I samarbete med Book Beat
I den bästa av världar innebär hösten mysiga promenader i en natur med härliga färger. Men så har det inte sett ut den här hösten som mest har inneburit blåst och regn. Så nu är snart alla vackra höstfärgade löv borta från träden. Fast i dag fick vi faktiskt se solen.
Det har blivit lite dåligt med promenader den senaste tiden och det beror på att min telefon har haft problem så jag har inte kunnat använda hörlurarna - det hördes inte minsta lilla ljud genom dem. Och att promenera utan ljudbok är såå tråkigt. Jag älskar att lyssna på ljudböcker samtidigt som jag promenerar och när jag inte kunde göra det så blev det att jag struntade i de flesta promenaderna. Dumt, jag vet.
Men nu är problemet äntligen fixat och jag kan börja promenera igen. Det är perfekt att plugga in en spännande bok i öronen när man promenerar. Det går så mycket enklare då och man vill aldrig gå hem för man vill höra mer hela tiden. Tips för att få till längre promenader!
Just nu har jag fastnat för Adler-Olsens böcker om Avdelning Q. Har ni lyssnat på dem? Stefan Sauk är uppläsare och han är definitivt en av de bästa. Jag älskar även att läsa böcker, det är nå speciellt med att hålla i boken och bläddra från sida till sida. Men just dessa böcker vill jag verkligen inte läsa för då går jag miste om Stefan Sauks läsande.
Det finns flera liknande tjänster för ljudböcker men jag använder mig av BookBeat och jag har inte blivit besviken. Än så länge har jag inte saknat en enda bok, det finns barn- och ungdomsböcker, deckare, dokumentärer, faktaböcker, ja det mesta man kan vilja läsa. Här kan du se vad de har för böcker.
Om du också vill börja en BookBeat-prenumeration med fri tillgång till en massa böcker så har jag ett erbjudande till dig just nu. Om du går via denna länk www.bookbeat.se/blogteam så får du första månaden gratis. Efter första månaden fortsätter prenumerationen för 169 kr/månad tills du själv känner att du vill avsluta den. Det är ingen uppsägningstid, så du behöver inte vara förutseende och ute i god tid OM du inte vill fortsätta din prenumeration.
söndag 8 oktober 2017
Veckomatsedel v.41 oktober 2017
Då är det söndag igen och helgen är snart slut och det är dags att planera kommande middagar. Allt för att slippa stressen när man kommer hem från jobb o skola. Det är såå mycket lugnare och skönare när man har koll på vilken middag som man ska sätta igång med när man kommer hem från jobbet.
Veckomatsedel v.41 oktober 2017
måndag
tisdag
onsdag
torsdag
fredag
veckans godsak
Vilken härlig och social helg jag har haft.
I fredags hade vi tacofredag med vänner och satt o surra länge, tills fredagströttheten slog till och vi gick o hem la oss. I går var jag på kusinträff med supergod middag, champagne och ännu mer surr. Så nu känns det skönt med en hemmadag i dag. Till helgen är det dags för kalas och jag borde nog baka lite. Men vad? Har ni något tips på något riktigt smarrigt och äggfritt?
fredag 6 oktober 2017
Äppelkaka med mandel- och kokosmjöl Lchf
Helgen närmar sig. Lovely!
Och på helgen kan/vill/bör man unna sig lite gott, kanske en efterrätt. Även om man undviker kolhydrater så finns det så mycket gott man kan baka med alternativ till vetemjöl och strösocker.På hösten är det så otroligt gott med äppelkaka på svenska äpplen, allra helst äpplen från sin egna trädgård. Den här lchf-äppelkakan njöt jag av förra helgen och funderar på att baka en ny nu i helgen.
Äppelkaka med mandel- och kokosmjöl Lchf
4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
4 syrliga äpplen
1 msk kanel
1 msk kardemumma
Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Skala och kärna ur äpplena och dela i småbitar.
Blanda äppelbitarna med kanel och kardemumma.
Fördela äpplena över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter.
Täck eventuellt formen med något efter halva tiden för att inte bränna den.
Alltså den här måste ni prova! Det blir så himla gott att blanda mandel- och kokosmjöl i bakverk och den är äppelkakan var inget undantag. Jag åt nog upp större delen av äppelkakan själv och jag njöt av varje tugga.
torsdag 5 oktober 2017
Astrids ugnskyckling Ketjap manis
Den här superenkla och supergoda kycklingen finns redan på bloggen, men det var ett tag sedan nu och ett sånt här kanonrecept kan man inte tipsa om för ofta. Det var ganska länge sedan vi åt den eftersom Ida inte fick äta soja, men nu när vi har konstaterat att hon inte är soja-allergiker kan vi njuta av den igen.
Det som gör att den är så enkel att göra är att man slipper steka kycklingen först, den tillagas från rå till supergod genomstekt i ugnen tillsammans med den smakrika såsen. Man slipper både stekos och smutsig stekpanna.
Vi har knappt återhämtat oss från Olivias alla kalas och allt 18-årsfirande men nu måste vi ladda om för nu är det bara 8 dagar kvar till nästa födelsedag. För fredag den trettonde fyller Isak 16 år och det ska planeras presentinköp, fika, tårta och mat och eventuella kalas. Så det ska jag pyssla på med i helgen.
Det som gör att den är så enkel att göra är att man slipper steka kycklingen först, den tillagas från rå till supergod genomstekt i ugnen tillsammans med den smakrika såsen. Man slipper både stekos och smutsig stekpanna.
