onsdag 15 november 2017

Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

Alltså detta måste ni prova redan till helgen! 
Åh det är så himla gott och jag skulle kunna äta hur många som helst. Krispig brödbit, underbar och lite syrlig kronärtskockskräm och en god salt skinka. Ni hör ju, så mycket gott i en o samma tugga.


Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

snedskurna baguetteskivor
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (se nedan)
8 skivor lufttorkad skinka

Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.

Kronärtskockskräm

1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.

Jag blir så sugen att göra det här igen redan till helgen för det är verkligen såå gott. Vill man minimera kolhydraterna så struntar man i baguetterna och lägger lite kronärtskockskräm på en skinkskiva och rullar ihop istället.

Ugnsrostade brödskivor redo att toppas med godsaker.
I morse precis när Ida skulle gå i väg till skolan kollade jag termometern - minus 10! Jag hade helt missat att det var så kallt så det blev lite bråttom att hitta täckbyxor o täckjacka till henne. Tur att förrådet är städat och att vi har ordning på vinterkläderna, annars hade det blivit en småkylig morgonpromenad till skolan för henne.

tisdag 14 november 2017

Varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella

Nu är jag hemma i vardagen igen och det är full fart som vanligt, så i går hann jag verkligen inte blogga något. Men i dag hinner jag ge er denna godsak, en varm caprese som även innehåller vindruvor. Det blev mycket godare än jag trodde.


Varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella

250 g körsbärstomater
200 g vindruvor
olivolja
salt
2 mozarellabollar
basilika

Dela tomaterna och lägg dem med vindruvorna tätt i en ugnsform.
Tryck till tomaterna en aning så safterna frigörs.
Ringla över olivolja och salta.
Rosta mitt i ugnen i 150 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna något.
Bryt bitar av mozzarellan och lägg ovanpå tillsammans med finhackad basilika.

Bättre än förväntat! Jag trodde att vindruvorna skulle göra att det blev för sött och varma vindruvor lät inte heller helt rätt. Men det blev jättebra, så jag hoppas att ni vågar prova.

Receptet som jag utgick från hittade jag i Coops tidning Mersmak och det är Sandra Mastios recept.


I går såg jag fotboll hela kvällen, heja Sverige. Helt otroligt att de lyckades ta sig till VM, så nu är sommaren räddad för kommer bli kanonkul att heja på Sverige. Hoppas det blir en lika magisk sommar som 1994.

Ikväll är det hockey hela kvällen, heja Luleå. Än så länge leder de mot Färjestad och jag hoppas de lyckas få med sig en 3-poängare.

Jag har en massa att visa er från min Stockholmstripp men jag har inte hunnit/orkat tömma kameran och gå igenom alla bilder än. Men snart....

söndag 12 november 2017

Matsedel v.46 november 2017

Hotellfrukost i all ära, men nog är det rätt mysigt att sitta hemma vid köksbordet och äta frukost också. Lite extra myskänsla i dag eftersom det har kommit ett tunt lager snö ute som lyser upp så fint.

Jag ska alldeles strax fundera ut vad vi ska äta i veckan och sen skriva en handlingslista för det gapar rätt tomt i kylskåpet. Men först ska jag publicera en matsedel till er så att ni har något att inspireras av.


Matsedel v.46 november 2017

Måndag
Vi börjar med en köttfri måndag där vi fyller stora champinjonhattar med en god grönsaksröra som vi sedan gratinerar i ugnen och äter med en smarrig sallad.

Tisdag
Taco mitt i veckan brukar vara populärt. Jag brukar oftast serverar både vanliga tacos och en gratäng av något slag. Då blir alla nöjda o glada.

Onsdag
Underbar sås till denna kyckling. Jag äter den med vitkålspasta, broccoli och/eller sallad, men om ni inte undviker kolhydrater är den supergod till pasta.

Torsdag
Godaste och saftigaste laxen, med mycket dill. Ni måste prova!

Fredag
Det är lite småpyssel att få till dessa pastastubbar. Men låt er inte skrämmas för det är inte svårt och så värt det för det blir en riktig festmåltid.

Veckans godsak
Chips i kakdeg? Ett perfekt sätt att få till lite sälta till allt det söta, de har faktiskt blivit en favoritkaka för mig. Baka och låt gästerna gissa ingrediensen.

lördag 11 november 2017

Ädelostkrustader med banan

Tänkte tipsa om ett litet drinktilltugg till i kväll. För det är ju faktiskt lördag i dag trots att det känns som söndag för mig. Jag flyger hem i kväll så nu är min Stockholmshelg slut och helger brukar ju sluta med söndag. Men det blir skönt att ha en dag hemma innan vardagen drar igång igen. Och det ska faktiskt bli riktigt skönt med vardag igen också.

Sött och salt är en perfekt kombo, så här blandar vi den salta ädelosten med den söta bananen. Fikonmarmelad eller hjortronsylt brukar vara en vanligare kombination med ädelost, men ni måste testa detta.


Ädelostkrustader med banan

krustader
ädelost
banan

Lägg en bit ädelost i botten på krustaderna och toppa med en skiva banan. 
Gratinera i ugnen 200 grader 7-10 min. 
Serveras varma. 

