte baka eller laga mat då jag inte kan diska undan på en gång, undviker att gå på toaletten och tvättberget i tvättstugan är enormt eftersom jag inte har hunnit eller orkat köra en enda tvättmaskin under denna stress-vecka.

Det blir en dyr helg dessutom eftersom vi vill minimera disken och därför köper mycket köpesmat. Funderar på vad vi ska äta i dag? Till lunch blir det varm korv med bröd eftersom det bara resulterar i en lättdiskad kastrull. Men vad ska vi hitta på till middag?

Olivia tycker att kommunen ska bjuda oss på en hotell-vistelse där det finns toalett, dusch och mat, och jag håller med 😀

Nu ska jag sluta deppa över detta och istället fundera på vad jag vill äta till middag.

lördag 3 februari 2018

Vatten

Åh vad jag längtar efter vatten!
Man förstår inte hur mycket vatten man använder på en dag förrän man är utan.
I morse vaknade jag av ett sms från kommunen som sa att det är en vattenläcka på vår gata och det har stängt av allt vatten och vi kommer vara utan till måndageftermiddag. Men alltså?! Varför jobbar de inte på helgen?

Ja, ja inget att göra åt. Vi duschar hos mina föräldrar som bara bor några kvarter bort och se'n äter vi ute så mycket som möjligt för att slippa disken. Så barnen är jättenöjda med att få köpesmat flera gånger under helgen. Inget ont som inte har nå gott med sig, eller?


Jag kan inte diska, tvätta eller skura. Så vad gör man då en ledig dag? Ja, man tar en sväng på stan med yngsta dottern och man går på hockey med mannen. Vad gör ni denna lördag?

Bilder hittade på och lånade från Internet

torsdag 1 februari 2018

Rödvinsgräddsås

Får man kalla rödvinssås med grädde för rödvinsås? Jag tror inte det, för i en rödvinssås ska det inte vara grädde. Men rödvinsgräddsås måste väl gå bra? För rödvin och grädde är ju huvudingredienserna i den här såsen.

Det var den här såsen vi åt till det goda köttet som hela familjen hyllade och som du hittar här.


Rödvinsgräddsås

3 dl grädde
1 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rosmarin 
1 msk timjan
salt o svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt småputtra i 30 minuter. 
Späd eventuellt med mer vatten om såsen reduceras till en för tjock sås.
Jag var lite skeptisk till den här såsen först när jag fick tips om den, men den blev riktigt riktigt god så den kan jag tipsa vidare till er.

Servera till kött, ugnsrostade rotsaker och sallad så får ni en kanonmåltid.


Förstår ni att det är fredag i morgon? Så efterlängtat och den här helgen ska jag sova mycket o länge och däremellan ska jag vila för fullt 😀 Tidiga morgnar, sena kvällar och full fart hela tiden sätter sina spår och ger minus på sömnkontot. Men jag är bra på att ta det lugnt på helgerna så det här blir nog bra.

onsdag 31 januari 2018

Marinerad fläskytterfilé helstekt på låg värme

Ni har kanske märkt att jag har haft mycket att göra de senaste dagarna? Jag har inte hunnit vara in på bloggen en enda minut, men nu vänder det och det börjar lugna ner sig en aning.

Den här goda midda'n åt vi i söndags och hela familjen älskade maten så det här lär vi göra snart igen. Olivia som aldrig brukar tycka om fläskkött öste beröm över maten. Så himla kul!


Marinerad fläskytterfilé helstekt på låg värme

1 kg fläskytterfilé
Marinad
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar

Putsa köttet. Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse.
Lägg ner köttet i påsen och låt marinera i kylskåpet några timmar, gärna över natten.
Bryn filén runt om i het panna, så att den får färg.
Lägg köttet i en ugnsform. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen i ca 100 grader.
Tillaga köttet till en innertemperatur på ca 70 grader.
Ta ut köttet och låt vila i ca 5 minuter innan det skivas upp och serveras till goda tillbehör.

Jag har ju redan tidigare hyllat att tillaga hela köttbitar på låg temperatur i ugnen och den här gången blev det lika gott som vanligt.

Det är inte så himla viktigt vilken temperatur man har ugnen på, det viktiga är att använda en stektermometer så att du får korrekt innertemperatur. Jag började på 90 grader men se'n blev det lite bråttom att få maten klar innan Isaks träning så då höjde jag till 125 grader. Anpassa efter hur mycket tid du har.

Vi åt ugnsrostad potatis o sötpotatis, sallad och en god lchf-rödvinssås (recept kommer).

Jag funderar på att marinera en fläskytterfilé och se'n frysa ner den med marinaden. Det vore ju så himla smidigt att bara ta upp den på morgonen och se'n slänga in den i ugnen inför middagen. Då är halva jobbet gjort redan innan. Smart, va?


Nu sitter jag äntligen i min älskade soffa med en kopp te och slötittar på tv:n. För första gången den här veckan. Jag behöver verkligen den här stunden av lugn o ro på kvällen för att varva ner, må bra och tanka energi. Tur att inte alla veckor ser ut så här och tur att det är roliga saker jag har haft fullt upp med, både på jobbet och privat.

Det har varit så mycket den här veckan så jag är helt dagvill och har flera gånger kommit på mig själv med att tro att det är torsdag idag, men det är det ju inte.....men snart. Imorgon är det torsdag på riktigt och se'n är det inte långt kvar till fredagkvällen. Lovely! Jag ska även försöka sluta lite tidigare på fredag, eftersom det har varit så himla mycket den här veckan så behöver jag några timmar längre helg.

Ha ett underbart slut på denna onsdag!

söndag 28 januari 2018

Ändrade planer

Så typiskt oss!
I går förberedde jag middagen genom att lägga en fläskytterfilé i marinad som jag se'n inför middagen tänkte ugnssteka på låg temperatur i ugn. God lördagsmiddag med minimal ansträngning. Men när vi var på Ica Maxi och såg en fin bit entrecôte blev det ändrade planer och istället för lågtempererad fläskytterfilé blev det stekt entrecôte i skivor med rödvinssås och sallad.

Det är så typiskt oss - när vi väl har förberett mat så ändrar vi oss i sista stund. Ibland kommer man inte på en enda maträtt och ibland har man hur många som helst som man vill laga. Men nu blir det en enkel middag i dag istället, eftersom köttet redan ligger i marinad så behöver vi bara slänga in den i ugnen nån timme innan middagen. Och vi fick en kanongod lördagsmiddag då vi dessutom öppnade en flaska gott rödvin.


Nu ska jag gå och hitta på nå roligt med Ida som precis blev nobbad av kompisarna. Kanske spelar vi Five Crowns - roligaste spelet på länge. Jag brukar inte tycka om att spela spel, men detta kortspel där det gäller att både ha tur och vara lite smart är riktigt roligt. Tips! 

Eller så bakar vi nå gott, har haft lite planer på äppelpaj i helgen men det har inte blivit nå bakat....än. Kanske dags nu. Men vet inte vilken typ av äppelpaj, kaka eller muffins jag är sugen på. Måste googla lite efter inspiration tror jag.

Njut söndagkvällen!