Astrids ugnskyckling ketjap manis
1 kg kycklingfilé
sås
0,75-1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
Dela filéerna i 2-3 bitar, lägg i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200 grader 30-40 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Strö ev. timjankvistar över vid servering.
Anpassa styrkan med hur mycket sambal du använder. Ketjap manis är en söt soja så vill du inte ha så sött borde du kunna byta ut lite ketjap manis mot vanlig soja.
Jag åt stekt vitkål till kycklingen men det absolut godaste tillbehöret är ris som suger upp den goda såsen på bästa sätt.
Torsdag är det nya fredag!
Ja det är nästa så, för redan på torsdagkväll börjar jag slappna av och njuta då jag vet att det bara är den härliga fredagen kvar innan helg.Vi har knappt återhämtat oss från Olivias alla kalas och allt 18-årsfirande men nu måste vi ladda om för nu är det bara 8 dagar kvar till nästa födelsedag. För fredag den trettonde fyller Isak 16 år och det ska planeras presentinköp, fika, tårta och mat och eventuella kalas. Så det ska jag pyssla på med i helgen.
onsdag 4 oktober 2017
Lättlurad
I dag är en av årets viktigaste dagar - Kanelbullens dag!
Och självklart är jag en av de lättlurade som tycker att man måste äta minst en kanelbulle i dag. Men tyvärr blev de inga nybakade hembakade utan det blev köpta. Men kanelbullar är alltid kanelbullar.....
Hur många har ni ätit?
Bullen här nedanför har ni trogna följare redan sett för den är några år gammal. Men den är så himla fin. Visst ser ni att det är ett S? S som i Sara. Och det var inte planerat utan det bara blev så en gång när jag bakade.
Det tar ju lite tid att baka bullar som ska jäsa. Men visst vet ni att man kan baka snabb-bullar utan jäst? Här hittar ni det receptet. Så om ni inte har hunnit äta någon kanelbulle än så är det inte försent än.
Nu ska jag bädda ner mig i soffan med Ida och se lite tv innan det är sovdags. Passa på att mysa lite så här på onsdagskvällen.
Hoppas ni också har en riktigt mysig onsdagskväll!
tisdag 3 oktober 2017
Fläskfilégratäng med äpple, curry och mango chutney
Jag vet att många har något emot fläskytterfilé men jag tycker inte det är nå större fel på den och använder den ofta till vardagsmat (för den är ju definitivt bättre än kassler). Det man kan tänka på är att inte salta den lika mycket som fläskfilé eftersom den ofta är insprutad/marinerad med saltlösning.
Gratänger med fläskytterfilé är perfekt vardagsmat och den här varianten är kryddad med bl.a. curry, en av barnens favoritkryddor.
En sötstark gratäng där du själv kan avgöra vad som ska dominera. För mer sötma ta mer mango chutney, för mer styrka ta mer sambal oelek.
Vill du ha en snabblagad vardagsrätt så ser du till att steka köttskivorna i förväg, då går det fort att blanda ihop såsen, skära grönsaker och gratinera i ugnen när du kommer hem från jobbet.
Gratänger med fläskytterfilé är perfekt vardagsmat och den här varianten är kryddad med bl.a. curry, en av barnens favoritkryddor.
Fläskfilégratäng med äpple, curry och mango chutney
ca 700 gr fläskytterfilé eller fläskfilé
1 paprika
1 lök
1 syrligt äpple
3 dl riven ost, med smak
Sås
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
0,75 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
salt o peppar
Putsa filén. Skär i cm-tjocka skivor.
Bryn dom och krydda med salt och peppar.
Skala o skär löken i halvmånar, skala o skär äpplet i småbitar och skär paprikan i bitar.
Bryn lök, äpple och paprika tillsammans.
Blanda samman alla ingredienser till såsen.
Lägg köttet i botten på en ugnsfast form.
Lägg över grönsaksblandningen och strö över den rivna osten.
Slå på såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.
En sötstark gratäng där du själv kan avgöra vad som ska dominera. För mer sötma ta mer mango chutney, för mer styrka ta mer sambal oelek.
Vill du ha en snabblagad vardagsrätt så ser du till att steka köttskivorna i förväg, då går det fort att blanda ihop såsen, skära grönsaker och gratinera i ugnen när du kommer hem från jobbet.
Servera till ris, pasta eller broccoli |
Kött, lök, paprika och äpple i väntan på sås och tillagning i ugnen. |
Varsågod o ät! |
måndag 2 oktober 2017
Vad ska jag välja?
Att det ska vara så svårt att välja ibland, eller ganska ofta faktiskt...
Den ena rätten blev en gryta med italienska favoritsmaker t.ex pesto, basilika, oliver och mozzarella. Den andra rätten blev en sötstark gratäng med bl.a. äpple, curry, sambal oelek och mango chutney. Till de olika fläskytterfilé-rätterna serverade jag tagliatelle, broccoli och sallad.
Så nu har ni två kanongoda recept att se fram emot...
Italiensk fläskfilégryta med champinjoner, pesto, basilika och mozzarella. |
Fläskfilégratäng med paprika, äpple, curry och mango chutney |
Enda nackdelen med att laga två olika maträtter är att det blir väldigt stökigt i köket och en hel del disk. Men det är det värt ibland....
Nu är i alla fall köket skinande rent igen och jag har satt mig med en kopp te framför datorn, men alldeles strax ska jag gå o lägga mig....hoppas jag. Jag lovade ju mig själv det i morse när jag var så himla trött.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)