En oväntad med god kombo och så himla enkla att göra.


Nu ska jag snart försöka få ihop resväskan och sen dra ut på sta'n för lite sista shopping. Fast väskan är nog redan för full så det blir bara några viktiga smågrejer som jag får köpa. Se'n ska jag faktiskt till Gamla stan och fika på ett, för mig, nytt fik. Hoppas det blir gott 😀

Ha en underbar lördag!

torsdag 9 november 2017

Svartvinbärsbubbel

Nu tycker jag det är dags för en drinktorsdag igen! 

Snart fredag och helg för många, men min helg har redan börjat för nu är det semester i Stockholm som gäller för mig. På agendan står framför allt Sthlm Food&Wine med tillhörande blogg-aktiviteter., men jag hoppas även hinna med lite shopping och café- o restaurangbesök.


Svartvinbärsbubbel

ca 450 g svarta vinbär
0,75 dl socker
2 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
1 flaska torrt mousserande vin 

Koka upp svarta vinbär, socker och vatten i en kastrull. Rör tills sockret smält och vinbären tinat. 
Mosa vinbären och passera genom en sil.
Tillsätt citronjuice. 
Låt svalna.
Fördela i 4 glas, fyll på med torrt mousserande vin.

Perfekt att få i sig lite c-vitaminfyllda svarta vinbär så här i förkylningstider. Mousserande vin är gott som det är men ibland är det kul att göra en twist och tillsätta lite frukt eller bär, Bellini t.ex. 

Vill du göra en alkoholfri drink så tillsätter du Sprite eller liknande eller kolsyrat vatten beroende på hur söt drink du vill ha.


Efter 12 timmar hemma är det nu dags att stänga resväskan igen och flyga tillbaka till Stockholm. Trots att det blev så få timmar hemma och att det kändes lite onödigt så var det trots allt skönt att komma hem, sova i min egna säng, dricka gott te och krama familjen lite.

Igårkväll var jag inte jätteladdad att åka tillbaka till Sthlm, jag var trött, hade sprängande huvudvärk och mådde allt annat än bra. Vaknade även i morse med huvudvärk from hell och var väldigt nära att ställa in resan. Men efter en varm dusch, en kopp te och framför allt huvudvärkstabletter så är jag nu redo för en helg i huvudstaden.

tisdag 7 november 2017

Kladdkakans dag

Ni har väl inte kunnat missa att det är kladdkakans dag i dag, 7 november. Hela mitt instagram- och facebook-flöde har svämmat över av bilder på kladdkakor, denna underbara kaka. Av alla godsaker som finns så är kladdkakor och kanelbullar mina storfavoriter som jag har så svårt att motstå.

Måste ju passa på, nu när det är kladdkakans dag, att tipsa er om några goda kladdkakor.


Ni har inte kunnat missa att mint och choklad är min favoritkombination. Den här kladdkakan med mintchokladfyllning är farligt god.



Varför inte göra EN kaka av två favoriter! Kladdkaka med chokladbollstopping.



Krämig kladdkaka med krispigt täcke tack vare rice cripies blir så himla gott.



Inte ska man undvika kladdkakor även om man vill undvika vetemjöl och socker. Testa denna.



Själv har jag inte fått nån kladdkaka i dag trots att jag har fikat en massa. Ni vet väl hur det är på konferenser? Fullt med mat, fika och godis. Nu är det lite vila på rummet innan det är dags för kvällens middag med underhållning. Är i valet o kvalet om jag ska vila eller om jag ska ta mig ut på en promenad för lite frisk luft.

Hallonglass

Jag har verkligen hittat mitt favoritsätt att göra glass på. Har ni inte provat så måste ni prova nu! Jag använder vispad grädde och kondenserad mjölk och se'n smaksätter jag med valfri smaksättning. Till min rosa oktober-fest ville jag ha en rosa efterrätt och smaksatte då med hallon, men jag bjöd även på min storfavorit - oreoglassen.


Hallonglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
350 g hallon

Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Blanda ner hallonen i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering.

Alltså det här är så himla enkelt att göra och en perfekt efterrätt till många eftersom man förbereder långt i förväg och förvarar glassen i frysen fram till festdagen. Hallonglassen måste tina en stund längre än oreoglassen pga hallonen som gör glassen lite mer isig och hård.

Glassmeten är minst lika god innan man fryser in den.
Mums! Oreoglass och hallonglass är en perfekt kombination.

Nu har jag precis kommit upp på rummet efter en smarrig hotellfrukost med färsk frukt, äggröra, leverpastejmacka och en massa te. Jag ska vila en stund framför Nyhetsmorgon innan konferensen drar igång och självklart startar den med lite fika 😀

Den här veckan kommer handla mycket om mat och fika. Gissa om jag njuter! Igår åt vi på Supper, jag har varit på väg dit flera gånger man har aldrig lyckats få bord tidigare. Men nu äntligen fick jag prova deras sydamerikanska smårätter och jag blev så nöjd så jag har redan börjat planera för nästa besök. Jag vill ju prova allt på deras meny!